Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Kommunens nota för fyra mejl – 8 000 kronor

”Jag underströk att ingen som helst tillverkning kommer att ske i våra lokaler, men hon insisterade på att göra en kontroll”, säger företagaren Eva Goos. Kontrollen bestod av fyra mejl.

Babor är ett familjeföretag i tredje generationen som tillverkar olika hudvårdsprodukter.

Företaget valde förra året att utöka sortimentet med ett speciellt grönt te med olika välgörande egenskaper.

Eftersom man ville se till att allt gick rätt till ansökte Babor om tillstånd för livsmedelshantering hos Miljö- och Hälsoskyddsnämnden i Stockholm.

Eftersom ingen livsmedelshantering skulle ske i Babors lokaler, då teet produceras, förpackas och distribueras av underleverantören, trodde Babors vd Eva Goos att det handlade om ett rent rutinärende.

– När jag sen pratade med handläggaren underströk jag verkligen att ingen som helst livsmedelstillverkning kommer att ske i våra lokaler, men hon insisterade på att göra en kontroll, säger Eva Goos.

Fyra stycken mejl

Men handläggaren dök inte upp för en fysisk kontroll utan meddelade att hen ville göra en virtuell kontroll av den etikett som teet skulle förses med.

– Jag skickade in en etikett på mejl och ganska snart svarade handläggaren att vi inte fick använda de hälsodeklarationer som stod på etiketten. Det spelade ingen roll att jag hänvisade till att underleverantören hade alla tillstånd som behövdes och att det var de rekommendationerna som stod på te-etiketterna.

Eva Goos, vd Babor

Efter en mejlväxling om fyra meddelanden landade en faktura på 5 360 kronor i tillsynsavgift räknat på fyra timmar på Babors kontor. Dessutom innehöll fakturan en registreringsavgift på 2 680 kronor.

– En summa på över 8 000 kronor för ett tee som aldrig har passerat våra lokaler utan som levereras i kartong.

Nästa faktura

Den fakturan skickades i december förra året men redan i januari 2019 var det dags för nästa faktura. Den var på 2 000 kronor och skulle täcka de eventuella kontrollavgifterna för 2019.

– Då blev jag rätt upprörd eftersom jag direkt efter att vi fått bakslag på den första etiketten gjorde en ny och skickade in för att få den godkänd, men då svarade handläggaren att det var det inte bråttom med, utan det kan vi ta sen, konstaterar Eva Goos lite uppgivet.

Hon menar att det kan tyckas vara småsummor för en stor kommunal förvaltning men i ett småföretag räknas varje krona.

– Det är tid och pengar som hade kunnat användas till att utveckla verksamheten, eller betala löner och råvaror. Vi företagare vill göra rätt för oss – stora som små. Men det kan inte vara rimligt att vi tvingas betala tusentals kronor om året för kontroller vi redan från början vet aldrig kommer genomföras, säger Eva Goos.

Kan dröja år mellan kontroller

August Liljeqvist är sakkunnig på Näringslivets Regelnämnd. Han kan inte uttala sig specifikt om Babors fall, men säger att det abonnemangsupplägg som kommunerna använder för sina kontroller inte alltid fungerar.

– Vi anser att det är helt ok att företagare betalar en abonnemangsavgift men då ska kontrollerna också ske i den utsträckning som de betalar för. Idag kan det bli så att kontroller inte genomförs på grund av den mänskliga faktorn. Sen kan det dröja flera år innan nästan kontroll faktiskt äger rum. Då känner företagaren, helt förståeligt, att den betalar för något som inte levereras. Det påverkar naturligtvis inställningen till hela systemet, säger August Liljeqvist.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

1 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

5 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

3 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

5 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

3 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen