ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

”Kärnkraft ett måste för stabil el”

Om inte Sverige säkrar elförsörjningen med kärnkraft riskerar vi att drabbas av elbrist. Det skriver Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion och det svenska stamnätet, på SvD Debatt.

Han hävdar att inget kärnkraftsaggregat i Ringhals bör stoppas som det är planerat utan alla måste drivas vidare. I utlandsägda Oskarshamnsverket bör minst ett av de två stoppade aggregaten återstartas.

På så sätt går det att få den säkra elförsörjning som vi är vana vid i ytterligare minst ett par decennier och till de lägsta och stabilaste priserna. Sivert Göthlin anser också att alla subventioner till vind och sol bör tas bort eftersom de höjer priset till konsumenterna i onödan.

”Med nuvarande utveckling får vi förr eller senare elbrist, troligen en vinterdag med svaga vindar i Sydsverige och söderut. När tillgångarna är uttömda tvingas då driftledningen att bryta elmatningen till ett antal orter för undvikande av större nätsammanbrott. Detta är oacceptabelt i ett modernt samhälle och måste förhindras”, skriver han.

Toppnyheter

Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Anders Borg till Ingves: Höj inte räntan

Nu ökar pressen på riksbankschefen Stefan Ingves inför räntebeslutet nästa vecka. Före detta finansminister Anders Borg kritiserar Riksbankens plan på att höja räntan i sociala medier.

"Riksbanken har ingen anledning till att höja reporäntan när inflationen redan saktat ned", skriver han på sitt Linkedin-konto.

Kantar Sifo Prosperas kvartalsvisa undersökning visar att KPI-inflationen väntas ligga på 2,0 procent om ett år, 2,1 procent om två år och 2,1 procent om fem år, skriver Direkt.

Samtidigt står det klart att både ECB och Norges bank väljer att inte höja räntan. Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på torsdagen. Folioräntan ligger därmed kvar på 0,75 procent.

Kantar Sifo Prosperas undersökning speglar förväntningarna bland aktörer på penningmarknaden, arbetsmarknadens parter och inköpschefer.

3 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Lägre inflation kan ge ränteklapp

Inflationen är lägre än väntat. Bedömarna är därför mer tveksamma till om Riksbanken kommer att trycka på ränteknappen före jul.

– Vi tror fortfarande på en höjning nästa vecka, men osäkerheten har ökat, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

Även Nordeas ekonomer är inne på samma spår, medan SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror att de lägre prisökningarna i kombination med den svaga BNP-siffran härom veckan gör att Riksbanken skjuter på räntehöjningen.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, sjönk i november till 2,1 procent, jämfört med 2,4 procent i oktober, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det var lägre än vad ekonomerna hade räknat med och en långsammare inflationstakt än vad Riksbanken har spått. Det som framför allt blivit dyrare det senaste året är boendet, el, drivmedel och mat.

Den underliggande inflationstakten, rensat för energipriser, ett mått som Riksbankens ledamöter också tittar på, hamnade på låga 1,4 procent i november. Det talar möjligtvis för att Riksbanken sitter still i båten ännu ett tag, enligt Anna Breman. Å andra sidan har inflationen legat på målet, 2,0 procent, ett längre tag nu, det talar i stället för en höjning.

Vid förra räntemötet i oktober var Riksbanken ovanligt tydlig med att det blir en räntehöjning i december eller i februari. Många ränteexperter lutade då åt december men osäkerheten har nu ökat av flera skäl.

En ny joker i räntespelet är Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation som förväntas gå segrande ur budgetstriden. Den ger en mer expansiv finanspolitik nästa år jämfört med övergångsregeringens budget.

– Det gör det lättare för Riksbanken att höja, säger Anna Breman.

Igår 10:00
Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Klarar företagen högre räntor?

Räntorna är på väg upp. Vad händer då med företagen, vilka nya räntenivåer klarar de? Effekten blir dessutom tvåfaldig: Dels indirekt genom att konsumtionen minskar när räntan höjs, dels direkt genom ökade räntekostnader på företagens lån.

– Vår analys visar att de flesta svenska företag skulle stå stadigt även i en miljö med betydligt högre räntor. Men det finns stora skillnader både mellan branscher och mellan företag i samma bransch, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank och sparbankerna i ett pressmeddelande.

Svårast får fastighetsbolagen där nästan en fjärdedel inte klarar en fördubblad räntekostnad. Därefter följer företag inom skog, jordbruk och transporter där cirka 13 procent får problem vid en räntehöjning.

Swedbank ger också tips på hur företagen kan förbereda sig för en ny räntemiljö:

  1. Stresstesta företagets ekonomi i scenarion med högre räntor
  2. Om räntekänsligheten bedöms vara för hög kan det vara värt att pröva öka amorteringstakten
  3. Överväg att försöka binda räntan. Om du som företagare vill vara säker på vad du kommer ha för ränteutgifter i en annan ränte-miljö kan det vara värt att ha en dialog med din bank om att binda räntan.
4 dec
Läs mer om Riksbankens räntepolitik
Arkiv. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street vänder ner – men efterlängtad rusning i GE

Amerikanska aktieindex inledde torsdagshandeln i positivt territorium men strax innan 18.20 hade breda indexet vänt ner med Nasdaq som ankare:

  • Dow Jones: +/–0,0 %
  • S&P 500: –0,2 %
  • Nasdaq: –0,6 %

Den stigande optimism som noterats bland bedömare om frihandelns framtid ser alltså ut att ha kommit av sig något. Flera nyheter de senaste dagarna har inneburit lättnad för marknaderna. I går rapporterade Reuters att Kina lagt en beställning på 1,5 miljoner ton amerikanska sojabönor, vilket är den första större beställningen sedan handelskriget inleddes och grödan belades med tullar av regimen.

Bland enskilda aktier ges pressade General Electrics aktie en sedan länge efterlängtad lättnad. Aktien stiger kring 8 procent sedan JP Morgan-analytikern Stephen Tulsa, som anses vara en GE-hök, uppdaterat sin guidning för aktien och pekat på ”balanserad risk med avkastningsmöjlighet på nuvarande nivåer”.

Dagens makro utgörs av arbetslöshetstal. Klart färre amerikaner än väntat anmälde sig för arbetslöshetsstöd i förra veckan.

12 min
Illustrationsbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen öppnar runt nollan

Stockholmsbörsen öppnar marginellt på plus på torsdagen. Vid 09.20-tiden ser indexen ut som följer: • OMXS30: – 0,1 % • OMXSPI: – 0,1 % Värmepumpsbolaget Nibe har fått en köprekommendation i senaste numret av Affärsvärlden. Tidningen anser att aktien är köpvärd upp till 110 kronor. Aktien stiger 0,4 procent i öppningen.

Bland övriga aktierekar märks att JP Morgan höjer sin rekommendation för Boliden till neutral från undervikt och höjt riktkursen till 210 kronor. Boliden stiger 1,2 procent i öppningen.

Pareto har å sin sida sänkt riktkursen för tre skogsaktier – Billerud Korsnäs, SCA och Stora Enso. SCA är näst sämst av storbolagen, aktien faller 1,9 procent. Bara SEB faller mer – bankaktien är ner 2,0 procent.

Idag 08:20
Läs mer om Dagens börs
TT
Rysskontakterna

Rysk spion erkänner: Försökte infiltrera Republikanerna

Den utpekade ryska spionen Maria Butina erkänner sig skyldig i amerikansk domstol, skriver Washington Post.

Butina blir därmed den första ryska medborgaren som döms för att ha försökt påverka amerikansk politik i samband med valet 2016. Hon har bland annat anklagats för ha infiltrerat vapenlobbyn NRA och andra republikanska kretsar för att stärka ryska intressen.

I sitt erkännande medger 30-åringen att hon utfört påverkansarbetet under ledning av en onämnd ryss – som enligt flera medier tycks vara Alexandr Torshin vid Rysslands centralbank.

2 tim
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Advokater: FBI lurade Michael Flynn att ljuga

Michael Flynns advokater bad en federal domare att den tidigare säkerhetsrådgivaren ska slippa fängelsetid sent på tisdagen. Anledningen uppges vara att FBI-agenter som intervjuade honom förra året fick honom till att ljuga, skriver New York Times.

”Hans samarbete var inte ett försök att dölja delar eller försena utredningen” skriver advokaterna i ett uttalande, utan att närmare förklara på vilket sätt Flynn ska ha blivit vilseledd av FBI.

Flynn, som tidigare erkänt att han bland annat ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak, är medveten om att han handlat fel, menar hans advokater. De hävdar dock att straffen måste stå i proportion till att Flynn aldrig informerades av FBI-agenterna om konsekvenserna av falska vittnesmål.

Igår 05:22
Läs mer om Rysskontakterna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer