Photographer: Andrey Popov
Det svenska skattetrycket

Klart: Så mycket höjs skatten på ISK-kontot

Statslåneräntan har nu fastställts till 0,51 procent, enligt besked från Riksgälden. Det betyder att skatten på ISK-kontona höjs marginellt. Men det röriga politiska läget kan kasta om förutsättningarna eftersom C och L är på kollisionskurs med Socialdemokraterna om ISK-skatten, skriver DI.

Skatten på Investeringssparkontot, ISK, räknas ut efter en modell där statslåneräntan i slutet av november året innan avgör nivån. Räntan har nu av Riksgälden bestämts till 0,51 procent, vilket innebär att skatten höjs marginellt jämfört med detta års 0,49 procent.

Spararen som i början av 2019 har 500 000 kronor på kontot och sätter in 2 000 kronor i månaden, kommer om avkastningen är noll att få betala cirka 2 330 kronor i skatt för 2019. Det är omkring 30 kronor mer än i år.

S-regeringen har höjt ISK-skatten två gånger eftersom partiet anser att skatterabatten varit för stor. Allianspartierna har varit mycket kritiska mot höjningarna. Både Centerpartiet och Liberalerna, som just nu överväger om de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister, vill att skatten återställs till nivån som gällde före höjningarna. Det är därför högst osäkert vad som händer med ISK när Sveriges nästa regering tar över, skriver DI.

I och med att statslåneräntan är så låg är ISK den mest förmånliga sparformen för aktiesparande. Men DI påpekar att sparandet är dåligt för räntefonder. Det krävs en avkastning på minst 1,51 procent 2019 för att ISK ska vara bästa valet. Det lönar sig därför mer att ta ut pengarna och sätta in dem på vanliga räntebärande konton.

Statslåneräntan styra fler skatteberäkningar som rör företagare. Bland annat gäller det utdelningsutrymmet för aktier i fåmansföretag, ränta för ingående periodiseringsfonder hos juridiska personer och bilförmån, skriver Redovisningshuset.

Så beräknas ISK-skatten

Först tas ett kapitalunderlag fram. Det bygger på hur mycket pengar man har vid ingången av varje kvartal plus summan av alla insättningar, som divideras med fyra.

Genom att multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan plus 1 procentenhet – sammanlagt 1,51 procent – får man fram en schablonintäkt. Den beskattas slutligen med 30 procent.

Källa: DI

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

5 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Idag 13:54
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

Idag 14:34
Läs mer om Brexit - förhandlingarna