Kompetenskrisen

Kompetensbristen hindrar Dalabs tillväxt

Trots att företaget Dalab gjort en riktig framgångsresa de senaste åren hotas nu deras tillväxtmöjligheter av kompetenskrisen. VD Henrik Ekgren menar att krisen måste lösas med hjälp av bättre samarbete mellan skola och näringsliv, säger han till Svenskt Näringsliv Dalarna.

Dalab känner av bristen på kompetent arbetskraft inom alla sina affärsområden, men störst är problemet att värva projektledare med VVS-ingenjörskompetens och montörer med branschutbildning. En bidragande orsak är att många utbildade VVS-ingenjörer väljer att jobba hos konsultföretag.

Henrik Ekgren säger att de rekryteringsproblemet hindrar Dalab från att bli det företag de vill vara.

– Vi vill kunna ta hand om vår personal bättre och göra ett bättre jobb. Det blir också ett branschproblem när det inte finns kompetent arbetskraft, då rekryterar vi varandras personal och problemet flyttar bara runt, säger han till Svenskt Näringsliv.

Han tror att kompetensbristen måste lösas genom en bättre kontakt mellan näringsliv och skola.

– Det samarbetet finns inte i dag. Skolan behöver intressera sig för vilken kompetens vi behöver ute på företagen och anpassa sig mer efter det. Det är inte bara ett problem för oss på Dalab, det är ett samhällsproblem, säger Henrik Ekgren.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer