Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI:s hårda besked – kräver krisplan av regeringen

Svensk ekonomi bromsar in och arbetslösheten stiger, varnar Konjunkturinstitutet (KI). Myndighetens prognoschef efterlyser åtgärder från regeringen nu.

Finansdepartementet följer utvecklingen noga och ser över om det krävs ytterligare åtgärder, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

KI sänker den svenska tillväxtprognosen kraftigt, både för i år och nästa år. Myndighetens ekonomer ser samtidigt en minskad sysselsättning och ökad arbetslöshet i glaskulan.

Då Riksbankens manöverutrymme är begränsat är det bråttom med finanspolitiska krisåtgärder, enligt KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

– Det är viktigt att regeringen kan agera snabbt, säger hon och tillägger att politikerna redan nu måste sätta sig ner och ta fram en plan.

Finansminister Magdalena Andersson konstaterar att KI pekar ut stöd till kommuner och landsting och säkerställande av offentliga investeringar som de åtgärder som har bäst effekt på konjunkturen.

– Det är hypotetiskt än så länge, men om man skulle vidta åtgärder vill man så klart vidta åtgärder som är så effektiva som möjligt, säger hon.

Men någon beredskapsplan som redan är förankrad hos stödpartierna, C och L, finns inte i byrålådan.

– Om man skulle vidta åtgärder är det en budgetfråga och då ska man naturligtvis diskutera det med C och L, säger Andersson.

– Vi har precis lagt vår budget. Den behandlas nu i riksdagen. Vi följer noga utvecklingen, men är naturligtvis alltid beredda att vidta åtgärder om det krävs, tillägger hon.

Finansministern tillägger att KI:s prognos, som visar att BNP-tillväxten faller till 1,2 procent i år och 1,1 procent 2020 och att arbetslösheten lyfter över 7 procent, har färskare underlag än det som regeringen hade inför höstbudgeten och att finansdepartementet kommer att återkomma med en uppdaterad prognos.

– Men självklart är det ju så att i en nedgång så följer ju vi på finansdepartementet utvecklingen noggrant och ser naturligtvis över om det skulle krävas ytterligare åtgärder. Där finns alltid en beredskap hos oss på finansdepartementet om det är så att utvecklingen skulle bli betydligt annorlunda jämfört med det som vi har haft i våra prognoser, säger hon.

Hedén Westerdahl vill inte använda ordet lågkonjunktur för att beskriva den utveckling hon ser framför sig.

– Vi säger att högkonjunkturen är över men vi går inte in i en lågkonjunktur på grund av det. Som vanligt säger vi att riskerna för en sämre utveckling dominerar trots att vi har reviderat ner prognoserna ganska mycket, säger hon.

En betydligt lägre inflation liksom ökad arbetslöshet gör det ekonomiska klimatet tufft. Riksbanken väntas mot bakgrund av detta inte kunna höja räntan som planerat, varken i år eller under 2020, enligt KI. En första höjning av styrräntan kan bli aktuell först 2022, antar myndighetens ekonomer.

Inbromsningen syns både inom tillverknings- och tjänstesektorn. Men även hushållen är negativa, enligt KI.

– Där kan vi prognosmakare ha bidragit. Men hushållen har ändå ett visst belägg för att vara pessimistiska. Sysselsättningen minskade snabbt första kvartalet. Sen har utvecklingen accelererat, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Vi har en lågkonjunktur, slår samtidigt storbanken Handelsbankens ekonomer fast i en dagsaktuell prognos enligt vilken tillväxten faller till 1,1 procent i år och 0,8 procent 2020. Det kan jämföras med Handelsbankens prognos från i augusti, då årets tillväxt beräknades till 1,5 procent och nästa års till 0,8 procent.

Inbromsningen ser enligt bankens ekonomer ut att gå snabbare än väntat, inte minst inom industrin.

“Centralbanker mildrar nedgången men saknar ammunition för att förhindra en fortsatt global konjunkturavmattning, och det mesta talar för att de finanspolitiska stimulanserna blir små. Riskerna för en liten öppen ekonomi som Sverige är betydande i detta läge”, skriver Handelsbanken.

Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman tror dessutom att lågkonjunkturen kan göra avtryck på den annalkande lönerörelsen, då ungefär 2,8 miljoner svenskar under början av 2020 ska få nya löner.

“Vi antar att lönenivån sett i ett historiskt perspektiv blir fortsatt låg i avtalet”, skriver Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar.

Konjunkturinstitutet (KI) sänker tillväxtprognosen för i år och nästa år till 1,2 respektive 1,1 procent. Det kan jämföras med 1,9 respektive 1,2 procent i KI:s beräkningar i juni.

Arbetslösheten beräknas i den nya KI-prognosen att lyfta till 6,7 procent i år och 7,1 procent 2020, vilket kan ställas mot juniprognosen på 6,3 respektive 6,4 procent.

Toppnyheter

Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

Igår 21:22
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

Igår 19:38
Läs mer om Kriget i Syrien
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:51
Det demokratiska startfältet i den förra debatten, som ägde rum den 12 september i Houston. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största debatten i politiska historien väntar i morgon

Tolv demokrater gör i morgon upp i den största debatten i amerikansk politisk historia, skriver Time. Aldrig tidigare har så många kandidater stått på samma scen.

Sedan debatten i september har två politiker tillkommit: Tulsi Gabbard och Tom Steyer. För att kvalificera sig krävdes att kandidaterna samlat in donationer från minst 130 000 personer och att de fått över två procents väljarstöd i minst fyra mätningar mellan 28 juni och 1 oktober, något som både Gabbard och Steyer nu har klarat, enligt Vox.

Men frågan är om Gabbard ställer upp. Hon har hotat att bojkotta tillställningen för att ”medier försöker kapa hela valprocessen” genom att hålla debatter som är ”menade att underhålla, inte upplysa”.

Igår 04:56
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
undefined

Sanders: Hon är kapitalist in i märgen – det är inte jag

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders avfärdar uppfattningen om att han och rivalen Elizabeth Warren i princip har identiska positioner, i en intervju med ABC News. Sanders menar att han är den enda som vill ta krafttag mot ”den styrande klassen” i USA.

– Elizabeth ser sig själv – om jag förstod citatet rätt – som kapitalist ända in i märgen. Det gör inte jag. Och skälet är att jag inte för en sekund kommer att tolerera den typ av girighet, korruption och ojämlikhet i inkomst och rikedom och allt lidande som pågår i det här landet, säger Sanders.

Han fick också frågor om sin hälsa, efter att han drabbats av en hjärtinfarkt tidigare i höst. ”Väldigt bra”, svarade Sanders när reportern frågade hur han mådde.

Både Sanders och Warren tillhör favoriterna i det demokratiska startfältet.

Igår 04:39
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer