Klimatomställningen

Klimatprofessorn om debatten: ”Kolossalt uppskruvad och emotionell ”

Meteorologiprofessor Lennart Bengtsson är kritisk till fokuseringen på Greta Thunberg och undergångstonerna i den svenska klimatdebatten. ”Att folk inte ska flyga på semestern eller äta vissa livsmedel för klimatets skull är ett utslag av fanatism”, säger han.

Lennart Bengtsson är professor i dynamisk meteorologi vid universitetet i Reading, Storbritannien och tidigare chef vid Max Planckinstitutet för meteorologi i Hamburg. Han har forskat om klimatet under sextio år.

Han tycker att det varit svårt att få några klara besked från klimatmötet i New York eftersom fokus för medierapporteringen legat så totalt på Greta Thunberg och hennes utspel.

– Min uppfattning är att det var ett väldigt emotionellt tal och att alla människor berörs av det. Men jag tycker att man måste försöka sätta sig över det emotionella och använda sitt förnuft. Sen ska man inte ge skolbarn uppgiften eller ansvaret för världens energiproblem. Det är bättre att ge dem en så bra utbildning som möjligt så att de kan klara av de här utmaningarna i framtiden.

Han anser att temperaturen på den nuvarande debatten behöva sänkas åtskilliga grader och bli mindre känslostyrd.

– Det är för tillfället så kolossalt uppskruvad och emotionell och det är svårt för rationella inlägg och tankar att göra sig hörda. Att kritisera den situationen, eller att kritisera Greta Thunberg för den delen, är i princip omöjligt i det klimatet. Jag tycker att det är sorgligt att det knappast går att föra ett vettigt samtal kring de viktiga klimat- och energifrågorna längre.

Lennart Bengtsson konstaterar att uppgiften att lösa klimatutmaningen är eftersom 80 procent av världens energiförbrukning fortfarande är fossil och den ökar hela tiden.

Han jämför med situationen och ambitionerna i samband med Kyotoavtalet som trädde i kraft 2005. Då var målet att minska de globala koldioxidutsläppen med 5,2 procent från 1990 till 2010. I stället ökade de med 49 procent.

– Det ger om något en uppfattning om problemets omfattning men min uppfattning är att klimatförändringarna är ett problem som bara kan lösas genom att utveckla tekniska metoder i den omfattning som behövs för att ersätta de fossila energikällorna.

Han pekar på att OECD- länderna i alla fall går åt rätt håll. De stora utmaningarna finns i tillväxtländerna.

– De stora OECD-länderna har minskat sina koldioxidutsläpp de senaste 10-15 åren. Den stora tillväxten av fossilenergi och koldioxidutsläpp sker i länder som Kina, Indien, Arabvärlden och den tredje världen där man försöker att bygga upp sina samhällen, och här är kol och olja de fungerande och ekonomiskt möjliga alternativen. Luftföroreningar som sot, rök och partiklar ses där av många som allvarligare problem.

Idag uppgår världens totala energianvändning till drygt 160 000 TWh/år. Sveriges andel av det är några promille och den svenska elproduktionen är sedan flera år i princip fossilfri.

– Jag tycker det är viktigt att framhäva att de svenska klimatåtgärderna  har pågått sedan 1970-talet, då de svenska koldioxidutsläppen var mer än de dubbla mot dagens. Internationellt sett borde man borde beundra Sverige. Det här med att folk inte ska resa med flyg på semester eller äta vissa livsmedel för klimatets skull, det är fullständigt absurt och ett utslag av fanatism.

Han menar också att kärnkraft är en absolut nödvändig ingrediens i den framtida energimixen.

– Kärnkraft måste absolut vara med tillsammans med förnybar energi. Jag förstår inte hur vi ska klara detta annars. Jag är naturligtvis medveten om problemen med kärnkraft och därför borde vi lägga mer pengar på forskningen kring den.

Han anser också att debatten idag präglas av onyanserad undergångsalarmism.

– Jag delar inte den uppfattningen och det finns inga vetenskapliga belägg på att världen står inför en kollaps, eller en "tipping point" som flera hävdar. Men självklart måste vi ta tag i detta och det gör vi, fast med hjälp av vetenskap och rationella argument. Inte hysteri.

Toppnyheter

TT
Framtidens arbetsmarknad

Ekonomer: SCB:s siffermiss sänkte svenska kronan

Det uppmärksammade felet i SCB:s arbetslöshetsstatistik kan ha fått en rad olika konsekvenser, säger två ekonomer till TT.

Handelsbankens seniorekonom Johan Löf pekar på att de överdrivna arbetslöshetssiffrorna bidrog till kronförsvagningar när de presenterades. Den skenbart höga arbetslösheten har också använts som slagträ i upptakten till årets löneförhandlingar, enligt Löf.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje.

– Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut och just arbetsmarknadsdata spelar en central roll för regeringen och för Riksbanken, säger han till TT.

3 tim
Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringen bär ansvar för missen – snålat för länge”

Regeringen kan inte bara skylla på SCB utan bär själv en del av ansvaret för den uppmärksammade statistikmissen. Det säger Nordeas chefekonom Annika Winsth till SvD Näringsliv.

Enligt Winsth har det länge varit tydligt att SCB behöver mer resurser.

– Om man snålar med osthyvelprincipen under lång tid riskerar man att hamna i det här resultatet, säger hon.

Chefekonomen hoppas nu att frågan om myndighetens resurser blir föremål för diskussion.

Hon tror vidare att den nedjusterade arbetslöshetssiffran ökar sannolikheten för en räntehöjning i december.

2 tim
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

Idag 11:49
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Arbetsförmedlingen i Boden, ett av de kontor som lagts ner. Petra Älvstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Socialbidragskostnader ökar efter kaoset på AF

Kommunernas kostnader för ekonomiska bistånd har ökat efter Arbetsförmedlingens neddragningar, rapporterar DN.

Under tredje kvartalet ökade kostnaderna för det som kallas socialbidrag med 9 procent jämfört med samma period 2018. Sveriges kommuner och landsting säger till tidningen att det beror på att många som ska skrivas in i åtgärder inte längre har någonstans att vända sig.

– Ökningen av försörjningsstöd beror till fullo på det, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef för utbildning och arbetsmarknad på SKL

1 tim
MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Arbetsförmedlingen kan inte serva Sveriges motor”

Det är modigt och klokt att montera ned och bygga om Arbetsförmedlingen som idag inte ger tillfredsställande samhällseffekter, skriver Kirsten Åkerman, SvD:s ledarkolumnist tillika Svenskt Näringslivs regionchef på Gotland.

Hon anser att myndigheterna verka ha tappat fokus småföretagens roll som Sveriges motor. Tjänstemännen vet inte hur de ska servas, skriver hon.

Hon belyser detta med ett exempel på en företagare som upprepade gånger vände sig till Arbetsförmedlingen för att erbjuda två arbetstillfällen. I början hade det fallit mellan stolarna och när de väl svarade erbjöd de personal som uppenbart inte matchade.

Till slut blev det så bråttom att företagaren till sist gav upp och anställde två släktingar.

Idag 12:35
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Förbifarten. Fredrik Persson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trafikverket: Gör om lagen så för låga bud kan nobbas

Lagen om offentlig upphandling bör ändras så att myndigheter får rätt att säga nej till för låga anbud. Det föreslår Trafikverket efter den spräckta budgeten och tidplanen för Förbifart Stockholm, rapporterar SR.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon menar att spekulativa bud i dag utgör ett problem och leder till förseningar och högre kostnader. Enligt SR gör lagen gällande att Trafikverket måste tilldela kontrakt till det lägsta budet, även om det ligger långt under myndighetens egna beräkningar av kostnaden.

– Vi har valt att driva ett antal fall om vad vi tycker är spekulativ prissättning, men förlorat i rätten, säger Erixon.

3 tim
TT/Svenskt Näringsliv
undefined

Leverantörerna som växer snabbast på den offentliga marknaden

Byggföretagen är duktiga på att göra affärer med offentlig sektor. På Dagens Samhälles topp-20-lista över leverantörer som vuxit mest under senare år, så jobbar 14 med bygg och entreprenad.

Men toppar listan gör it-företaget Iteam Solutions. Första platsen beror enkom på att de vann en upphandling från Arbetsförmedlingen, där uppdraget var att hjälpa nyanlända att komma i jobb.

Ett byggföretag som återfinns på listan, med lång erfarenhet av upphandlingar, är Nackabaserade Byggsnabben. Företaget sysslar med reparation och underhåll av fastigheter och är specialister på ramavtal.

Under fjolåret tecknade Byggsnabben ett avtal med Täby kommun, som genererade flera uppdrag, och ökade omsättningen rejält. Även i år hamnar omsättningen på en hög nivå och företaget ser positivt på framtiden.

Vd Peter Sjöman vill se mindre fokus på lägsta pris i upphandlingar.

– Tyvärr är det ju så att lägst pris vinner, det är en nackdel, säger han till Dagens Samhälle.

För att hamna på listan krävs bland annat att företaget har en omsättning på minst tio miljoner kronor, har minst tio anställda och att affärsvärdet till offentlig sektor har ökat tre år i rad.

8 nov
Läs mer om Kritiken mot upphandlingarna
Elever sörjer på Saugus High School. FREDERIC J. BROWN / AFP
Skolskjutningarna i USA

Polisen bekräftar: En pojke och en flicka är döda

En 16-årig flicka sköts ihjäl i skolskjutningen i Santa Clarita i Kalifornien, uppger polisen vid en presskonferens. Dessutom har en pojke dött av sina skador, uppger sheriffen på Twitter. Minst tre andra unga skadades i skottlossningen som ägde rum på torsdagsmorgonen, lokal tid.

Den misstänkte skytten är en jämnårig pojke som gick på skolan. Han vårdas på sjukhus med livshotande skador efter att ha skjutit sig själv i huvudet.

FBI jobbar med ärendet.

2 tim
Saugus High School. Christian Monterrosa / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elever var på väg till skolan när skjutningen inträffade

Skjutningen i Santa Clarita där minst tre personer skadades allvarligt inträffade precis när skoldagen var på väg att börja. Eleven Denzel Abesamis var precis på väg att gå in på skolområdet när han såg hur klasskamrater flydde för sina liv, berättar han för LA Times. Han ringde en vän som gömde sig i ett klassrum.

Det har tidigare riktats hot mot skolan, enligt Denzel Abesamis.

– Jag har alltid varit rädd för att något sådant här ska hända, säger han till LA Times.

Enligt MSNBC har skytten hittats död. Sheriffen i Los Angeles County skriver dock att han vårdas på sjukhus.

5 tim
Saugus High School. CBSN/Skärmdump
undefined

Skolskjutningen: Två döda och flera svårt skadade – skytten sköt sig i huvudet

Flera personer har skadats i en skottlossning på Saugus High School i Santa Clarita i södra Kalifornien. Två personer har dött och för flera av de andra är tillståndet kritiskt, uppger polisen.

En 15-årig misstänkt skytt jagades för skjutningen, men polisen har meddelat att han ”inte längre är ett hot”. Han sköt sig själv i huvudet och vårdas för livshotande skador, uppger polisen vid en pressträff.

Skytten var en elev på skolan, enligt polisen.

Idag 16:18
Läs mer om Skolskjutningarna i USA
Rosenbad. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vapenstölderna i regeringskansliet

Uppgifter: Vapenstöld på Rosenbad upptäckt i mars

Redan i mars i år upptäcktes en vapenstöld på Rosenbad men säkerhetsföretaget Securitas avvaktade med att anmäla, säger flera uppgiftslämnare till Expressen.

Tidigare i dag avslöjade Dagens Juridik att sex pistoler och hundratals patroner stulits från regeringskansliet. Det framgår inte av Expressens rapportering om det rör sig om samma stöld.

Regeringskansliet vill inte kommentera uppgifterna. Securitas vd Joachim Källsholm säger att han inte kan uttala sig.

– Oavsett om jag visste något eller inte får inte vi, enligt lag, uttala oss om skyddsobjekt eller något som har med skyddsobjekten att göra, så jag kan inte hjälpa dig, säger han.

3 tim
Arkivbilder TT
undefined

Uppgifter: Sex vapen stulna från regeringskansliet

Sex pistoler och hundratals patroner med ammunition har stulits från ett låst skåp inne på regeringskansliet, enligt uppgifter till Dagens Juridik.

Det ska enligt tidningens uppgifter röra sig om så kallade ”extra vapen” som kan användas av skyddsvakter inne på regeringskansliet om säkerhetsnivån måste höjas, exempelvis vid ett terrorattentat.

Lokalerna har sökts igenom utan att vapnen har gått att hitta.

– Man vill inte att det här ska komma ut, det är locket på, säger en källa till tidningen.

Varken regeringskansliets säkerhetschef eller presstjänsten vill i nuläget ge tidningen en kommentar. Polisen bekräftar för DN att stölden polisanmäldes den 25 oktober.

Idag 12:55
Läs mer om Vapenstölderna i regeringskansliet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer