Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Kommunen vill att Doung river sin restaurang – ”förfular torget”

Krögaren Doung Thach kan tvingas riva två tredjedelar av sin restaurang. Anledningen: Kommunen tycker att den förfular torget där den ligger. Men alla håller inte med. Under onsdagen avgörs restaurangens öde.

Förra året köpte Doung Thach en restaurang på Södermalmstorg i Gävle. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men nu kan Doung Thach tvingas riva två tredjedelar av restaurangen efter ett beslut av kommunen.

– Det är katastrof. Jag har ju precis köpt restaurangen för dyra pengar och har flera anställda, säger han till fPlus.

– Kommunens tjänstemän tycker att delar av restaurangen förfular torget. De menar att den utbyggnad som de godkände för tio år sedan stör kulturmiljön och andra konstnärliga värden på torget. Det är konstigt. De pratar om att ha ett levande torg, men agerar precis tvärtom, fortsätter han.

”Inte mycket att sätta emot kommunen”

När Doung Thach köpte restaurangen fick han inga signaler om att mer än hälften av restaurangen skulle kunna rivas kort därefter. Tvärtom fick han intrycket att han skulle kunna husera i lokalerna under lång tid framöver.

– Samma kommun som gav bygglov för tillbyggnaden kan nu alltså kräva att den ska rivas, med argumentet att den inte passar in. Det är ytterst märkligt, men som liten kvarterskrog har jag inte mycket att sätta emot kommunen, säger han.

Vad det handlar om mer precist är att kommunen för tio år sedan godkände ett tillfälligt bygglov på fem år för utbyggnaden, trots att den ansågs strida mot detaljplanen. När fem år hade gått förlängdes bygglovet utan närmare diskussion och nu har det tillfälliga bygglovet kommit till vägs ände. Kommunen vägrar att förnya och hela Doung Thachs verksamhet är hotad.

– Vi är en liten restaurang med 60 platser. Om kommunen river utbyggnaden så försvinner 40 platser. Vi är inte en gourmetkrog och kan inte ta så mycket betalt att vi går runt på 20 platser. Vi får helt enkelt lägga ned och sex personer blir utan jobb, säger han.

Proteststorm på nätet

Doung Thach är uppriven och har svårt att förstå varför bygglovsansökan måste krångla den här gången. Inga ytterligare förändringar har gjorts och de har inte fått några klagomål.

– Tvärtom, det har skapats en proteststorm på Facebook och vi har fått en enorm uppbackning i det här, säger han.

Egentligen skulle han vilja att bygglovet för utbyggnaden godkändes permanent, men tar en sak i taget. Första steget är att kunna driva restaurangen i åtminstone fem år till. Och än finns det hopp. Kommunpolitikerna i Gävle har vaknat till och en majoritet har indikerat att de tänker backa restaurangen och köra över tjänstemännen i den här frågan, berättar Doung Thach.

Under onsdagen avgörs restaurangens öde

I en debattartikel i Gefle Dagblad skriver flera politiker, av olika kulörer, att de inte håller med om att utbyggnadens utformning stör kulturmiljön, utan att den tvärtom bidrar till att liv och rörelse skapas kring torget. De påpekar att utbyggnaden visserligen strider mot detaljplanen, men att det är just därför det finns möjligheter att ge tidsbegränsade bygglov på maximalt 15 år för byggnader som inte uppfyller precis allt i den gamla detaljplanen.

Och politikerna ska träffas redan under onsdagen för att besluta om rivningen ska bli av eller inte.

– Det känns hoppfullt, men även om det blir en seger imorgon är min framtid och restaurangens framtid långtifrån säkrad, säger Doung Thach.

Striden kommer att fortsätta oavsett

Det kommunpolitikerna fattar beslut om är nämligen bara om de ska gå på tjänstemännens linje och omgående riva utbyggnaden, eller om de ska gå emot tjänstemännens förslag och skjuta upp rivningen i fem år.

– I det här läget föredrar jag såklart att byggnaden inte rivs direkt, men mitt långsiktiga mål är att hitta en lösning med kommunen så att restaurangen inte behöver rivas alls, säger han.

Efter artikelns publicering har politikerna i Gävle kört över tjänstemännen, vilket innebär att Doung Thachs restaurang inte behöver rivas, förrän om fem år. Men då är det definitivt stopp, säger Anna Tengqvist, byggnadschef i Gävle kommun och ansvarig för förslaget att riva utbyggnaden.

– Vi har aldrig var ute efter att förstöra för företagare. Men som myndighet ska vi tolka de bestämmelser som finns för byggnader, och så har vi riksintressen för kulturmiljö att ta hänsyn till, säger hon.

Hur ser du på att politikerna körde över er i frågan?

– Det har jag inga åsikter om, det är varken bra eller dåligt, säger hon.

Vad krävs för att bygglovet ska kunna beviljas permanent?

– Då krävs en ändring i detaljplanen. Det kan företagaren själv ansöka om, det är inte något som han behöver vänta på att kommunen ska initiativ till, säger hon.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer