Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

Hur ser du på Kinas utveckling de senaste åren?

– Det har varit en utveckling som har pekat ganska rakt åt ett håll sedan Xi Jinping tog över. Det är en totalitär utveckling där Kinas ambitioner vuxit och viljan att visa upp styrkan har använts som ett maktmedel. Parallellt med detta ser vi fantastiska kinesiska företag med imponerade teknik som växer fram.

Hur ser Kinas intresse för Sverige ut?

– Sverige är intressant för Kina eftersom det är ett land som är väldigt öppet för frihandel för kinesiska invånare. Samtidigt har Sverige en hög svansföring när det gäller mänskliga rättigheter och har hamnat på Pekings radar på grund av Gui Minhai. Här har Kina försökt se hur mycket man kan pressa ned Sverige och forma diskussionen i Sverige.

Wong pekar på påtryckningarna som sker på grundläggande funktioner i demokratin.

– I en demokrati har folket agens över diskussionen och det finns en yttrande- och pressfrihet. Det här försöker Kina påverka på olika sätt, med turistbojkott och annat. Det här har vi inte sett från någon annan stat i modern tid, i alla fall inte under fredstid i Sverige.

Hur har Sveriges inställning till Kina varit under de senaste åren och hur har den förändrats?

– Folkopinionen och stora delar av näringslivet har gått från att inte bry sig, eller stoppa huvudet i sanden och en tro på att ”snart blir de som vi”, till rädsla och någon form av panik.

– Det finns en nervositet som är påtaglig idag, säger Wong och beskriver hur ämnen liksom ”försvinner från debatten”.

Det händer att organisatörer som ordnar samtal i dessa frågor tvekar i det sista och undrar vad de har gett sig in på, menar han.

Det här har vi inte sett från någon annan stat i modern tid, i alla fall inte under fredstid i Sverige

Det är många som har missbedömt stormaktens intentioner, eller åtminstone haft förhoppningen om att utvecklingen skulle ha blivit ljusare. Wong menar att en del av näringslivet länge predikade att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning.

– Nu är ju XI Jinping helt öppen med att det här gäller inte.

Men var det verkligen bara näringslivet som inte såg den här förändringen komma? Det var inte så många år sedan som Jan Björklund pratade om att införa mandarin i svenska skolor och många andra politiker såg få begränsningar när det gällde potentialen med ett ambitiösare kinesiskt-svenskt utbyte.

– Det är inget fel att lära sig kinesiska, tvärtom rätt att satsa på det, men på Sveriges villkor, förklarar Wong.

Problemet i stort, menar han, är att ”politiken jamsade med”.

– Man har inte lyssnat på vad kommunistpartiet faktiskt säger utan ägnat sig åt önsketänkande.

– Det är lite som med klimatfrågan. Den kinesiska utmaningen hanterar man genom att fortsätta några dagar till på samma sätt, problemet verkar alltid finnas på en horisont vilket gör det enklare att fortsätta som man tidigare gjort.

Vad man inte förstår är att det är ett psykologiskt spel som pågår

Vilken regering bär mest ansvar för den här svenska ”naiviteten”?

– Socialdemokrater och allianspolitiker är väldigt lika i det avseende, man har inte haft så mycket en egen strategi utan följer det som EU gör och så tar man puckarna lite vartefter de kommer.

– Ulf Kristersson däremot är intresserad av Kina och har ett starkt engagemang för landet och är den som verkar ha tänkt mest på landet och också är mest tydlig.

Wong beskriver det som att det från svensk sida finns en dominerande tanke: hur kan vi ge dem kritik utan att göra dem arga?

– I Sverige vill man stå för det man tycker, men man vill inte att Kina ska bli arg. Vad man inte förstår är att det är ett psykologiskt spel som pågår. Man kan agera våldsamt mot små saker och låter samtidigt stora provokationer passera, till synes, obemärkt förbi. Det här gör att man internaliserar en självcensur hos mottagarna.

– Att Sverige inte bestämt sig för vad vi vill få ut av relationen med Kina gör att det mest blir ett ”evigt improviserande av situationer”, säger Wong. Samtidigt tycker han att Sverige faktiskt kritiserar Kina på många sätt mer än vad andra länder gör.

Wong påpekar att de som oroar sig över att kritik ska leda till en minskad handel bör veta att de länder som Kina handlar mest med i Europa också är de som är mest kritiska mot dem: Tyskland, Storbritannien och Sverige. 

– Att vara mindre kritisk och anpassa sig är inte en lösning. Ingen respekterar en dörrmatta, sådana är till för att trampa på, fortsätter han.

Australien är exempel på detta, menar Wong. Ett land som är helt beroende av Kina ekonomiskt, men ändå måste värna sin suveränitet. Där har lagar instiftats med syfte att just göra detta samtidigt så är man öppen för handel.

– Det finns en annan aspekt som handlar om att Sverige i mångt och mycket står i förgrunden för klimatkampen. Men när Sverige köper stål av Kina som inte är tillverkat med miljöhänsyn kan man fråga sig om man ska belöna subventionering av det mest klimatovänliga som finns.

Kinas ambitioner som finns samlade i strategidokumentet ”Made in China 2025” och går ut på att stormakten skulle ”komma ikapp” och bli världsledande på en rad områden, inte minst ta täten i det stora teknikkriget, är dessutom på väg att bli passé understryker Wong.

– Det programmet pratas det inte lika mycket om i Kina längre, fokus nu är mer på ”China Standard 2035” och handlar om att kineserna är aktiva med att sätta agendan när det kommer till standardiseringar i världen, säger Wong.

– I forum som rör 5G och standardiseringsorgan som ISO är de mycket aktiva. De stora framtida tillväxtområdena AI, tingens internet och molnet saknar ofta standards och där ser partiet en möjlighet att ta ledning. Där behöver EU vara med och se till att svenska företag inte blir utestängda från stora marknader.

Sidenvägsprojektet, också känt som Belt and Road Initiative, är ett politiskt och industriellt projekt initierat av kinesiska staten som nu söker samarbeten runt om i världen. Varför handlar det mest om tåg och tunnlar?

– För att det lanserades som ett svar på vad man ska göra med sin överproduktion. Kina byggde städer ett tag som om det inte fanns någon morgondag. Sedan ville man inte sätta de statliga företagen i konkurs och försöker istället utexpandera marknaden och upprepa samma modell utomlands. Det motiverade sidenvägen och förklarar också betoningen på tung, framförallt kolbaserad, infrastruktur.

Wong menar att man därmed exporterar ”den mest klimatgalna utvecklingsmodellen som finns i världen”.

– Samtidigt ska man komma ihåg att kinesisk infrastruktur möter ett behov som finns och bekämpar även fattigdom på sina håll, inflikar Wong.

Kinas framväxt som en ledande vetenskapsnation kommer säkert leda fram till att ny och viktig teknik och vetenskap utvecklas

Hur kan Sverige agera i det läge som är nu?

– Det viktigaste är att stötta EU i att skapa en enhetlig politik som tar till vara unionens intresse, man bör föra så lite som möjligt på nationsnivå när det gäller handel. USA, Kina och Ryssland är väldigt bra på att skaffa sig ett övertag genom bilaterala samarbeten.

När det gäller forskningsutbyten och samarbeten måste Sverige vara något försiktigare, anser han.

– Svenska universitet är enormt pigga på att samarbeta men det finns en stor risk att man viker ned sig i den akademiska friheten och överför teknik och forskning utan att få så mycket tillbaka.

Det är en dyster bild av Kina som tecknas nu. Mycket fokus ligger på säkerhet och att skydda sig ifrån stormaktens intressen. Finns det några ljuspunkter att ta fasta på?

– Kinas framväxt som en ledande vetenskapsnation kommer säkert leda fram till att ny och viktig teknik och vetenskap utvecklas. Redan idag är de världsledande inom bland annat solenergi, vilket jag tycker att man gärna hade kunnat få fösa ut i resten av världen med samma energi som kolkraftverken exporteras.

– Kina sänker priser och kommer att ta fram innovationer i mycket som är bra för mänskligheten, säger Ola Wong och fortsätter:

– Men det totalitära är inget annat än en återgång till maoismens idé om att nationen är en organism där alla människor är en cell och den som har en annan vilja är en cancer i samhällskroppen.

När det gäller de mjukare aspekterna och kulturen, vilka misstag kan svenskar göra i diplomatiska sammanhang och näringslivsutbyten?

– Man kan bli överväldigad. Bara det att komma till Peking och sitta vid änden av ett långt bord och vara i situationer där makten och hierarkier ritualiseras har för många skapat en impuls att slänga sig rakt ned på marken, den här underkastelseimpulsen kan man med fördel bekämpa, säger Wong.

– Man ska ju självklart alltid agera med respekt, men då se till sina egna och sin egen nations intresse, det gör kineserna.

Toppnyheter

Jean Castex Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
Macrons Frankrike

Corona-koordinatorn Jean Castex ny premiärminister

Frankrikes president Emmanuel Macron utser Jean Castex till ny premiärminister. Castex har under våren haft ansvar för öppningen av det franska samhället efter nedstängningen i samband med coronapandemin.

Det var under förmiddagen som beskedet kom att den sittande franske premiärministern Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår.

Anledningen till den politiska rockaden har bara kommenterats i korthet.

”Dags för en ny etapp”, heter det i ett uttalande.

Macron har varit hårt pressad, bland annat av coronakrisen och av dåliga resultat i förra helgens lokalval. Trycket på honom att leverera förnyelse inför presidentvalet 2022 är stort.

1 tim
Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
undefined

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

4 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

3 tim
Läs mer om Macrons Frankrike
TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Daniel Helldén. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Helldén om diskussionen mellan M och S: ”Borde nästan lämna regeringen”

Miljöpartiet borde ”nästan” hoppa av regeringen om S går vidare i förhandlingarna med Moderaterna och kommer överens om ett volymmål för asylmottagandet. Det säger MP-toppen Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, till DN.

Helldén anser inte heller att Socialdemokraternas förslag om en mer rörlig gräns, ett riktmärke, är något som han parti kan acceptera.

– Jag har svårt att se att man skulle kunna ha ett vettigt samarbete i en regering efter en sådan händelse. Då borde man nästan lämna regeringen.

35 min
Benjamin Dousa Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dousa: Moderaterna bör hoppa av samtal om S går MP till mötes om migration

Om Socialdemokraterna gör upp med Miljöpartiet i migrationsfrågan borde Moderaterna lämna migrationskommittén. Det kravet ställer Moderata ungdomsförbundets avgående ordförande Benjamin Dousa i en intervju med Expressen.

– Vi kan inte ställa upp på Miljöpartiets invandringspolitik, säger han till tidningen.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare under dagen nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Isabella Lövin.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven öppnar för rörligt mål för antal asylsökande

Statsminister Stefan Löfven säger nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan.

I stället öppnar han för ett rörligt mål som skulle innebära att Sverige tar emot mellan två och tre procent av de asylsökande som kommer till EU under ett år.

Statsministerns uttalande kommer samtidigt som samtliga riksdagspartier just nu sitter i samtal om den framtida migrationspolitiken.

4 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Silja Lines fartyg Symphony Hasse Holmberg
Den svenska konjunkturen

Silja Linje säger upp 300 anställda i Sverige: ”Tungt”

Närmare 300 anställda i Sverige sparkas från Tallink Silja Line, skriver Aftonbladet.

Främst rör det sig om personal som arbetar på fartygen Galaxy och Symphony.

Enligt kommunikationschefen Erika Janson beror uppsägningarna på coronapandemin som gjort att fartygen stått nästan helt stilla sedan i mars.

– Det är ett otroligt tungt besked att ge och folk är ledsna, vi vill ju inget hellre än att se full besättning på fulla fartyg men så ser det inte ut i nuläget, säger hon till tidningen.

1 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Nytt virusdödande material kan minska spridningen

Forskare på Chalmers tekniska högskola har tagit fram ett nytt material som dödar virus och bakterier, rapporterar SR P4 Göteborg. Förhoppningen är materialet ska kunna användas i skyddsmaterial som munskydd, vilket skulle minska spridningen av coronaviruset.

– De första testresultaten ser lovande ut. Det är inte färdigt men vi har goda intentioner och det verkar lovande på alla sätt och vis, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi.

3 tim
Illustrationsbild. Per Danielsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminalvårdens hantering av corona får kritik av JO

Justitieombudsmannen (JO) ifrågasätter om Kriminalvården var tillräckligt väl förberedd på att möta den kris som coronaviruset utlöst, rapporterar TT.

JO pekar bland annat på att man borde infört tillfälliga begränsningar, exempelvis ett stopp för dubbelbeläggningar i celler. Kriminalvården kritiseras också för att man infört ett förbud mot besök, men trots det fortsatt bevilja besökstillstånd.

Detta, anser JO, innebär att det blir svårt för de intagna att veta om det går att överklaga besöksförbudet eller inte.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige