Magnus Larsson, privat
Företagsklimatet i Sverige

Kommun gav löfte till företagen – chockhöjde 96 procent strax efter

Kommunen lovade företagen att inte höja avgifterna – men chockhöjde dem med 96 procent ändå. Nu ber kommunen om ursäkt. ”Hedrande, men skadan är ju redan skedd”, säger en företagare till fPlus efter dråpslaget.

I år klubbade Marks kommun igenom beslutet att ändra tillsynsavgifterna för företag med alkoholtillstånd. För Claes Västerteg, vd för värdshuset Två Skyttlar betyder det en chockhöjning med 96 procent. För att täcka det plötsliga kostnadspåslaget blir han nu tvungen att vända upp och ner på kalkylerna.

– Nu behöver vi öka vår försäljning med 100 000 kronor i försäljningsintäkter, vilket innebär att vi måste höja priset för kunderna, säger han till fPlus.

Vädjade om en dialog

Men det är inte lönsamhetsfrågan som gör honom mest frustrerad. Det är faktumet att han för redan ett år sedan vädjade om en dialog mellan kommun och företagare innan en potentiell höjning skulle ske. Något som aldrig blev verklighet.

– Jag kan acceptera att man förändrar avgifter eller tar andra beslut som jag inte alltid håller med om. Men att göra det på det här sättet, att införa jättestora höjningar utan att ens lyfta telefonen eller skicka ett mejl, det förstår jag inte, säger han.

Blåste upp till kritikstorm

Det var inte svårt att ana att en höjning var på väg i och med att grannkommunen Borås, som även handlägger tillsynen i Marks kommun, gjorde en liknande åtgärd i maj 2018. Det blåste snabbt upp till en kritikstorm och kommunen tvingades backa från beslutet.

– Då blev det ett väldigt liv bland restaurangerna i Borås. Redan då sa vi att om Marks kommun skulle få för sig att de vill göra samma avgiftsförändring som i Borås skulle det innebära en fördubbling av kostnaderna, berättar Västerteg.

Han samlade därför företagsrepresentanter och lokala toppar från kommunledningen och kommunstyrelsen för att förklara situationen. Med fallet i Borås färskt i minnet visade Västerteg tydligt via en powerpoint-presentation hur en chockhöjning skulle slå mot företagandet i kommunen.

– Vi sa till Marks kommun att om ni har några funderingar på att göra liknande ändringar, ser vi gärna att vi för en dialog först. Då var inställningen annorlunda. Självklart skulle en dialog föras, berättar Västerteg.

Då hände det vi hade befarat

Men därefter hördes inte ett ljud från varken kommunstyrelsen eller kommunledningen. Inte förrän ett brev damp ner i slutet av februari.

– Då hände precis det vi hade befarat. Visst, det blev inte en höjning med 100, men med 96 procent. Det ska även tilläggas att socialnämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige var helt eniga. Det är rätt många politiker som fattade det här beslutet och mig veterligen hade de inte pratat med något av företagen med utskänkningstillstånd, säger han.

Hur tycker du att kommunen har agerat?

– Man skjuter sig själv i foten. Marks kommun försöker som alla andra kommuner komma högt upp i näringslivsrankningen och visa upp ett bra företagsklimat. Det uppmuntrar vi eftersom det stärker bilden av kommunen och gynnar oss som företagare. Men när man gör så här utan att ge företagen en chans att komma med synpunkter gör man det väldigt svårt för sig, säger han och fortsätter:

– Det hade varit värt att fundera ett varv till i stället för att ta på sig skygglapparna och följa tjänstemännens ledband innan man agerade precis likadant som i Borås.

Efter kritiken har Västerteg och andra företagare med utskänkningstillstånd utlovats möte, men de har fortfarande inte fått en formell kallelse, berättar han.

– Nu ska kommunen bjuda in till en dialog. Men det hade varit enklare att göra från första början, särskilt när vi uttryckte oro för vad som skulle hända redan för ett år sedan.

Ber personligen om ursäkt

Sedan dess har kommunstyrelsens ordförande Lisa Dahlberg (S) personligen bett om ursäkt.

”Vi tar till oss detta. Kommunen kommer att bjuda in berörda näringsidkare till ett möte för dialog om taxan så att vi kan förbättra oss framöver”, svarar Dahlberg i ett av Claes Västertegs Facebook-inlägg.

– Det hedrar henne, men det kommer lite sent. Nu är skadan redan skedd. Det är fortfarande en höjning på 96 procent som gäller, säger han.

”Vi har gjort fel i det här ärendet”

Även Tomas Jansson (M), kommunstyrelsens vice ordförande, ber om ursäkt från oppositionssidan.

– Vi har gjort fel i det här ärendet. Vi har inte haft full information om vilka konsekvenser det skulle få för de enskilda företagarna. Det är ytterst beklagligt. Jag tror att alla i kommunen är överens om att det är viktigt att främja företagsnäringen och stärka konkurrenskraften. Inte bara inom kommunen, men också gentemot grannkommunerna säger han till fPlus och fortsätter:

– Från M sida kommer man att initiera en översyn över avgiftsnivån och ta upp nya diskussionen till kommande budgetprocess. Det är angeläget att tillsynsavgifterna hamnar på en rimlig nivå och vi är beredda att ompröva det.

Toppnyheter

Simon Paulin / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekordsvag krona och elbrist hotar livsmedelsindustrin

Den svaga kronan och elbristen är två mörka orosmoln som riskerar att drabba livsmedelsindustrin, skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande.

Livsmedelsföretagen uppger i sitt konjunkturbrev att andra kvartalet bjöd på ökade försäljningsvolymer och en stark tillväxttakt. Men den svaga kronan och elbristen hotar industrins framtid. Kronkursen leder till minskad produktivitetsjakt och det otillräckliga elnätet avskräcker investeringar.

− Tyvärr riskerar de positiva effekterna av sjunkande världsmarknadspriser på råvara att helt eller delvis ätas upp av kronans utförsåkning, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i pressmeddelandet.

fPlus har i flera artiklar beskrivit att det svenska elnätet är för dåligt utbyggt och hotar företagens investeringar. Livsmedelsföretagen menar att elbristen är ett långsiktigt hot mot industrin.

− Svensk industri är uppbyggd kring en stabil tillgång på energi som når ut brett i hela landet och är konkurrenskraftigt prissatt. Om företagen inte längre kan lita på att de kan få den el de behöver så blir det svårt, om inte omöjligt, att motivera nya satsningar i Sverige. Bristerna i elförsörjningen är ett problem som våra politiker måste ta tag i omgående, säger Carl Eckerdal i pressmeddelandet.

2 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagen larmar: Nu vänder konjunkturen nedåt

En oväntat snabb konjunkturförsvagning. Så lyder resultatet från Företagarpanelen, undersökningen som görs kvartalsvis av Svenskt Näringsliv.

– Det vi ser är att våra företag upplever är en ganska snabb konjunkturförsvagning. Konjunkturen mattas, och mattas i ganska snabb takt, säger Lars Jagrén, senior rådgivare inom samhällsekonomi på Svenskt Näringsliv till Dagens Industri.
Han fortsätter:

– Det vi vet från Konjunkturinstitutets mätningar är att tillverkningsindustrin, som är mest exportberoende, ser svagast ut. Det börjar med exportindustrin och sedan slår det mot deras leverantörer, tjänsteföretag i Sverige, vilket också börjar märkas. Det kommer signaler från bemanningsföretagen och även från transporter, som är exportkänsliga.

Den främsta anledningen till avmattningen beror på omvärlden, berättar Lars Jagrén för Dagens Industri.

12 sep
undefined

Avmattningen inom industrin fortsätter

Det går allt trögare för svensk industri, framgår av Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet.

– Det återspeglar det som övrig internationell konjunkturdata visat hittills under 2019. Affärsläget mattas av allt mer. De positiva signalerna lyser med sin frånvaro säger Mats Kinnwall, Teknikföretagens chefekonom, i pressmeddelande.

Industrin tar emot allt färre orders och behöver inte anställa lika många som föregående kvartal.

– Oroväckande är också ett klart sämre affärsläge för leverantörer till fordonsindustrin. Här spelar bara pågående handelskonflikter eller andra politiska ingrepp en mindre roll. I stället är det främst en traditionell avmattning i den cykliska långsiktiga efterfrågan på motorfordon som ligger bakom förloppet, säger Mats Kinnwall.

10 sep
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Demonstrationer skedde i samband med gårdagens möte mellan Boris Johnson och EU-kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker. TT
Brexit - förhandlingarna

Johnson: Största respekt för det juridiska systemet

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att invänta högsta domstolens beslut kring huruvida hans kontroversiella drag att hålla parlamentet stängt höll sig inom lagens gränser. Det säger Johnson i en intervju med BBC.

– Jag har naturligtvis den största respekten för det juridiska systemet och dess självständighet. Jag tror att det bästa jag kan göra är att vänta och se vad domaren säger.

Domstolen kommer att pröva två olika överklaganden och processen kommer att hålla på fram till torsdag.

De brittiska parlamentsledamöterna ska inte återvända förrän den 14 oktober – två veckor innan Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU. Kritiker menar att Johnsons drag gjordes för att få mer makt över brexitprocessen.

23 min
Boris Johnson. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”God chans att nå ett avtal – men EU-initiativ krävs”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson menar att det finns en ”god chans” att nå ett avtal med EU efter hans samtal i dag med både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, rapporterar Sky News.

– Vi har precis den tid vi behöver för att få till ett avtal, men om vi inte kan få till ett så kommer vi se till att vi lämnar den 31 oktober, säger Johnson i en intervju som tidningen lagt ut på Twitter.

Han framhåller dock att det krävs ett initiativ från EU-sidan för att ett avtal ska nås.

Johnson ställde tidigare i dag in den gemensamma presskonferensen med Bettel efter deras möte.

Igår 15:26
Anti-brexitdemonstrationer utanför möteslokalen där Johnson och Xavier träffades i dag. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson skippade möte med medier – utbuad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skippade den utlovade presskonferensen tillsammans med den luxemburgska premiärministern Xavier Bettel och åkte i stället i väg direkt efter mötet.

Utanför möteslokalen hölls högljudda anti-brexitdemonstrationer.

– Stick i väg, Boris! Lämna våra rättigheter i fred! hördes bland annat utanför möteslokalen, enligt TT.

I stället höll Bettel själv en presskonferens där han sa att EU behöver mer än bara ord utan även skriftliga förslag och framhöll att ”klockan går”.

– Nu är det upp till premiärminister Johnson. Han har det brittiska folkets framtid i sina händer. Det här är en mardröm. Folk behöver klara besked.

Igår 14:54
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Isabella Lövin.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Lövin: Utvecklingstid är en arbetsmarknadsåtgärd

MP-språkröret Isabella Lövin menar att satsningen på den så kallade utvecklingstiden är en arbetsmarknadsåtgärd.

Regeringen lägger 200 miljoner under nästa år på att genomföra åtgärden som är en möjlighet för vissa anställda att ta ledigt för att utbilda sig eller starta eget. I en intervju med P1-morgon säger Lövin att tanken är att människor framför allt ska utbilda sig inom bristyrken.

Hon slår även ifrån sig kritiken som kommit från Svenskt Näringsliv och LO.

– Med friåret kunde man vara ledig för att knyppla men detta har ingenting med det att göra. Det här handlar om kompetensutveckling.

1 tim
Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
undefined

Busch Thor kritisk mot friåret: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

Igår 20:54
Isabella Lövin, språkrör för MP. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friåret gör comeback i ny form: ”Framgång för MP”

En ny version av det gamla friåret kommer att införas under nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här är en framgång för Miljöpartiet att vi har fått igenom det här, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Den här gången kommer reformen kallas ”utvecklingstid” och kravet för att man ska få ledigt är att man använder tiden till att vidareutbilda sig eller starta eget.

Fullt utbyggd väntas reformen kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Igår 16:09
Läs mer om Höstbudgeten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer