Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatten på plastkassar

KI sågar regeringens skatt på plastpåsar

Konjunkturinstitutet kritiserar regeringens beslut att införa skatt på plastpåsar från och med nästa år.

Det finns inte skäl att tro att skatten leder till att minska nedskräpningen, tillförseln av mikroplast i naturen och effektivisera resursanvändningen, skriver myndigheten i ett remissvar, enligt Expressen.

”Snarare finns en risk för ökad resursförbrukning. Inte heller kan skatten ses som ett lämpligt sätt att fylla ett skatteväxlingsbeting om 15 miljarder.”

Toppnyheter

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

3 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska försvarsmakten

Försvaret saknar pengar – måste skjuta på satsningar

Försvarsmakten saknar 46 miljarder kronor för att man ska kunna få till de satsningar som försvarsberedningen föreslagit tidigare i år, rapporterar Ekot med hänvisning till en analys från myndigheten.

För att kunna genomföra förslagen sköt regeringen, C och L till 25 miljarder kronor för åren 2021–2025 i höstbudgeten, men trots det saknas pengar.

Överbefälhavare Micael Bydén säger att det leder till ”ambitionsminskningar” både när det gäller material och personal.

– Men det handlar också framför allt om att skjuta planering framåt, säger han till radion.

5 tim
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid Musköbasen.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern menar att anslagen räcker långt

Försvarsmakten anser att anslagen från politiskt håll räcker långt. Den uppfattningen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter att myndigheten i dag presenterat sin analys, rapporterar TT.

Även om Försvarsmaktens analys visar att det saknas pengar till att genomföra försvarsberedningens föreslag menar Hultqvist att de ökade anslagen från regeringen, C och L ger myndigheten klart bättre förutsättningar.

– Det här leder till en väsentlig förmågeökning säger han.

5 tim
Moderaternas försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Det vore rimligt att grotta ner sig i siffrorna

Moderaterna vill att försvarsminister Peter Hultqvist (S) återinkallar försvarsberedningen. Det säger partiets försvarspolitiska talesperson Beatrice Ask till TT med anledning av den analys som Försvarsmakten presenterat i dag.

Myndigheten menar att det saknas 55 miljarder för att kunna genomföra försvarsberedningens förslag. Ask menar att ”mindre avvikelser” inte hade varit oväntat, men att den aktuella summan innebär mer än så.

– Just därför är det väl rimligt att försvarsberedningen får grotta ner sig i det här, säger hon.

5 tim
Läs mer om Den svenska försvarsmakten