Gui Congyou. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Kina ställer sig bakom ambassadörens handelshot

Kinesiska UD ställer sig bakom kinesiske diplomaten Gui Congyous hot om försämrade handelsrelationer med Sverige, rapporterar GP.

”Vi hoppas att den svenska sidan lyssnar på Kinas skarpa oro och omedelbart slutar blanda sig i Kinas inre angelägenheter för att inte ytterligare skada de svensk-kinesiska relationerna”, skriver en talesperson för kinesiska UD i ett mejl till tidningen.

Orsaken till konflikten är bland annat hur svenska regeringen hanterat fallet med svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.

Toppnyheter

Personal på sjukhus i Wuhan, flygbild över nya sjukhusbygget.  TT
Sjukdomsutbrottet i Kina

Kaos på sjukhusen i Wuhan – ny virusklinik panikbyggs

Patienter vittnar om fullständigt kaos på de överfulla sjukhusen i Wuhan och många skickas till och med hem utan att kontrolleras om de har viruset eller inte, rapporterar South China Morning Post.

– Jag är desperat, jag vet inte vad klockan är eller vilken dag det är. Jag vet inte om vi kommer att få uppleva det nya året, säger en 36-årig kvinna som förgäves försökt få sin febersjuke man undersökt.

För att få en lösning på sjukvårdsbristen byggs ett nytt virussjukhus med 1 000 platser som man hoppas ska stå klart redan nästa vecka. Minst 41 personer har dött efter att ha smittats av coronaviruset.

2 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Statsminister Stefan Löfven  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Löfven: ”V accepterar SD som ett stödparti”

Statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot Vänsterpartiet efter att man i veckan kommit överens med M, KD och SD om en extrabudget som ger mer pengar till välfärden.

– Nu helt plötsligt accepterar Vänsterpartiet Sverigedemokraterna som ett stödparti, säger statsministern i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

I intervjun säger Löfven att han inte har några problem med mer pengar till välfärden, men att han vänder sig emot hur de fyra partierna i opposition har agerat eftersom detta enligt honom skapar kaos i budgetprocessen.

Om M, KD, V och SD har bestämt sig för att agera tillsammans måste de själva ange om de har ett gemensamt regeringsalternativ, menar han.

5 tim
Bah Kuhnke. Arkiv Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritiken mot Löfven: ”Cyklar långt till höger”

Alice Bah Kuhnke (MP) går till hård attack mot statsminister Stefan Löfven (S). Regeringen är ”ute och cyklar långt till höger” i flyktingpolitiken, säger hon i en intervju med Expressen.

Den förra kulturministern har bland annat reagerat på ett uttalande i Dagens Nyheter där Löfven sagt ”vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen”.

– För mig är det anmärkningsvärt när Socialdemokraternas ledare uttrycker sig på det sätt som han gör. Det han ger uttryck för är varken regeringens eller januariavtalets politik, säger Bah Kuhnke till Expressen.

Igår 11:19
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S). TT
undefined

M: Tryggheten är det enda regeringen bör fokusera på

Sverige kan lösa de problem som plågar landet med beslutsamhet, handlingskraft och fokus, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

”Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan”, skriver han.

Genom januariöverenskommelsen bedriver regeringen en politik som man inte ens själv tror på, fortsätter Kristersson. Han fokuserar på rättspolitiken och invandringspolitiken, där han menar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har misslyckats.

”För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt”, skriver Kristersson.

22 jan
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet
Demonstranter som deltar i den globala klimatstrejken, i mars 2019.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Panik leder inte till förnuftig klimatpolitik

Olika aspekter av klimatfrågan är i fokus på flera av dagens ledarsidor.

Dagens industris Torun Nilsson skriver att toppmötet i Davos alltid är en spegling av tiden. Hon lyfter fram att Ivanka Trump talade väl om Greta Thunbergs klimatengagemang och skriver: ”Kanske är det ett tecken på att presidenten till sist måste börja ta hänsyn till en ny generation väljare. Vem vet, om ett eller två år spirar kanske åter optimismen”.

Det är bra att Göteborgs stad har beslutat att inte utlysa klimatnödläge i staden, skriver GP:s ledarskribent Karin Pihl. Hon menar att klimatfrågan kräver långsiktiga, välavvägda och genomtänkta åtgärder och skriver: ”Att ha panik brukar inte bidra till att man hittar förnuftiga lösningar på problem”.

Sydsvenskans ledare ifrågasätter regeringens syn på klimatbilar och menar att det inte duger att backa in i framtiden vare sig politiskt eller tekniskt. ”Därför är det bilar som ska anpassas efter utsläppsregler – inte utsläppsregler som ska anpassas efter bilar”.

Idag 07:43
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild. Protester efter Jamal Khashoggis försvinnande. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Jamal Khashoggi

”Stank av tvivel och skuld är kvar – trots domarna”

Saudiarabiens taffliga och motsägelsefulla förklaringar efter Jamal Khashoggis försvinnande placerar regimens trovärdighet på noll, skriver Sky News Dominic Waghorn i en analys med anledning av att fem män i dag dömdes till döden för mordet på journalisten.

Waghorn konstaterar att de saudiska ledarna i och med domarna troligtvis hoppas kunna dra ett streck över det hela, men tror inte att de kommer lyckas:

”Stanken av tvivel och tillskriven skuld kommer sannolikt hänga kvar”, skriver han.

The Guardians Mellanösternkorrespondent Martin Chulov fokuserar på den friande domen mot medierådgivaren Saud al-Qahtani, som han beskriver som den mest inflytelserika personen i prins Mohammed bin Salmans krets.

Chulov menar att allt i utredningen pekade mot al-Qahtani och att frigivningen å ena sidan distanserar bin Salman från mordet – men å andra sidan riskerar att leda till förnyad kritik mot den saudiska regimen.

23 dec 2019
Bild av mördade Jamal Khashoggi. Osman Orsal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Senator vill offentliggöra hemlig Khashoggirapport

Den hemligstämplade utredningen om mordet på saudiske journalisten och Washington Post-medarbetaren Jamal Khashoggi måste offentliggöras omedelbart. Det kräver den demokratiske senatorn Ron Wyden, som kritiserar Trumpadmistrationen för att ha försenat den, rapporterar Reuters.

Nu hotar Oregonsenatorn med att tvinga fram amerikansk underrättelseinformation om vem man tror ligger bakom mordet på Khashoggi. På pappret kan nämligen senatens underrättelsekommitté, där Wyden sitter, offentliggöra hemligt material, men i praktiken har detta aldrig genomförts enligt Reuters.

Idag 05:48
Läs mer om Mordet på Jamal Khashoggi
Björn Wiman, Björn Söder och Hédi Fried. TT
Förintelsens minnesdag

Kritiserat SD-deltagande: ”Hyckleriet är gränslöst”

Att Sverigedemokraternas Björn Söder är en av de som bjuder in till riksdagens minnesstund av förintelsen är ett ”gränslöst hyckleri”, enligt DN:s kulturchef Björn Wiman.

Han skriver i en krönika att Söder själv bidragit till en ökande antisemitism i samhället, bland annat genom konspiratoriska uttalanden om den judiskättade finansmannen George Soros.

Söders roll i minnesstund av förintelsen har diskuterats flitigt under veckan. Auschwitzöverlevaren Hédi Fried skrev i DN att överlevare på minnesstunden nu får vara beredda på att möta personer ”avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare”.

Björn Söder svarade med att han tycker att det är tråkigt att hon väljer att göra partipolitik av en så här viktig fråga. Dick Erixon, chefredaktör för SD-tidningen Samtiden, menar att Sverigedemokraterna tidigare har deltagit i minnesstunden utan att stå som värdar.

5 tim
Arkivbild. Alik Keplicz / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Offentliggör dagboken som kunde kostat henne livet

Sheindi Miller-Ehrenwald, 90, förde en hemlig dagbok över sina upplevelser i förintelselägret Auschwitz, dit hon skickades som 14-åring.

I en intervju med tyska Bild väljer hon nu för första gången att dela med sig av dagboksanteckningarna, totalt 54 sidor, som skulle kunna ha kostat henne livet om den hade upptäckts.

– Jag funderar på hur jag kunde skriva allt det här. Egentligen var det inte möjligt. Det var så farligt där. Ändå skrev jag, säger hon till Bild.

Idag 07:14
Läs mer om Förintelsens minnesdag