Sabuni under pressträffen. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Kandiderande Sabuni om samarbetet med S: ”Jag anser att avtal ska hållas”

Under förmiddagen höll Nyamko Sabuni pressträff om sina ambitioner att efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna. Efter pressträffen fick hon frågor om samarbetet med Socialdemokraterna.

– Jag anser att avtal ska hållas, man måste kunna lita på Liberalerna, säger Sabuni.

Hon vill vara tydlig med att Liberalerna är ett ”icke-socialistiskt parti” och att L har en naturlig hemvist i Alliansen. Hon hoppas också kunna gå till val gemensamt med de andra Allianspartierna.

I början av pressträffen berättade hon om sin första tid i Sverige som barn till en flykting.

– Den här berättelsen drar jag nu därför att det talas ofta att jag är hård mot nyanlända, att jag är hård mot invandrare. Jag är inte hård mot någon. Det jag talar om är att det är viktigt att det skapas förutsättningar från samhället, säger hon.

Sabuni är den första som kandiderar till posten. Hon har tidigare fått stöd från flera tunga L-politiker, bland andra Gulan Avci, Mats Persson och Allan Widman. Liberalerna ska utse ny partiledare den 28 juni.

Följ pressträffen via länkarna nedan.

Analyser om Sabuni

Läs mer

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer