Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Kommunen kräver chokladkaka på menyn – annars ryker tillståndet

Chokladkaka eller inte? Det var det som avgjorde om streetfood-restaurangen Bastard Burgers fick servera alkohol i en av de många kommuner som de expanderar i. ”Det är ett väldigt stolpigt sätt att driva tillståndsprocesser på”, säger vd:n Simon Wanler till fPlus.

Att öppna en restaurang med alkoholtillstånd kan vara tufft. Föreställ dig då att öppna dussintals restauranger där det ena kravet för att servera alkohol inte är det andra likt. Precis så är fallet för Bastard Burgers, den norrländska streetfood-restaurangen som på tre år har gått från ett hål i väggen till en kedja med snart 30 restauranger runt om i Sverige.

I en intervju med fPlus berättar vd Simon Wanler om de många hinder som restauranger har stött på för att få alkoholtillstånd i närmare 20 kommuner.

– I vissa kommuner finns det en ansvarig handläggare som tar beslut inom en vecka. I andra arbetar handläggaren med frågan på deltid vilket gör att processen kan dröja flera veckor. I en tredje fattas ett gemensamt beslut av en nämnd som träffas fyra gånger om året, säger han.

När kommunerna väl granskar verksamheten tittar de på olika saker, berättar Simon Wanler vidare.

– Vissa vill granska bolagets ägarbolag, andra vill gräva djupare och veta vilka andra bolag som finns inom ägarbolaget. Det finns också de som vill titta på delägarens privatekonomi, säger han.

Simon Wanler, vd för Bastard Burgers.
Rent krasst stod och föll hela alkoholtillståndet på om vi hade chokladkakor på menyn.

Lägger sig i menyn

Vissa kommuner lägger också stor vikt på hur restaurangkonceptet ser ut och om det är förenligt med att servera alkohol, till exempel om det finns ett 5-5-5-koncept, med andra ord en meny med fem respektive för-, huvud- och efterrätter. I ett fall var kommunen så hård på detta att det blev helt absurt, förklarar Simon Wanler.

– När en kommun såg att vi hade fyra efterrätter krävde man att vi skulle lägga till en femte. Vi frågade om det funkade om vi lade till en chokladkaka? Då var de nöjda. Rent krasst stod och föll hela alkoholtillståndet på om vi hade chokladkakor på menyn. Det blir ett väldigt stolpigt sätt driva en tillståndsprocess.

Ett annat fall när en kommun har tittat fyrkantigt på alkoholtillståndsprocessen var när en handläggare placerade Bastard Burgers i samma kategori som hamburgerrestaurangen McDonald’s.

– Här kan man tycka att handläggaren borde försöka sätta sig in i konceptet lite mer och förstå skillnaden mellan en restaurang och en annan. Det räcker inte med att googla på vårt namn och se vad vi serverar. Man måste också titta på andra saker som prisnivå, målgrupp, inredning och öppettider, säger Simon Wanler.

Tvingades skjuta upp lansering

Han vill dock understryka att han har full förståelse för att kommuner inte kan lära sig om hundratals restauranger på djupet. Men det blir inte bättre av att varje restaurang måste ta hänsyn till hundratals avvikelser.

– Det blir väldigt mycket tid som går åt administrativt för att ta sig igenom dessa ärenden, och med full respekt för processen så känns det ibland som lite onödigt använd tid för alla när man redan har gått igenom samma procedurer 10-20-30 gånger, säger Simon Wanler.

I slutändan slukar det mer tid och pengar för både kommunen och företaget, menar han.

Är det något som slår mot er rent ekonomiskt?

– Nej det skulle jag inte påstå. Men den tid som vi lägger på att svara varje kommun hade vi kunnat lägga på verksamheten istället. Och ibland kan det ställa till det för oss. Som en gång när vi var tvungna att skjuta upp en öppning för att handläggarna ville skjuta upp processen två veckor till. Då hade vi redan lovat en fastighetsägare att vi skulle öppna i samband med en invigning av en galleria.

Blir ni inte avskräckta att öppna restaurang på fler ställen?

– Nej, vi har tagit höjd för det här och vi lägger mycket resurser på att få allt i ordning. Men jag tänker på mindre entreprenörer som vill öppna en restaurang. Hur ska de klara att driva processer om de möts av en så enorm mängd byråkrati i en kommun?

– Sen förstår jag att alkohol är en mer känslig fråga. Jag respekterar också att kommuner behöver titta på olika saker, till exempel att restaurangen som vill servera alkohol inte ligger för nära en förskola eller delar vägg med ett äldreboende. Men det blir ett problem när varje kommun vill göra egna tolkningar av alkoholtillståndet. Det känns som att starta på ruta ett varje gång, fortsätter Simon Wanler.

”Handläggare lever i sina egna bubblor”

På Näringslivets Regelnämnd, NNR, tror man att en stor del av regelkrånglet hade minskat om man skapade ett bättre informations- och erfarenhetsutbyte mellan kommuner.

– Som läget är nu lever många handläggare i sina egna bubblor. Men om en handläggare i Kiruna kunde träffa en kollega i Ystad och berätta om sina erfarenheter, så minskar det risken för exakta tolkningar av lagen, som i fallet med chokladkakan. Vi måste spräcka alla de här bubblorna, säger August Liljeqvist, sakkunnig och expert på lokal- och regional regeltillämpning.

August Liljeqvist, sakkunnig och expert på lokal- och regional regeltillämpning på NNR.

Han tror också att en servicegaranti, som redan tillämpas av flera kommuner idag, skulle bidra till att minska handläggningstiden för ett alkoholtillstånd.

– I dag finns det kommuner som sätter en maxgräns på tre veckor. Överskrider man gränsen straffar kommunen sig själv genom att sänka handläggningsavgiften. Då sänder man ett budskap till företagaren att vi bryr oss och vi ber om ursäkt för fördröjningen. Tyvärr upplever många företagare motsatsen, att handläggaren tar orimligt lång tid på sig och kommunicerar sina synpunkter via rapporter. Fortsätter man på den vägen kommer kommunen till slut inte ha ett företagsklimat, säger Liljeqvist.  

SKL: Går att sänka byråkratiska trösklarna

På Sveriges kommuner och landsting, SKL vill man inte kommentera särskilda fall. Samtidigt vill organisationen påpeka att serveringstillstånd är ett myndighetsområde som företagarna ger ett högt betyg, enligt deras NKI-enkät (nöjd-kund-index). Med det sagt håller SKL med NNR om att det finns potential att sänka de byråkratiska trösklarna.

– Det är ett problem att ansökningsprocessen skiljer sig i olika kommuner. Men vi tror att en ökad digitalisering kan skapa stora möjligheter att harmonisera processerna. Redan nu arbetar vi tillsammans med Tillväxtverket i Projektet Serverat som tar fram checklistor, e-tjänster och andra verktyg för att förenkla arbetet för både kommunerna och restaurangföretagarna. Vi har redan ett 30-tal kommuner anslutna till projektet, säger Fredrik Berglund, sakkunnig i näringslivsfrågor på SKL.

Fredrik Berglund, sakkunnig i näringslivsfrågor på SKL. Thomas Carlgren / Thomas Carlgren

Så länge det finns handläggare som jobbar ensamma med olika resurser och möjligheter kommer det alltid att finnas en risk för att handläggningen blir olika i kommunerna, menar Berglund.

– Det kommer troligen alltid att vara bättre med ett personligt möte för att tydliggöra vilka krav som ställs och hur man kan lösa eventuella problem. Vi kan hålla med om att en ökad dialog mellan kommunerna och sektorsmyndigheten ger bättre förutsättningar för en likartad tillståndsgivning.

Toppnyheter

Sveriges finansminister Magdalena Andersson Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Kronan faller – folket har rätt att få en förklaring”

”Kronan faller inte bara på valutamarknaden, den faller också mellan stolarna”, skriver den tidigare regeringstjänsteman Christer Wretborn på SvD debatt. Han menar att situationen är ett samhällsproblem där både Riksbanken och regeringen skyller ifrån sig.

”Svenska folket har rimligtvis att rätt att begära att de politiker de valt ger en förklaring till den nuvarande situationen och hur de tänker hantera den”, avslutar Wretborn.

35 min
Hans Christiansson
undefined

Verkstadsbolag gynnas av svag krona

Den svaga kronan har haft en positiv effekt för flera verkstadsbolag, som annars hade drabbats hårdare av konjunkturavmattningen, rapporterar Sveriges Radio.

Efter rapportfloden står det nu klart att många bolag inom verkstadsindustrin hade befunnit sig i en väldigt annorlunda situation i dagens konjunkturutmattning, om det inte varit för den svaga kronkursen.

Särskilt gynnsam har den svaga kronan varit för vissa bolag, som Volvo och Sandvik, bolag som har produktionskostnader i svenska kronor och intäkter i hårdvaluta.

Men har man, som exempelvis ABB, att man redovisar i dollar drar man inte alls nytta av kronfallet. Dessutom kan det ha negativ effekt när företag gynnas av svag valuta för länge.

– Det innebär att du har ett lägre omvandlingstryck på företagen. Ibland kan det vara bra med lite kriser och lite tuffa tider för att driva på effektiviseringar, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Sveriges Radio.

3 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Är vi beredda på en värld utan fysiska pengar?”

Det är bara att heja på Ingves för annars löper man risken att ens framtida digitala plånbok helt domineras av pengar med Marc Zuckerberg i profil, skriver Patricia Hedelius i en kommentar på SvD.

I takt med att kontantbetalningarna blir allt färre och fler och fler kryptovalutor, som exempelvis Facebooks libra, etableras kommer vi allt närmare ett kontantfritt samhälle. Men det finns fortfarande risker med att slopa den fysiska kronan helt, menar Patricia Hedelius.

Hon skriver att Riksbanken har kritiserats för mycket, men när det gäller behovet av e-krona så väckte man frågan redan 2017 och tajmingen var perfekt. Men det krävs också att politikerna, lagstiftarna tar tag i frågan.

”Centralbankens omtalade planer på en e-krona är på sätt och vis bara en anpassning av betalningsmedlet till den moderna utvecklingen. Att kunna välja e-kronor framför andra valutor präglade av globala storföretag eller banker borde vara en självklarhet”, skriver Patricia Hedelius.

4 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaoset på Postnord

”Ge oss mer tid för att dela ut brev, politiker”

För att möjliggöra en modernisering av postservicen utan att tvingas kompromissa om minskad klimatpåverkan krävs det att Postnord får mer tid på sig att dela ut brev, skriver Annemarie Gardshol, koncernchef och VD Postnord Sverige, på Aftonbladet debatt.

I takt med att allt färre brev skickas blir det svårare för Postnord att kunna finansiera utdelning i tid. Från årsskiftet höjs portot med två kronor, men det kommer inte räcka.

Därför krävs det nu att regeringen utökar postförordningens kvalitetskrav från två till tre dagar, annars tvingas man återgå till utdelning med flyg, något som inte är önskvärt med tanke på klimatpåverkan.

”Postnord står redo att ställa om, men vi behöver politiskt stöd för en reform som kan minska vår klimatpåverkan och som innebär att tidpunkten för när den samhällsomfattande posttjänsten behöver offentligt stöd kan skjutas upp” skriver Annemarie Gardshol.

31 min
Läs mer om Kaoset på Postnord
Demonstranter under en sammandrabbning vid det polytekniska universitet i Hongkong.   Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Analys: Styret har feltolkat eller ignorerat antipatin

Läget vid det polytekniska universitetet i Hongkong är fortsatt spänt samtidigt som protester på andra platser förvärras, skriver CNN:s James Griffith i en analys. Flera av protesterna har skett regelbundet under lunchtid av kontorsarbetare. Tjänstemännens engagemang är ett tecken på hur illa regeringen har misstolkat, eller avsiktligen ignorerat, djupet av antipatin mot sig, skriver Griffith.

När kinesiska soldater i lördags gick ut för att röja undan demonstranters väghinder tolkades det som ett försök att lägga sig i Hongkongpolitiken, skriver Lily Kuo på The Guardian. ”Många tolkade det som en illavarslande varning”, skriver hon. Soldater kan kallas in om styret i Hongkong ber om det, men ingen sådan begäran har skett, konstaterar Kuo.

3 tim
Polis i Hongkong använde tårgas och grep demonstranter  vid det polytekniska universitetet.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Våldsamma scener rasar – tårgas och kaos vid campus

Omkring 100 demonstranter som försökt lämna det barrikaderade, polytekniska universitetet i Hongkong besköts av polis med tårgas och gummikulor, rapporterar BBC. Det är den tredje ansatsen att lämna campuset, efter att platsen blivit en hotspot för protesterna. Polisen bröt sig sedan igenom barrikaderna i ett försök att gripa demonstranter, skriver Al Jazira.

Samtidigt pågår sammandrabbningar på andra platser i Hongkong. Bland annat rapporteras lukten av tårgas vid ett sjukhus.

Totalt har 154 personer gripits under helgen, enligt polisen.

3 tim
Demonstranter i Hongkong.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domen: Maskeringsförbud strider mot grundlagen

Maskeringsförbudet som infördes i syfte att stävja protesterna i Hongkong strider mot grundlagen, enligt territoriets högsta domstol, rapporterar AFP.

”Begränsningarna det medför på fundamentala rättigheter går längre än rimligt nödvändigt. Därför står det inte i rimlig proportion”, anser domstolen enligt ett uttalande.

Förbudet att täcka ansiktet infördes i oktober. De flesta demonstranter i Hongkong har dock maskerat sig ändå.

Idag 06:54
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Jo Swinson. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Utmanarens strategi: Ställ Jo Swinson mot gubbarna

Liberaldemokraternas strategi i det brittiska nyvalet är att trycka på skillnaderna mellan sin 39-åriga partiledare Jo Swinson och de betydligt äldre manliga motståndarna, skriver Politico. Strateger i partiet menar att Emmanuel Macron och Justin Trudeau drev liknande kampanjer, med stort fokus på personerna.

I mycket av kampanjmaterialet görs nu en tydlig poäng av skillnaderna mellan Swinson och Torypartiets Boris Johnson och Labours Jeremy Corbyn.

– De är både äldre vita män och hon är en 39-årig kvinna. Vi ställer dem gärna mot varandra, säger en person i Liberaldemokraterna.

Men Liberaldemokraterna har fortfarande en bra bit till toppen och parkerar på omkring 16 procent i mätningar. Nyvalet hålls den 12 december.

41 min
OLI SCARFF / AFP
undefined

”Vad skrämmer näringslivet mest: Brexit eller Corbyn?”

Vad skrämmer näringslivet mest – en hård gräns mot EU eller en regering ledd av Labours Jeremy Corbyn? Det lär visa sig när båda förslagen presenteras på lobbyorganisationen Confederation of British Industrys konferens, skriver Bloomberg.

Corbyn kommer att tala efter premiärminister Boris Johnson. Labour-ledaren väntas presentera delar av sitt gröna reformprogram och vallöften om att förstatliga nyckelindustrier om han vinner valet. Enligt Bloomberg Economics är valutgången ”avgörande” för vilken riktning som den brittiska ekonomin kommer att ta 2020.

Flera opinionsundersökningar på söndagen visade en ledning för sittande Johnson. Men veckan innehåller två tv-sända framträdande med Corbyn och mycket kan ännu hända innan 12 december.

6 tim
TT
undefined

Partiledartrio ska uppvakta näringslivet inför nyvalet

Ledarna för Storbritanniens tre största partier ska nu göra sitt bästa för att uppvakta näringslivet inför nyvalet i början av december. De talar alla på lobbyorganisationen Confederation of British Industrys konferens som inleds i dag.

Premiärminister Boris Johnson, ledare för Tories, kommer att lova flera olika skattesänkningar och minskade försäkringskostnader för anställda. Enligt Sky News väntas premiärministern också adressera det faktum att näringslivsorganisationen inte ville se ett brittiskt EU-utträde.

– Det är tydligt att den vill ha nu är klarhet, väntas han säga.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn har inom ramen för sitt gröna reformprogram föreslagit ett klimatvänligt lärlingsprogram, där 80 000 människor årligen ska få vidareutbildning i grön ekonomi.

– Det här valet är det sista i vilket vi kan hantera klimatkrisen. Tories har misslyckats med att investera i vår ekonomi, väntas vänsterledaren säga enligt Sky News.

Liberaldemokraten Jo Swinson väntas säga till företagsledare att Storbritannien endast kan bli framgångsrikt om det stannar kvar i EU.

Idag 06:23
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer