Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

Hur ser du på Kinas utveckling de senaste åren?

– Det har varit en utveckling som har pekat ganska rakt åt ett håll sedan Xi Jinping tog över. Det är en totalitär utveckling där Kinas ambitioner vuxit och viljan att visa upp styrkan har använts som ett maktmedel. Parallellt med detta ser vi fantastiska kinesiska företag med imponerade teknik som växer fram.

Hur ser Kinas intresse för Sverige ut?

– Sverige är intressant för Kina eftersom det är ett land som är väldigt öppet för frihandel för kinesiska invånare. Samtidigt har Sverige en hög svansföring när det gäller mänskliga rättigheter och har hamnat på Pekings radar på grund av Gui Minhai. Här har Kina försökt se hur mycket man kan pressa ned Sverige och forma diskussionen i Sverige.

Wong pekar på påtryckningarna som sker på grundläggande funktioner i demokratin.

– I en demokrati har folket agens över diskussionen och det finns en yttrande- och pressfrihet. Det här försöker Kina påverka på olika sätt, med turistbojkott och annat. Det här har vi inte sett från någon annan stat i modern tid, i alla fall inte under fredstid i Sverige.

Hur har Sveriges inställning till Kina varit under de senaste åren och hur har den förändrats?

– Folkopinionen och stora delar av näringslivet har gått från att inte bry sig, eller stoppa huvudet i sanden och en tro på att ”snart blir de som vi”, till rädsla och någon form av panik.

– Det finns en nervositet som är påtaglig idag, säger Wong och beskriver hur ämnen liksom ”försvinner från debatten”.

Det händer att organisatörer som ordnar samtal i dessa frågor tvekar i det sista och undrar vad de har gett sig in på, menar han.

Det här har vi inte sett från någon annan stat i modern tid, i alla fall inte under fredstid i Sverige

Det är många som har missbedömt stormaktens intentioner, eller åtminstone haft förhoppningen om att utvecklingen skulle ha blivit ljusare. Wong menar att en del av näringslivet länge predikade att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning.

– Nu är ju XI Jinping helt öppen med att det här gäller inte.

Men var det verkligen bara näringslivet som inte såg den här förändringen komma? Det var inte så många år sedan som Jan Björklund pratade om att införa mandarin i svenska skolor och många andra politiker såg få begränsningar när det gällde potentialen med ett ambitiösare kinesiskt-svenskt utbyte.

– Det är inget fel att lära sig kinesiska, tvärtom rätt att satsa på det, men på Sveriges villkor, förklarar Wong.

Problemet i stort, menar han, är att ”politiken jamsade med”.

– Man har inte lyssnat på vad kommunistpartiet faktiskt säger utan ägnat sig åt önsketänkande.

– Det är lite som med klimatfrågan. Den kinesiska utmaningen hanterar man genom att fortsätta några dagar till på samma sätt, problemet verkar alltid finnas på en horisont vilket gör det enklare att fortsätta som man tidigare gjort.

Vad man inte förstår är att det är ett psykologiskt spel som pågår

Vilken regering bär mest ansvar för den här svenska ”naiviteten”?

– Socialdemokrater och allianspolitiker är väldigt lika i det avseende, man har inte haft så mycket en egen strategi utan följer det som EU gör och så tar man puckarna lite vartefter de kommer.

– Ulf Kristersson däremot är intresserad av Kina och har ett starkt engagemang för landet och är den som verkar ha tänkt mest på landet och också är mest tydlig.

Wong beskriver det som att det från svensk sida finns en dominerande tanke: hur kan vi ge dem kritik utan att göra dem arga?

– I Sverige vill man stå för det man tycker, men man vill inte att Kina ska bli arg. Vad man inte förstår är att det är ett psykologiskt spel som pågår. Man kan agera våldsamt mot små saker och låter samtidigt stora provokationer passera, till synes, obemärkt förbi. Det här gör att man internaliserar en självcensur hos mottagarna.

– Att Sverige inte bestämt sig för vad vi vill få ut av relationen med Kina gör att det mest blir ett ”evigt improviserande av situationer”, säger Wong. Samtidigt tycker han att Sverige faktiskt kritiserar Kina på många sätt mer än vad andra länder gör.

Wong påpekar att de som oroar sig över att kritik ska leda till en minskad handel bör veta att de länder som Kina handlar mest med i Europa också är de som är mest kritiska mot dem: Tyskland, Storbritannien och Sverige. 

– Att vara mindre kritisk och anpassa sig är inte en lösning. Ingen respekterar en dörrmatta, sådana är till för att trampa på, fortsätter han.

Australien är exempel på detta, menar Wong. Ett land som är helt beroende av Kina ekonomiskt, men ändå måste värna sin suveränitet. Där har lagar instiftats med syfte att just göra detta samtidigt så är man öppen för handel.

– Det finns en annan aspekt som handlar om att Sverige i mångt och mycket står i förgrunden för klimatkampen. Men när Sverige köper stål av Kina som inte är tillverkat med miljöhänsyn kan man fråga sig om man ska belöna subventionering av det mest klimatovänliga som finns.

Kinas ambitioner som finns samlade i strategidokumentet ”Made in China 2025” och går ut på att stormakten skulle ”komma ikapp” och bli världsledande på en rad områden, inte minst ta täten i det stora teknikkriget, är dessutom på väg att bli passé understryker Wong.

– Det programmet pratas det inte lika mycket om i Kina längre, fokus nu är mer på ”China Standard 2035” och handlar om att kineserna är aktiva med att sätta agendan när det kommer till standardiseringar i världen, säger Wong.

– I forum som rör 5G och standardiseringsorgan som ISO är de mycket aktiva. De stora framtida tillväxtområdena AI, tingens internet och molnet saknar ofta standards och där ser partiet en möjlighet att ta ledning. Där behöver EU vara med och se till att svenska företag inte blir utestängda från stora marknader.

Sidenvägsprojektet, också känt som Belt and Road Initiative, är ett politiskt och industriellt projekt initierat av kinesiska staten som nu söker samarbeten runt om i världen. Varför handlar det mest om tåg och tunnlar?

– För att det lanserades som ett svar på vad man ska göra med sin överproduktion. Kina byggde städer ett tag som om det inte fanns någon morgondag. Sedan ville man inte sätta de statliga företagen i konkurs och försöker istället utexpandera marknaden och upprepa samma modell utomlands. Det motiverade sidenvägen och förklarar också betoningen på tung, framförallt kolbaserad, infrastruktur.

Wong menar att man därmed exporterar ”den mest klimatgalna utvecklingsmodellen som finns i världen”.

– Samtidigt ska man komma ihåg att kinesisk infrastruktur möter ett behov som finns och bekämpar även fattigdom på sina håll, inflikar Wong.

Kinas framväxt som en ledande vetenskapsnation kommer säkert leda fram till att ny och viktig teknik och vetenskap utvecklas

Hur kan Sverige agera i det läge som är nu?

– Det viktigaste är att stötta EU i att skapa en enhetlig politik som tar till vara unionens intresse, man bör föra så lite som möjligt på nationsnivå när det gäller handel. USA, Kina och Ryssland är väldigt bra på att skaffa sig ett övertag genom bilaterala samarbeten.

När det gäller forskningsutbyten och samarbeten måste Sverige vara något försiktigare, anser han.

– Svenska universitet är enormt pigga på att samarbeta men det finns en stor risk att man viker ned sig i den akademiska friheten och överför teknik och forskning utan att få så mycket tillbaka.

Det är en dyster bild av Kina som tecknas nu. Mycket fokus ligger på säkerhet och att skydda sig ifrån stormaktens intressen. Finns det några ljuspunkter att ta fasta på?

– Kinas framväxt som en ledande vetenskapsnation kommer säkert leda fram till att ny och viktig teknik och vetenskap utvecklas. Redan idag är de världsledande inom bland annat solenergi, vilket jag tycker att man gärna hade kunnat få fösa ut i resten av världen med samma energi som kolkraftverken exporteras.

– Kina sänker priser och kommer att ta fram innovationer i mycket som är bra för mänskligheten, säger Ola Wong och fortsätter:

– Men det totalitära är inget annat än en återgång till maoismens idé om att nationen är en organism där alla människor är en cell och den som har en annan vilja är en cancer i samhällskroppen.

När det gäller de mjukare aspekterna och kulturen, vilka misstag kan svenskar göra i diplomatiska sammanhang och näringslivsutbyten?

– Man kan bli överväldigad. Bara det att komma till Peking och sitta vid änden av ett långt bord och vara i situationer där makten och hierarkier ritualiseras har för många skapat en impuls att slänga sig rakt ned på marken, den här underkastelseimpulsen kan man med fördel bekämpa, säger Wong.

– Man ska ju självklart alltid agera med respekt, men då se till sina egna och sin egen nations intresse, det gör kineserna.

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

5 tim
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Professor: Röriga skatter skadar Sverige – dags att reformera

Reformerna på 90-talet gav Sverige ett skattesystem i världsklass – sedan dess har det blivit allt sämre. Det är dags för en ny skattereform, skriver ekonomiprofessorn John Hassler i Expressen.

Skatternas skadeverkningar är mycket större än de skulle behöva vara. Finanspolitiska rådet presenterade nyligen en rapport om hur skattesystemet skulle kunna förbättras. Bland annat borde de svårbegripliga jobbskatteavdragen avskaffas och den statliga skatten borde sänkas till 5 eller 10 procent. Momsen föreslås bli 21 procent på alla varor och tjänster och kapitalinkomstskatten blir enhetlig på 30 eller 35 procent.

Johan Hassler efterlyser nu att de politiska partierna lägger all taktik åt sidan för att få till stånd en välbehövlig skattereform.

4 tim
undefined

”Fel fokus i frågan om 3:12-reglerna”

Diskussionen om 3:12-reglerna borde ta fasta på vad som ger ökat entreprenörskap och jobbskapande, skriver entreprenören Bertil Wahlström på SvD Debatt.

Fyra forskare skriver på SvD Debatt att en ”betydande bieffekt” av 3:12-regelverket har blivit att gynna individer med hög inkomst som skatteplanerar. Det är tråkigt att forskarna inte fokuserar på huvudeffekten – att stimulera entreprenörskap och därmed sysselsättning i ägarledda företag, menar Bertil Wahlström.

Han skriver också att i en internationell jämförelse är 20 procent skatt ingen låg nivå på kapitalinkomstskatt. Många länder har dessutom särskilda nedsättningar för familjeägda företag och långa innehav. Problemet att Sverige har för hög beskattning på arbete blir inte bättre om skatten på entreprenörskap görs sämre, skriver Bertil Wahlström på SvD Debatt.

5 tim
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

Idag 13:35
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer