Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i KD

KD-politiker ska uteslutas – kallade minister för hora

Den lokala KD-kandidaten Erik Ivarsson har gett sig på flera kvinnliga toppolitiker på sociala medier. Han har kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för ”en dum jävla hora” och beskrivit C-ledaren Annie Lööf som ”landsförrädare”. Det avslöjar Expressen och den antirasistiska tidningen Expo.

Erik Ivarsson i Sundbyberg har tidigare varit aktiv medlem i Sverigedemokraterna men kandiderar nu för KD i Sundbyberg i kommunvalet.

– Jag antar att de var bekanta med mina åsikter när de erbjöd mig att ställa upp på deras lista, säger han till tidningarna.

KD-ledaren Ebba Busch Thor kallar beteendet ”fullständigt oacceptabelt”.
– Han kommer att uteslutas ur Kristdemokraterna, säger hon i P1 Morgon.

Toppnyheter

Anders Tegnell i Aktuellt-studion. SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Ålder stora risken – inte andra sjukdomar

Det är framför allt själva åldern som gör att äldre är särskilt utsatta när det gäller covid-19, inte underliggande sjukdomar. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han i SVT:s Aktuellt förklarade varför riktlinjerna för äldre ligger kvar.

– När vi tittat ordentligt ser vi en successivt ökning från 50, och det börjar vika brant uppåt vid 70–75, säger Tegnell.

Han förtydligar dock att de äldre inte behöver sitta ensamma hemma isolerade.

– Det går utmärkt att vara ute, bara man ser till att hålla avstånd. Man kan träffa både barn och barnbarn och ha många aktiviteter, sa Tegnell.

23 min
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svensk modell för krishantering lär inte bestå

Sverige har hittills inte varit i närheten av att nå målet om 100 000 coronatester i veckan, och en förklaring verkar vara att den svenska modellen för krishanteringen i det här fallet inte fungerar. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Systemet bygger på ansvarsmodellen, att den organisation eller myndighet som har ansvaret i normalfallet har det även i kris.

”Den svenska modellen för krishantering har inte klarat testet och kommer knappast att bestå oförändrad när coronakrisen är över”, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin skriver om beskedet att personer över 70 fortsatt ska hålla sig isolerade. Hon skriver att många lockas att strunta i att följa direktiven när tristessen nu tränger sig på.

”Det är inte lätt uppfostra ett helt land. Men Anders Tegnell och hans kolleger gör vad de kan, det är uppenbart. Det får 70-plussarna tänka på när de ska hantera sin besvikelse.”

1 tim
Irene Svenonius.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenonius: Staten har inte klarat sitt uppdrag

Att inte fler har testats för covid-19 är inte regionernas fel säger Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) till Svenska Dagbladet. Hon menar att det är staten som inte klarat sitt uppdrag.

Kritiken kommer efter att socialminister Lena Hallengren (S) sagt att regeringen gjort sin del genom att se till att testkapaciteten har ökats.

Svenonius tycker inte att testningen av personal inom ”övrig samhällsviktig verksamhet” ligger på regionerna. Hon menar att Region Stockholm uppfyllt kraven i och med att de testat bland annat sjukvårdspersonal.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Dominic Cummings. Arkivfoto. Richard Pohle / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Psykolog: Folkets vrede kan leda till fler regelbrott

Allmänhetens ilska mot Dominic Cummings kan leda till att fler britter bryter mot reglerna. Det säger professor John Drury, psykolog och vetenskaplig rådgivare till Storbritanniens regering, till The Guardian.

Cummings, även han rådgivare till Boris Johnson, bröt mot landets nedstängningsregler när han körde till Durham, drygt 40 mil från hemmet i London, när hans fru blev sjuk.

– Vi vet att det finns en förståelig allmän ilska över Dominic Cummings-händelsen och Boris Johnsons försvar av den. Den ilskkan ligger nu till grund för att vissa avvisar de nationella riktlinjerna, säger Drury.

4 min
Bild från Dubrovnik. Darko Bandic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar får semestra i Kroatien när landet öppnar

Svenskar välkomnas till Kroatien när landet öppnar upp för turister igen rapporterar TT.

Landet arbetar på att färdigställa en app och en hemsida där turister i förhand ska kunna ladda upp bekräftelse på en semesterbokning. Syftet är att myndigheterna ska veta vilka och vart i landet turisterna befinner sig.

Kroatien har klarat sig undan den värsta smittspridningen, vilket gjort att landet vågar öppna upp för besökare från andra EU-länder.

25 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sergels torg i Stockholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Expert: Den ekonomiska botten kan ha passerats

Allt fler indikatorer pekar uppåt igen vilket kan betyda att den ekonomiska recessionen har passerat botten. Det säger SEB:s ekonom Marcus Widén till TT:

– Riktningen är självklar.

Widén lyfter bland annat den senaste veckans tyska makrosiffror som indikerar en större optimism för framtiden. Preliminära data inför Konjunkturinstitutets barometer på torsdag pekar också på en uppgång i maj.

Men en ljusare framtidstro betyder inte att det värsta är över. Widén säger till TT att risken för stora varsel, konkurser och boprisfall kommer att hålla i sig åtminstone året ut.

5 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svår global återhämtning efter corona – Sveriges fall oroar

Den globala kojunkturen kommer aldrig att återhämta sig till fullo när coronakrisen väl klingar ut. Det spår Catherine Mann, global chefsekonom på den amerikanska storbanken Citi, enligt DI.

Hon befarar att den minskade ekonomiska aktiviteten kan sätta en ny ribba för hur mycket hushållen kommer att konsumera och hur mycket företag kommer att producera och anställa. Därför kan vi räkna med permanenta förluster i global BNP.

Rent konkret uppskattas gapet till 4,5 procent av global BNP jämfört med storbankens tillväxtprognos i början av året.

Situationen i Sverige, som mer eller mindre har haft ett normaltillstånd sedan utbrottet, är ett förebud om hur det kommer att se ut i världens ekonomi.

”Sverige är ett intressant fall. Offentliga platser och restauranger har inte stängts och trots det ser vi att folk inte gått till dem på samma sätt som de gjorde förra året när vi tittar på datan”, säger Mann.

Idag 07:55
Läs mer om Den globala konjunkturen