Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
De krisande kommunerna

Kommunernas skatteintäkter rasar – elva miljarder back

Corona ritar om de ekonomiska förutsättningarna för kommuner och regioner. Skatteintäkterna faller med elva miljarder i år jämfört med prognoser före pandemin, skriver Dagens Samhälle.

Att skatteunderlaget ändå växer och att SKR ser en viss tillväxt beror på ökande arbetslöshetsersättningar och pensioner som ingår i skatteunderlaget.

Enligt SKR:s chefekonom Annika Wallenskog stundar kärva tider och det kommer att ta lång tid innan samhället har återhämtat sig fullt ut. Till dess gäller att försöka laga för läge.

– Det dröjer åtminstone till 2023 innan vi är uppe i en normal konjunktur igen enligt vår bedömning, säger Annika Wallenskog.

Trots ett statsbidrag på 15 miljarder kronor för att hantera coronakrisen, så går många kommuner en hård match mot fallande intäkter.

– Det är viktigt att kommuner och regioner inte drar ned ytterligare och förstärker konjunkturnedgången. I vissa kommuner tvingas man nu diskutera det, säger Annika Wallenskog.

Samtidigt som klockan klämtar för vissa kommuner, så är det andra som rapporterar om en riktigt hyfsad ekonomi, enligt Dagens Samhälle.

– Vi ser hur skillnaden mellan kommuner och regioner blir ännu större än den brukar vara, säger Annika Wallenskog.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer