Företagarjouren

Korttidsarbete/Korttidspermittering – nya regler efter Corona

Ett av förslagen i regeringens paket för Coronakrisen handlar om korttidsarbete. Här listar fPlus den viktigaste informationen från myndigheterna och regeringen.

För att möta coronakrisen har regeringen presenterat en rad förslag för att hjälpa det svenska näringslivet.

Bland annat har finansminister Magdalena Andersson (S) presenterat förslag om korttidsarbete.

Detta innebär i praktiken att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

Tillväxtverket

Vad innebär korttidsarbete?

Korttidsarbete innebär att en anställd går ner i arbetstid och lön istället för att du behöver säga upp personen. Kostnaden delas mellan dig som arbetsgivare, den anställda och staten. Staten kommer ta 75% av kostnaden och den anställda kan få ut upp till 90% av sin lön. Korttidsarbete ger drabbade företag möjlighet att kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.

Anställda inom familjen omfattas

Enligt 11 § lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete är arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj inte stödberättigade.

”Tillväxtverket gör här tolkningen att de enda arbetsgivare som kan anses ha en familj är enskilda näringsidkare eftersom endast dessa är fysiska personer”.

”Tolkningen innebär att även anställda ägare och anställda som tillhör dennes familj kan omfattas, med undantag för företagsformen enskild firma”, skriver Tillväxtverket på sin hemsida.

Det innebär att enmansföretagare med AB, familjeföretag med anställda familjemedlemmar och bemanningsföretag ska omfattas av möjligheten till korttidsarbete under perioden.

Ägare av enskild firma omfattas inte

”Alla utom ägare av enskild firma omfattas av möjligheten att söka stöd. Ägare/arbetsgivare som omfattas är exempelvis aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser.

Det aktuella stödet för korttidsarbete baseras på lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete som omfattar företag med anställda och täcker därmed inte företagsformen enskild firma”, skriver Tillväxtverket på sin hemsida.

Stödet omfattar inte nyanställda

Stödet ska bara gälla de anställda som varit avlönade tre månader före Tillväxtverkets godkännande. Det gäller för de anställda som arbetsgivaren varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter för under stödmånaden.

Det finns ett lönetak

Ersättningen gäller löner upp till 44 000 kronor i månaden. För de med en högre lön kommer inkomsten att räknas på 44 000 kronor.

Stödet kan ges i sex månader

Du som är arbetsgivare kan få stöd i sex månader, med möjlighet till förlängning med tre månader.

Ansökan öppnar den 7 april

Ansökan kommer att ske via Tillvaxtverket.se och öppnar den 7 april. Tiden som stödet kan omfatta är från och med den 16 mars 2020.

Måste man anmäla till Arbetsförmedlingen?

Företag som väljer korttidsarbete för sina anställda behöver inte lämna en varselanmälan till oss på Arbetsförmedlingen. Det räcker med att ansöka på Tillväxtverket.

Finns oklarheter kring tolkningen

Tusentals entreprenörer som söker stödet riskerar att få avslag, rapporterar Breakit.

Tidningen pekar bland annat på lagförslagets formulering kring att arbetsgivaren ska, innan stödet utbetalas “ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnader”, vilket betyder att inhyrd personal och konsulter måste sägas upp.

Dock får du behålla personal som är ”verksamhetskritiska”, men vad det betyder finns det inga klarheter kring.

Dessutom ska stödet “endast beviljas arbetsgivare som är långsiktigt konkurrenskraftiga”, vilket kommer att vara problematiskt för bland annat startups.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ann Linde.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

2 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Systembolagets nya golvmarkeringar Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Systembolagets nya åtgärd: Börjar slussa in kunder

För att undvika trängsel och smittspridning börjar Systembolaget nu slussa in kunder i butikerna. 100 personer har rekryterats för att sköta slussning och möta den ökade kundtillströmningen. Systembolagets presschef Lennart Agén säger till TT att orsaken är omtanke om personal och kunder.

– Vi har valt att införa slussning när det är stor kundtillströmning till våra butiker för att möta Folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger han.

Dessutom begränsas antalet köande per kassa till max tre till fem kunder. Butikerna har gjort golvmarkeringar med 1,5 meters mellanrum där kunderna ska stå och vänta.

3 tim
Fältsjukhuset som byggts i  Stockholmsmässan i Älvsjö Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisavtal för intensivvård aktiveras i Stockholm

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, skriver Sveriges Kommuner och regioner i ett pressmeddelande.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det aktiverade avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Särskild nödfallsövertid kan även tas ut och personalen ges en krisersättning vilket betyder att de får mer än fördubblad lön.

Idag 10:14
Bild från mönstring 2017.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Unga kallas till mönstring mitt under virusutbrottet

Rekryteringsmyndigheten har kallat 15 000 svenska ungdomar till mönstringen som är planerad att inledas i augusti, skriver TT. Detta trots att man för två veckor sedan stoppade mönstringen för drygt 1 000 unga.

Målsättningen är att 5 500 ska skrivas in för värnplikt. Tanken är också att verksamheten ska öppna som vanligt igen den 20 april.

Myndighetens kommunikationschef Marinette Nyh Radebo säger att beslutet om ett stopp fattades då man inte ansåg det vara ”etiskt korrekt” att kalla in ungdomar under coronakrisen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Volatilt Wall Street vänder till plus – Tesla rusar

Wall Street öppnade ner, vände upp för att sedan ta sats neråt igen. Veckans sista handelsdag ser ut att bli volatil, men vid 17.30 står ledande index som följer:

  • S&P 500: -1,4 procent
  • Nasdaq: -1,24 procent
  • Dow Jones: -1,4 procent

Strax innan öppning kom dystra jobbsiffror, som pressar Wall Street. Sysselsättningen föll i USA för första gången sedan 2010 – antalet sysselsatta minskade med 701 000 personer i mars, enligt senaste statistiken. Analytikerna väntade sig ett tapp på 100 000.

Samtidigt hoppas investerare att oljepriskriget är på väg mot ett slut och priset på olja fortsätter upp då det finns indikationer på att Ryssland är redo att begränsa produktionen. På måndag kommer Opec+ att hålla ett extrainsatt krismöte.

På bolagsfronten rusar Tesla efter att ha släppt leveransstatistik som var över förväntan. Aktien är upp 8 procent.

3 tim
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen slutade på minus – H&M vände ner

Stockholmsbörsen åkte upp och ner runt nollstrecket under fredagen. Vid stängning var indexen:
• OMXSPI: −1,0%
• OMXS30: −1,6%
Dagens stora börshändelse var H&M:s rapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Rörelseresultatet kom in betydligt bättre än väntat, men klädjätten flaggar för att den närmaste tiden blir rejält tuff med en beräknad förlust i andra kvartalet. Aktien rusade runt 10 procent precis i öppningen, men stängde på minus 1 procent

I botten av OMXS30-listan finns Telia – som handlas utan rätt till utdelning – samt Kinnevik, Skanska och Securitas. Securitas fick under morgonen en sänkt rekommendation från Jefferies, medan Kinnevik fick sänkt riktkurs och upprepat köpråd från DNB.

På fredagsmorgonen kom även inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn från Silf/Swedbank, som visade ett värde på 46,9 i mars. Det är den lägsta nivån sedan 2012 och nedgången är den största i indexets 15-åriga historia.

Oljan fortsatte att handlas uppåt under fredagen.

Idag 07:16
Illustrationsbild.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stilla rörelser på Asiens börser efter oljerallyt

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Idag 03:55
Läs mer om Dagens börs
Corona - tips och råd

Den nya Företagsakuten har öppnat för ansökningar

Regeringens nya Företagsakut, som innebär statliga garantier för lån till företag som drabbats av virusutbrottet, har nu öppnat för ansökningar.

Det meddelar Riksgälden i ett pressmeddelande. Företagsakuten innebär att staten tar huvuddelen av risken vid utlåning till företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset men som för övrigt är livskraftiga.

Att banker och andra kreditinstitut deltar i programmet och i vidare utsträckning beviljar lån till livskraftiga företag är nödvändigt för att stödet ska få effekt och bidra till att fler företag klarar krisen.

Från och med fredag är det möjligt för banker och andra kreditinstitut att ansöka om att få ta del av de statliga lånegarantierna.

– Företagsakuten kommer att vara en viktig pusselbit för att fler företag ska klara sig igenom pandemin, men det är bråttom om vi vill minska krisens långsiktiga effekter på ekonomin. Nu är det dags för bankerna att ansöka så att lån kan beviljas och pengarna kan komma till nytta, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i pressmeddelande.

3 tim
undefined

Så hjälper du dina leverantörer i coronakrisen

De företag som tar samhällsansvar kommer att belönas efter coronakrisen, skriver Driva Eget och bjuder på 8 tips för hur du kan göra rätt nu.

Det första är att betala fakturor till andra småföretagare så snart du kan så de undviker likviditetsproblem. Ett annat tips är att handla av småföretagare nu – även sådant du behöver senare. Det kan vara en ny grafisk profil, ny inredning till kontoret, hjärtstartare eller mässmontrar. Och boka julfesten redan nu och betala i förskott, skriver Driva Eget och påpekar att en stor vinst på bekostnad av andra 2020 är inte klädsamt.

5 tim
Läs mer om Corona - tips och råd