Klimatomställningen

Kapitaljättar laddar om portföljerna – siktar på 1,5 gradersmålet

Stora svenska kapitalförvaltare som Folksam, AMF och Alecta krokar arm nu med utländska jättar och lovar att ställa om sina portföljer i linje med 1,5-gradersmålet, skriver Dagens Industri.

– Det är inte så att vi primärt ska sälja av vårt innehav. Det handlar om förändringar av växthusgasutsläpp i den globala ekonomin, säger Michael Kjeller, Folksams chef för kapitalförvaltning och hållbarhet, till Dagens Industri.

För att försäkra sig om att pengarna verkligen gör klimatnytta ska mätmetoder, påverkansstrategier och redovisning utvecklas de närmaste åren, uppger aktörerna.

Från den internationella scenen har bolagen Calpers, Storebrand, Swiss Re och Zurish anslutit sig. Tillsammans förvaltar aktörerna 2.400 miljarder dollar vilket motsvarar ett par procent av den totala kapitalmarknaden.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Italienare röstar i Emilia Romagna. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Italienska valet

Salvinis Lega ser ut att förlora i viktiga lokalvalet

De första siffrorna från regionvalet i Emilia Romagna i Italien visar på ett nederlag för Matteo Salivinis främlingsfientliga parti Lega, skriver flera medier.

Regionen ses som ett starkt vänsterfäste och enligt statliga tv-kanalen Rai ser vänsterkoalitionen i regionen ut att gå mot seger, med siffror på mellan 47 och 51 procent. Högerblocket får enligt Rai mellan 44 och 48 procent. Slutligt valresultat väntas under måndagen, skriver TT.

Hade Lega tagit hem segern i regionen hade partiet kunnat kräva ett nyval eftersom man då hade tagit makten i en majoritet av Italiens regioner.

Igår 22:57
Legas kandidat  Lucia Borgonzoni lägger sin röst. Stefano Cavicchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalval i Italien kan tvinga fram hela regeringens fall

I den italienska regionen Emilia Romagna har det under söndagen hållits lokalval. Men hela Italien följer valet noga eftersom det har potential att slutligen spräcka den allt bräckligare regeringskoalitionen, skriver AFP.

Högerkonservativa Lega ser ut att växa rejält i den traditionellt vänsterstyrda regionen och har i opinionsmätningarna varit jämnstora med center-vänsterpartiet PD. Skulle Lega ta hem segern lär partiet kräva ett nyval eftersom det då är med och styr i en stor majoritet av landets regioner, skriver Ekot.

PD styr Italien i koalition med Femstjärnerörelsen, som vägrat att samarbeta för att stoppa Legas framfart i Emilia Romagna, vilket tärt på det redan tidigare spända samarbetet. Koalitionen hålls i nuläget främst ihop av en gemensam rädsla för ett nyval, eftersom Lega ligger klart före i opinionsmätningarna nationellt.

Igår 18:04
Läs mer om Italienska valet