Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Kommunen vill att Doung river sin restaurang – ”förfular torget”

Krögaren Doung Thach kan tvingas riva två tredjedelar av sin restaurang. Anledningen: Kommunen tycker att den förfular torget där den ligger. Men alla håller inte med. Under onsdagen avgörs restaurangens öde.

Förra året köpte Doung Thach en restaurang på Södermalmstorg i Gävle. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men nu kan Doung Thach tvingas riva två tredjedelar av restaurangen efter ett beslut av kommunen.

– Det är katastrof. Jag har ju precis köpt restaurangen för dyra pengar och har flera anställda, säger han till fPlus.

– Kommunens tjänstemän tycker att delar av restaurangen förfular torget. De menar att den utbyggnad som de godkände för tio år sedan stör kulturmiljön och andra konstnärliga värden på torget. Det är konstigt. De pratar om att ha ett levande torg, men agerar precis tvärtom, fortsätter han.

”Inte mycket att sätta emot kommunen”

När Doung Thach köpte restaurangen fick han inga signaler om att mer än hälften av restaurangen skulle kunna rivas kort därefter. Tvärtom fick han intrycket att han skulle kunna husera i lokalerna under lång tid framöver.

– Samma kommun som gav bygglov för tillbyggnaden kan nu alltså kräva att den ska rivas, med argumentet att den inte passar in. Det är ytterst märkligt, men som liten kvarterskrog har jag inte mycket att sätta emot kommunen, säger han.

Vad det handlar om mer precist är att kommunen för tio år sedan godkände ett tillfälligt bygglov på fem år för utbyggnaden, trots att den ansågs strida mot detaljplanen. När fem år hade gått förlängdes bygglovet utan närmare diskussion och nu har det tillfälliga bygglovet kommit till vägs ände. Kommunen vägrar att förnya och hela Doung Thachs verksamhet är hotad.

– Vi är en liten restaurang med 60 platser. Om kommunen river utbyggnaden så försvinner 40 platser. Vi är inte en gourmetkrog och kan inte ta så mycket betalt att vi går runt på 20 platser. Vi får helt enkelt lägga ned och sex personer blir utan jobb, säger han.

Proteststorm på nätet

Doung Thach är uppriven och har svårt att förstå varför bygglovsansökan måste krångla den här gången. Inga ytterligare förändringar har gjorts och de har inte fått några klagomål.

– Tvärtom, det har skapats en proteststorm på Facebook och vi har fått en enorm uppbackning i det här, säger han.

Egentligen skulle han vilja att bygglovet för utbyggnaden godkändes permanent, men tar en sak i taget. Första steget är att kunna driva restaurangen i åtminstone fem år till. Och än finns det hopp. Kommunpolitikerna i Gävle har vaknat till och en majoritet har indikerat att de tänker backa restaurangen och köra över tjänstemännen i den här frågan, berättar Doung Thach.

Under onsdagen avgörs restaurangens öde

I en debattartikel i Gefle Dagblad skriver flera politiker, av olika kulörer, att de inte håller med om att utbyggnadens utformning stör kulturmiljön, utan att den tvärtom bidrar till att liv och rörelse skapas kring torget. De påpekar att utbyggnaden visserligen strider mot detaljplanen, men att det är just därför det finns möjligheter att ge tidsbegränsade bygglov på maximalt 15 år för byggnader som inte uppfyller precis allt i den gamla detaljplanen.

Och politikerna ska träffas redan under onsdagen för att besluta om rivningen ska bli av eller inte.

– Det känns hoppfullt, men även om det blir en seger imorgon är min framtid och restaurangens framtid långtifrån säkrad, säger Doung Thach.

Striden kommer att fortsätta oavsett

Det kommunpolitikerna fattar beslut om är nämligen bara om de ska gå på tjänstemännens linje och omgående riva utbyggnaden, eller om de ska gå emot tjänstemännens förslag och skjuta upp rivningen i fem år.

– I det här läget föredrar jag såklart att byggnaden inte rivs direkt, men mitt långsiktiga mål är att hitta en lösning med kommunen så att restaurangen inte behöver rivas alls, säger han.

Efter artikelns publicering har politikerna i Gävle kört över tjänstemännen, vilket innebär att Doung Thachs restaurang inte behöver rivas, förrän om fem år. Men då är det definitivt stopp, säger Anna Tengqvist, byggnadschef i Gävle kommun och ansvarig för förslaget att riva utbyggnaden.

– Vi har aldrig var ute efter att förstöra för företagare. Men som myndighet ska vi tolka de bestämmelser som finns för byggnader, och så har vi riksintressen för kulturmiljö att ta hänsyn till, säger hon.

Hur ser du på att politikerna körde över er i frågan?

– Det har jag inga åsikter om, det är varken bra eller dåligt, säger hon.

Vad krävs för att bygglovet ska kunna beviljas permanent?

– Då krävs en ändring i detaljplanen. Det kan företagaren själv ansöka om, det är inte något som han behöver vänta på att kommunen ska initiativ till, säger hon.

Toppnyheter

Henrik Olsson Lilja. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet av ASAP Rocky

Asap Rockys förre advokat: ”Regeringen bör kritiseras”

Svenska häktningsförhandlingar är fria från insyn och misstänkta personer blir enkelt uttryckt häktade om åklagaren vill det. Det skriver advokat Henrik Olsson Lilja, som initialt försvarade Asap Rocky, på DN Debatt.

Den internationella kritiken och de otaliga rapporterna verkar inte ge resultat, skriver Olsson Lilja. Han vill nu se nya avgöranden från Högsta domstolen och ett ökat tempo i lagstiftningsarbetet från justitieminister Morgan Johansson (S).

”Regeringen bör med fog kritiseras och det är bara förvånande att det ska krävas en amerikansk världsstjärna för att denna viktiga fråga ska komma upp på bordet”, skriver han.

Igår 19:42
Asap Rocky och bild från Kronobergshäktet där han för nuvarande sitter. TT
undefined

”Sverige nästan ensamt om att inte ha maxtid i häktet”

Fallet Asap Rocky ger oss en anledning att diskutera de långa häktningstiderna som Sverige har fått kritik för, skriver advokaten Svante Thorsell i Göteborgs-Posten. Han menar att Sverige är det enda land i Europa, med undantag för Albanien, som inte har någon maxtid för hur länge en person kan hållas frihetsberövad utan rättegång.

”Inte ens i den senaste revisionen av lagen brydde sig Sverige om att ta åt sig av kritiken och ändra lagen. Av de närmare 10 000 personer som häktas årligen var 21 frihetsberövade i mer än 361 dagar”, skriver Thorsell, och tillägger att flera har suttit häktade i över tre år.

Men Asap Rocky behöver inte oroa sig alltför mycket, skriver Thorsell, som menar att det i själva verket är ett ”dussinmål” som snart är avklarat.

Igår 16:27
Asap Rocky.  PATRICK KOVARIK / AFP
undefined

Advokater: Häktning är tortyr – ändra reglerna

Den kritik som har riktats mot det svenska häktningsförfarandet är delvis berättigad och borde tas på allvar av regeringen, skriver två försvarsadvokater på Aftonbladet Debatt med anledningen av fallet Asap Rocky.

Som häktad är man helt isolerad och får inte ha några kontakter med omvärlden, vilket går att ”likställa med tortyr”, skriver advokaterna. I Sverige finns ingen gräns för hur länge man kan vara häktad, vilket är ett stort rättssäkerhetsproblem, påpekar debattörerna.

De anser att reglerna kring häktning måste moderniseras och listar en rad olika åtgärder. Bland annat föreslår de att häktestiderna borde begränsas med tidsfrister, att häktade personer borde har rätt till isoleringsbrytande aktiviteter samt att hemarrest eller elektronisk övervakning borde vara alternativ till häktning.

Igår 10:37
Läs mer om Gripandet av ASAP Rocky
Bilder från övertagandet av fartyget. I det nedersta högra hörnet ses fartygets kapten. TT
USA:s fejd med Iran

Radiotrafiken från fartygen avslöjar dramat ombord

Medan iranska kommandosoldater firades ner på svenskägda Stena Impero från en helikopter ropade en besättningsman till sina kollegor att det var dags att ge upp och flera lyfte händerna och placerade dem bakom huvudet, erfar Wall Street Journal.

På bruten engelska ska soldaterna ha skrikit åt besättningen att sätta kurs mot norra Iran.

– När maskerade uniformerade män med vapen kommer ner från en helikopter är det inga trevligheter, säger en källa till tidningen.

Stena Imperos besättning hade sänt ut en nödsignal till amerikanska och brittiska militärfartyg i närheten medan de förgäves försökte freda sig mot fyra iranska militärfarkoster, erfar WSJ.

Enligt en inspelning av radiotrafiken som BBC tagit del av ska en iransk patrullbåt ha beordrat Stena Impero att byta kurs.

– Om ni lyder kommer ni att vara säkra, säger en person på inspelningen.

Men en brittisk marinofficer säger till Stenas besättning att de har rätt att fortsätta enligt internationell rätt.

Igår 21:41
Bilden visar hur en mindre iransk båt gör en sväng runt fartyget som senare beslagtogs/arkivbild på Zarif. TT
undefined

”Lätt att starta en konflikt, omöjligt att avsluta en”

Iran söker inte en konfrontation. Det säger landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif under ett tal i Nicaragua, enligt Reuters.

– Att starta en konflikt är enkelt, att avsluta en vore omöjligt.

Zarif upprepade att det brittiskflaggade svenskägda oljefartyget som Iran har beslagtagit hade brutit mot sjöfartsregler och varit en säkerhetsrisk i Hormuzsundet. Utrikesministern sa också att Iran söker ”normala relationer som baseras på ömsesidig respekt”.

När Zarif talade vände han sig bland annat direkt till Boris Johnson, som i morgon väntas presenteras som ny premiärminister i Storbritannien.

Igår 21:58
Läs mer om USA:s fejd med Iran
Söndagens protester i Hongkong är de våldsammaste hittills. TT
Demokratirörelsen i Hongkong

”Våldsammare protester i Hongkong är oroande”

”Vart är allt det här på väg?” frågar sig James Griffith på CNN efter söndagens protester i Hongkong – med eskalerande oroligheter och våld, där grupper av maskerade män misshandlat människor medan polisen väntat i timmar innan man lyft ett finger.

”När våldet nu börjar bli allt vanligare under protesterna finns alltid risken att Kinas regering, som än så länge inte lagt sig i nämnvärt, kommer att börja ingripa”, skriver han.

AP:s Ken Moritsugu skriver i en analys att han ser en ökad risk för det sistnämnda, speciellt efter att demonstranterna nu börjat vända sin vrede från Hongkongs styrande mot Fastlandskina. På söndagen förstörde man bland annat regeringens officiella emblem och kastade ägg på dess byggnader.

Men Ken Moritsugu tror också att ett ingripande från Fastlandskina skulle fördömas internationellt och riskerar att ”jämföras med Kinas dödliga massaker på Himmelska fridens torg 1989 – en händelse som det styrande kommunistpartiet vill att världen glömmer”.

Igår 20:47
Vitklädda och maskerade män överföll demonstranter och vanliga civila under söndagens protester i Hongkong. TT
undefined

Kritiken mot polisen ökar: ”Var var ni egentligen?”

Nu höjs allt fler röster från både demonstranter och lagstiftare i Hongkong mot polisen, som anklagas för att ha tagit lång tid på sig innan man ingripit mot flera blodiga attacker under söndagens protester, skriver The Guardian.

Uppemot 45 demonstranter har förts till sjukhus efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem med batonger och järnrör. Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong.

”Hongkong har en av världens största polisstyrkor sett till antalet invånare. Var var polisen?”, twittrar lagstiftaren Ray Chan, som stödjer protesterna och som även filmat en av attackerna mot en tunnelbanevagn.

Igår 12:59
Män i vita t-shirts samlades vid en tågstation.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

45 till sjukhus – triader misstänks för överfall

Dussintals demonstranter i Hongkong ska ha förts till sjukhus i går efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem, rapporterar AFP.

Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. Bland annat ska filmer på Facebook visa hur demonstranterna flydde från männen som var beväpnade med batonger och järnrör. 45 personer fick föras till sjukhus och minst en är allvarligt skadad.

Polisen anklagas nu för att ha tagit för lång tid på sig innan man ingrep mot den blodiga attacken, rapporterar The Guardian.

Igår 05:40
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Analys: Svenska kronan når finanskrisnivå i år

Svenska kronan kommer pressas ytterligare under andra halvåret menar analyshuset Capital Economics. Enligt analyshuset kommer kronan försvagas till 11 kronor mot euron i slutet av året, skriver Dagens Industri.

Senast kronan var så svag var 2009, året efter finanskrisen. Riksbanken har hittills förespråkat oväntat positiva utsikter för den svenska ekonomin, men Capital Economics bedömer att Riksbanken snart kommer få ändra sin ståndpunkt då det nu finns flera tecken på att den inhemska efterfrågan i Sverige försvagas.

Ett viktigt tecken är att hushållskonsumtionen för maj var svag, och sjönk från samma månad i fjol med 1,0, vilket är den största nedgången på ett decennium. Enligt Capital Economics är det helt klart att den svenska ekonomin tappat mycket momentum i mitten av året.

Det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta, menar analyshuset.

Igår 11:51
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Fortsatt svag krona efter inflationsbesvikelse

Senaste svenska inflationssiffror blev en besvikelse vilket sänker förhoppningarna om en kronförstärkning inom en snar framtid.

Det skriver Nordeas Martin Enlund och Andreas Steno Larsen i ett nyhetsbrev på söndagen, skriver Omni Ekonomi.

”Hösten talar för en svagare krona snarare än en starkare krona”, skriver de.

Vidare tror Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf att Riksbanken kan komma att behöva slopa sin planerade räntehöjning i vinter och behålla räntan på minus 0,25 fram till och med 2021.

14 jul
Läs mer om Den svenska kronan