I karriären

Knepen som ger dig jobbet fastän du inte har meriterna

Du ska inte vara rädd för att söka drömjobbet för att du inte lever upp till alla krav och kvalifikationer som nämns i annonsen. Att arbetsgivare ställer höga krav beror ofta på att de vill att den nyanställde ska växa in i rollen, skriver professor Art Markman i publikationen Harvard Business review. Han ger tre råd att tänka på vid jobbsökning.

1. Gör dig av med känslan att du inte kan

Känslan av att du har fått en tjänst du inte är tillräckligt kvalificerad för kallar Markman för ”Bedragarsyndromet”. Med det kommer en rädsla för att någon ska avslöja din ”okunskap” och att du därmed ska bli av med jobbet. Men troligtvis är du inte ensam om att känna dig otillräcklig, det är många fler än vad du anar som har gått igenom samma fas vid en nyanställning.

2. Se utmaningen som en utveckling

Genom att se ett nytt jobb där du saknar vissa kvalifikationer som en utmaning, snarare än att du oroar dig för att du saknar talangen, kan du få en skjuts på det nya jobbet. Trots att du saknar den formella kompetensen blir du mer engagerad i ditt nya jobb.

3. Se annonsen som riktlinjer

Att ha några av kvalifikationerna till jobbet är troligtvis alltid en stor fördel, men utgå inte från att alla måste vara uppnådda. Se annonsen som riktlinjer snarare än något som måste uppnås till punkt och pricka.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer