TT
Säkerheten på nätet

Klarnas säkerhetschef: Så blåser nätbedragarna dig – här är lösningen

”Det är riktigt obehagligt”. Så säger Klarnas säkerhetschef Mark Strande om nätbedragarnas metoder för att lura konsumenter, företag och äldre på allt de äger. Men nu går flera tunga aktörer ihop för att sätta stopp för den organiserade brottsligheten.

Statistiken över nätbedrägerier är en nedslående läsning, och kurvan går åt fel håll. Trots detta så avvärjs en väldigt stor majoritet av alla försök till bedrägerier vid onlinehandel.

– Vi sysslar väldigt mycket med bedrägeri-prevention bakom scenen, det som alltså inte syns för kunderna. Där händer det mycket och stoppar nästan allt. Det är också poängen, det ska vara enkelt för kunden att handla, men väldigt svårt för de kriminella att sno åt sig, säger Mark Strande, säkerhetschef på Klarna.

Så kapar bedragarna dig

Den vanligaste metoden är identitetskapning, där kriminella utger sig för att vara någon annan intet ont anande konsument, menar han.

– Den absoluta majoriteten av försök vi ser är identitetskapningar, där man tillskansat sig uppgifter utifrån falska telefonsamtal, email eller sms, något som också kallas för wishing. Ofta attackerar man äldre, genom att ringa upp en person och utge sig för att vara från banken som vill stoppa ett bedrägeriförsök. För att göra det ber man offret att identifiera sig via bank-id, och plötsligt har man auktoriserat en transaktion eller än värre, gett en brottsling tillgång till ens konto. Det är riktigt obehagligt.

Klarna är den största aktören för betalningslösningar vid onlineköp på marknaden i Sverige, och grundades ur en vilja att skapa säkra online-betalningar. Utvecklingen går för långsamt, så nu efterfrågar betaljätten ett bredare samarbete i branschen. Därför kallade man nyligen storbankerna, Polisen, Riksbanken och andra aktörer i branschen, till ett möte där Klarna lade fram en plan för att stoppa bedrägerierna.

Så ska brotten stoppas

Kortfattat vill man att konsumenter ska kunna informera ett betaltjänstebolag om ett misstänkt bedrägeri, och därmed flagga sitt personnummer automatiskt hos andra aktörer vilket minskar risken för att ytterligare bedrägeriförsök. Det går inte att göra idag. Man vill också att branschen ska kunna dela detaljer om misstänkta bedrägerifall med varandra, för att kunna förbättra säkerhetsarbetet, efter det att polisen fått samma information.

– Vi vill kunna fånga upp bedrägerimönster helt enkelt. När brottslingar har kapat en identitet så försöker de mjölka så mycket de kan. Vi är inte så många aktörer på marknaden, så vi borde kunna organisera för att underlätta för konsumenter och för att hindra bedrägerierna från att få ytterligare mark. Konsumenterna ska inte drabbas, punkt slut, säger Mark Strande.

Som marknadens största aktör vill Klarna ta ansvar.

– Vi måste inte ta ansvaret, men vi gör det för kundernas och samhällets skull. Det går inte att peka ut någon enskilt ansvarig för detta, vi måste hjälpas åt. Genom att initiera en förändring som vi alla är en del av kan vi strypa finansieringen av organiserad brottslighet och göra det betydligt svårare för de kriminella att lyckas.

”Finansierar andra typer av brott”

Mark Strande menar att det är tydligt när polisen gör en insats för att stoppa visa nyckelspelare i wishing-ligorna.

– Nyligen genomfördes en sådan insats och det gav klara resultat. Men när insatsen avslutas så kommer skurkarna tillbaka, så det är ett kontinuerligt arbete. Det handlar i slutändan inte om en liten tjuv, utan om en organiserad brottslighet och ett systematiskt bedrägeri. Detta finansierar ju andra typer av kriminell verksamhet som vi absolut inte vill ha i samhället.

Men trots larmen menar Mark Strande att det inte finns anledning till oro i julhandeln.

– Det är säkrare än någonsin att handla online, och betalningar som sker via Klarna är extra säkra eftersom vi har ett förstärkt kundskydd för konsumenter. Det är bara att handla på, säger han.

Tips för säkrare onlinehandel

– Identifiera dig aldrig via Bank-id om du blir uppringd av någon som utger sig för att vara från din bank. Kontrollera alltid numret och be helst om att få ringa upp banken för att kontrollera att uppgifterna stämmer, säger Mark Strande.

– Lås ditt kort för onlineköp när du själv inte handlar med det.

Toppnyheter

Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkare Per Follin och chefsläkare Elda Sparrelid på Region Stockholm under dagens presskonferens. Jonas Grönvik/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Bedömning kvarstår: Ingen allmän spridning i Sverige

Eftersom flera av de bekräftade fallen av coronaviruset i Sverige har vistats i områden där smittan spridit sig bedömer Folkhälsomyndigheten att det fortfarande inte råder risk för allmän spridning i landet. Det säger man på en presskonferens.

– Var noga med symptom. Känner man sig sjuk ska man hålla sig hemma, kontakta vården via telefon och hålla god handhygien, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Två av de nya fallen har också varit i nära kontakt med mannen i Göteborg som kommit hem från en resa i Italien.

Den smittade personen som vistats i Iran kom hem för tre dagar sedan utan symptom och ankom till sjukhus under torsdagen. Vården har identifierat några kontakter som ska följas upp.

Igår 19:18
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem nya fall av coronavirus i Sverige – smittade har varit i Tyskland och Iran

Fem nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det rör sig om tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm.

Fallet i Uppsala rör en kvinna som vistats i Tyskland och som uppsökte vård i Sverige efter att hon fått symptom på en luftvägsinfektion.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala till TT.

Personen i Stockholm har smittats under en resa i Iran.

De två personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den smittade mannen i Göteborg och upptäcktes via aktiv smittspårning.

Igår 18:30
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vården i Stockholm är inte redo för ett coronautbrott”

Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm kollapsade i helgen. En region som inte klarar av att ge vård en vanlig söndag i februari kommer därför inte klara av ett utbrott av coronaviruset i Stockholm, skriver V-politikerna Karin Rågsjö och Jonas Lindberg på DN Debatt.

Vården i regionen är redan nu i kris, där patienter trängs på akutmottagningarna och vårdpersonalen protesterar. Vid en eventuell smittspridning kommer intensivvårdsplatserna att bli hårt belastade. Därför kräver Rågsjö och Lindberg bland annat mer resurser till sjukvården, fler vårdplatser och att sjukhusen står redo för ett större utbrott av det nya coronaviruset.

Igår 20:57
Läs mer om Coronavirusets spridning
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

”Granska kritiskt hur vårdpengarna används”

Sjukvården går på knäna och hela tiden hörs krav från politiker, allmänhet och anhöriga om mer resurser till den. Men först bör man kritiskt granska hur vården använder sig av sina resurser i dag – där mycket av pengarna går till ren byråkrati. Det skriver överläkarna Ole Fröbert och Stella Cizinsky på Örebro universitetssjukhus på SvD Debatt.

Sedan 2014 är administrativ personal i sjukvården fler än antalet läkare. Det är heller inte ovanligt med 50–100 anställda kommunikatörer inom medelstora sjukvårdsregioner. Mer tillskott av pengar riskerar bara att driva mer byråkratisering – därför är det dags att se över vart skattepengarna går, menar de.

Igår 22:00
isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdmomsen kan försvinna

Den hårt kritiserade vårdmomsen kan försvinna, rapporterar DI.

Enligt tidningen har regeringen och Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att tillsätta en utredning om lagstiftningen.

– Det finns en väldigt stor förväntan att den här utredningen kommer att föreslå lagändringar som kommer att göra att det här blir bra igen. Utredningen ska ju hitta lösningar, som kanske kan vara i kraft till den 1 januari 2022, men det är för tidigt att spekulera i det. Men tills dess ska det finnas medel i regionerna att kompensera för det här, säger  Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet till DI.

Branschorganisationen Vårdföretagarna välkomnar regeringens beslut, skriver organisationen på sin hemsida.

Igår 10:36
Läs mer om Krisen i sjukvården
Turkiets president Erdogan.  TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Uppgift: Turkiet tänker inte stoppa flyktingar till Europa

Turkiet kommer inte längre hindra syriska flyktingar från att ta sig in i Europa. Det uppger en högt uppsatt turkisk befattningshavare för nyhetsbyrån Reuters.

Bakgrunden är striderna som just nu pågår i Idlib i nordvästra Syrien, varifrån många syrier nu väntas fly. Tidigare har Turkiet lovat att hindra syriska flyktingar med löften från EU om ett miljardbistånd.

Uppgifterna har än så länge inte bekräftats från annat håll.

Igår 22:00
Strider i närheten av staden Saraqib i Idlib-provinsen. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Syriska rebeller: Vi har återtagit strategisk stad

Rebeller i nordvästra Syrien säger sig ha återtagit den strategiskt viktiga staden Saraqeb från presidenten Bashar al-Assads ryskstödda styrkor.

”Staden Saraqeb har befriats helt från Assads ligor”, säger Naji Mustafa, talesperson för en turkiskstödd allians av rebellgrupper, enligt TT.

Saraqeb binder samman två viktiga motorvägar i landet. Rebellerna förlorade kontrollen över staden för tre veckor sedan.

Igår 07:47
Turkisk militärkonvoj i Idlibregionen. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiska soldater dödade i Idlibregionen i Syrien

Två turkiska soldater har dödats och två andra skadats i ett luftvärnsangrepp i Idlibregionen i nordvästra Syrien, uppger Turkiets försvarsdepartement enligt AFP. Turkiet, som stödjer flera rebellgrupper i området, svarade genom att attackera flera ”regim-mål”, skriver försvarsdepartementet på Twitter.

Den syriska regimen, med understöd av ryskt luftvärn, har inlett en offensiv för att försöka återta kontrollen över Idlibregionen, som beskrivs som landets sista rebellfäste.

Under februari har totalt 19 turkiska soldater dödats i området.

Igår 06:39
Läs mer om Kriget i Syrien
Stefan Löfven/Annie Lööf TT
Framtidens pensioner

Pensionshöjning hotar att spräcka januariavtalet

Det pågår en konflikt mellan regeringen och C och L om att höja pensionerna, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen vill S och MP höja pensionerna med 600 kronor för de med låg ersättning, något som de borgerliga samarbetspartierna inte har gått med på.

Höjda pensioner är en av punkterna som finns med i januariavtalet.

– Om det inte blir någon pensionshöjning så ser vi inte att det finns något januariavtal. Här går en tydlig gräns för oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

Igår 10:37
Roland Magnusson / Roland Magnusson
undefined

”Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk”

Dagens unga är bättre på spara än äldre generationer. Men de gör det på fel sätt vilket riskerar att tunna ut pensionen i framtiden. Det skriver Karin Pihl på GP:s debattsida.

I stället för att spara på sparkonto, som i dagens lågräntenivå inte ger någon avkastning alls, måste unga bli bättre på att fondspara. Eftersom tidshorisonten är 30-40 år, går det att kosta på sig att ta lite risker med placeringen av pengarna.

Ett annat hinder för unga att bygga en bra pension är det sena inträdet på arbetsmarknaden.

Andra problem är att dagens flexibla arbetsmarknad skapar dåliga villkor för en bra tjänstepension medan bostadsproblematiken leder till att en stor andel av lönen går åt att betala upptrissade andrahandshyror.

Men pensionen kan inte enbart lösas av kloka val från hushållen. Även staten måste vara bättre på att premiera sparande. Dessvärre har staten gjort tvärtom genom att underläta lån genom ränteavdrag och riksbankens penningpolitik, menar hon.

"Samtidigt slopades avdragsrätten för pensionssparande 2016. Det är inte hållbart, vilket framtidens äldre kommer märka av", skriver Pihl.

Igår 12:49
Illustrationsbild/Daniel Suhonen TT
undefined

Suhonen: Skrota slöseriet och höj fattigpensionerna

Sverige behöver en pensionsreform och borde börja med att kraftigt banta Pensionsmyndighetens kommunikationsbudget, skriver Daniel Suhonen på Expressen debatt.

Myndigheten lägger i dag 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation, en summa som Suhonen tycker borde gå till fattigpensionärerna i stället.

Han förespråkar att hela systemet görs om och att Socialdemokraterna tar initiativ till att höja pensionerna.

”Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen”, resonerar Suhonen.

Igår 12:19
Läs mer om Framtidens pensioner

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer