ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

”Kärnkraft ett måste för stabil el”

Om inte Sverige säkrar elförsörjningen med kärnkraft riskerar vi att drabbas av elbrist. Det skriver Sivert Göthlin, tidigare ansvarig för driften av Vattenfalls elproduktion och det svenska stamnätet, på SvD Debatt.

Han hävdar att inget kärnkraftsaggregat i Ringhals bör stoppas som det är planerat utan alla måste drivas vidare. I utlandsägda Oskarshamnsverket bör minst ett av de två stoppade aggregaten återstartas.

På så sätt går det att få den säkra elförsörjning som vi är vana vid i ytterligare minst ett par decennier och till de lägsta och stabilaste priserna. Sivert Göthlin anser också att alla subventioner till vind och sol bör tas bort eftersom de höjer priset till konsumenterna i onödan.

”Med nuvarande utveckling får vi förr eller senare elbrist, troligen en vinterdag med svaga vindar i Sydsverige och söderut. När tillgångarna är uttömda tvingas då driftledningen att bryta elmatningen till ett antal orter för undvikande av större nätsammanbrott. Detta är oacceptabelt i ett modernt samhälle och måste förhindras”, skriver han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer