Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Kommunen vill att Doung river sin restaurang – ”förfular torget”

Krögaren Doung Thach kan tvingas riva två tredjedelar av sin restaurang. Anledningen: Kommunen tycker att den förfular torget där den ligger. Men alla håller inte med. Under onsdagen avgörs restaurangens öde.

Förra året köpte Doung Thach en restaurang på Södermalmstorg i Gävle. Sedan dess har Adrians restaurang och bar, som restaurangen heter, varit uppskattad och verksamheten har gått bra. Men nu kan Doung Thach tvingas riva två tredjedelar av restaurangen efter ett beslut av kommunen.

– Det är katastrof. Jag har ju precis köpt restaurangen för dyra pengar och har flera anställda, säger han till fPlus.

– Kommunens tjänstemän tycker att delar av restaurangen förfular torget. De menar att den utbyggnad som de godkände för tio år sedan stör kulturmiljön och andra konstnärliga värden på torget. Det är konstigt. De pratar om att ha ett levande torg, men agerar precis tvärtom, fortsätter han.

”Inte mycket att sätta emot kommunen”

När Doung Thach köpte restaurangen fick han inga signaler om att mer än hälften av restaurangen skulle kunna rivas kort därefter. Tvärtom fick han intrycket att han skulle kunna husera i lokalerna under lång tid framöver.

– Samma kommun som gav bygglov för tillbyggnaden kan nu alltså kräva att den ska rivas, med argumentet att den inte passar in. Det är ytterst märkligt, men som liten kvarterskrog har jag inte mycket att sätta emot kommunen, säger han.

Vad det handlar om mer precist är att kommunen för tio år sedan godkände ett tillfälligt bygglov på fem år för utbyggnaden, trots att den ansågs strida mot detaljplanen. När fem år hade gått förlängdes bygglovet utan närmare diskussion och nu har det tillfälliga bygglovet kommit till vägs ände. Kommunen vägrar att förnya och hela Doung Thachs verksamhet är hotad.

– Vi är en liten restaurang med 60 platser. Om kommunen river utbyggnaden så försvinner 40 platser. Vi är inte en gourmetkrog och kan inte ta så mycket betalt att vi går runt på 20 platser. Vi får helt enkelt lägga ned och sex personer blir utan jobb, säger han.

Proteststorm på nätet

Doung Thach är uppriven och har svårt att förstå varför bygglovsansökan måste krångla den här gången. Inga ytterligare förändringar har gjorts och de har inte fått några klagomål.

– Tvärtom, det har skapats en proteststorm på Facebook och vi har fått en enorm uppbackning i det här, säger han.

Egentligen skulle han vilja att bygglovet för utbyggnaden godkändes permanent, men tar en sak i taget. Första steget är att kunna driva restaurangen i åtminstone fem år till. Och än finns det hopp. Kommunpolitikerna i Gävle har vaknat till och en majoritet har indikerat att de tänker backa restaurangen och köra över tjänstemännen i den här frågan, berättar Doung Thach.

Under onsdagen avgörs restaurangens öde

I en debattartikel i Gefle Dagblad skriver flera politiker, av olika kulörer, att de inte håller med om att utbyggnadens utformning stör kulturmiljön, utan att den tvärtom bidrar till att liv och rörelse skapas kring torget. De påpekar att utbyggnaden visserligen strider mot detaljplanen, men att det är just därför det finns möjligheter att ge tidsbegränsade bygglov på maximalt 15 år för byggnader som inte uppfyller precis allt i den gamla detaljplanen.

Och politikerna ska träffas redan under onsdagen för att besluta om rivningen ska bli av eller inte.

– Det känns hoppfullt, men även om det blir en seger imorgon är min framtid och restaurangens framtid långtifrån säkrad, säger Doung Thach.

Striden kommer att fortsätta oavsett

Det kommunpolitikerna fattar beslut om är nämligen bara om de ska gå på tjänstemännens linje och omgående riva utbyggnaden, eller om de ska gå emot tjänstemännens förslag och skjuta upp rivningen i fem år.

– I det här läget föredrar jag såklart att byggnaden inte rivs direkt, men mitt långsiktiga mål är att hitta en lösning med kommunen så att restaurangen inte behöver rivas alls, säger han.

Efter artikelns publicering har politikerna i Gävle kört över tjänstemännen, vilket innebär att Doung Thachs restaurang inte behöver rivas, förrän om fem år. Men då är det definitivt stopp, säger Anna Tengqvist, byggnadschef i Gävle kommun och ansvarig för förslaget att riva utbyggnaden.

– Vi har aldrig var ute efter att förstöra för företagare. Men som myndighet ska vi tolka de bestämmelser som finns för byggnader, och så har vi riksintressen för kulturmiljö att ta hänsyn till, säger hon.

Hur ser du på att politikerna körde över er i frågan?

– Det har jag inga åsikter om, det är varken bra eller dåligt, säger hon.

Vad krävs för att bygglovet ska kunna beviljas permanent?

– Då krävs en ändring i detaljplanen. Det kan företagaren själv ansöka om, det är inte något som han behöver vänta på att kommunen ska initiativ till, säger hon.

Toppnyheter

Elisabeth Svantesson (M), Ulla Andersson (V). Agenda / SVT
Framtidens välfärd

Svantesson om samtalen med V: ”Det är inget jippo”

Både V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson och Moderaternas Elisabeth Svantesson medverkar i SVT:s Agenda för att tala om samtalen mellan V och M om kommunpengarna.

– Vi ser samma saker. Vi tycker olika men i det här förenas vi, säger Svantesson i Agenda.

– Vi gör inte det här för att det är något jippo, säger hon.

Moderaterna vill hålla fast vid överskottsmålet och partierna är inte överens om vilken summa kommunerna ska få. M vill se tre miljarder och V tio. Förhandlingarna kommer att fortsätta de närmaste dagarna.

– Vi måste ta vårt ansvar, välfärden behöver pengar, säger Ulla Andersson.

39 min
Ulla Andersson  SVT / Agenda
undefined

Varken ja eller nej från Ulla Andersson: ”Återkommer”

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson fick frågan men gav inget svar på om hon är aktuell för partiledarposten när hon under söndagskvällen gästade SVT:s Agenda.

– Du ser ganska förtjust ut, sa programledaren Anna Hedenmo när hon fick ett undvikande svar från V-politikern. Andersson sa varken ja eller nej till om hon kommer att kandidera.

– Det kommer inte jag kommentera nu. Jag kommer att återkomma med besked så småningom men inte i dag. I dag vill jag diskutera pengar till välfärden, sa Andersson.

Enligt källor till Aftonbladet kommer striden att stå mellan Andersson och V:s vice partiledare Nooshi Dadgostar.

I programmet framkom att V och M ännu inte är överens om vilken summa som ska ges till kommunerna i deras ekonomiska förslag. Förhandlingarna kommer fortsätta under måndagen.

12 min
Läs mer om Framtidens välfärd
Pressbild: Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms handelskammare. Arkivbild: Bostadshus i Stockholm. Stockholms handelskammare/TT
Den svenska bostadspolitiken

Sex av tio gillar inte regeringens bostadspolitik

Sex av tio svenskar har lågt eller mycket lågt förtroende för januaripartiernas bostadspolitik. Det visar en Novus-mätning på uppdrag av Stockholms handelskammare, skriver DI. Bara en av tio tillfrågade har högt eller mycket högt förtroende för hur regeringen och samarbetspartierna hanterar bostadspolitiken.

Samtidigt anser sju av tio att det är mycket viktigt eller viktigt att S, MP, L och C fokuserar på bostadssituationen under mandatperioden, skriver DI.

– Det drabbar många människor direkt när det inte går att få fotfäste på bostadsmarknaden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef på Stockholms handelskammare, till tidningen.

38 min
undefined

”Ingen skrattar när byggandet sjunker”

Bostadsmarknaden är dysfunktionell och det skärpta amorteringskravet ligger som en våt filt över nyproduktionen av bostäder, skriver Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Sveriges byggindustrier, i Aftonbladet Debatt.

Inlägget är ett svar på ett tidigare utspel av Byggnads som påstod att medan byggbolagen skrattar hela vägen till banken står ungdomar i långa bostadsköer.

”Som företrädare för 3 700 seriösa bygg- och anläggningsföretag välkomnar vi Byggnads vilja att bli en röst i den bostadspolitiska debatten. Det saknas en bostadspolitik för alla som varken har kapital, kötid eller kontakter”, skriver Tanja Rasmusson.

Hon menar att Sveriges byggföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp och tar ansvar för samhällsutvecklingen.

”Nästa år möts Sveriges Byggindustrier och Byggnads vid förhandlingsbordet i samband med avtalsförhandlingarna. Vår förhoppning är att det ska ske i ett förtroendeingivande och samarbetsinriktat tonläge”, skriver Tanja Rasmusson i Aftonbladet.

28 nov 2019
Läs mer om Den svenska bostadspolitiken
António Guterres och Angela Merkel. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Libyenkrisen

Världsledare lovar att inte lägga sig i Libyenkriget

Fredskonferensen i Berlin om konflikten i Libyen har lett fram till ett avtal, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Merkel säger på en pressträff att parterna har enats om att vapenembargot mot Libyen blir kvar. Samtidigt har samtliga utomstående aktörer gått med på att inte skicka mer militärt eller ekonomiskt bistånd till parterna.

– Det finns ingen militär lösning på konflikten i Libyen, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

2 tim
Erdogan anländer till fredskonferensen i Berlin i dag- MURAT CETINMUHURDAR/PPO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Väst står handfallet inför konflikten i Libyen

Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan har tagit kommandot i fredssamtalen om Libyen, där de står på olika sidor i konflikten. Samtidigt står västvärlden handfallen och kan inte agera med enad front, skriver SVT:s reporter Tomas Thorén i en analys.

Bland annat ryktas Frankrike och Italien har valt olika sidor i striden mellan Khalifa Haftar och Fayez al-Sarraj som kan bli förödande för EU.

”Det rådande kaoset är gynnsamt klimat för islamistiska terrorgrupper. Libyen är också en flyktingportal till Europa.”

Seth Frantzman skriver i en analys i Jerusalem Post att det är Erdogan som hittills har varit den stora vinnaren i konflikten. Han har positionerat sig själv som en av de viktigaste spelarna vid Medelhavet och i Mellanöstern. Nu använder han sig av hotet om en flyktingström till Europa för att få som han vill i Libyen, skriver han.

”Detta är en klassisk strategi i Ankara”, skriver han.

4 tim
Angela Merkel och Vladimir Putin i dag. JOHN MACDOUGALL / AFP
undefined

Världsledarna har inlett fredssamtalen om Libyen

Flera av de tyngsta världsledarna har anlänt till Berlin för fredskonferensen om Libyen. Målet med mötet är att försöka få krigsherren Khalifa Haftar och regeringschefen Fayez al-Sarraj att lägga ifrån sig vapnen.

Konflikten har blivit storpolitik sedan Turkiet skickat trupp till stöd för al-Sarraj och Ryssland gett sig in på Haftars sida.

– Vi har inte gett upp hoppet om dialog och en lösning på konflikten, sa Rysslands president Vladimir Putin när han anlände till mötet, enligt Reuters.

Idag 13:53
Läs mer om Libyenkrisen
Statsminister Stefan Löfven med två poliser under ett besök i Klippan i november. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Internrapport: Svårt att nå polisens rekryteringsmål

I en rapport från polisens internrevision står det att det finns ”svårigheter med kapaciteten vad gäller rekryteringsfrågan” inom polisen, rapporterar SvD. Det är också oklart om HR-avdelningen kommer klara av rekryteringsvolymen.

Nationella samordnaren Mattias Dejke menar dock att det är möjligt att nå målet om 10 000 fler polisanställda som politikerna vill se.

Under vårterminen antogs 651 personer till polisutbildningen och enligt prognosen bör det vara 1 045 stycken för att klara rekryteringen. Men att fler poliser valt att återvända till yrket förbättrar situationen, menar Dejke.

– Än så länge ser jag inte ett stort problem, säger han till SvD.

3 tim
Johan Forssell (M) träffar poliser i Malmö i mars förra året. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forssell om polisrapporten: Dags att Damberg lyssnar

SvD:s rapportering om att det kan bli svårt att nå målet om 10 000 fler polisanställda oroar Moderaterna. I en intern revisionsrapport från polisen som SvD skriver om uppges att det finns svårigheter med kapaciteten gällande rekryteringarna.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anser att detta är signaler som M varnat för. Regeringen bör därför ta till sig av förslagen att höja lönerna och att polisstudenters studielån skrivs av efter några år.

– Det är dags att inrikesminister Mikael Damberg börjar lyssna till de förslag som finns och slutar slå dem ifrån sig, säger Forssell till SvD.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppger för tidningen att det pågår ett intensivt arbete för at uppnå målet.

3 tim
Arkivbilder på polisens arbete med drönare  TT
undefined

Efter lagändringen: Polisen ökar drönaranvändning

En ändring i lagstiftningen från och med årsskiftet underlättar polisens arbete med drönare. Tidigare krävdes tillstånd från Datainspektionen för flygningen, men nu får polisen fatta beslut om att använda drönarna på egen hand, skriver TT.

Under de senaste åren har användningen ökat enormt, säger Rickard Henningsson, som är nationellt ansvarig för polisens arbete med drönare.

Enligt honom finns den mest omedelbara nyttan i polisens brottsutredningar där en uppskickad drönare kan ge bra överblick över brottsplatser och ge ett mer rättsäkert underlag i brottsutredningar.

– Det är sådant man inte riktigt tänker på, men det har varit en gamechanger, säger Henningsson.

Idag 07:02
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
 Gui Congyou / Charlotta Friborg TT /  Stina Stjernkvist/SVT
Kinesiska kritiken mot Sverige

Ambassadören kräver att SVT rättar: ”Inte aktuellt”

Kinas ambassadör i Sverige kräver en rättelse från SVT efter uppgifterna i deras granskning om att ambassadören haft personliga möten och luncher med journalister för att försöka påverka deras bevakning av Kina, skriver TT.

Gui Congyou menar att alla möten med journalister skett vid intervjutillfällen, enligt ett uttalande på ambassadens hemsida.

– Det får stå för honom. Vi har rapporterat om det som har framkommit i vår enkät med andra mediehus, säger SVT:s ansvariga utgivare Charlotta Friborg till TT och uppger att de inte kommer att publicera någon rättelse.

Under helgen publicerade SVT uppgifter om att ett antal nyhetsredaktioner kontaktats av ambassaden gällande publiceringar.

4 tim
Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

Igår 14:24
Utrikesminister Ann Linde (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Hårdare markering än tidigare mot Kina

Enligt Asienforskaren Björn Jerdén är Ann Lindes uttalande om att Kinas ambassadör ska kallas till utrikedepartementet en hårdare markering än vad Sverige tidigare gjort mot Kina.

Jerdén säger till TT att den svensk-kinesiska relationen sticker ut i en internationell kontext och en anledning till det ansträngda förhållandet är den fängslade förläggaren Gui Minhai.

– Vad jag känner till är det första gången man öppet går ut med att man kallar upp ambassadören angående ett specifikt utfall han gjort mot media, säger Jerdén till nyhetsbyrån.

Den uppblossade konflikten handlar om att SVT avslöjat att Kina försökt påverka vad svenska medier publicerar.

Igår 21:49
Läs mer om Kinesiska kritiken mot Sverige