Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Kina: Nya sidenvägen en klimatsmart investering

Det är en av världens mest mytomspunna handelsrutter från Kina till Europa, i bruk fram till 1500-talet. Nu återuppbygger Kina den och det är en satsning som ska vara klimatsmart, rapporterar Infrastrukturnyheter.

Under 1 500 år var Sidenvägen pulsådern för handeln mellan Kina och Europa. Längs den 6 400 kilometer långa sträckan, från Xian till Konstantinopel vandrade karavanerna lastade med siden, te, kryddor och andra varor.

Sedan 2013 arbetar Kina ihärdigt på att återuppbygga Sidenvägen som legat i träda sedan sjöfarten på 1500 talet tog över landtransporterna. Projektet, One Belt One Road, är en enorm satsning som berör 80 länder där kinesiska investeringar på biljoner dollar bygger vägar, järnvägar, hamnar, flygfält och industrier. Projektet har dragit på sig kritik, dels för att det befäster Kinas makt över de länder som man stöttar ekonomiskt, dels för att den nya infrastrukturen påverkar miljön.

Kina har slagit ifrån sig på båda punkterna och nu nyligen har president Xi Jinping slagit fast att den nya Sidenvägen ska vara en klimatsmart investering.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer