HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Coronavirusets spridning – globalt

Kommunala krisledningsnämnder öppnas

Krisledningsnämnder aktiveras runt om i landets kommuner och regioner som en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendation att så många som möjligt bör jobba hemifrån.

– Det är för att man inte ska vara så sårbar vid krissituationer och kunna fatta snabba beslut, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef för planering, säkerhet och miljö på Sveriges kommuner och regioner, SKR, till TT skriver Svenska Dagbladet.

En krisledningsnämnd som är verksam är den i Uppsala.

– Vår utgångspunkt är att så många beslut som möjligt ska fattas av den vanliga organisationen. Vi tar inte över alla beslut, även om vi har möjlighet att göra det, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Krisledningsnämnden kan bland annat flytta personal mellan olika kommunala verksamheter, en åtgärd som ligger utanför en enskild nämnds mandat.

Däremot är det inte möjligt för en krisledningsnämnd att fatta beslut som ligger utanför kommunernas vanliga mandat, skriver TT, enligt SvD.

Fakta: Krisberedskap i kommun och region

  • Alla kommuner och regioner är skyldiga att ha en krisledningsnämnd.
  • Varje enskild kommun avgör vilka befogenheter krisledningsnämnden ska ha. Syftet med nämnden är att skapa möjligheter till snabba politiska beslut vid en extraordinär händelse.
  • Krisledningsnämndernas mandat och skyldigheter regleras i "lagen om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid".
  • Rekommendationen till kommuner och regioner är att krisberedskapsnämnderna bör öva minst en gång per mandatperiod.

Källor: MSB, SKR

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

6 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt