Kompetenskrisen

Kommunernas knäckfråga: Lösa kompetensbristen

Svårigheten att hitta rätt kompetens är en knäckfråga för många kommuner. ”Utan personal får vi svårt att leverera den välfärd vi ska ha”, säger Britta Flinkfeldt, (S), kommunalråd i Arjeplog.

Det råder brist inom flera yrkeskategorier i de kommunala verksamheterna i Arjeplog, bland annat på sjuksköterskor, socionomer och lärare.

– Vi ser också att undersköterskor blir allt svårare att hitta. I en liten kommun betyder ett fåtal personer mycket. Men nu har vi just validerat ett antal undersköterskor, så den omedelbara krisen är avvärjd, säger Britta Flinkfeldt.

Arjeplog är en av de landsbygdskommuner som kan komma att omfattas av kommunutredningens förslag om nedskrivning av studieskulder för personer som flyttar till kommunen.

– Jag tror att det skulle ha betydelse för vår del och det är dessutom en åtgärd som gör att man inte spär på lönekarusellen. Det blir problem om grannkommuner ska konkurrera med varandra genom lönetillägg, säger Britta Flinkfeldt.

Hon säger att kommunen sätter kompetensförsörjningsfrågan högt på agendan.

– Det är en viktig fråga att lösa för alla landsbygdskommuner. Utan kompetens får vi svårt att leverera den välfärd vi ska ha. Det blir ett samhällsproblem.

Hur jobbar Arjeplogs kommun med kompetensförsörjning?

 – En viktig bit är att få anställda att känna sig välkomna så att de vill jobba och bo i kommunen. En annan är att vi är en del av Akademi Norr, ett utbildningsförbund där 13 kommuner samverkar. Vi i Arjeplogs kommun är för små för att kunna ta hem utbildningar, men tillsammans med de andra kommunerna kan vi göra det. Både genom påverkansarbete och att vi köper in utbildningar tillsammans.

En annan landsbygdskommun som ser med oro på kompetensförsörjningen är Orsa.

– Frågan har varit akut i många år. Vi märker att det blir allt svårare med vikarieförsörjningen, särskilt inom vården där det har varit flera tuffa somrar. På lärarsidan har vi däremot en god försörjning, kommunens skolor har gott rykte och många utbildade lärare söker sig hit, säger kommunalrådet Mikael Thalin, (C).

Orsa kommun har testat ett nytt grepp, workshops för personer som söker jobb.

– Vi bjuder in jobbsökande och visar upp kommunen. De får träffa enheterna och se hur vi jobbar. På så sätt hoppas vi att de ska bli intresserade av att söka fler jobb hos kommunen, även om de inte skulle bli aktuella för den tjänst de har sökt just då.

På utbildningssidan har kommunen en ständig diskussion med näringslivet. Mikael Thalin betonar att det är viktigt att kommunen utbildar rätt och har en nära dialog med företagen, arbetsförmedlingen och utbildningssamordnare, för att ha koll på behov och utbud.

– Samtidigt är det inte helt lätt att navigera bland de olika utbildningssystem och finansieringssystem som finns. Vi samarbetar med fyra andra kommuner i ett forum med målet att jobba med offensivt kring kompetensförsörjningsfrågan och ta fram skräddarsydda utbildningar, säger Mikael Thalin.

En landsbygdskommun där situationen ser bättre ut är Emmaboda. Kommunalrådet Johan Jonsson (C) ser flera anledningar till det.

– Vi har kompetensförsörjningsläget under kontroll för kommunens del. Vi är en inpendlingskommun och betalar löner som står sig i konkurrensen med grannkommunerna. Vi har också väldigt låga sjuktal i kommunen.

På 1980-talet införde kommunen Emmabodamodellen, ett arbetssätt med verksamhetsnära ledarskap och tidiga insatser vid tecken på ohälsa.

– Förutom att vi har ett nära chefskap har personalen ett stort självbestämmande. Inom omsorgen är medarbetarna med och lägger scheman i sina arbetslag, till exempel. Att människor trivs på jobbet och har möjligheten att få ihop jobb och privatliv på ett bra sätt är en viktig faktor för att man stannar kvar, säger Johan Jonsson.

Inom näringslivet, som domineras av industri- och verkstadsföretag, har det varit något svårare att hitta kompetens.

– Innan Coronakrisen hade de större bekymmer än oss på kommunen att hitta personal. Men hur läget blir sedan får vi se, just nu är allt som bekant upp och ner, säger Johan Jonsson.

Karin Janson

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

4 tim
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

Igår 11:35
Läs mer om Den globala konjunkturen
Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Experter oeniga om ökad smittspårning: Inte görbart

Läkare och vårdpersonal måste i högre grad testas för covid-19. Det säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på Danderyds sjukhus till SvD. I veckan kom beskedet att Sverige ska skruva upp testningen.

Ekonomen Lars Calmfors säger att det inte går att beräkna de exakta vinsterna men att dessa kan vara väldigt stora om man kan få ner smittspridningen med hjälp av uppskalad testning.

Men alla experter är inte eniga om behovet av utökad smittspårning.

– Jag tror inte att det är görbart i dag, säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, till tidningen.

Hon menar att det är svårare i dag när antalet nysmittade i sjukdomen ligger runt 1 000 om dagen.

1 tim
Visby hamn. Turisterna väntas strömma till Gotland i sommar efter regeringens besked. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om resebeslutet: ”Signaler åt helt fel håll”

Regeringens beslut att släppa på restriktionerna för resor inom Sverige är fel väg att gå. Det säger Stefan Hanson, specialist i infektionssjukdomar och filosofie doktor i internationell hälsa, till Expressen.

– Det här är signaler åt fel håll. Alla andra länder har skapat en organisation nu. Om vi tittar på de nordiska länderna, de har kontaktspårning, de har ett system som tar hand om sjukdomen när den blossar upp.

Hanson menar resandet riskerar att göra spridningen i Sverige värre och leda till en okontrollerbar spridning.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Bröllopsklänningar i ett skyltfönster i Teheran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

President Rohani skyller ny smittvåg i Iran på bröllop

Den ökade spridningen av coronaviruset i Iran beror bland annat på en bröllopsfest, säger president Hassan Rohani enligt nyhetsbyrån Reuters.

– På en plats har vi sett en topp i den här epidemin, och upphovet till den var ett bröllop som orsakat problem för människor och sjukvårdsarbetare och förluster för ekonomin och landets sjukvårdssystem, säger Rohani i statlig tv.

Presidenten nämner dock inte var eller när bröllopet ägde rum.

Iran har gradvis lättat på sina coronarestriktioner sedan mitten av april. I torsdags rapporterades 3 574 nya smittfall i landet – den högsta siffran sedan virusutbrottet i februari, skriver Reuters.

3 tim
Illustrationsbild: En anställd vid Robert Koch-institutet i Tyskland testar en person för covid-19.  MARIJAN MURAT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

G20-löftet: Ger nära 200 miljarder till viruskampen

G20-länderna lovar att tillsammans ge över 21 miljarder dollar – nästan 200 miljarder kronor – till den globala kampen för att bekämpa coronaviruset. Det uppger gruppen i ett uttalande på lördagen.

Länderna har ”i en anda av solidaritet, visat att de kommer att göra sitt yttersta för att skydda liv och de mest sårbara”, skriver man i uttalandet.

Pengarna ska gå till diagnostisering, vaccin, behandling samt forskning kring coronaviruset och covid-19, heter det i uttalandet.

Gruppens sittande ordförande, Saudiarabien, har lovat att ge 500 miljoner dollar för att stötta upp de globala satsningarna för att få bukt med pandemin. Dessutom lovar man att allokera ytterligare 500 miljoner dollar till bland annat vaccinutvecklingsprogram, skriver Reuters.

Idag 06:21
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien hotar att lämna WHO: ”Vi kollar på det”

Brasiliens president Jair Bolsonaro hotar att dra ur landet ur Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar flera medier.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger han till journalister utanför presidentpalatset enligt AFP.

Bolsonaros uttalande kommer efter WHO:s varning till latinamerikanska länder att inte lätta på sina virusrestriktioner för snabbt. Med Brasilien och Mexiko i täten har Latinamerika just nu den största ökningen av konstaterat smittade i världen.

Idag 04:24
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt