Arbetsförmedlingens framtid

Kaoset på Arbetsförmedlingen: Därför var det inte bättre förr

Enligt kritikerna hamnar arbetslösa i kläm när Arbetsförmedlingen reformeras. Men experter påminner om att det inte var bättre förr, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Arbetsförmedlingen har sedan länge varit styrt av ett komplext, detaljerat och ständigt föränderligt regelverk. När man tittar på granskningsrapporter tar det inte lång tid innan man hittar rapporter om bristande kontroll och verksamhetsuppföljning, säger Cecilia Fahlberg, särskild utredare i Arbetsmarknadsutredningen.

Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen på Svenskt Näringsliv, tycker att det är bra att Arbetsförmedlingens verksamhet delas upp och att enbart privata utförare ska ansvara för att förmedla jobb.

– Arbetsförmedlingen är den myndighet i Sverige som har lägst förtroende. Arbetsgivarna vänder myndigheten ryggen eftersom den inte förstår vad de behöver, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Carina Lindfelt menar att det är viktigt att regeringen snabbt hittar någon som kan efterträda generaldirektör Mikael Sjöberg. Det skulle bidra till att mildra oron inom myndigheten.

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i Skåne hotade på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

17 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

Igår 19:14
Läs mer om Den akuta elkrisen
Studenter utanför The Widener library på Harvarduniversitetet.  Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Toppuniversitet i USA stämmer Trumpregeringen

De amerikanska prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology stämmer Trumpadministrationen efter beslutet om att utbytesstudenter inte får stanna i USA och ta kurser online i höst, rapporterar CNN.

Tidigare i veckan har flera universitet gett beskedet att de kommer att fortsätta med onlineundervisning även för elever som bor på campus i höst.

Harvard anser att beslutet endast har tagits för att pressa skolorna att öppna igen. Senast i går kallade president Donald Trump onlinekurser för ”larviga”.

2 min
Kanye West under ett besök i Vita huset 2018/Donald Trump (Arkivbilder). TT
undefined

West slutar stötta Trump: ”Tar av den röda kepsen nu”

Kanye West är inte längre en supporter av president Donald Trump, säger rapparen till affärstidningen Forbes.

– I och med den här intervjun tar jag av mig den röda kepsen, säger han och syftar på den röda baseballkepsen med Trumps motto ”Make America great again”.

I helgen meddelade West på Twitter att han ställer upp i presidentvalet som en oberoende kandidat. I Forbesintervjun förtydligar han att han kommer kandidera under en ny banderoll – ”the Birthday Party” (födelsedagspartiet eller födelsedagskalaset reds anm).

I intervjun säger han att han ger sig in i valrörelsen med målet att vinna, likt ”allt annat han tagit sig för i livet”.

3 tim
Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya boken: Trump betalade för höga betyg på prov

USA:s president Donald Trump betalade en annan person för att göra de så kallade SAT-proven, som används för att kvalificera sig för college i USA.

Det skriver hans brorsdotter, Mary Trump, i sin bok om honom, rapporterar Reuters. De höga betygen som Trump fick på proven hjälpte honom att komma in på den prestigefyllda skolan Wharton business school, skriver New York Times och citerar bokens manuskript.

I boken skriver brorsdottern att presidenten ser ”fuskande som ett sätt att leva.”

Igår 21:09
Läs mer om Trumps Amerika
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Lågprisbutikerna slår försäljningsrekord under coronakrisen

Coronakrisen har fått konsumenterna att rusa till lågpriskedjorna och efter en försäljningsdipp i våras har butiksjätten Jula nu slagit försäljningsrekord för maj och juni, rapporterar Di.

Efter den första hamstringsfasen har kunderna gått över till att handla produkter till semestern, gör det själv-projekt och heminredning. Med inställda resplaner har man istället fått mer över för hemmet, och det bedöms att trenden kan innebära en långsiktig boost för lågprishandeln.

För handeln i stort att det positiva nyheter, då lågprishandelns snabba tillväxt de senaste åren motverkat butiksdöden.

– När den ekonomiska verkligheten kommer ikapp oss blir lågpris ett nödvändigt val för många, säger Göran Westerberg, vd på Rusta, till Di.

11 min
Illustrationsbild. Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boende oroliga över att inte klara hyran i pandemin

Mellan 150 och 250 personer hör varje vecka av sig till Hyresgästföreningen eftersom de är oroliga för att inte kunna betala hyran, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Många av de som ringer har inte kunskap om att man måste betala hyran, det är jätteviktigt att göra det annars riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt, säger förbundsordförande Marie Lindner till Ekot.

Hon poängterar att hyresvärden inte behöver acceptera en försenad betalning, men att det bästa rådet är att ta kontakt med sin hyresvärd för att se om det går att lösa.

Idag 03:46
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Ann Linde.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ann Linde: Beklagligt att USA lämnar WHO

Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att det är beklagligt att USA lämnar Världshälsoorganisationen WHO.

”Vår relation till USA förändras inte av det amerikanska beskedet men Sveriges inställning är att världen behöver mer samarbete – inte mindre – för att bekämpa gränsöverskridande hot mot människors hälsa”, skriver hon i en kommentar till TT.

Det var i slutet av maj som USA:s president Donald Trump meddelade att USA drar sig ur allt samarbete med Världshälsoorganisationen. Beskedet om utträdet har nu officiellt lämnats över till FN.

1 tim
 Inrikesminister Maria Ohisalo (i mitten). Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finland hoppas öppna för svenskar inom kort

I dag förhandlar den finska regeringen om landets reserestriktioner och från vilka länder besökare välkomnas. Svenskar kommer troligtvis inte vara bland dem – men regeringen hoppas att så snart som möjligt kunna öppna för Sverige, enligt inrikesminister Maria Ohisalo.

– Vi har haft möten med de nordiska ministrarna. Alla förstår att man måste följa med coronaläget och ta beslut enligt det, säger hon till Hufvudstadsbladet.

36 min
Exempel på ett digitalt coronapass / passagerare på Kastrups flygplats  Danska polisen/ TT
undefined

Danmark inför ”coronapass” för utlandsresor

Danmark vill utfärda officiella ”coronapass” till medborgare som ska resa utomlands. Det uppger landets hälso- och äldredepartement i ett pressmeddelande.

Danskar ska kunna testa sig för covid-19 och sedan logga in på en hemsida och ladda ner sitt kostnadsfria pass.

– På flera platser måste man kunna visa upp ett negativt covid-19-test och med det här passet kan danskarna ha med sig en officiell dokumentation på resan, säger hälso- och äldreminister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Morgan Johansson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Johanssons svar om SVT-intervjun: ”Inget konstigt”

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att han inte ville debattera migrationskommitténs arbete i SVT eftersom han inte sitter i kommittén. Det skriver han på Twitter.

”Det här är inget konstigt, så har det alltid varit och det vet Moderaterna. Men när en fråga är så infekterad som denna, så är det lätt att vi får sidodiskussioner och stickspår - ’debatten om debatten’”, skriver han.

Johansson har fått kritik för att han inte ville ställa upp på en debatt mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de gästade SVT:s Morgonstudion i går morse.

37 min
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson.  TT
undefined

Kritik mot att Johansson vägrade debattera i SVT

Justitieminister Morgan Johansson (S) ville inte debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de båda gästade SVT:s Morgonstudion på tisdagen, skriver Aftonbladet.

Malmer Stenergard menar att det kändes ”bisarrt” att sitta mittemot varandra utan att få debattera. Hon riktar även kritik mot att Johansson fick sista ordet och att hon inte fick bemöta hans uttalanden.

På Twitter skriver Morgan Johansson att anledningen till att han inte ville debattera är att han inte sitter i migrationskommittén.

Judit Ek som är ställföreträdande ansvarig utgivare på SVT Nyheter säger att man i efterhand diskuterat situationen.

– Det blev inte så bra för tittarna visuellt i studion när de stod mitt emot varandra och inte debatterade, säger hon till tidningen.

3 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Illustrationsbilder (Munskydden på bilden är inte av samma modell som de som texten handlar om).  TT
undefined

Underkända skydd spreds av Socialstyrelsen: ”Ska kanske kassera skiten”

Hundratusentals skyddsmasker, som underkänts i två av tre tester, dras nu tillbaka av Socialstyrelsen, rapporterar SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Trots testresultaten har modellen använts i vården, sedan Socialstyrelsen köpt in och spridit maskerna.

Sedan SVT konfronterat Socialstyrelsen rekommenderar myndigheten att den inte längre används.

– Som en extra försiktighetsåtgärd bromsar vi användningen av den. Så får vi väl besluta om vi bara ska testa igen eller om vi bara ska kassera skiten, säger myndighetens krisberedskapschef Johanna Sandwall.

3 tim
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Företag fuskar med sjuklön – 300 ärenden stoppas

Försäkringskassan har hittills under coronakrisen stoppat 300 ärenden om sjuklöner, rapporterar SVT. Det handlar om både misstänkt fusk och felaktiga uppgifter i bolag inom restaurang-, hotell- och taxibranschen.

– Några exempel är att man inte haft några löneutbetalningar tidigare under året, utan de uppstår helt plötsligt under april och maj, säger Thomas Falk som är nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan.

Man har också sett att chefer höjt sina löner i mars – precis innan staten tog över sjuklönekostnaderna.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer