Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

”Koldioxidskatten hotar klimatet”

Liberalernas obegripliga vallöfte om en europeisk koldioxidskatt stjälper mer än det hjälper om vi ska nå klimatmålen, skriver Emma Wiesner, kandidat till Europaparlamentet för Centerpartiet, på SvD Debatt.

EU har redan infört ekonomiska styrmedel för minskade koldioxidutsläpp. Det är en av de stora framgångarna klimatområdet och förslaget hotar att stoppa framtida framsteg.

”I bästa fall kommer förslaget aldrig genomföras, i sämsta fall riskeras decennier av europeiska framgångar på klimatområdet”, skriver Wiesner.

Istället bör fokus ligga på ytterligare skärpningar av EU:s utsläppshandel. Centerpartiet, skriver Wiesner, kommer jobba för att vidga och skärpa utsläppshandeln, så att vi får ett högre pris på koldioxid.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer