Arkivbild: USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer tillsammans med Kinas vice premiärminister Liu He.  MARK SCHIEFELBEIN / POOL
Dagens börs

Kinas börser avvaktar inför nya handelssamtal

Det var något reserverad stämning på börserna i Fastlandskina på fredagen, sedan CNBC rapporterat att handelssamtalen mellan USA och Kina ska återupptogs på toppnivå i dag.

Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,7 %
• Shanghai: -0,6 %
• Shenzhen: -1,1 %
• Hongkong: +/-0,0 %
• Kospi: +1,1 %

Gao Feng, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, sa på torsdagen att USA och Kina för ”djupa diskussioner” för att nå en första överenskommelse, men tillade att nyckeln till framsteg i förhandlingarna är att en del tullar måste slopas, skriver CNBC.

Enligt CNBC:s uppgifter ska USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer förhandla med Kinas vice premiärminister Liu He per telefon.

Handelsprofessorn Eswar Prasad säger i CNBC-programmet ”Squawk Box” att situationen just nu inte ser särskilt bra ut för att få till stånd en överenskommelse.

– Jag tror att Kina kan vara ganska motvilligt inställt till att göra några större eftergifter, eftersom atmosfären i Washington verkar vara väldigt oförutsägbar.

Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow verkar dock vara av en annan åsikt.

– Vi är nära. Stämningen är ganska god och det har den inte alltid varit i det här avseendet, framhöll han inför reportrar i Washington på torsdagen.

New York-börserna i går
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +/-0,0 %
• Dow Jones: +/-0,0 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Klimatmötet i Madrid. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Klimatmötet över – enades inte om viktigaste frågan

Klimatmötet i Madrid kommer inte överens i mötets nyckelfråga om framtida utsläppshandel, rapporterar DN och SvD. Det beslutet skjuts i stället fram till nästa års klimatmöte i Glasgow i Skottland.

Nu är slutförhandlingarna i Madrid över efter rekordlång övertid. I styrdokumentet finns bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas, skriver TT.

1 tim
Isabella Lövin (MP) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Behövs ett positivt budskap från Madridmötet

Att man inte har lyckats komma överens om svåra frågor på klimattoppmötet i Madrid visar en bristande tillit mellan länderna.

Det menar klimatminister Isabella Lövin, som samtidigt säger att euforin efter klimattoppmötet i Paris har försvunnit.

När man nu går in i mötets slutfas försöker en liten grupp med utvalda ministrar bryta dödläget och signalerna är försiktigt positiva kring att hitta en kompromiss för utsläppshandeln.

– Det här mötet behöver komma ut med ett positivt budskap om att hela världen är med på att vi ska leva upp till Parisavtalet. Det är det viktiga nu, säger Lövin.

12 dec
Ursula von der Leyen och Viktor Orbán. TT
undefined

Hård strid om klimatmål: ”De fattiga ska inte betala”

Polen, Ungern och Tjeckien vänder sig emot EU:s mål om att vara en klimatneutral union år 2050, skriver AFP. De östeuropeiska länderna är beroende av kolet och menar att EU borde ta kostnaden för övergången till förnybart.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán menar att länderna måste få finansiella löften och att villkoren bakom dessa måste förhandlas fram, enligt Reuters.

– Vi kan inte tillåta att byråkrater i Bryssel får fattiga människor och fattiga länder att betala kostnaden för klimatförändringarna, säger Orbán.

12 dec
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Arkivbilder: Karolina Ekholm, Lars EO Svensson.  TT
Riksbankens räntepolitik

Ex-riksbankstoppar sågar planerad räntehöjning

De tydliga signalerna från Riksbanken om att styrräntan ska höjas till nollstrecket på torsdag vittnar om en ”irrationell rädsla” för negativa räntor. Det säger professor Lars E O Svensson, vice riksbankschef 2007–2013, till TT.

Även professor Karolina Ekholm, vice riksbankschef 2009–2014, ifrågasätter tajmingen av höjningen och menar att den är ”svårmotiverad”, eftersom det har varit minusränta så länge.

– Om det motiveras med att en negativ ränta leder till oönskade sidoeffekter så blir den naturliga följdfrågan varför vi i så fall har haft en negativ ränta så länge, säger hon till nyhetsbyrån.

4 tim
Annika Creutzer och Claudia Wörmann.  TT
undefined

Höjd boränta väntar: ”Är det kämpigt så bor man fel”

När Riksbanken nästa vecka väntas höja reporäntan till nollstrecket är det sannolikt att bankerna och bolåneinstituten följer efter med en mindre räntehöjning.

När Riksbanken för ett år sedan höjde räntan från rekordlåga minus 0,50 procent till dagens nivå på 0,25 procent var flera bolåneinstitut snabba på att haka på. Räntorna med lägst bindningstid, tre månader, höjdes i de flesta fall med 0,20 procentenheter.

Men det väntar inga större stormar för bostadsägare.

– Jag tror inte på några snabba chockhöjningar av räntan. I så fall är det små, försiktiga höjningar, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert till TT.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann säger:

– Om man känner att en räntehöjning blir kämpig, då bor man fel.

13 dec
Läs mer om Riksbankens räntepolitik

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer