Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Kina: Nya sidenvägen en klimatsmart investering

Det är en av världens mest mytomspunna handelsrutter från Kina till Europa, i bruk fram till 1500-talet. Nu återuppbygger Kina den och det är en satsning som ska vara klimatsmart, rapporterar Infrastrukturnyheter.

Under 1 500 år var Sidenvägen pulsådern för handeln mellan Kina och Europa. Längs den 6 400 kilometer långa sträckan, från Xian till Konstantinopel vandrade karavanerna lastade med siden, te, kryddor och andra varor.

Sedan 2013 arbetar Kina ihärdigt på att återuppbygga Sidenvägen som legat i träda sedan sjöfarten på 1500 talet tog över landtransporterna. Projektet, One Belt One Road, är en enorm satsning som berör 80 länder där kinesiska investeringar på biljoner dollar bygger vägar, järnvägar, hamnar, flygfält och industrier. Projektet har dragit på sig kritik, dels för att det befäster Kinas makt över de länder som man stöttar ekonomiskt, dels för att den nya infrastrukturen påverkar miljön.

Kina har slagit ifrån sig på båda punkterna och nu nyligen har president Xi Jinping slagit fast att den nya Sidenvägen ska vara en klimatsmart investering.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer