TT/Privat
De svenska krispaketen

Kaos stoppar hjälpen till företagen – ”Vi har inte sett en krona”

Företagaren Stefan Fritzdorf har gått igenom hela regeringens lista med krisåtgärder och konstaterar att ingen av dem hjälper. Snårskogar, krångel och undantag gör att han inte har fått ett enda öre i stöd. ”Korrekt. Ingenting. Om syftet var att hjälpa små och medelstora företag så är detta enbart en serie kraftfulla slag i luften”, säger han till fPlus.

En serie kraftfulla slag i luften. Det är vad regeringens krispaket för små och medelstora företag hittills har varit, anser Stefan Fritzdorf som driver Vivels Bageri och Bageri Passion med cirka 80 anställda. En efter en kritiserar han nu regeringens åtgärder för att vara antingen senfärdiga eller totalt verkningslösa. Dessutom innebär de byråkratiska snårskogar som i många fall är ogenomträngliga.

– Våra kära politiker har skrutit med sina 800 miljarder och att vi små och medelstora företagare nådigt kommer att få ta del av dem. Men inte en enda krona har jag hittills sett röken av. Inte förrän om ytterligare ett par veckor kommer jag att få stöd. Många företag kommer hinna duka under, säger han.

Kostnaderna fortsätter rulla

Hans verksamhet består av dels bageriverksamhet i Bromma, dels åtta konditorier runt om i Stockholm, samt ett bageri i Sundbyberg. Bageriverksamheten levererar mat till konferensverksamhet, hotell och lunchrum – en verksamhet som har tvärnitat de senaste veckorna. Konditorierna hankar sig fram men lever på sparlåga.

– Vi har tappat runt 50 procent av vår försäljning men kostnadsmassan är fortsättningsvis den samma. Det ser vi ut att få leva med ett tag till. Vi har dyra hyror i centrum och höga personalkostnader som rullar på alltjämt, säger Stefan Fritzdorf.

Ett av regeringens utlovade stöd som presenterades i mitten av mars var att staten, i stället för arbetsgivarna, skulle ta kostnaden för sjukfrånvaro de fjorton första dagarna. Men den satsningen blev i princip verkningslös.

– Vi fick så småningom klart för oss att ersättningen för sjukfrånvaron skulle träda i kraft först den första april, säger Stefan Fritzdorf.

Men från statligt håll hade man redan tidigt gått ut och uppmanat alla människor att hålla sig hemma vid minsta symptom av sjukdom. Det innebar väldigt hög sjukfrånvaro under resten av mars.

– Så vad gjorde folk? De stannade självklart hemma, vilket innebar att företagen ändå fick betala två veckornas sjukfrånvaro fram till april, säger Stefan Fritzdorf.

”Oerhört många går på knäna”

Han tycker att stödet borde ha gällt från åtminstone det datum som regeringen presenterade stödet, men helst tidigare än så. Dessutom har stödet visat sig vara förknippat med mer krångel än han hade räknat med.

– Jag fick för mig att personalen skulle anmäla sig dag ett till Försäkringskassan och att de hanterar frånvaron. Men icke. De ska sjukanmäla sig till mig och sedan ska jag betala ut sjuklön. För att jag sedan ska få ta del av det så ska det regleras på skattekontot månaden efter, säger Stefan Fritzdorf.

För hans del innebär det att de som är sjuka i april ersätts i bästa fall först den 12 maj.

– Det är ganska lång tid för en oerhörd massa företag som redan i dag går på knäna. Under den här tiden har vi dessutom kostnader för arbetsgivaravgifter, semesterersättning, med mera, säger han.

”Glöm att bankerna beviljar några lån”

En åtgärd som kommer att vara totalt verkningslös för honom är det stödet regeringen har utlovat till banker om 500 miljarder för att kunna bevilja fler lån till krisdrabbade företag.

– Jag har mellan 60 och 80 anställda beroende på säsong. Men glöm att bankerna kommer att bevilja några lån till mig, eller många andra mindre företag. En bank har att förhålla sig till finansinspektionens regelverk vilket omöjliggör lån till företag som är insolventa eller håller på att gå i konkurs. De kanske vill låna ut, men det får de inte, säger Stefan Fritzdorf.

Han undrar också vilken bank som skulle vilja låna ut pengar till de allra minsta företagen, när situationen ser ut som det gör.

– Tänk dig en taxichaufför som kommer in till banken och säger ”jag har inte haft en enda kund på 14 dagar” eller en pubägare som säger, ”jag hade 100 gäster per kväll tidigare, men nu har jag två”. Tror du banken vågar låna ut pengar till dem? Det är ju trams, regeringen idiotförklarar oss, säger han.

Tsunami av krångel

Enligt Stefan Fritzdorf vore det både enklare och smidigare att lösa låne- och likviditetsfrågan genom en form av statligt lån så som studielånen fungerar via myndigheten CSN.

– På så sätt skulle jag kunna söka för en miljon kronor, där hälften är bidrag och hälften är lån. Då visar jag att jag själv är villig att ta en risk samtidigt som jag får stöd. I efterhand skulle man kunna kontrollera att pengarna verkligen behövdes genom revision, och i annat fall skulle man kräva återbetalning, säger han.

Även Almis utlovade brygglån om tre miljarder kronor ger han kritik.

– Almi är strukturerat länsvis med allt krångel som det innebär och innan du får ta del av några lån så krävs det att du ska redogöra för planer och dokumentera dem, och sedan invänta beslut. Men detta är en tsunami som sköljer in över oss i detta nu, säger Stefan Fritzdorf.

Men hur är det då med sänkningen av arbetsgivaravgiften? Det är väl betydande lättnad för såväl små som stora företag. Även där finns det betydande betänkligheter, menar han. Och även det stödet kommer för sent.

– Vid presentationen lät det vackert med ett slopande av arbetsgivaravgiften. Det innebär en rabatt på drygt fem tusen per medarbetare. Men gränsen är 30 anställda och jag har ungefär dubbelt så många. Dessutom får jag rabatten den 14 april, men stödet presenterades 16 mars, säger han.

Går under innan pengarna når fram

Han menar att många företag inte har tid att vänta på pengarna så länge, utan hinner duka under.

– En månad är en djävulskt lång tid i en kris som vi aldrig har sett maken på tidigare. Särskilt för dem som har lönekostnader och extremt höga hyror i city att betala, som såväl cafe- och restaurangägare, som frisörer, med flera, säger han.

Men där kommer väl ändå det av regeringens utlovade stöd till hyreskostnader till pass?

– Jo, jag tackar jag. Jag kommer då inte att få en krona av det stödet, och då har jag ändå tio olika hyresvärdar till mina konditorier och bagerier.

För att han ska kunna få ta del av hyresstödet så måste han först förhandla med sin hyresvärd. Om stödet beviljas så innebär det att Stefan Fritzdorfs företag betalar 50 procent av hyran. Staten går in och betalar 25 procent. De kvarvarande 25 procenten är det tänkt att hyresvärden ska stå för.

– Vilken hyresvärd tror du vill ge 25 procent rabatt i dag, och hålla på med massa administrativt krångel? ”Avtal ska hållas, annars blir du vräkt”, säger de och så tvingas man betala sin hyra. Av mina tio värdar har ännu ingen velat gå med på detta. De är ju ofta högt belånade och vill få in sina pengar, säger Stefan Fritzdorf.

Han menar att det hade varit bättre om företagaren fick skicka sina hyresavier till staten direkt och få ersättning för dem. Även detta går att kontrollera i efterhand genom revision.

Men finns det inte incitament hos hyresvärdar att vilja behålla sina gäster som annars kanske går i konkurs?

– Jo, men vem vill vara först av dem att göra det? Först i juni, juli så kommer vi att få se desperata fastighetsägare som vill ha kvar sina kunder. Men då är det försent. Då har 90 procent av dem gått i konkurs. Även jättar som H&M och Stadium får ju kalla handen i nuläget, säger han.

Men slutligen – korttidspermitteringen är väl ändå ett välkommet stöd?

– För de hårt drabbade småföretagen som redan nu går på knäna? Tveksamt. Det är ett bra stöd för redan stabila företag som är stadda vid kassa. Dessutom är det mycket bra för jättarna, som slipper enorma lönekostnader. Men för småföretagarna är det fortfarande för dyrt och det går för trögt eftersom fackförbunden ska lägga sig i processen, säger Stefan Fritzdorf.

Korttidspermitteringen kostar mycket pengar för företaget men även för den anställda, som mister tio procent av sin lön, menar han.

– Sedan ska staten betala 40 procent av lönen, medan jag fortfarande betalar 50 procent av lönen. Men innan detta kan komma till stånd så måste det lokala facket ge sitt godkännande. Det tog en vecka innan jag ens fick kontakt med dem, och därefter förs diskussionerna fram och tillbaka, säger han.

Det fungerar, menar han, för de stora företag som har lokala fackklubbar och där besluten kan tas direkt. Men för mindre företag måste ombudsmännen först kontaktas. Har du inte någon kollektivanslutning så krävs det att 70 procent av de anställda går med på upplägget.

– Jag har även hört, ryktesvägen, att vissa fackförbundsrepresentanter tar tillfället i akt och börjar förhandla om andra saker för att företagaren ska få sin korttidspermittering på plats, säger han.

Han förespråkar i stället en modell där man skickar en lista till staten om vilka anställda som ska permitteras och att stödet därefter beviljas snabbt. Enligt honom finns en sådan modell på plats i Norge.

Tidningen Breakit skriver också, den 2 april, att stödet “endast beviljas arbetsgivare som är långsiktigt konkurrenskraftiga”. Vad detta innebär är ännu oklart. Det kommer också att drabba nystartade företag. Företagen ska också “ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnader” för att få ta del av stödet. Dessutom skriver de att inhyrd personal inte får omfattas av permitteringarna, med undantag av ”verksamhetskritisk” personal. Men vilka detta skulle omfatta är också oklart.

Så till dags dato har du alltså inte fått ett öre i stöd?

– Korrekt. Ingenting. Jag har tur som företräder ett 80 år gammalt företag med pengar i kassan. Men inne i city kommer företagardöden breda ut sig snabbt. Där har många dyra hyror och dåliga marginaler. För stabila och stora företag kommer stöden fungera bra i många fall. Men om syftet var att hjälpa små och medelstora företag, samt att undvika regelkrångel så är detta enbart en serie kraftfulla slag i luften, säger Stefan Fritzdorf.

Toppnyheter

Guvernören Tim Walz/Kvinna grips under protesterna. TT
Polisvåldet i USA

Minnesota stämmer polisen och inleder jättegranskning

Minnesota stämmer delstatens poliskår efter George Floyds död och man ska nu undersöka om polisen har brutit mot USA:s medborgarrättslagar, skriver flera medier. Utredningen görs för att städa bort ”systematisk rasism som sträcker sig över generationerna”, säger guvernören Tim Walz enligt NBC.

– Undersökningen kommer att granska polisens regler, förfaranden och praxis under de senaste tio åren för att avgöra om avdelningen har använt sig av systematiskt diskriminerande metoder mot icke-vita, säger Walz.

Utredningen presenteras en vecka efter att Floyd dött i ett våldsamt polisingripande, som i sin tur lett till omfattande protester över hela USA.

Igår 21:53
Mark Zuckerberg.  Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Zuckerberg försvarar sig: Var rätt att inte markera

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg försvarar beslutet att inte markera mot president Donald Trumps inlägg med texten ”when the looting starts, the shooting starts”, rapporterar flera medier.

På måndagen arbetsvägrade flera Facebook-anställda i protest mot sin chefs beslut att låta inlägget ligga kvar på plattformen.

Enligt Reuters ska en talesperson för Zuckerberg ha sagt att Facebook gjort en grundlig undersökning av inlägget och kommit fram till att man gjorde rätt som lät det ligga kvar.

Igår 21:26
Aysha Jones under dagens manifestation. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

60 000 deltog digitalt när protester nådde Stockholm

Över 60 000 människor checkade i dag in vid den amerikanska ambassaden i Stockholm på sina sociala medier för att visa sitt stöd för protesterna i USA. Arrangörerna krävde rättvisa för alla de svarta amerikaner som dödats av polisen i USA, skriver TT.

Aktivisten och initiativtagaren Aysha Jones säger att världens svarta människor löper högre risk att dö genom våld eller mord.

– Flera mord sker mot svarta kroppar, kroppar som min. Det kunde varit jag, mina söner, min mamma och mina bröder, säger Jones.

Hon hoppas nu att uppslutningen kommer att hålla i sig även kommande tisdagar, då fler demonstrationer planeras.

Igår 21:21
Läs mer om Polisvåldet i USA
Två tomma begravningsplatser på begravningsplatsen Nueva Esperanza i utkanten av Lima. Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Minst 20 journalister döda i covid i hårt drabbade Peru

Minst 20 journalister i Peru har dött i covid-19 under pandemin. Det uppger landets journalistförbund enligt AFP.

Många av de döda har rapporterat om virusutbrottet. Utan tillräckligt skydd har de besökt sjukhus och marknader. Många var också frilansjournalister.

Peru har drabbats mycket hårt av coronaviruset. Med 170 000 konstaterade fall och 4 600 dödsfall har bara Brasilien fler fall i Latinamerika.

Igår 20:58
Lokalbon Lucia med sin hund Jujuba gick till stranden Arpoador i Rio de Janeiro när staden öppnade i dag. Silvia Izquierdo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folk fyllde promenadstråk när Rio de Janeiro öppnade

Brasilien lättade på flera av restriktionerna i sexmiljonersstaden Rio de Janeiro i dag, skriver CNN. Icke-samhällsviktiga företag, kyrkor och affärer fick alla tillåtelse att öppna. Dessutom fick människor träna längs strandpromenader och bada i havet.

Det är den första restriktionslättnaden av sex. När fas ett nu inleds har delstaten Rio de Janeiro konstaterat över 54 000 virusfall och 5 462 dödsfall.

Brasilien har näst flest konstaterade virusfall i hela världen.

Igår 20:24
Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vart fjärde norska företag utan statligt coronastöd

Norska regeringen har hittills godkänt ekonomiskt stöd till cirka 32 000 företag. Men närmare vart fjärde över 10 000 företag har fått avslag på sin ansökan. Det rapporterar dn.no

I dagsläget har det norska företagen fått 1,9 miljarder i ekonomisk kompensation för att klara den pågående coronakrisen. Hotell- och restaurangbranschen är hårt utsatt och får mest, följd av detaljhandeln och frisörerna. Sammantaget har 35 000 företag delat på pengarna.

Men av de drygt 40 000 som sökt ersättning för att täcka fasta kostnader, har drygt 11 000 fått avslag. Det innebär att närmare vart fjärde företag i Norge inte kan tillgodoräkna sig några statliga pengar.

Igår 19:06
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rothstein: Coronakris kan ändra välfärden i grunden

De stora brister i äldreomsorgen som coronakrisen har blottlagt riskerar att få stora följder för den svenska välfärdspolitiken, skriver professor Bo Rothstein på DN Debatt.

Han frågar sig om det sociala kontrakt baserat på tillit till myndigheterna som politiken vilar på kommer att överleva med tanke på det stora antalet dödsfall som beror på brister som ”relativt enkelt skulle kunna ha åtgärdats”.

Han spår att allt fler nu i stället kommer att välja att köpa privata vårdlösningar och att de därmed på sikt inte kommer att vara villiga att betala skatt som behövs för att upprätthålla välfärden.

Igår 20:01
En skulptur i Lund har försetts med munskydd. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD i Växjö vill göra munskydd obligatoriska

Sverigedemokraterna i Växjö vill att alla som bor i kommunen ska bära munskydd på offentliga platser, rapporterar P4 Kronoberg. Det framgår av en motion som partiet lagt i kommunfullmäktige.

Partiet vill också att alla ska få sin kroppstemperatur kontrollerad innan de går in i en butik och att alla som arbetar på en större arbetsplats ska kontrolleras för feber när de kommer till jobbet.

Enligt partiet bör Växjö ”visa på ett större ansvarstagande och gå fram som ett föredöme”, skriver Kvällsposten.

Igår 20:34
Sommarvädret har fått många att slarva med avstånd och restriktioner. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdchef: Behöver hårdare regler och fler kontroller

En ny coronavåg under sommaren kommer att slå hårt mot vården. Det säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala, till SvD. Han vill därför se hårdare regler och att polisen blir synligare.

– Vi måste tillgripa andra metoder och kanske hindra spontana sammankomster och ha fler inspektioner på uteserveringar och krogar, säger han.

Han tycker också att det är olyckligt att myndigheterna signalerar att Sverige tagit sig förbi den värsta smittperioden, när läget är mycket olika på olika platser. Han påpekar att det ger en felaktig bild när smittan tvärt om ökar på flera håll.

Igår 18:20
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Eva Nordmark. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Nordmark: Regeringen faller inte på las-bråket

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror inte att bråket om förslaget till förändrad arbetsrätt kommer att spräcka regeringens samarbete med C och L, säger hon till TT.

Hon säger att hon hoppas att arbetsmarknadens parter kan komma överens i sina förhandlingar så att politikerna slipper lagstifta i frågan. Om så inte blir fallet anser hon att utredningens förslag som presenterades i går måste förhandlas om.

– Vi (regeringen, C och L) har goda förutsättningar att få till stånd en slutprodukt som stämmer överens med det som vi enades om i januariavtalet och i direktiven till utredningen, säger Nordmark till TT.

Både C och L har dock tidigare meddelat att de inte är intresserade av att förhandla utan vill att utredningens förslag ska bli ny lag.

Igår 18:02
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Skamlöst fulspel av Socialdemokraterna”

I januariavtalets punkt 20 finns inget tolkningsutrymme. Att Socialdemokraterna nu försöker underminera Las-utredningen är maktens arrogans i dess mest nakna form, skriver Expressens ledarredaktion.

Efter las-utredningens slut menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att den inte följt direktiven, som januaripartierna tillsammans skrivit. En obehaglig anklagelse, menar ledarredaktionen, som pekar på skamlös arrogans i påståendet att en av Sveriges tyngsta domare, experter, sakkunniga från regeringskansliet och en extern referensgrupp skulle ha misslyckats med uppdraget.

Liknande kritik kommer från Tobias Wikström i en ledare i Di, som menar att regeringens avfärdande av förslagen i Las-utredningen sannolikt är en del av en långtgående strategi.

”Men om stödpartierna inte genomskådar Socialdemokraternas strategi och därmed låter lagstiftningsprocessen sjunka ihop, då försvinner trycket på parterna. Och den tudelade arbetsmarknaden består”, skriver Tobias Wikström.

Igår 18:39
Läs mer om Diskussionen om LAS
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
De krångliga miljötillstånden

”Sverige planerar sorti som industrination”

Redan innan coronakrisen hade svensk industriproduktion det tufft på grund av den svenska klimatstrategin. Ett klokare Sverige måste vända på ordningen efter krisen, skriver Stefan Fölster, docent i nationalekonomi, på SvD debatt.

Strypkopplet som sitter kring den svenska industriproduktionen kan inte bara leda till en tuff tid efter corona, det kan även förvärra resten av världens utsläpp av växthusgaser i onödan, menar debattören. Framförallt är det snårskogen av mål och regleringar som stoppar industriinvesteringar och miljövinster.

”Få svenskar är medvetna om hur systematiskt svensk industris framtidsutsikter har sänkts genom en svårgenomtränglig skog av mål och regleringar”, skriver Stefan Fölster.

Igår 19:53
Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

"Sverige är illa ute som rättsstat"

Allt fler miljöaktivistiska tjänstemän har lett till en myndighetskultur med liten eller ingen förståelse för grundläggande spelregler i en rättsstatlig marknadsekonomi, skriver Claes Sjölin, jurist, i en debattext i Realtid.

Långa handläggningstider och komplicerade tillståndsprocesser är bara en del av vad som gör Sverige till en allt mindre attraktiv marknad för utländska företag, menar debattören. Processen kring Preem i Lysekil är ett exempel på Sveriges varför det krävs betydande lagändringar, så att alla har en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol så fort staten kränker en konventionsrättighet och att man i den domstolen tillförsäkras en rättvis rättegång.

”Hela rättsordningen bygger på förtroendet för den offentliga förvaltningen. Det är det enda vi har. Det kan rakt inte betraktas som en harmlös socialism att under lång tid urholka Europakonventionenens äganderättsskydd. De regler vi vuxit upp med och som fortfarande lärs ut på högskolor och universitet måste få gälla”, skriver Claes Sjölin.

1 jan
Läs mer om De krångliga miljötillstånden

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Regeringen ändrar stödregler – efter rederiernas nödrop

Rederinäringen har drabbats hårt av corona och sedermera riktat stark kritik mot regeringens knapphändiga stöd. Nu har en regeländring öppnat upp för att fler rederier ska kunna ta del av stödet, skriver Di.

När regeringen lanserade sitt stöd för sjöfarten kom snabbt skarp kritik. Kriteriet för att få ta del av stödet var att bolaget fotfarande skulle ha fartyg i trafik, inte en verklighet för de flesta rederier. Efter en regeländring Nu finns det möjlighet till sjöfartsstöd även för fartyg som tagits ur trafik.

– Nu har vi säkrat upp och sett till att man får stöd även retroaktivt. Eftersom det redan är fartyg som har lagts upp. Det kommer att gälla från och med den 13 mars till utgången av 2020, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), till Di.

Igår 18:08
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen ljusning för företagen

Ungefär lika eländigt som för två veckor sedan. Statliga Konjunkturinstitutets (KI) extramätning av läget hos svenska företag i coronakrisen visar ingen ljusning.

75 procent av de tillfrågade tjänsteföretagen svarar att de har lägre omsättning än för två veckor sedan. I tillverkningsindustrin är motsvarande siffra 71 procent.

Jämfört med den första enkäten är minskningen i omsättning nästan oförändrad, enligt KI.

Inom byggbranschen och i handeln anger företagen ett något mindre intäktstapp än tidigare.

Företagen får också frågan om det finns en risk för att verksamheten behöver avvecklas. Den risken har minskat något.

Igår 08:05
Läs mer om Den svenska konjunkturen