Arkivbild, flyktingboende för ensamkommande. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Kartläggning: Migranter känner trygghet i Sverige

Majoriteten av personer som invandrat till Sverige känner sig trygga, visar en kartläggning från Institutet för framtidsstudier. 55 procent trivs där de bor och 59 procent vill bo kvar i sin kommun.

6 500 utomeuropeiska migranter har tillfrågats i undersökningen och det är första gången som motsvarande studie görs.

Lågutbildade, äldre och män känner sig mer hemma än högutbildade, yngre och kvinnor.

– Den bild vi ser i media handlar om parallella samhällen och skjutningar. Det vi ser är en helt annan bild, säger Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och projektledare, till SR Ekot.

Mer om studien

6 500 utomeuropeiska migranter fick under hösten 2018 svara på frågor om värderingar och sociala normer. Personer från 54 kommuner i Sverige deltog. Studien är ett regeringsuppdrag.

Källa: SR Ekot.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer