TT
Kompetenskrisen

KI: Arbetskraftsbristen högre än före finanskrisen

Konjunkturinstitutets Generaldirektör Urban Hansson Brusewitz ser tre prioriterade områden som den kommande regeringen måste ta tag i: den demografiska utmaningen, bostadsmarknaden och arbetslösheten hos nyanlända och invandrare.

Hur mår den svenska ekonomin?

– Om man tittar på de makroekonomiska variablerna med bnptillväxt på drygt 2,5 procent i år, vilket är starkare än vi trodde i juni, så har vi en god tillväxt. Fram till och med nästa år har vi en högkonjunktur, men det är klart att risker kan inträffa framåt.

– Det finns globala risker som handelskrig och utvecklingen i Italien till exempel. Nationellt sett är bostadsmarknaden förenad med risker, även om vi inte räknar med något boprisfall framöver.

 

Hur konkreta är effekterna av Italiens situation för den svenska ekonomin?

– Det kommer i så fall via effekter på Europa som helhet och banksystemet. Italien i sig utgör en begränsad del av vår export så för att det skulle få några påtagliga effekter på Sverige så är det genom euroområdet. 

 

Utgör utvecklingen i Storbritannien en liknande risk?

– Jo, en hård brexit, vi vet ju nu inte hur det kommer bli med det, skulle kunna få mer direkta återverkningar i form av att handeln direkt försvagas.

 

Har det märkts att det varit högkonjunktur denna mandatperiod?

– Det har märkts i reala värden, kapacitetsutnyttjandet är högt. Det råder brist på arbetskraft i flera sektorer. I priser och löner syns det inte så tydligt, vilket kan bero på att företag blickar utåt inte minst mot Tyskland av konkurrensskäl. I första hand gäller det exportindustrin men låga löneökningar syns även i andra sektorer.

 

Arbetskraftsbristen är påtaglig i er analys. En stor ökning har skett  under de senaste åren, vad beror detta på?

– Jo, det är till och med aningen högre än vi hade före finanskrisen. Även i offentlig sektor är bristen tämligen hög. Det beror på en stark efterfrågan i ekonomin men inte bara det utan även på matchningsproblem på arbetsmarknaden. Vi har nyanlända och invandrare vars kompetens inte motsvarar det som efterfrågas men även en del inrikes födda som inte har den kompetens som erfordras.

 

Samtidigt som det råder hög arbetskraftsbrist har regeringen sagt att man vill införa en statlig prövning av behov av arbetskraftsinvandring.

– Normalt sett är det svårt att se att frivillig arbetskraftsinvandring är hämmande för annan sysselsättning. Det är svårt att se att jobben blir färre för vare sig inrikes eller flyktinginvandrare. Däremot kan det finnas fördelningspolitiska konsekvenser av en öppen arbetskraftsinvandring och det är väl det man tänker på när man vill begränsa den.

 

Vad kommer nästa regering behöva fokusera på?

– En utmaning är det demografiska tryck man har i den offentliga sektorn, med allt fler i Sverige som är över 80 år liksom allt fler unga och ovanpå det nyanlända som behöver tas om hand genom kompetenshöjande åtgärder. Detta tryck är större än normalt.

– Bostadsmarknaden är också central, och hänger ihop med arbetsmarknaden. Det är svårt idag att kunna flytta dit jobben finns. 

– En annan viktig fråga är skillnaderna i arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda. Arbetslösheten är tudelad, hos inrikes födda ligger den på omkring fyra procent eller under och hos utrikes födda omkring 15 procent. Det är en väldigt stor skillnad, där de som har ännu högre arbetslöshet är de med kortast vistelsetid i Sverige.

 

Har man från regeringens sida adresserat detta problem i tillräcklig utsträckning?

– Delvis har man det, genom en del satsningar på utbildning. Och sysselsättningen har ökat snabbt bland annat hos utrikes födda och även sysselsättningsgraden har ökat. Samtidigt har deltagandet på arbetsmarknaden bland utrikes födda ökat snabbt, det vill säga det är fler och fler som söker jobb, vilket är bra även om det samtidigt håller uppe arbetslösheten. Inte minst bland utrikesfödda kvinnor.

 

 Vad för slags reformer skulle kunna vara effektfulla på integrationsområdet?

– Det ser lite olika ut för olika grupper, både när det gäller kompetenshöjande insatser och bättre validering av befintlig kompetens. Det är klart att avkastningen för en utbildningsinsats blir kortare ju närmare en person har till pension, därför kommer enkla arbeten vara mer relevanta för vissa grupper men hur det ska kunna ske är en politisk fråga, liksom budget- och fördelningspolitisk fråga.

– Det handlar både om att kompetenshöja så deras produktivitet kan matcha de höga lägstalönerna vi har på svensk arbetsmarknad, eller om att sänka lönerna eller bygga ut systemen med lönesubventioner ytterligare. Så många andra åtgärder som ekonom är svårt att se att det finns.

 

Så här i valtider lovas många satsningar men hur ser förutsättningarna ut för besparingar?

– Det finns alltid en effektiviseringspotential i offentlig sektor. Det är dock svårt att hitta lättplockade frukter i en större omfattning, eftersom svensk offentlig sektor sannolikt är jämförelsevis effektiv i internationell jämförelse, samtidigt som det idag finns behov av att värna vad man kallar nattväktarstaten (till exempel polis) till följd av bland annat gängkriminalitet och globala säkerhetsproblem.

Toppnyheter

Telegraphs, Daily Express och The Suns förstasidor.
Brexit - förhandlingarna

Pressen går hårt åt Bercow: ”Stor konstitutionell kris”

Det brittiska parlamentets talman John Bercow får ett par hårda kängor på de engelska tidningarnas förstasidor på tisdagen. Hans besked att han inte tänker tillåta en tredje omröstning om Theresa Mays brexitavtal i parlamentet har kastat ut Storbritannien i en mycket oklar politisk situation.

”En stor konstitutionell kris”, skriver The Daily Telegraph på sin förstasida.

Daily Express har en bild på Bercow med texten ”brexitsabotören” och The Sun skriver att talmannen hade ett ”självbelåtet leende” när han sköt ner Theresa Mays hopp om att få igenom ett avtal i parlamentet.

”17,4 miljoner invånare körs över av en person”, skriver tidningen med hänvisning till hur många britter som röstade för brexit.

Igår 22:54
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Analyser: Talmannen gör en våldsam upptrappning

Efter John Bercow ”historiska” beslut ligger nu Storbritanniens öde i de resterande 27 EU-ländernas händer, skriver The Independents redaktör Sean O’Grady.

Talmannen sa tidigare under måndagen att en tredje omröstning om Theresa Mays utträdesavtal inte kan hållas, om förslaget som läggs fram är identiskt med de som redan röstats ned.

Europeiska rådet har att välja mellan att skjuta upp brexit en längre eller en kortare tid, skriver O'Grady.

Måndagens vändning innebär en ”våldsam upptrappning” signerad talmannen, skriver The Guardians Rafael Behr vidare.

Han menar att Bercow nu tydligt signalerar att han inte kommer att luta sig tillbaka för att följa det historiska skådespelet, från sin tron i parlamentet. Bercow vill ta plats i historieböckerna.

”Han kunde ha varit diskret, subtil och anspråkslös – ett smörjmedel för kompromiss. Eller så kunde han ge sig in i striden”, skriver Behr.

Igår 21:12
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Talmannen stoppar tredje omröstning om Mays avtal

Talmannen John Bercow vill inte hålla en tredje omröstning om regeringens och Theresa Mays utträdesavtal, säger han i ett anförande inför parlamentet.

– Parlamentet kan inte rösta om ett avtal som är identiskt med det som man redan har avslagit, säger han och hänvisar bland annat till en lag från 1604.

Om premiärministern tar fram ett nytt avtal är läget ett annat. Vad det betyder i praktiken kommer Bercow att överväga noggrant, säger han.

”Det här kommer innebära problem för Mays regering. Ingen omröstning i morgon. Kommer May be om en förlängning från Bryssel den här veckan?” skriver Bloombergs Sarah Rapp på Twitter.

Pundet tappade mot euron på beskedet.

Igår 15:59
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Gökmen Tanis/polis i Utrecht på måndagskvällen. TT
Skottlossningen i Utrecht

Uppgifter om Tanis går isär: ”Finns många frågetecken”

Uppgifterna om Gökmen Tanis, som misstänks för mord på tre personer i Utrecht under måndagen, går isär – och frågan om det rör sig om en terrorattack eller ett massmord är inte klargjord.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kallade händelsen ett terrordåd tidigare under måndagen, men tonade senare ner det. Flera uppgifter, bland annat från turkiska källor, menar att Tanis kan ha haft en anhörig på spårvagnen som måltavla.

– Det finns många frågetecken och rykten, säger Rutte enligt TT.

Klart är att Tanis har ett tungt kriminellt förflutet. Enligt Algemeen Dagblad är han känd av polisen för bland annat narkotikabrott, misshandel och hot mot sin flickvän.

Igår 22:09
JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Misstänkt gärningsman i Utrecht har gripits

Polisen har gripit den man som misstänks för dödsskjutningarna i Utrecht, rapporterar den nederländska tv-kanalen NOS. Han har tidigare identifierats som den turkiske medborgaren Gökmen Tanis, 37.

Det är i nuläget oklart var och när Tanis greps.

Tre personer dödades och fem personer skadades i skottlossningen, som ägde rum på en spårvagn under måndagsförmiddagen. Efter skjutningen höjde polisen terrorhotnivån men efter gripandet har den sänkts igen, skriver NOS.

Igår 17:46
JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Vittne: Gärningsmannen riktade in sig på kvinna

Skytten i Utrecht tycks ha haft en kvinna som måltavla – och sköt sedan personer som försökte hjälpa henne, säger ett vittne till Algemeen Dagblad.

– Jag såg en kvinna krypa ut (från spårvagnen, reds anm.) Personer runt omkring försökte dra henne därifrån men då gick mannen dit och siktade mot dem, säger vittnet.

Den turkiska nyhetsbyrån Anadolu har enligt Sky News talat med anhöriga till den misstänkte gärningsmannen, Gökmen Tanis, som säger att de tror att han hade familjerelaterade motiv.

Igår 16:54
Läs mer om Skottlossningen i Utrecht
Josh Estey / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Svensk i Moçambique: ”Det är fruktansvärt att se”

Förödelsen i delar av Moçambique efter cyklonen Idai är enorm, säger svenske Niklas Lehmann som befinner sig i huvudstaden Maputo till SVT Nyheter.

Maputo har förskonats från det kraftiga regnet men många i staden har anhöriga som bor i de städer och byar som har drabbats.

– Mitt på natten fick jag ett meddelande av en bekant i Beira. Hennes hus hade delats på mitten, sen har kontakten varit bruten. Det var fruktansvärt att se, säger Lehmann till SVT.

Igår 20:52
Ivan Sekretarev / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Wallström om cyklonen i Moçambique: ”Förfärligt”

Att så många som 1 000 personer befaras döda efter cyklonen Idais framfart i Moçambique visar än en gång hur angeläget det är att bekämpa klimatförändringar. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

– Jag vet inte om det här också kan hänföras till klimatförändringarna, men det här är ju vad man har att vänta med det – då blir det mer extrema väderfenomen av det här slaget, säger Wallström på väg ut från ett ministermöte i Bryssel.

– Men nu tänker man först på hur man ska hantera ett så svårt humanitärt läge och på alla offer för det här. Förfärligt! Och vi ska förstås erbjuda hjälp och stöd, fortsätter utrikesministern.

Igår 16:17
Flygbild över Beira på måndagen. Caroline Haga / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Presidenten: Över 1 000 kan ha dött i cyklonen Idai

Dödssiffran efter cyklonen Idais framfart i Moçambique kommer att stiga kraftigt, säger landets president Filipe Nyusi enligt AP.

Den nuvarande dödssiffran i landet är 84 men enligt Nyusi kan den komma att stiga till över 1 000. Presidenten flög över staden Beira under måndagen och såg då många döda kroppar flyta i de översvämmade områdena.

Röda korset har tidigare sagt att 90 procent av Beira har förstörts.

– Förödelsen är enorm. Nästan allt är förstört, säger Jamie LeSueur vid Röda korset enligt CNN.

Igår 15:15
Läs mer om CYKLONEN IDAI

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Beslagtaget IS-material visas upp i maj 2017. Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
IS-återvändarna

M i Staffanstorp: Inget stöd till svenska IS-terrorister

Återvändande IS-terrorister kommer inte att få någon samhällelig service i Staffanstorp, skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) på Expressen Debatt. Han menar att de personer som har stridit för IS har förverkat sina möjligheter till hjälp.

”I vår kommun bor yazidier – en folkgrupp som varit särskilt utsatta för IS-terroristernas grymhet. De ska inte behöva möta sina släktingars bödlar i Staffanstorp”, skriver Sonesson.

Utspelet har fått stor uppmärksamhet, och Sonesson har intervjuats av både DN och SvD.

– Eftersom det inte finns någon nationell plan för hur det här ska hanteras tvingar det oss kommuner att fatta egna beslut, säger han till DN.

Igår 17:41
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-återvändarna

Experter sågar utspelet: ”Får hoppas att de skojar”

Flera rättsexperter sågar Staffanstorps kommunstyrelseordförandes utspel om att stoppa all hjälp till återvändande IS-terrorister. Fredrik Lönndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, säger till SvD att signalvärdet är starkt men att det inte håller juridiskt.

– Kommunen har yttersta ansvaret för dem som vistas där, det finns inga undantag att man kvalar ut sig även om man gjort dumma saker, säger Lönndahl till tidningen.

De två experter som DN har talat med håller med. Förvaltningsrättsprofessorn Olle Lundin menar att en sådan lösning bryter mot rättsstatens regler.

– Vi får hoppas att de skojar eftersom det här är helt befängt, säger han.

Igår 17:53
Arkivbild på Tensta.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-återvändarna

Många orosanmälningar kopplas till IS-återvändare

Sammanlagt 39 orosanmälningar om barn som har koppling till IS-återvändare har kommit in till socialtjänsten i nordvästra Stockholm, rapporterar P4 Stockholm.

Stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista uppger att man inlett ett arbete med barnen och deras familjer.

– Vad vi vet så är barnen uppväxta i Sverige och huruvida föräldrarna har varit eller inte varit i krigszoner, det kan inte jag svara på, säger Ulrika Axelsson, avdelningschef för individ- och familjeenheten i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Igår 08:44
Läs mer om IS-återvändarna