TT
Regelkrånglet

Kommunen lindrade regelkrånglet – utreds av staten

Sollefteå kommun har fått beröm för att den har minskat regelkrånglet och underlättat för företagen. Men länsstyrelsens svar är att inleda ett tillsynsärende där kommunen ska förklara sig. ”Det är sanslöst”, säger miljöchefen Maria Söderlund till fPlus.

Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå, uppger för fPlus att han står bakom kommunens policy.

– Jag tycker att det är bra att vi försöker minska den administrationen som åläggs oss och vårt näringsliv från statens sida, säger han.

Den 9 oktober publicerades en artikel på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs hemsida. Den handlar om att Krokom i Jämtland och Sollefteå i Ångermanland på olika sätt minskat regelkrånglet för sina företag. De två kommunerna arbetar aktivt för att näringsidkare varken ska få oskäligt höga avgifter eller för mycket administration på grund av den nya tobakslagen som kom i somras.

Maria Söderlund, chef för miljö- och byggenheten i Sollefteå, berättade i artikeln att kommunen har valt att inte begära skriftliga ansökningar av de etablerade handlarna som har haft sin verksamhet i över tre år, allt för en smidigare handläggning.

– Vi kan inte administrera ihjäl våra företagare och man kan inte heller utgå från att folk vill fuska. Vi känner oss trygga i vårt beslut hur vi utövar tillsyn. Vi har varit ute i verkligheten och träffat handlarna och det säger mer, sa hon i artikeln.

Länsstyrelsen hänvisar till artikeln

Men reaktionerna har inte blivit enbart positiva. Länsstyrelsen Västernorrland, som Sollefteå sorterar under, har istället inlett ett tillsynsärende där kommunen ska förklara sig. Så här står det i länsstyrelsens beslut:

”Sollefteå kommun anger att de valt att förenkla för handlarna genom att inte begära in skriftliga ansökningar av de etablerade handlarna. Med anledning av denna artikel har länsstyrelsen öppnat ett tillsynsärende”

Besvikelsen är stor inom Sollefteå kommun. Maria Söderlund, chef för miljö- och byggenheten, säger till fPlus att hon inte vet om hon ska skratta eller gråta.

– Vi måste ju se på länsstyrelsens beslut med viss humor. Vi har 30 företag i kommunen, de flesta är etablerade och vi har en ständig tillsyn över dem i olika frågor. De som säljer tobak i Sollefteå är butiker som Ica, Coop och OK/Q8, så vi har bra koll.

Maria Söderlund känner sig mycket upprörd över länsstyrelsens agerande.

– Jag har jobbat i kommunal regi i 13 år och aldrig varit med om det här. Vi känner oss ifrågasatta. För oss handlar det bara om att arbeta smart utifrån den lagstiftning vi har, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson oroar sig inte över länsstyrelsens beslut.

– Jag vet att vår miljöenhet har gjort en grundlig tillsyn hos alla verksamheter som säljer tobak och litar på att den gör ett bra arbete, säger han.

Kan skrämma andra kommuner

Även näringslivet är kritiskt mot länsstyrelsens beslut. Anna Hedensjö Johansson, regionchef för Svenskt Näringsliv Västernorrland, uppger att Sollefteå är en av de kommuner som senaste året fått bättre betyg från företagen utifrån hur de uppfattar att kommunen tillämpar regler.

– Sollefteå har fångat poängen med att ha en företagsnära myndighetsutövning vilket gynnar såväl kommun som företagare och inte minst skattebetalare. Givetvis ska alla lagar och regler följas men det är också viktigt att myndighetsutövningen är serviceinriktad, säger hon till fPlus.

Enligt Anna Hedensjö Johansson kan länsstyrelsens agerande få en avskräckande effekt.

– Det här kan skrämma kommuner från att vara serviceinriktade. Tvärtom borde länsstyrelsen som statens representant omfamna Sollefteås sätt att arbeta, säger hon.

Länsstyrelsen Västernorrland uppger att den inte vill kommentera ett pågående tillsynsärende.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer