Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kriminalpolitiken

”Kommer ta år att vända den brottsliga trenden”

Trots att polisen under flera år har förstärkt insatserna mot den grova brottsligheten, blir våldet grövre och allt mer hänsynslöst. Med Operation Rimfrost sätter vi ännu hårdare tryck på de kriminella nätverken – men vi räknar med att det kan ta flera år att vända utvecklingen, skriver rikspolischef Anders Thornberg och Mats Löfving, chef för nationella operativa avdelningen, på DN Debatt.

Polisens satsning riskerar också att leda till färre uppklarade brott sammantaget, men det är ett pris som debattörerna menar är nödvändigt för att bekämpa grov kriminalitet.

Men polisens arbete behöver också avgränsas till just brottslighet, staten måste aktivt bekämpa utnyttjandet av skatter och bidrag, och samhället måste ha en genomtänkt plan för att få bort unga från en kriminell livstid, skriver de.

Om debattörerna

Anders Thornberg, rikspolischef

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för nationella operativa avdelningen

Läs mer

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer