KACPER PEMPEL / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

”Klimatet klarar sig inte utan kärnkraft”

En ny IPCC-rapport, som SVT hänvisar till, visar att kärnkraft är en förutsättning för att klara av klimatutmaningen. I rapporten beräknas kärnkraften behöva öka med mellan 91 och 190 procent.

P:s ledarskribent Joakim Broman håller med: ”När den tunga röken lägger sig över klimatmötet COP24 i Katowice, själva hjärtat i Polens kolkraftsproduktion, bör världstopparna påminnas om kärnkraftens betydelse för energiomställningen”, skriver han.

Han menar att om hela världen byggde ut kärnkraft i samma tak som Sverige från mitten av 1970-talet, skulle den globala användningen av fossila bränslen minska med 10 procent per år.

"Kolkraften skulle vara borta innan nästa årtionde tagit slut", skriver han.

Tyvärr, anser Broman, är detta något som hamnar i skymundan i klimatdebatten, då Miljörörelsen och gröna partier hellre talar varmt om utbyggnaden av förnybar energi.

”Det betyder inte att klimatet kan räddas enbart genom att bygga nya reaktorer. Såväl förnybar energi som så kallad Carbon Capture-teknik kommer att bli nödvändiga pusselbitar, utöver minskade utsläpp i andra sektorer.”

Även Ebba Busch Thor med flera kristdemokratiska riksdagsledamöter anser att en satsning på kärnkraft är central för att Sverige ska vara fossilfritt senast 2045. Sol och vind kommer inte att räcka, skriver hon på DI debatt.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Scania inför nedskärningar – 1 000 jobb hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

1 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UC: Första konkursvågen över – tydlig stabilisering i maj

Den första intensiva konkursvågen under coronakrisen är över – med undantag för hotell- och restaurangbranschen. Det visar färska siffror från kreditupplysningsbolaget UC.

Det totala antalet konkurser vara bara 5 procent högre i maj än under samma månad 2019. Men i hotell- och restaurangbranschen gick 54 procent fler företag omkull jämfört med året före.

Trots den allmänna stabiliseringen varnar UC för att faran inte är över.

– Många faktorer tyder på en andra konkursvåg i höst, bland annat det kraftiga tappet i BNP och förväntade arbetslöshetsnivåer på tvåsiffriga nivåer, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sågverk vinnare under pandemin

Coronapandemin har slagit hårt mot flera sektorer, men för sågverksföretagen har läget varit det motsatta. Enligt en ny rapport från Skogsindustrierna har svenska sågverk tagit marknadsandelar i Kina gentemot konkurrenter från Kanada. Även i USA har svenska sågverk flyttat fram positionerna.

Anledningen tros vara att verken, till skillnad från många internationella konkurrenter, har hållit igång sin produktion under krisen. Den svenska skogsindustrin sysselsätter 120.000 personer direkt och indirekt, och sågverkens produkter går till 70 procent på export.

31 min
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT, Bygghemma
Dagens börs

Börsen tappar fart efter förnyad handelsoro

Stockholmsbörsen inledde tydligt uppåt på måndagen men har fallit tillbaka efter förnyad oro för en eskalerad konflikt mellan USA och Kina. Vid 10.45 står de ledande indexen som följer.
• OMXSPI: +0,2%
• OMXS30: +0,3%

De globala börserna föll tydligt på måndagsförmiddagen sedan Bloomberg rapporterat att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor. Åtgärden kommer efter att Donald Trump i fredags kritiserat Peking för den nya säkerhetslagen i Hongkong, och nu fruktar marknaden en upptrappad handelskonflikt.

På hemmaplan meddelar Nent att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien stiger över 2 procent.

Traton handlas upp 2 procent sedan dotterbolaget Scania flaggat för sparpaket och en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i köpråd för Bygghemma och Sedana Medical. Academedia och Bygghemma lyfter 6–7 procent medan Sedana är upp 1 procent. Mekonomen stiger 7 procent efter färska köpstämplar från Nordea och Handelsbanken.

OMXS30 toppas av Autoliv, Telia och Swedbank med uppgångar på 2–3 procent. I motsatt ände placerar sig SCA och Sandvik.

2 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda uppgångar i Asien – rejält lyft i Hongkong

Asienbörserna steg brett på måndagsmorgonen med en särskilt kraftig uppgång i Hongkong. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +2,2 %
• Shenzhen: +3,3 %
• Hang Seng: +3,4 %
• Kospi: +1,8 %
Enligt Reuters inledde handeln trevande, men fick så småningom upp farten efter positiva tecken från Kinas ekonomi. En officiell företagsenkät visar på tydliga återhämtningar i tjänste- och byggsektorerna. Dessutom stärktes aktiviteten i industrin i maj, enligt ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit.

Mizuho Banks chefsstrateg Vishnu Varathan menar också att riskaptiten stärks av att USA hittills har avstått från kraftfulla hämndaktioner mot Kina efter den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong. Det skriver CNBC.

MSCI:s breda Asienindex, exklusive Japan, noteras på sina högsta nivå på tre månader.

6 tim
Läs mer om Dagens börs
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sabuni: Regeringen har inte gjort tillräckligt för att följa coronastrategin

L-ledaren Nyamko Sabuni kritiserar regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att följa den svenska coronastrategin, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Sabuni anser att den strategi som Folkhälsomyndigheten rekommenderat med att isolera äldre och satsa på en kontrollerad smittspridning i stället för att stänga ner samhället är bra.

– Däremot är jag inte fullt ut nöjd med vilka åtgärder regeringen eventuellt har vidtagit för att vi ska leva upp till den här strategin, säger hon och framhåller att man inte lyckats isolera äldre.

L-ledaren vill se en politisk samordning för att strategin ska kunna implementeras.

2 tim
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Utländska turister flockas i Sverige trots pandemin

Semestersugna tyskar och danskar har börjat turista i Sverige igen – trots rådande virusutbrott. På till exempel Ystad saltsjöbad i Skåne, som Aftonbladet besökt, vittnar personalen om mellan 10 och 20 danska par om dagen.

Ett av dem är Helen Kuhre och hennes man. Hon säger till tidningen att vännerna i hemlandet inte gillar att de åker till Sverige.

– Men ni är försiktiga så det känns tryggt.

Hon tycker att Sverige haft en bättre strategi och önskar sig mer frihet även i Danmark.

1 tim
Carl-Johan Sonesson/sjukvårdspersonal i skyddsutrustning.  TT
undefined

Skånes politiker tog bort krav på beredskapslager

Skånes regionpolitiker tog bort kravet på att hålla ett beredskapslager med skyddsutrustning bara månader före coronapandemins utbrott – utan några diskussioner, rapporterar Sydsvenskan.

Kravet fanns med i den tidigare planen för hur regionen skulle möta en pandemi, men det är oklart varför det togs bort. Regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) är självkritisk och säger att man antagligen hade gjort en annan bedömning om man vetat vad som skulle ske.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Europa kan ha haft sina första virusfall redan i höstas: ”Kan få beviset”

Redan i mitten av november kan de första fallen av coronaviruset ha funnits i Europa, menar den franske läkaren Michel Schmitt som Ekot har pratat med.

Han säger att många läkare i vintras mötte patienter med ovanliga influensaliknande symptom och frågan om huruvida det var tidiga fall av covid-19 har väckts. Genom att studera röntgenplåtar över patienters lungor har Schmitt kunnat hitta virusfall i Europa i både november och december.

Det går dock inte att vetenskapligt säkerställa att det rör sig om covid-19, eftersom det är för sent för att göra sådana tester.

– Om flera studier visar liknande resultat har vi beviset, säger läkaren Michel Schmitt.

3 tim
Begravning i Brasilien. Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över en halv miljon konstaterade fall i Brasilien

Under söndagen registrerades drygt 16 000 nya fall av coronasmitta i Brasilien, rapporterar Reuters. Därmed har landet över en halv miljon registrerade fall och det näst största utbrottet i världen, bara USA har fler fall.

Totalt har 29 314 människor dött i landet – den fjärde högsta dödssiffran i världen efter USA, Storbritannien och Italien.

I hela Latinamerika och Karibien har nu över en miljon fall av viruset konstaterats, enligt en sammanställning som AFP gjort av ländernas officiella siffror.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Eva Nordmark.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Omdebatterad utredning lämnas till regeringen i dag

Regeringens omdebatterade las-utredning lämnas över till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Facket vill att utredningen om las, lagen om anställningsskydd, skrotas eller läggs på is, men enligt Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci kommer den att skickas ut på remiss omgående.

Delar av utredningen har läckt och några av de förslag som är kända är fler undantag från turordningsreglerna och lättare att sparka anställda. Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen för förslagen.

4 tim
Jonas Sjöstedt/Anders W Jonsson.  TT
undefined

”V bedriver hatkampanj mot alla småföretagare”

Vänstern bedriver en hatkampanj mot Sveriges småföretagare, skriver Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson i en debattartikel apropå den las-utredning som ska presenteras under måndagen.

Tillsammans med partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl skriver han i Aftonbladet att vänsterns retorik är ”ett påhopp på alla människor som tar stora risker och ofta sätter hela sin privatekonomi på spel för att bygga upp företag och skapa arbetstillfällen”. De menar att det är en myt att anställningstryggheten bara ligger i turordningsreglerna.

1 tim
Illustrationsbild/Jonas Sjöstedt.  TT
undefined

V: ”Värsta angreppet på löntagare på årtionden”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt attackerar ännu en gång den las-utredning som under måndagen ska presenteras. I ett Twitterinlägg skriver han att förslagen är ”ensidiga och extrema” och kallar dem ”det värsta angreppet på löntagarnas rättigheter på årtionden”.

Den nya las-utredningen innehåller bland annat förslag om nya regler vid uppsägningar. Några av förslagen tros vara att fem personer ska få undantas från turordningsreglerna i stället för två och att det inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar på mindre arbetsplatser, enligt Ekot.

28 min
Läs mer om Diskussionen om LAS
George Floyds bror Philonise Floyd
Polisvåldet i USA

Floyds bror: Trump lyssnade inte på mig – ville avsluta

George Floyds bror Philonise Floyd blev uppringd av Donald Trump men beskriver det som att presidenten inte gav honom något utrymme att prata och inte ville lyssna på honom.

– Jag försökte prata med honom men han försökte bara avsluta samtalet. Jag sa till honom att jag inte kan förstå att det skedde en nutida lynchning mitt på ljusan dagen, säger han till tv-kanalen MSNBC.

Efter att George Floyd dödades under ett polisingripande har stora protester spritt sig i USA.

2 tim
Donald Trump/poliser utanför Vita huset.  TT
undefined

Trump tog skydd i bunker under brinnande protesten

När protesterna mot polisvåldet i USA tilltog såg Secret Service-agenter under fredagen till att sätta landets president Donald Trump i säkerhet i en bunker vid Vita huset, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till AP ska Trump ha suttit nästan en timme i bunkern, som tagits fram för nödlägen som exempelvis terrorattacker.

Agenternas beslut visar enligt nyhetsbyrån på Vita husets oro över protesterna. Demonstrationerna har spritt sig över landet efter att den svarte George Floyd dödades under ett polisingripande. Bland annat har utegångsförbud utlysts i Washington DC och tårgas har avfyrats mot demonstranter utanför Vita huset.

5 tim
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

5 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA