Hatice Cengiz, Jamal Khashoggi fästmö. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Mordet på Jamal Khashoggi

Khashoggis fästmö om livet före och efter mordet

Den dödade journalisten Jamal Khashoggis fästmö Hatice Cengiz stod och väntade på honom utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul dagen då han gick in där och aldrig mer kom ut levande. Det berättar hon för DN.

– När tiden gick över stängningsdags fick jag en känsla av fara. Det kom så snabbt och överraskande, som om någon överfallit mig och höll fast mig mot min vilja. Jag började darra och skaka.

I intervjun med tidningen berättar hon om deras relation, men också om tiden efter mordet och hur det påverkat hennes liv.

Toppnyheter

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund talar med media om förutsättningarna för 2020 års budget.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slopad värnskatt del av budget – kan öka klyftorna

Förslaget med slopad värnskatt väntas bli verklighet när höstbudgeten presenteras den 18 september.

Enligt Finansdepartementet innebär en slopad värnskatt en skattesänkning på i snitt 17 700 kronor för de 345 000 personer som tjänar mest i Sverige.

Ekonomer är oeniga om effekterna av förslaget. LO:s Ola Pettersson menar att förslaget kan leda till ökade inkomstklyftor och att skattesänkningen till övervägande del gynnar män. Ekonomiprofessor Lars Calmfors tycker dock att man samtidigt kan se slopad värnskatt som en stimulansåtgärd som bromsar den ekonomiska avmattningen.

Frågan om värnskatten blev ett avgörande villkor från Liberalerna när det så kallade 73-punktsprogrammet förhandlades fram mellan regeringen, C och L.

17 min
Nyamko Sabuni (L) i Agenda. SVT.
undefined

Sabuni i Agenda: ”Det som smutsar ner ska beskattas”

Det är i näringslivet det skapas välstånd och resurser och den kommande budgeten måste innehålla reformer som stimulerar näringslivet. Det säger L-ledaren Nyamko Sabuni i SVT:s Agenda.

Hon säger att det alltid finns möjlighet att sänka skatten på rätt saker och att höja skatten på rätt saker.

– Till exempel när vi nu är i en omvandling från det fossila till det fossilfria är det viktigt att beskatta det som smutsar ner.

På en direkt fråga från programledaren om det kan innebära höjd bensinskatt svarar hon:

– Det kan vara ett alternativ, men det får vi återkomma till i så fall.

Igår 20:05
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Illustrationsbild.  Leif Blom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om tiggeriförbud

Fler kommuner vill införa tiggeriförbud i framtiden

Fyra kommuner har redan infört tiggeribegränsningar, men ytterligare minst tio kommuner öppnar för att följa deras exempel, visar en rundringning som Ekot har gjort.

Kommunstyrelsens ordförande i dessa kommuner har svarat att man ska eller med stor sannolikhet kommer att införa en begränsning av tiggeri i framtiden. Det rör sig om Staffanstorp (M), Båstad (M), Lidingö (M), Kungsbacka (M), Bromölla (SD), Täby (M), Danderyd (M), Ekerö (M), Trelleborg (M) och Skurup (M).

– Vi har gått från en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, som tillsammans med Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm redan infört begränsningar gällande tiggeri.

2 tim
Hans Bertil Sinclair/illustrationsbild.  Moderaterna/TT.
undefined

”Måste finnas ett problem för att införa ett förbud”

En rundringning visar att minst tio kommuner har planer på att begränsa tiggeriet, utöver de fyra kommuner som redan i dag begränsat eller förbjudit företeelsen. Ytterligare 16 kommuner öppnar för att begränsningar kan komma att bli aktuella i framtiden, beroende på omständigheterna, enligt en kartläggning gjord av Ekot.

Det kan handla om att frågan bereds, att politikerna ännu inte tagit ställning till frågan eller att man vill avvakta och se hur förbuden fungerar på andra platser. I Klippans fall ses ett eventuellt tiggeriförbud inte som någon stor fråga.

– Vi har sannolikt flera partier som skulle stödja ett förbud, men då måste det finnas ett problem, säger Hans Bertil Sinclair (M), kommunstyrelsens ordförande i Klippan.

2 tim
Läs mer om Debatten om tiggeriförbud
Illustrationsbild.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Rejäla börsnedgångar i Asien efter Trumps nya tullar

De större börserna i Asien inledde kraftigt på minus på måndagen. Vid 07.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –2,1 %
• Shanghai: –1,0 %
• Shenzhen: –0‚5 %
• Hongkong: – 2,8 %
• Kospi: –1,5 %
Den negativa utvecklingen kommer efter att handelskriget mellan USA och Kina eskalerat, skriver CNBC.

I fredags aviserade Kina nya tullar på amerikanska produkter – vilket fick Wall Street att sjunka. Donald Trump svarade med att höja tullar på kinesiska varor till ett värde av sammanlagt 550 miljarder dollar, motsvarande över 5 000 miljarder kronor.

Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn förutspådde redan i helgen att Asienbörserna och Europas börser skulle ta stryk på måndagen.

– Det kan mycket väl handla om en bred nedgång och med flera procent. Risken för både lågkonjunktur och en större börsnedgång har ökat, säger hon till Expressens Dina pengar.

Trump visar inga tecken på förändra sin destruktiva handelspolitik, säger JP Morgan-analytikern Adam Crisafulli till Reuters.

36 min
Illustrationsbild.  Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förnyad handelsoro skickar Stockholmsbörsen neråt

Stockholmsbörsen stängde på minus efter en svängig handelsdag. Trumps hot om ett amerikanskt svar på de nya kinesiska tullarna fick kurserna att falla kraftigt efter att ha legat på plus strax före klockan 17.

Det började med en svag uppåtöppning, men på eftermiddagen aviserade Kina hämndtullar mot USA i den pågående handelskonflikten vilket sänkte indexen till röda siffror. Det följdes av att Fed-chefen Jerome Powell talade i Jackson Hole, varpå indexen vände upp över nollan igen. Bara för att alltså falla tillbaka efter Trumps Twitterutspel.
• OMXS30: −0,8 %
• OMXSPI: −0,8%


På storbolagslistan är det bara Ericsson och Kinnevik som ligger på plus vid stängningen. Autoliv hör till de största förlorarna, med en nedgång på över 2 procent.

Utanför storbolagen hör Mekonomen till dagens vinnare efter att bolaget presenterat en ökad omsättning med 90 procent i andra kvartalet. Aktien är upp nära 17 procent. Även finansbolaget Catellas aktie steg –över 10 procent – efter att bolaget ökat sitt rörelseresultat med 38 procent i andra kvartalet.

23 aug
Läs mer om Dagens börs
Arkivbild Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bristen på bostäder

Tar minst ett år att få studentrum på vissa orter

Studenter kan på de orter där bostadsbristen är värst behöva vänta minst ett år för ett boende, skriver TT som hänvisar till en färsk rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS). På bara nio av 33 orter erbjuds studenter en bostad inom en månad. I de tolv städerna med längst köer tar det minst ett halvår.

Värst är situationen i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund, men även på mindre studieorter är lång väntetid ett problem.

– Det är studentkårer varje år som berättar om studenter som hoppat av sina utbildningar för att de inte lyckas få tag på en bostad, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS, till nyhetsbyrån.

40 min
Arkivbild Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studenter utan bostäder: ”Desperata och har panik”

Väntetiden för studenter att få en bostad ser tuff ut på flera orter när terminen börjar, skriver SVT som hänvisar till en färsk rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS. Av de 33 studieorterna är 12 rödmarkerade, vilket innebär att det tar längre än en termin att erbjudas bostad.

Linköping har sedan förra året gått från ”gult”, vilket innebär att bostad kan erbjudas inom terminen, till ”rött”.

– Många studenter som hör av sig till oss är desperata och har panik. De frågar om de ska tacka nej till platsen de fått eftersom de inte har någonstans att bo, säger Sara Sandberg, som är boendeombud för studenter vid Linköpings universitet, till SVT.

40 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige bygger fortfarande dyrast bostäder i hela EU

Trots att de svenska byggkostnaderna minskat med 5,5 procent mellan 2008 och 2018 (sett till EU-snittet) så bygger Sverige fortfarande de dyraste bostäderna i EU, enligt Eurostat.

Jonas Högset är enhetschef för fastighet och boende vid branschorganisation Sveriges allmännytta. Han ser en förklaring till de höga byggkostnaderna i den kraftiga prisuppgången på borätter. Den har varit lönsam för byggbolagen, säger han till GP.

– Det har lett till att de inte har behövt se över sina kostnader, varken för underleverantörer eller byggmaterial, för att vara fortsatt lönsamma.

Enligt Högset har kostnadsnivån sipprat över på all byggnation, även hyresrätter.

Igår 15:18
Läs mer om Bristen på bostäder

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
G7-mötet i Frankrike

Analyser: Macrons briljanta plan har slagit tillbaka

Emmanuel Macron försökte med alla medel få G7-mötet att bli en framgång, men toppmötet i Biarritz har i stället blivit en rörig och konfliktfylld tillställning, skriver Politico i en analys.

Den franske presidenten trodde att han kommit på en briljant plan när han i förväg beslutade att länderna inte skulle komma överens om en gemensam kommuniké. På så sätt trodde han sig ha säkrat upp för ett fiasko likt i fjol, då Donald Trump i sista stund meddelade att han inte stod bakom uttalandet.

Problemet med den strategin har visat sig tydligt under helgen, enligt Politico. Om inget finns på papper kan varje ledare presentera sin egen version om vad man enats om – vilket också skedde i både Iran- och Rysslandsfrågan.

Bloomberg skriver i en analys att det började muttras rejält i korridorerna när Macron bjöd på ännu en överraskning: Han hade bjudit in Irans utrikesminister Javad Zarif med kort varsel, trots den uppenbara risken att det skulle reta upp Trump.

”De andra europeiska länderna trodde att man kommit överens om att gå varsamt fram med Trump, i hopp om att lätta på handelskonflikterna som hotar världsekonomin. I stället spreds en känsla av att Macron tagit sig vatten över huvudet”‚ skriver tidningen.

Igår 22:08
Trump och Macron samlas med de andra för ett gruppfoto. LUDOVIC MARIN / AFP
undefined

Källor: Bråkigt på middag om Rysslands G7-status

Lördagskvällens middag på G7-mötet i Biarritz blev en bråkig historia där USA:s Donald Trump krävde att Ryssland skulle släppas tillbaka till G7, uppger källor för The Guardian.

Enligt källorna ska Trump ha argumenterat hårt för att Ryssland ska bjudas in igen och fått mothugg av bland andra Boris Johnson, Angela Merkel och Emmanuel Macron. Japans Shinzo Abe förhöll sig neutral medan Italiens Giuseppe Conte gav Trump visst stöd.

– De flesta argumenterade för att G7 är en familj och en klubb för liberala demokratier, och att Putin därför inte kan komma tillbaka, säger en källa.

Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 efter annekteringen av Krim 2014.

Igår 20:09
Macron och Trump i dag. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förvirring på G7 efter att Macron blixtbjudit Iran

Det uppstod stor förvirring på G7-mötet i Biarritz sedan det blivit känt att Irans utrikesminister Javad Zarif landat för ett överraskningsbesök, skriver Reuters.

Bloomberg beskriver det som ännu en överraskning från Frankrikes president Emmanuel Macron. Vita huset-medarbetare har tidigare sagt att Macrons agenda för mötet kom som en skräll för den amerikanska delegationen, och någon förvarning om Zarifs besök säger man sig inte ha fått.

– Det är en överraskning, säger en medarbetare till Reuters.

Frankrike hävdar dock att man informerat samtliga G7-länder om Zarifs ankomst under lördagskvällen. Samtliga G7-länder meddelades i förväg och Macron informerade Trump personligen, uppger franska medarbetare enligt Bloombergreportern Jennifer Jacobs.

Igår 17:08
Läs mer om G7-mötet i Frankrike