Magnus Larsson, privat
Företagsklimatet i Sverige

Kommun gav löfte till företagen – chockhöjde 96 procent strax efter

Kommunen lovade företagen att inte höja avgifterna – men chockhöjde dem med 96 procent ändå. Nu ber kommunen om ursäkt. ”Hedrande, men skadan är ju redan skedd”, säger en företagare till fPlus efter dråpslaget.

I år klubbade Marks kommun igenom beslutet att ändra tillsynsavgifterna för företag med alkoholtillstånd. För Claes Västerteg, vd för värdshuset Två Skyttlar betyder det en chockhöjning med 96 procent. För att täcka det plötsliga kostnadspåslaget blir han nu tvungen att vända upp och ner på kalkylerna.

– Nu behöver vi öka vår försäljning med 100 000 kronor i försäljningsintäkter, vilket innebär att vi måste höja priset för kunderna, säger han till fPlus.

Vädjade om en dialog

Men det är inte lönsamhetsfrågan som gör honom mest frustrerad. Det är faktumet att han för redan ett år sedan vädjade om en dialog mellan kommun och företagare innan en potentiell höjning skulle ske. Något som aldrig blev verklighet.

– Jag kan acceptera att man förändrar avgifter eller tar andra beslut som jag inte alltid håller med om. Men att göra det på det här sättet, att införa jättestora höjningar utan att ens lyfta telefonen eller skicka ett mejl, det förstår jag inte, säger han.

Blåste upp till kritikstorm

Det var inte svårt att ana att en höjning var på väg i och med att grannkommunen Borås, som även handlägger tillsynen i Marks kommun, gjorde en liknande åtgärd i maj 2018. Det blåste snabbt upp till en kritikstorm och kommunen tvingades backa från beslutet.

– Då blev det ett väldigt liv bland restaurangerna i Borås. Redan då sa vi att om Marks kommun skulle få för sig att de vill göra samma avgiftsförändring som i Borås skulle det innebära en fördubbling av kostnaderna, berättar Västerteg.

Han samlade därför företagsrepresentanter och lokala toppar från kommunledningen och kommunstyrelsen för att förklara situationen. Med fallet i Borås färskt i minnet visade Västerteg tydligt via en powerpoint-presentation hur en chockhöjning skulle slå mot företagandet i kommunen.

– Vi sa till Marks kommun att om ni har några funderingar på att göra liknande ändringar, ser vi gärna att vi för en dialog först. Då var inställningen annorlunda. Självklart skulle en dialog föras, berättar Västerteg.

Då hände det vi hade befarat

Men därefter hördes inte ett ljud från varken kommunstyrelsen eller kommunledningen. Inte förrän ett brev damp ner i slutet av februari.

– Då hände precis det vi hade befarat. Visst, det blev inte en höjning med 100, men med 96 procent. Det ska även tilläggas att socialnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige var helt eniga. Det är rätt många politiker som fattade det här beslutet och mig veterligen hade de inte pratat med något av företagen med utskänkningstillstånd, säger han.

Hur tycker du att kommunen har agerat?

– Man skjuter sig själv i foten. Marks kommun försöker som alla andra kommuner komma högt upp i näringslivsrankningen och visa upp ett bra företagsklimat. Det uppmuntrar vi eftersom det stärker bilden av kommunen och gynnar oss som företagare. Men när man gör så här utan att ge företagen en chans att komma med synpunkter gör man det väldigt svårt för sig, säger han och fortsätter:

– Det hade varit värt att fundera ett varv till i stället för att ta på sig skygglapparna och följa tjänstemännens ledband innan man agerade precis likadant som i Borås.

Efter kritiken har Västerteg och andra företagare med utskänkningstillstånd utlovats möte, men de har fortfarande inte fått en formell kallelse, berättar han.

– Nu ska kommunen bjuda in till en dialog. Men det hade varit enklare att göra från första början, särskilt när vi uttryckte oro för vad som skulle hända redan för ett år sedan.

Ber personligen om ursäkt

Sedan dess har kommunstyrelsens ordförande Lisa Dahlberg (S) personligen bett om ursäkt.

”Vi tar till oss detta. Kommunen kommer att bjuda in berörda näringsidkare till ett möte för dialog om taxan så att vi kan förbättra oss framöver”, svarar Dahlberg i ett av Claes Västertegs Facebook-inlägg.

– Det hedrar henne, men det kommer lite sent. Nu är skadan redan skedd. Det är fortfarande en höjning på 96 procent som gäller, säger han.

”Vi har gjort fel i det här ärendet”

Även Tomas Jansson (M), kommunstyrelsens vice ordförande, ber om ursäkt från oppositionssidan.

– Vi har gjort fel i det här ärendet. Vi har inte haft full information om vilka konsekvenser det skulle få för de enskilda företagarna. Det är ytterst beklagligt. Jag tror att alla i kommunen är överens om att det är viktigt att främja företagsnäringen och stärka konkurrenskraften. Inte bara inom kommunen, men också gentemot grannkommunerna säger han till fPlus och fortsätter:

– Från M sida kommer man att initiera en översyn över avgiftsnivån och ta upp nya diskussionen till kommande budgetprocess. Det är angeläget att tillsynsavgifterna hamnar på en rimlig nivå och vi är beredda att ompröva det.

Toppnyheter

Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps Amerika

”Förklaringen till Trumps stöd – är mest populär”

Bara fyra republikaner valde att ställa sig bakom USA:s representanthus fördömande av president Donald Trumps ”rasistiska” Twitterinlägg. Det är en kraftig påminnelse om hur långt Republikanerna har gått från att vara ett parti som trodde på att välkomna latinamerikanska och afroamerikanska väljare, menar flera New York Times-skribenter i en analys. En viktig komponent i Trumps strategi för att bli omvald är att få motståndarna att framstå som att de inte bara ogillar honom och hans politik, utan också själva landet Amerika, skriver de.

DN:s Martin Gelin skriver i en analys att förklaringen till att hela det Republikanska partiet lojalt försvarar presidenten är enkel: Oavsett hur extremt eller vulgärt Trump uttrycker sig är han ”den i särklass mest populära politikern bland republikanska väljare”.

National Reviews Conrad Black skriver att Trump den senaste tiden gått från klarhet till klarhet medan Demokraterna imploderar.

1 tim
undefined

Trump förnekar vänskap – men festade med Epstein

USA:s president Donald Trump har förnekat att han skulle ha varit vän med den sexbrottsmisstänkta finanstoppen Jeffrey Epstein – men nu visar tv-kanalen MSNBC:s arkivmaterial hur de båda festar tillsammans 1992.

I klippen syns bland annat hur Trump hälsar Epstein välkommen till festen och hur de verkar prata med varandra om kvinnor.

Epstein är misstänkt för att ha betalat minderåriga flickor för att ha sex med honom mellan 2002 och 2005. Han ska också ha betalat flickor för att rekrytera andra.

2 tim
Donald Trump/Al Green.  TT.
undefined

Kongressen röstar om att ställa Trump inför riksrätt

USA:s representanthus kommer att rösta om en resolution om att ställa president Donald Trump inför riksrätt, rapporterar NBC News.

Resolutionen har lagts fram av Texasdemokraten Al Green efter Trumps Twitter-inlägg om demokratiska ledamöter.

– President Donald Trumps rasistiska kommentarer har legitimerat, och ökat, rädsla och hat mot nya amerikaner och mot färgade människor, säger Green.

I tisdags röstade representanthuset igenom en resolution om att fördöma presidentens uttalanden.

3 tim
Läs mer om Trumps Amerika
Ett kors på marken intill fallskärmsklubben i Umeå efter flygolycka där nio personer omkom. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Fallskärmshopparnas sista resa – minut för minut

34 minuter och 43 sekunder tog det från att fallskärmshopparna satt sig i flygplanet till att turen förvandlats till en tragedi, skriver Västerbottens-Kuriren. Tidningen har kartlagt flygturen utanför Umeå minut för minut.

Ombord fanns två kvinnor och sju män. Planet lämnar flygplatsen 13.34 och stiger som mest till en höjd på 4 170 meter, vilket är normalt.

Vid klockan 14.07.14 börjar planet att tappa höjd och faller nästan 100 meter per sekund. Den sista uppmätta höjden är 390 meter och klockan 14.08.43 försvinner signalen från planet.

4 tim
En helikopter bärgar vrakdelar från flygplanet. TT
undefined

Flygplanet i Umeå har bärgats från olycksplatsen

Flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags har bärgats från olycksplatsen, skriver TT. Planet och vrakdelarna ska nu vidare till Strängnäs för att undersökas.

Bärgningen påbörjades vid 13.30-tiden på onsdagen och en helikopter med kedja användes för att flytta delarna från ön Storsandskär till fastlandet.

Polisen har under dagen bistått Haverikommissionen med dykare i vattnet och drönare i luften i sökandet efter vrakdelar. Polisen är även intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten om man hittar föremål.

– Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

Idag 11:56
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter olyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dykare och drönare deltar i letande efter vrakdelar

Letandet efter vrakdelar fortsätter i Umeå efter söndagens flygolycka då nio personer dog. Polisen bistår Statens haverikommission med dykare i vattnet och drönare i luften.

Om allmänheten hittar föremål som kan misstänkas vara rester från planet uppmanas man kontakta polisen.

”Det är inte tillåtet att vidröra det som påträffats. Detta gäller även ifall delar påträffas på eller under vattenytan”, skriver polisen i ett meddelande till allmänheten.

Idag 09:59
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer