TT
Klimathotet

Klimatångest får fler att ta tåget

Allt fler affärsresenärer väljer att ta tåget i stället för flyget. Det uppger SJ som sett en ökning på 4,5 procent av affärsbokningarna jämfört med förra året. Det skriver Dagens Industri.

– Vi verkar på en konkurrensutsatt marknad och vill vara hemliga med den uppgiften, men drygt 30 procent av alla resenärer på SJ är affärsresenärer, säger Ida Thermaenius, chef för företagsförsäljning på SJ.

Och trenden ser ut att hålla i sig. SJ ser att ökningen av affärsbokningar verkar hålla i sig in i 2019.

Ökningen tros bero på att den heta sommaren som har fått fler affärsresenärer att fundera på vilka klimatavtryck de gör.

I SJ:s Sifo-undersökning från december uppgav var tredje affärsresenär att de väljer tåget framför bilen och en knapp tredjedel uppger att de väljer tåget framför flyget.

Toppnyheter

Jacinda Ardern. Arkivbild. MARTY MELVILLE / AFP
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Ardern beordrar särskild utredning av moskédåd

Terrorattacken mot två moskéer i Christchurch ska utredas. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har beordrat en oberoende utredning, en så kallad kunglig kommission, rapporterar AFP.

Arden säger att hon vill veta hur en ensam gärningsman kunde döda 50 människor och att det just därför behövs en omfattande utredning.

– Det är viktigt att ingen sten lämnas orörd för att förstå hur det här terrordådet kunde inträffas och hur vi kunde ha stoppat det, säger hon.

1 tim
Människor återvänder till al Noor-moskén i Christchurch. EDGAR SU / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Nya Zeeland

En av de terrordrabbade moskéerna har öppnat

Med tårar i ögonen återvände människor i dag till en av de två moskéerna i Christchurch som drabbades av terrordådet förra fredagen, skriver AFP.

al Noor-moskén i centrala delen av staden har smått öppnat igen och de första besökarna kunde komma in under förmiddagen. Polisen har även lämnat den andra moskén, Linwood.

Under lördagen hölls även ett manifest för kärlek genom staden.

– Vi känner att hatet har väckt så mycket mörker i dessa tider, och kärlek är det starkaste botemedlet till att få bort mörkret, säger 16-åriga Manaia Butler, en av de som organiserat manifestationen, till Reuters.

23 mar
En mänsklig ring slogs runt Stockholms moské vid Medborgarplatsen under fredagsbönen ”för rätten att be i trygghet”. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Mänsklig ring bildas – ska hedra Christchurchoffren

Strax innan fredagsbönen i dag i Stockholm kommer det att bildas en mänsklig ring runt moskén på Södermalm. Detta som en symbolisk gest för terroroffren efter dådet i Christchurch på Nya Zeeland, skriver Aftonbladet.

Ringen kommer att vara kvar tills att fredagsbönen är avslutad. Initiativtagaren Mattias Schain säger till P1-morgon att detta görs för att visa vikten av att man ska vara trygg – oavsett vad man har för tro.

– Muslimers säkerhet är inte deras ensak. Samhället ska se till att man kan be tryggt, säger han till SR.

22 mar
Läs mer om Moskéattackerna i Nya Zeeland
Hong Kong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Börsfall inleder handelsveckan i Asien

Asien inleder handelsveckan med fallande börser. I Tokyo är Nikkei-index ner över tre procent. Exportföretag som Sony, Panasonic, Honda och maskintillverkaren Komatsu tillhör förlorarna, skriver TT.

I Hong Kong tyngs det ledande Hang Seng Index (HSI) av den kinesiska techjätten Tencents aktie som fallit runt 2,5 procent, skriver CNBC.

I Sydkorea tyngs Kospi av chiptillverkaren SK Hynix vars aktie faller runt 4 procent.

Vid 05.30 på måndagen ser de ledande indexen ut som följer:

• Nikkei: −3,1%
• Shanghai: −1,4%
• Shenzhen: −1,2%
• Hongkong: −1,8%
• Kospi: −1,7%

1 tim
TT
Dagens börs

Kraftigt fall i Stockholm – samtliga storbolag på rött

Stockholmsbörsen inledde på plus men tog sedan en skarp riktning söderut. Vid stängning noterades samtliga storbolag i OMXS30 på rött.

• OMXSPI: –1,6 %
• OMXS30: –1,8 %

Även de ledande Europabörserna backade tungt efter förnyad tillväxtoro. Bland annat släpptes franska och tyska inköpschefsindex som var oväntat svaga och siffrorna visar att Europas industri trycker på bromsen. I den tyska industrin är läget det sämsta sedan 2012.

Under morgonen släppte Swedbank slutsatserna av den externa granskningen av den misstänkta penningtvätten. Mycket var maskat och flera experter kritiserade rapporten. Aktien backade 1,6 procent.

Bioarctics aktie handelsstoppades under torsdagen efter att ha rasat 26 procent sedan Biogen och Eisai meddelat att de globala fas 3-studierna Engage och Emerge med aducanumab mot alzheimer avbryts. Handelsstoppet lyftes inför börsöppning. Aktien steg 10 procent i öppningen men stängde på minus 14 procent.

Essity och Hexagon gick bäst i storbolagsindexet och stängde strax under nollan. Export-tunga SKF och SSAB fanns i botten av indexet och tappade över 3 procent.

Nokia backade 4,7 procent efter medieuppgifter om att Nokiamobiler kan ha skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina.

22 mar
Läs mer om Dagens börs
TT
Rysskontakterna

”Inte tillräckliga bevis – men friar inte presidenten”

Det fanns inte tillräckligt med bevis i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning för att åtala president Donald Trump för övergrepp i rättssak. Det uppger justitieminister William Barr och biträdande justitieminister Rod Rosenstein, skriver CNN.

”Men medan rapporten inte drar slutsatsen att presidenten har begått ett brott så friar den honom inte”, skriver Barr i brevet och citerar Robert Mueller. Det gäller alltså anklagelserna om att presidenten ska ha lagt sig i och försökt påverka utredningen.

Brevet, som innehåller de viktigaste slutsatserna från utredningen, skickades till kongressens ledamöter på söndagskvällen.

Igår 20:02
Justitieminister William Barr. Sait Serkan Gurbuz / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Viktigaste slutsatserna har lämnats över – bevisar inte att Trump har begått brott

USA:s kongressledamöter har fått ett brev från justitieminister William Barr med de viktigaste slutsatserna från den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016, skriver Washington Post.

I rapporten ska det inte finnas någonting som styrker att president Donald Trump har begått någon brottslig gärning, skriver AP. Det står även att man inte hittat något bevis för att någon i Trumps kampanj skulle ha konspirerat med Ryssland.

”Även om rapporten drar slutsatsen att presidenten inte begått ett brott, så befriar den inte heller honom”, skriver Barr i brevet och citerar Robert Mueller.

Sammanfattningen av Rysslandsutredningen innebär ett ”fullständigt och totalt frikännande av presidenten”, skriver Vita huset i ett uttalande enligt AFP.

Igår 19:50
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

”Skedde ingen samverkan eller någon obstruktion”

Sammanfattningen av Rysslandsutredningen innebär ett ”fullständigt och totalt frikännande av presidenten”, skriver Vita huset i ett uttalande enligt AFP.

Donald Trump säger själv att det inte inträffade någon samverkan eller obstruktion.

– Det är det löjligaste jag har hört, säger han och fortsätter:

– Det är en skam att landet har fått gå igenom det här och det är en skam att er president har fått gå igenom det här innan jag ens blev vald, säger Trump och vill se en utredning om utredningen.

Även Donald Trumps advokat Rudy Giuliani är positiv till slutsatserna i utredningen.

– Det är bättre än förväntat, säger han enligt CNN.

I rapporten fanns ingenting som styrker att presidenten begått någon brottslig gärning. Det står även att man inte hittat något bevis för att någon i Trumps kampanj skulle ha konspirerat eller medvetet samarbetat med Ryssland.

Igår 20:19
Läs mer om Rysskontakterna
Viking Sky vid kaj i Molde. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska sjödramat

Alla fyra motorer slogs ut: ”Är väldigt svårt att förstå”

Samtliga fyra motorer på kryssningsfartyget Viking Sky som råkade i sjönöd utanför Norge hade slagits ut, rapporterar TT. Enligt Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på Transportstyrelsen, är det mycket ovanligt och ska i princip inte kunna ske.

– Det är väldigt svårt att förstå, säger han.

Han berättar att motorerna på stora kryssningsfartyg byggs i par helt separerade från varandra. Om de två motorerna i det ena maskinrummet slutar att fungera ska de andra två kunna ta över och föra fartyget i säkerhet.

Enligt Åström är det dock osannolikt att samma fel kommer att drabba något mer fartyg, eftersom fartyg till skillnad från flygplan, inte byggs i stora serier.

Igår 19:03
Kryssningsfartyget Viking Sky lägger i hamn. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska sjödramat

Viking Sky har lagt till i hamn – efter kaosdygnet

Kryssningsfartyget Viking Sky har lagt till i hamnen i Molde efter ett dramatiskt dygn till havs, skriver NRK. Jublande passagerare ropade från däck när fartyget lade i hamn.

– We made it, skrek de enligt NRK.

Knappt 1 000 passagerare var kvar på fartyget, som råkade i sjönöd vid Norges kust i går. I hamnen väntar bussar som ska köra passagerarna vidare till ett hotell där de ska registreras av polisen samt Röda Korset. Där kommer de också att serveras middag.

– Arbetet med att ge passagerarna stöd fortsätter när fartyget är i hamnen i Molde, säger Trond Inge Larsgård, vid Röda korset, till NRK.

Igår 15:27
Passagerare som evakuerats från fartyget kliver av en helikopter i Hustadvika.  Odd Roar Lange / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Norska sjödramat

Passagerare: Såg bara ben, armar, vatten och bord

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust väntas inom kort vara framme i Molde, skriver norska Dagbladet.

Enligt räddningscentralen HRS kan de nära 900 personerna som är kvar ombord känna sig trygga. Men för flera av passagerarna har det senaste dygnet varit skrämmande.

– Vi befann oss i restaurangen när det kom en riktigt stor våg och krossade en dörr och översvämmade hela restaurangen. Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic, säger Carolyn Savikas från USA till VG.

Amerikanen Rodney Horgen säger att det var ”surrealistiskt”.

– Människor föll och bordsskivor gled på golvet, säger han till NRK.

Igår 14:19
Läs mer om Norska sjödramat
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Metros kris

Krisande Metro drar ner på utgivning och personal

Metro kommer att dra ner på antalet utgivningsdagar och ”pröva varje anställd”. Det säger tidningens vd och ägare Christen Ager-Hanssen till Expressen.

– Det är självklart att det blir personalneddragningar där vi tittar på vem som levererar och vem som inte levererar, säger han.

Metro har har tiotals miljoner kronor i skulder till bland annat Skatteverket, SL och hyresvärden Alecta. Ager-Hanssen uppger att han kommer att begära en företagsrekonstruktion i början av kommande vecka.

Igår 21:19
Metros kris

Metros ägare: Ska stämma Kinnevik på 300 miljoner

Metros ägare och vd Christen Ager-Hanssen ska stämma investmentbolaget Kinnevik, säger han till Expressen.

Kinnevik sålde tidningen till Hanssens investmentbolag Custos 2017.

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation, säger Hanssen till Expressen.

Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén säger till Expressen att de känner sig ”trygga med hur försäljningen av Metro gick till”.

Ager-Hanssen säger också att det krävs en företagsrekonstruktion för att rädda den krisande gratistidningen.

Igår 07:22
Torun Litzén, Kinneviks kommunikationschef.  Kinnevik och TT
Metros kris

Svaret på stämningshotet: ”Vi känner oss trygga”

Kinnevik känner sig trygga med hur försäljningen av gratistidningen Metro gick till, säger kommunikationsdirektören Torun Litzén till Expressen.

Metros ägare och vd Christen Ager-Hanssen uppger för tidningen att han ska stämma investmentbolaget på 300 miljoner med motiveringen att de ”manipulerat siffrorna”.

– Från vårt perspektiv har försäljningen av Metro gått helt korrekt till och vi känner oss trygga med den processen, säger Torun Litzén till Expressen.

Igår 07:52
Läs mer om Metros kris

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild.  TT
Den svenska kronan

SEB varnar för ytterligare ras för kronan

Elisabet Kopelman, analytiker på SEB, gör bedömningen att kronan kommer att falla ytterligare, skriver Dagens Industri. Hon tror att kronan tappar ytterligare 20 öre och ”rör sig upp mot 10,70 (kr)” för en euro under våren.

Skälet till det är att tiotals miljarder flödar ut ur Sverige i form av utdelningar.

SEB spår dessutom att kronan kommer att vara fortsatt svag resten av året.

– Om man tänker lite mer långsiktigt så tror jag att vi får vänja oss vid att vi kommer ha en svagare krona än vad vi haft historiskt, säger SEB-analytikern Richard Falkenhäll till Di.

Igår 17:39
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.  TT
Den svenska kronan

Chefsekonom: Kronan riskerar sätta bottenrekord

Om det blir en kris på den svenska bostadsmarknaden eller i omvärlden kan den svenska kronan sätta ett nytt bottenrekord, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en intervju med SvD Näringsliv.

Under finanskrisen handlades euron kring 11,80 kronor. Men om det exempelvis blir en sättning på bostadsmarknaden lär euron bli betydligt dyrare än så, enligt Winsth.

– Då kan kronan falla till 12 eller 12,50 på ganska kort sikt. Det finns ingen botten riktigt här, säger hon.

Det blir svårt för Riksbanken att leverera en räntehöjning senare i år, skriver SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i en kommentar, enligt Veckans Affärer.

”Stackars svenska kronan”, skriver han.

12 mar
Roland Magnusson / Roland Magnusson
Den svenska kronan

Panelen svarar: Hur allvarlig är den svaga kronkursen?

Varför är kronan så låg? Varför stiger inte kursen? Hur allvarligt är det? Det är några av frågorna som ställs till chefsekonomerna på de tre bankerna Danske Bank, Handelsbanken och SEB, på Realtid.se.

– Det finns tydliga nackdelar, men få fördelar. Nackdelarna är att det urholkar hushållens köpkraft då stigande importpriser äter upp löneökningen. De senaste två åren har reallöneökningen legat nära noll, vilket är liktydigt med att det inte blir någon förbättring på individuell basis, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, till Realtid.se.

Riksbanken har utgått från att kronan över tid kommer att stärkas. Men det har ännu inte skett. Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken resonerar kring varför:

– På lång sikt påverkas kronan av mer fundamentala faktorer som produktivitetsutveckling i Sverige jämfört med omvärlden och vår handel med omvärlden. Dessa faktorer tyder på att kronan på sikt ska stärkas med 5-10 procent. Men på kort sikt tänker vi att det är andra faktorer som driver kronan, som ränteskillnader mot omvärlden och konjunkturutvecklingen, säger hon till Realtid.

15 mar
Läs mer om Den svenska kronan