Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Korkat med skadade viner

Har du någon gång öppnat en flaska vin och hällt upp, men när du doftar och smakar är det något som inte stämmer. Det var inte alls sådär fylligt och det smakade inte smörkola och tropisk frukt som det stod i recensionen. Smaken var mer unken, påminde om vått ylle och fuktig källare. Då kan du ha råkat ut för en korkskada.

Det som har hänt är att korken reagerat med blekmedlet man använder för att få en snygg kork. Kan tyckas korkat att riskera denna trista skada, men så länge konsumenterna vill ha ett ploppande ljud när man öppnar flaskan och vinproducenter inte vill överge traditionen kommer det vara så.

Man tror att det är ca 6% av världens viner som är korkdefekta, det kan vara ett högre mörkertal då många inte vet att det där trista och platta vinet inte var korrekt.

Men på senare år har skruvkorken vunnit mark, den är enligt många den perfekta förslutningen. Helt tät och 100% fri från korkskada. Hur den klarar långlagring är däremot oklart.

Om du tror att det kan vara korkskadat är ett trick att låta det stå en stund i glaset, om doften förstärks är det troligen skadat. Man kan också prova att hälla i lite vatten, försvinner doften så är det nog korrekt.

Ett annat knep är att smaka - om det också smakar källare så tyder det på defekt. Jag brukar inte välja vin utifrån förslutning, om vinet är skadat får man byta direkt på Systembolaget.

Men vill man vara på säkra sidan kommer här några tips på viner med skruvkork.

Vita viner:

  • Von Winning Win Win Riesling Trocken 2017, Pfalz, Tyskland Nr 79394, 139 kr.

Trevlig och tydlig torr Riesling som har alla rätt. Friska citrustoner, stor frukt och lite god fetma i eftersmaken. Fin till naturella skaldjur men prova gärna till asiatiska ej för heta rätter.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/von-winning-win-win-7939401

  • Sancerre Les Baronnes, Sancerre/Loire, Frankrike, Nr 32253, 189 kr

Ett klassiskt vin från ett klassiskt område som ändå fått den smidiga förslutningen skruvkork. Vinet är mycket friskt och aromatiskt. Fräscha dofter av vinbärsblad, krusbär och citrus. Smaken är ren och fruktig med lite fet eftersmak. Som gjord för en vårlunch med naturella eller grillade skaldjur.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/sancerre-3225301

Röda viner:

  • Musella Valpolicella Superiore 2016, Valpolicella/Venetien, Italien Nr 2393, 129 kr

Ett mjukt och bärigt vin med typiska italienska smaker som körsbär, lingon och russin. Trevligt sällskapsvin men funkar mycket bra som buffévin eller till en god pasta.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/musella-239301

  • Punt Road Pinot Noir 2017, Yarra Valley, Australien, Nr 2955, 149 kr

Pinot Noir är en svårodlad druva som blir mer och mer populär. Den är också en av de äldsta druvsorterna, hela 2000 år gammal! Här är den i australiensk skepnad, en varm och kryddig doft med massor av syltig smak med bra syra för balansen. Drick till ankbröst, lammstek eller krämiga ostar. Den här typen av vin är också goda till vegetariska varmrätter.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/punt-road-295501

  • Chateau Smith Cabernet Sauvignon 2015, Washington State/Columbia Valley, USA, Nr 71907, 179 kr

Från den karismatiske Charles Smith som flera gånger blivit ”Årets Vinmakare” i amerikansk media. Han har ett brokigt förflutet som rockmanager men blev förälskad i Walla Walla i Washington State och började tillverka vin i början av 2000-talet. Denna Cabernet Sauvignon doftar av mogna bär, blyerts, lakrits och rostade toner. Den är balanserad i smaken och tanninerna, är elegant i frukten och har en fin syra. Njut till en grillad köttbit med kryddsmör och en grönsallad.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-smith-7190701

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer