Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Korkat med skadade viner

Har du någon gång öppnat en flaska vin och hällt upp, men när du doftar och smakar är det något som inte stämmer. Det var inte alls sådär fylligt och det smakade inte smörkola och tropisk frukt som det stod i recensionen. Smaken var mer unken, påminde om vått ylle och fuktig källare. Då kan du ha råkat ut för en korkskada.

Det som har hänt är att korken reagerat med blekmedlet man använder för att få en snygg kork. Kan tyckas korkat att riskera denna trista skada, men så länge konsumenterna vill ha ett ploppande ljud när man öppnar flaskan och vinproducenter inte vill överge traditionen kommer det vara så.

Man tror att det är ca 6% av världens viner som är korkdefekta, det kan vara ett högre mörkertal då många inte vet att det där trista och platta vinet inte var korrekt.

Men på senare år har skruvkorken vunnit mark, den är enligt många den perfekta förslutningen. Helt tät och 100% fri från korkskada. Hur den klarar långlagring är däremot oklart.

Om du tror att det kan vara korkskadat är ett trick att låta det stå en stund i glaset, om doften förstärks är det troligen skadat. Man kan också prova att hälla i lite vatten, försvinner doften så är det nog korrekt.

Ett annat knep är att smaka - om det också smakar källare så tyder det på defekt. Jag brukar inte välja vin utifrån förslutning, om vinet är skadat får man byta direkt på Systembolaget.

Men vill man vara på säkra sidan kommer här några tips på viner med skruvkork.

Vita viner:

 • Von Winning Win Win Riesling Trocken 2017, Pfalz, Tyskland Nr 79394, 139 kr.

Trevlig och tydlig torr Riesling som har alla rätt. Friska citrustoner, stor frukt och lite god fetma i eftersmaken. Fin till naturella skaldjur men prova gärna till asiatiska ej för heta rätter.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/von-winning-win-win-7939401

 • Sancerre Les Baronnes, Sancerre/Loire, Frankrike, Nr 32253, 189 kr

Ett klassiskt vin från ett klassiskt område som ändå fått den smidiga förslutningen skruvkork. Vinet är mycket friskt och aromatiskt. Fräscha dofter av vinbärsblad, krusbär och citrus. Smaken är ren och fruktig med lite fet eftersmak. Som gjord för en vårlunch med naturella eller grillade skaldjur.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/sancerre-3225301

Röda viner:

 • Musella Valpolicella Superiore 2016, Valpolicella/Venetien, Italien Nr 2393, 129 kr

Ett mjukt och bärigt vin med typiska italienska smaker som körsbär, lingon och russin. Trevligt sällskapsvin men funkar mycket bra som buffévin eller till en god pasta.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/musella-239301

 • Punt Road Pinot Noir 2017, Yarra Valley, Australien, Nr 2955, 149 kr

Pinot Noir är en svårodlad druva som blir mer och mer populär. Den är också en av de äldsta druvsorterna, hela 2000 år gammal! Här är den i australiensk skepnad, en varm och kryddig doft med massor av syltig smak med bra syra för balansen. Drick till ankbröst, lammstek eller krämiga ostar. Den här typen av vin är också goda till vegetariska varmrätter.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/punt-road-295501

 • Chateau Smith Cabernet Sauvignon 2015, Washington State/Columbia Valley, USA, Nr 71907, 179 kr

Från den karismatiske Charles Smith som flera gånger blivit ”Årets Vinmakare” i amerikansk media. Han har ett brokigt förflutet som rockmanager men blev förälskad i Walla Walla i Washington State och började tillverka vin i början av 2000-talet. Denna Cabernet Sauvignon doftar av mogna bär, blyerts, lakrits och rostade toner. Den är balanserad i smaken och tanninerna, är elegant i frukten och har en fin syra. Njut till en grillad köttbit med kryddsmör och en grönsallad.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-smith-7190701

Toppnyheter

Svensk pendlare under coronapandemin Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Trots BNP-ras – Sverige bäst bland stökiga grannar

En skakig exportmarknad tyngde BNP mer än väntat i andra kvartalet. Det är flera analytikers kommentar till det historiska BNP-raset, skriver Direkt.

Även om raset var värre än marknadens prognoser var den mindre omskakande än vad Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet hade förutspått. Dessutom visar det sig att Sverige klarat sig bättre än andra länder i Europa så här långt. Flera analytiker beskriver det som att vara bäst i ett dåligt gäng.

– En helt annan liga än skräckshowen i resten av Europa, säger David Oxley, ekonom på Londonbaserade Capital Economics, till Financial Times.

Enligt Swedbank pekar mycket på att botten är nådd och att återhämtningen som kunnat ses under sommaren kommer att fortsätta. Men de spåra att den återgången kommer ta tid, skriver Direkt.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid IFN, varnar för TT att siffrorna ännu är osäkra och väntas bli reviderade – och att helårsutfallet hänger på hur smittospridningn utvecklar sig till hösten.

– BNP-siffrorna ska tolkas med försiktighet, de revideras ofta ganska mycket i efterhand, säger han till TT.

20 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt ras för svensk BNP – föll 8,6 procent

SCB:s BNP-indikator visar att svensk ekonomi krympte 8,6 procent under det coronadrabbade andra kvartalet, jämfört med årets första kvartal. Det är värre än Infronts prognosenkät som pekade på ett tapp på 7,6 procent. Enligt SCB är raset det största under ett kvartal på över 40 år.

Jämfört med fjolårets andra kvartal rasade BNP med 8,2 procent. Raset härleds till minskad export och svag hushållskonsumtion till följd av coronapandemin, skriver myndigheten.

Tillväxtsiffrorna är en snabbindikator av det ekonomiska läget och bygger på begränsad och preliminär data, skriver SCB. Den ordinarie beräkningen av Sverige BNP under det andra kvartalet kommer att publiceras 28 augusti.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Amazons lager i Phoenix. Ross D. Franklin / TT NYHETSBYRÅN
Amazonutmaningen

Uppgifter: Amazon kan utgå från lager i Eskilstuna

Trots att e-handelsgiganten själv varit tystlåten kring uppgifterna om sin Sverige-etablering tror Markus Varsikko, e-handelesexpert och konsult på Dash Retail, att en lansering kan ske så snart som i höst.

Till DI Digital uppger han att amazon.se kan slå upp sina digitala portar redan innan Black Friday i november. Varsikko tror också att en del av varorna som Amazon köper in kan hanteras i Eskilstuna.

Där har Amazons europeiska partner för logistik Kuehne Nagel nyligen hyrt ett lager, uppger DI Digital.

34 min
Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”E-handel gynnas av Amazon – tuffare för butiker”

I går stod det klart att det blir ett svenskt intåg för Amazon. Men när e-handelsjätten etablerar sig i sitt första nordiska land väntas också den befintliga marknaden att bli tuffare. Det säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord till Göteborgs-Posten.

Enligt Andersson är det inte den digitala handeln som i störst mån drabbas, utan den fysiska butikshandeln.

– Under coronakrisen har vi sett att e-handeln tagit ett skutt uppåt, och med Amazons svenska inträde på marknaden tror jag att e-handeln kommer få ytterligare en skjuts, säger han till tidningen.

3 tim
TT
undefined

Amazon lanserar sajt i Sverige: ”Vi är optimistiska”

Nu har Amazon påbörjat sin lansering i Sverige. Det bekräftar e-handelsgiganten i ett pressmeddelande efter månader av spekulationer och läckt information.

Hittills har svenskar kunna beställa varor från Amazon via andra europiska länder men kommer snart kunna göra det via sajten amazon.se.

– Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende, säger Alex Ootes, en av de ansvariga cheferna, i pressmeddelandet.

Igår 11:05
Läs mer om Amazonutmaningen
Räddningsarbetare söker efter överlevare i rasmassorna. Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Myndigheterna kände till explosionsrisken i flera år

Myndigheterna i Libanon kände sedan sex år tillbaka till de 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen i Beirut – och vilka risker det innebar, rapporterar al-Jazira och hänvisar till offentliga handlingar och brev som publicerats online.

Lagret kom till Beirut i september 2013, när ett fraktfartyg tvingades gå i hamn och så småningom övergav lasten. Sedan dess har myndigheterna tagit emot ett flertal obesvarade brev som påpekar explosionsriskerna.

President Michel Aoun kallade i går hanteringen av ammoniumnitratet för ”oaccaptabel” och en utredning har inletts.

Det är fortfarande oklart exakt vad som fick ämnet att antända och orsaka explosionerna – som skadat tusentals och enligt Röda Korset dödat minst 100 personer.

2 tim
Skadade hus efter explosionerna i Beirut. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppemot 300 000 hemlösa efter explosionerna i Beirut

Mellan 250 000 och 300 000 människor befaras ha mist sina hem efter gårdagens massiva explosioner i Beirut i Libanon. Det uppger stadens guvernör Marwan Abboud, enligt AFP.

Han uppskattar samtidigt kostnaderna för de materiella skadorna till mellan tre och fem miljarder dollar – ”kanske mer”.

Myndigheterna arbetar nu med att förse de hemlösa med vatten, mat och husrum. Samtidigt säger landets handelsminister Raoul Nehme till Reuters att Libanon inte ens har tillräckligt med spannmål för en månad, då landets största reserver förstördes i explosionerna.

1 min
Evakuering av skadade efter explosionerna i Beirut. Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndigheternas förklaring: 2 750 ton ammoniumnitrat

2 750 ton av ämnet ammoniumnitrat ska enligt libanesiska myndigheter ligga bakom de jättelika explosioner som skakade huvudstaden Beirut under tisdagen. Enligt Röda Korset har nu över 100 människor mist livet och fler än 4 000 skadats.

Enligt president Michel Aoun hade ammoniumnitratet förvarats i en lagerlokal i hamnen i sex år utan säkerhetsåtgärder. Något han kallar ”oacceptabelt”, enligt Reuters.

Exakt vad som i så fall fick ämnet att antända är fortfarande oklart. Det är inte explosivt i sig självt.

6 tim
Läs mer om Explosionen i Libanon
Gardell, Lind, illustrationsbild av iddrotssupporterar TT
Coronavirusets spridning – Sverige

”Korselden mot Amanda Lind avslöjar märklig syn”

Kritiken mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind tas upp på flera tidningars ledarsidor.

Jesper Sandström anser i Svenska Dagbladet (obunden moderat) att kritiken avslöjar en ”märklig syn på ministerns roll”, att hon skulle vara branschens företrädare i regeringen. Det går tillbaka till 1970-talets syn att politiken ”är och bör vara en självklar och aktiv del av kulturen”.

I Aftonbladet (obunden socialdemokratisk) skriver Lotta Ilona Häyrynen att Amanda Lind hamnat i en korseld mellan skräniga hockeysupportrar och Jonas Gardell. Kulturarbetarna behöver se en framtid, konstaterar hon.

”Däremot är det inte Amanda Linds avgång som kommer rädda kulturlivet. Ingen miljöpartist kan få en s-regering att prioritera kulturen”, skriver hon.

Fredrik Hultman i moderata Barometern är inne på samma linje. Kritiken mot regeringens coronalinje är befogad, men inte den mot Lind personligen, anser han.

1 tim
Orange, illustrationsbild Skärmdump från Oranges Twitter, TT
undefined

Engelsk korre: ”Svenska medier svek folket”

Svenska journalister har inte samma yrkesetik som sina kollegor i Storbritannien. Det skriver Richard Orange, Sverigekorrespondent för brittiska The Telegraph, i en debattartikel i Aftonbladet.

Brittiska journalister känner inget ansvar för att hjälpa myndigheterna eller hålla läsarna lugna, något han menar är annorlunda i Sverige. Därför har svenska medier misslyckats i sin roll att ställa regeringen och myndigheterna till ansvar, menar han.

Samtidigt ser han fördelar med den svenska inställningen:

”Om man jämför hur de som bor i Storbritannien nu mår – de är arga, rädda och besvikna, medan folk i Sverige trots allt är ganska lugna – är jag inte längre helt säker på vilken etik som är den bättre.”

2 tim
Arkivbilder på Gardell, Lind. TT
undefined

Gardell: ”Amanda Lind har inte kunnat hävda sig”

Författaren och artisten Jonas Gardell fortsätter kritisera kulturminister Amanda Lind (MP). I SVT:s Aktuellt säger han att det är ”uppenbart” att hon inte kan något om kultur.

– Det är lika uppenbart att hon inte kunnat hävda sig i regeringen. Därför måste Amanda Lind släppa prestigen och gå åt sidan, säger han.

Gardell har under flera dagar kritiserat Lind för hennes agerande kring hur begränsningarna påverkar kulturen.

– Det är ingen som kräver att teatrarna ska öppna rakt av. Däremot kräver vi en förklaring, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Alexandra Stråberg och Anders Ferbe. Tomas Oneborg / SvD / TT. Claudio Bresciani / TT /
De svenska krispaketen

En halv miljon permitterade – experter nöjda

571 000 personer är i dag permitterade i Sverige enligt Tillväxtverkets statistik. Trots stigande kostnader för regeringen väntas slutnotan dock halveras till 44 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

Och trots att över en halv miljon permitterats hyllas stödet av experterna.

Anders Ferbe, regeringens coronasamordnare, kallar permitteringsstödet för ”suveränt” eftersom alternativet varit massuppsägningar, något som på sikt kan skada svensk industri.

Även Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, tycker att stödet överlag varit positivt. Hon ser dock att arbetsmarknaden står inför andra utmaningar efter krisen när arbetssätten förändrats.

– Det [...] kommer behövas pengar till olika former av omskolningsstöd. Där har vi den stora utmaningen, säger hon till tidningen.

5 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S). Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringslivets oro: ”Vill inte att fler går i konkurs”

Flera av de stödåtgärder som regeringen satte in för att mildra den ekonomiska smällen från coronakrisen har löpt ut, noterar TT.

Svenskt Näringslivs biträdande chefsekonom Jonas Frycklund tillhör de som vill att stöden – särskilt omställningsstödet och de sänkta arbetsgivaravgifterna – ska förlängas.

– Vi vill inte se att fler [företag] går i konkurs under hösten för att man inte kunde få hjälp, säger han.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill också se en förlängning av stödåtgärder, särskilt riktat till småföretagen.

– Här verkar det som att regeringen helt har tagit semester, säger hon till nyhetsbyrån.

Finansminister Magdalena Andersson (S) skriver till TT att regeringen följer utvecklingen och man inte utesluter några åtgärder.

1 aug
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer