Magnus Larsson, privat
Företagsklimatet i Sverige

Kommun gav löfte till företagen – chockhöjde 96 procent strax efter

Kommunen lovade företagen att inte höja avgifterna – men chockhöjde dem med 96 procent ändå. Nu ber kommunen om ursäkt. ”Hedrande, men skadan är ju redan skedd”, säger en företagare till fPlus efter dråpslaget.

I år klubbade Marks kommun igenom beslutet att ändra tillsynsavgifterna för företag med alkoholtillstånd. För Claes Västerteg, vd för värdshuset Två Skyttlar betyder det en chockhöjning med 96 procent. För att täcka det plötsliga kostnadspåslaget blir han nu tvungen att vända upp och ner på kalkylerna.

– Nu behöver vi öka vår försäljning med 100 000 kronor i försäljningsintäkter, vilket innebär att vi måste höja priset för kunderna, säger han till fPlus.

Vädjade om en dialog

Men det är inte lönsamhetsfrågan som gör honom mest frustrerad. Det är faktumet att han för redan ett år sedan vädjade om en dialog mellan kommun och företagare innan en potentiell höjning skulle ske. Något som aldrig blev verklighet.

– Jag kan acceptera att man förändrar avgifter eller tar andra beslut som jag inte alltid håller med om. Men att göra det på det här sättet, att införa jättestora höjningar utan att ens lyfta telefonen eller skicka ett mejl, det förstår jag inte, säger han.

Blåste upp till kritikstorm

Det var inte svårt att ana att en höjning var på väg i och med att grannkommunen Borås, som även handlägger tillsynen i Marks kommun, gjorde en liknande åtgärd i maj 2018. Det blåste snabbt upp till en kritikstorm och kommunen tvingades backa från beslutet.

– Då blev det ett väldigt liv bland restaurangerna i Borås. Redan då sa vi att om Marks kommun skulle få för sig att de vill göra samma avgiftsförändring som i Borås skulle det innebära en fördubbling av kostnaderna, berättar Västerteg.

Han samlade därför företagsrepresentanter och lokala toppar från kommunledningen och kommunstyrelsen för att förklara situationen. Med fallet i Borås färskt i minnet visade Västerteg tydligt via en powerpoint-presentation hur en chockhöjning skulle slå mot företagandet i kommunen.

– Vi sa till Marks kommun att om ni har några funderingar på att göra liknande ändringar, ser vi gärna att vi för en dialog först. Då var inställningen annorlunda. Självklart skulle en dialog föras, berättar Västerteg.

Då hände det vi hade befarat

Men därefter hördes inte ett ljud från varken kommunstyrelsen eller kommunledningen. Inte förrän ett brev damp ner i slutet av februari.

– Då hände precis det vi hade befarat. Visst, det blev inte en höjning med 100, men med 96 procent. Det ska även tilläggas att socialnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige var helt eniga. Det är rätt många politiker som fattade det här beslutet och mig veterligen hade de inte pratat med något av företagen med utskänkningstillstånd, säger han.

Hur tycker du att kommunen har agerat?

– Man skjuter sig själv i foten. Marks kommun försöker som alla andra kommuner komma högt upp i näringslivsrankningen och visa upp ett bra företagsklimat. Det uppmuntrar vi eftersom det stärker bilden av kommunen och gynnar oss som företagare. Men när man gör så här utan att ge företagen en chans att komma med synpunkter gör man det väldigt svårt för sig, säger han och fortsätter:

– Det hade varit värt att fundera ett varv till i stället för att ta på sig skygglapparna och följa tjänstemännens ledband innan man agerade precis likadant som i Borås.

Efter kritiken har Västerteg och andra företagare med utskänkningstillstånd utlovats möte, men de har fortfarande inte fått en formell kallelse, berättar han.

– Nu ska kommunen bjuda in till en dialog. Men det hade varit enklare att göra från första början, särskilt när vi uttryckte oro för vad som skulle hända redan för ett år sedan.

Ber personligen om ursäkt

Sedan dess har kommunstyrelsens ordförande Lisa Dahlberg (S) personligen bett om ursäkt.

”Vi tar till oss detta. Kommunen kommer att bjuda in berörda näringsidkare till ett möte för dialog om taxan så att vi kan förbättra oss framöver”, svarar Dahlberg i ett av Claes Västertegs Facebook-inlägg.

– Det hedrar henne, men det kommer lite sent. Nu är skadan redan skedd. Det är fortfarande en höjning på 96 procent som gäller, säger han.

”Vi har gjort fel i det här ärendet”

Även Tomas Jansson (M), kommunstyrelsens vice ordförande, ber om ursäkt från oppositionssidan.

– Vi har gjort fel i det här ärendet. Vi har inte haft full information om vilka konsekvenser det skulle få för de enskilda företagarna. Det är ytterst beklagligt. Jag tror att alla i kommunen är överens om att det är viktigt att främja företagsnäringen och stärka konkurrenskraften. Inte bara inom kommunen, men också gentemot grannkommunerna säger han till fPlus och fortsätter:

– Från M sida kommer man att initiera en översyn över avgiftsnivån och ta upp nya diskussionen till kommande budgetprocess. Det är angeläget att tillsynsavgifterna hamnar på en rimlig nivå och vi är beredda att ompröva det.

Toppnyheter

Illustration.  TT
Coronavirusets spridning

Nytt fall av coronaviruset i Sverige – person i Göteborg har smittats i norra Italien

En man i 30-årsåldern i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset. Den smittade personen har varit i norra Italien och insjuknade tre dagar efter hemkomsten till Sverige.

– Patienten mår efter omständigheterna väl, säger Lars Magnus Andersson, verksamhetschef för infektionskliniken vid en presskonferens.

Bedömningen är att han har smittats i Italien och inte hemma i Sverige. Just nu arbetar myndigheterna med att spåra närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smittan.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

4 tim
Sahlgrenska i Göteborg. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin riskbedömning

Trots att en person i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset står Folkhälsomyndigheten fast vid att risken för en smittspridning i Sverige är låg. Det skriver man i ett pressmeddelande.

– Den smittade personen är en man i 30-årsåldern som under omständigheterna mår bra, säger Lars Magnus Andersson, verksamhetschef för infektionskliniken.

Mannen bedöms ha smittats i Italien och inte hemma i Sverige. Sahlgrenska har påbörjat en kontaktspårning för att se vilka andra personer som kan ha blivit exponerade.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige.

3 tim
Bild från Thailand.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trendbrottet: Fler drabbas av viruset utanför än i Kina

Tisdagen var den första dagen sedan det nya coronavirusets utbrott som fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Det skriver CNN och The Guardian med hänvisning till siffror från världshälsoorganisationen WHO.

Siffrorna för tisdagen visade på 427 nya rapporterade fall från totalt 37 länder utanför Kina, medan kinesiska myndigheter rapporterade 411 fall, skriver The Guardian.

96,5 procent av samtliga bekräftade fall sedan utbrottets start har rapporterats från Kina.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

”RUT-rapporten får mig att tvivla på Riksrevisionen”

Tilltron till myndigheter skadas när de väljer att driva opinion, skriver Eva Cooper i en krönika i Arbetsmarknadsnytt. Hon exemplifierar med Riksrevisionens senaste RUT-rapport, vars tolkningar hon menar är resultatet av en politisk agenda. Och det vore i så fall inte första gången, menar Cooper.

”Det är inte för inte som en kan börja misstänka att det handlar om att det finns en politisk agenda bakom tolkningarna, och att rapporten blir ett verktyg för myndigheten att opinionsbilda mot RUT-avdraget. Helt ärligt börjar jag tvivla på myndighetens arbete”, skriver hon.

4 tim
Martin Ådahl och Ulla Andersson.  TT
undefined

Ådahl till Andersson: Du borde läsa rutrapporten

En reform som gjort fler svarta jobb vita, eller en chans för höginkomsttagare att få en sidoinkomst? Det rådde helt klart delade meningar om vilka effekter rutavdraget har haft när C och V möttes i en debatt i Studio Ett i dag.

Vänsterpartiets Ulla Andersson menar att pengar som lagts på att städa privata hem i stället hade kunnat gå till att att städa sjukhus och skolor, något som hon menar skulle ge 10 000 jobb.

Centerns Martin Ådahl menade i sin tur att Andersson inte presenterar några lösningar på hur man ska bli kvitt svartarbete. Han uppmanade Andersson att läsa Riksrevisionens rapport och ifrågasatte att hon flera gånger återkom till att avdraget främst utnyttjas i välbärgade områden som Danderyd.

18 feb
Läs mer om Framtiden för RUT och ROT

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer