Foto:  Richard Drew
Klimatomställningen

”Klimatpopulisterna längtar precis som högerpopulisterna efter en stark ledare”

Det mest fascinerande med Greta Thunberg är inte hon själv, utan omvärldens reaktion, skriver Stig-Björn Ljunggren i en essä i Timbros Smedjan och menar på att den ska förstås som en väckelserörelse.

”Hajpen kring Greta visar att klimatpopulister hyser precis samma längtan som högerpopulister efter en stark, enande ledare som pekar med hela handen”, skriver han.

Stig-Björn Ljunggren beskriver två huvudgrupper – ”Gretorna” och ”demokraterna” – som vill åtgärda klimatproblemen genom olika fokus. Gretorna letar efter ledare som ”med sina karismatiska uppenbarelser kan få oss att ändra våra förödande vägval”. Demokraterna tror i sin tur på marknadsmekanismer och ”många små rörelser”.

Samtidigt finns synsättet om att varje epok har sin födelse, blomstring och död. Utifrån det är det enklare att förstå Gretorna, menar Stig-Björn Ljunggren. Att gå från den industriella världen tillbaka till ett jordbrukssamhälle kommer att vara en plågsam process. ”Men vi kommer att överleva, och planeten må bättre”. Och frälsningen kommer att finnas runt hörnet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer