En turist i Milanos gotiska katedral. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Corona - tips och råd

Kan jag resa? Smittas jag av sex? Bör jag ha munskydd?

Många har frågor om det nya coronaviruset. Nedan har Omni samlat några av de vanligaste – och samlat olika perspektiv i svaren.

Många bär munskydd – borde jag också skaffa ett?

Man i japan med en enklare ansiktsmask. AP Photo/Jae C. Hong

Nej, skydden hjälper inte. Det menar Folkhälsomyndigheten, som till och med hävdar att munskydden kan leda till ökad spridning.

– Virus kan samlas i munskyddet, och när man tar av och på skyddet kan viruset överföras till händerna och därmed spridas vidare, säger smittskyddsexperten Anders Tegnell till SVT.

BBC skriver att maskerna är ineffektiva, men faktiskt kan minska risken för att smittas från kroppsvätskor från personer som nyser eller hostar. Dessutom verkar skydden kunna hindra viruset från att ta sig från hand till mun. Enligt en studie som BBC hänvisar till vidrör genomsnittspersonen sitt eget ansikte 23 gånger i timmen.

Men smittskyddsexperten Eli Perencevich menar att även det argumentet faller. Till Forbes säger han att maskerna ofta används fel vilket gör att människor i stället rör i sitt eget ansikte oftare. Nej, fortsätter Perencevich, inte ens om din närmsta granne är smittad borde du ha ett munskydd.

En frisk person bör inte ha en ansiktsmask. Men en sjuk person kan bära masken för att inte sprida smittan vidare, sammanfattar New York Times.

Det finns också särskilda andningsskydd med hög säkerhetsklass som skyddar betydligt bättre, som används av exempelvis smittskyddspersonal.

Jag har en resa inbokad – borde jag ställa in den?

En kvinna bär ansiktsmask på flygplatsen i Chicago i USA. Nam Y. Huh / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesdepartementet, UD, avråder från resor till flera platser med anledning av coronavirusets spridning. Avrådan gäller för alla resor till Iran, alla icke nödvändiga resor till hela Italien, till hela Kina med undantag för Hongkong och Macao och till delar av Sydkorea.

Det finns inga andra platser som UD avråder från att resa till med anledning av virusspridningen.

Det är nu viktigt att hålla koll på Världshälsoorganisationens rapporter och myndigheternas rekommendationer. Om du är äldre eller tillhör en riskgrupp kan det också vara värt att tänka ett varv till innan du åker, tipsar Washington Post.

– Om du ska resa – och jag säger inte att det är en dålig idé, jag hade själv gärna tagit en semester – tror jag att du ska vara beredd på att du kan bli kvar en längre tid, säger experten Crystal Watson till tidningen.

Forbes ger i sådana fall några tips inför själva flygresan. Tidningen har pratat med luftkvalitetsexperten Qingyan Chen, som identifierar flygplanstoaletten som den största virusspridaren.

”Stäng toalocket innan du spolar för att begränsa hur mycket virus som tar sig upp i luften”, säger han.

Nysningar, sex eller dörrhandtag – hur sprids viruset?

Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset sprider sig på liknande sätt som andra luftvägssjukdomar, skriver Al-Jazira. Viruset är en så kallad droppsmitta och sprids genom bland annat hostningar och nysningar.

Men ett ensamt virus kan inte ta sig någonstans om det inte åker snålskjuts med slem eller saliv, skriver New York Times.

– Om du kan lukta dig till vad någon åt till lunch – vitlök, curry och så vidare – andas du in det de andas ut, även eventuella virus i deras andedräkt, säger professorn Julian Tang.

Vidare kan kyssar definitivt sprida viruset, fortsätter tidningen, men enligt WHO är det för tidigt att säga om det kan spridas genom sex.

Om virus hamnar på döda ytor kan det bli kvar i mellan två timmar och nio dagar, visar en studie. Men för att viruset ska sprida sig vidare måste det ta sig genom ögon, näsa eller mun på nästa person. Så länge en person tvättar händerna innan den tar i sitt ansikte lär det alltså inte spridas.

Folkhälsomyndigheten skriver att det i dag inte finns något som tyder på att viruset kan spridas via olika föremål.

”Kunskap från liknande tidigare utbrott visar att denna typ av virus smittar från sjuka människor och inte genom paket och postförsändelser”, skriver myndigheten.

Några andra frågor om det nya coronaviruset

Vilka symptom får den som blir sjuk?

Luftvägssymptom, feber och hosta.

Hur sjuk blir man?

De flesta blir inte allvarligt sjuka. Luftvägssymptomen går i regel över, men vissa får allvarligare sjukdomar som lunginflammation.

Finns det något vaccin?

Nej, men flera projekt pågår för att ta fram ett.

Hur skyddar jag mig och andra bäst?

• Tvätta händerna ofta

• Håll avstånd till människor som är sjuka

• Undvik att ta i ögon, näsa och mun – händerna kan plocka upp virus och vid kontakt i ansiktet kan man insjukna

• Använd normalt hyfs – nys och hosta inte rakt ut och stanna hemma om du är sjuk

• Håll dig uppdaterad med den senaste informationen

Covid-19, coronaviruset eller sars-cov-2 – vad heter viruset egentligen?

Det officiella namnet på viruset är sars-cov-2. Sjukdomen som viruset orsakar heter covid-19, som står för ”coronavirus disease 2019”.

Det finns ett stort antal virus som tillhör coronavirusfamiljen. Sju av dem kan göra människor sjuka.

Är viruset farligare än en vanlig influensa?

Det är svårt att jämföra, men hos en andel av de sjuka kan båda ge en mycket allvarlig sjukdom. Det som gör det nya viruset speciellt är att det kan drabba betydligt fler. Det beror på att ingen i befolkningen har hunnit utveckla immunitet.

Källa: Folkhälsomyndigheten och WHO.

Läs mer

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vindkraftslobbyn går utländska ärenden”

Vindkraften är inte bara en oberäknelig energikälla, utbyggnaden får även konsekvenser för besöks- och fiskenäring. Att begränsa lokala politikers veto är att gå ärenden åt utländska investerare, skriver William Elofsson (M) i en replik på SvD debatt.

Frågan handlar inte om ja eller nej till vindkraft, utan ja till havsbaserad vindkraft där parkerna inte kan störa turistnäringen och närmiljön kring boenden, och nej till kustnära vindkraft.

Sverige kan fortfarande göra samma bidrag till miljömålen, utan att gå ärenden åt de utländska investerarna som vill  tjäna pengar på vindkraftsparker i Sverige, menar debattören.

”Ska kusten för många år framåt förändras – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö utan att de lokala politikerna har möjlighet att stoppa etableringen?”, skriver William Elofsson.

3 jun
Läs mer om Den svenska vindkraftsutbyggnaden
Gränsen vid Svinesundsbron. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tre av fyra norrmän vill inte öppna gränsen mot Sverige

Gränsen mot Sverige bör hållas stängd anser tre av fyra norrmän enligt en ny opinionsundersökning, rapporterar NRK.

73 procent av de tillfrågade svarar att de inte vill öppna gränsen för fritidsresor mot Sverige.

– Det är ett kristallklart svar från det norska folket [...] Jag tror att den viktigaste orsaken är den massiva kritiken mot svenskarnas hantering av coronakrisen, säger Ola Gaute Aas Askheim, senior rådgivare vid mätinstitutet Opinion.

24 min
L-ledaren Nyamko Sabuni. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabunis (L) coronakritik: Regeringen misslyckades

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är kritisk till hur regeringen har hanterat coronakrisen.

– Regeringen har misslyckats, inte så mycket på grund av sin strategi utan mer för sin oförmåga att verkställa den, säger hon i en intervju till Aftonbladet.

Hon tycker att regeringen borde ha gjort mer för att stärka Sveriges krisberedskap och att man borde ha säkerställt att det skulle kunna gå att genomföra strategin innan man antog den.

23 min
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbjuder fläktar: ”Kan öka spridningen”

Västerås kommun förbjuder fläktar i allmänna utrymmen på äldreboenden där det finns bekräftade fall av coronasmitta, rapporterar P4 Västmanland.

– Fläktar kan öka smittsprdiningen eftersom de transporterar luft och partiklar längre sträckor och därför kommer vi att försöka undvika dem, säger Tobias Åsell, direktör på vård- och omsorgsförvaltningen i Västerås stad.

För att hålla temperaturen nere vid värmeböljor kommer man nu i stället på mer luftkonditionering och fler kylvästar.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Polisen började skingra demonstranter nära Vita huset på måndagen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

ACLU stämmer Trump efter ingripande vid Vita huset

Den amerikanska människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) stämmer president Donald Trump och justitieminister William Barr, rapporterar Washington Post.

Det var i måndags som polisen skingrade demonstranter utanför Vita huset med tårgas, distraktionsgranater och gummiklädda kulor.

På torsdagen lämnades en stämning in där ACLU, tillsammans med Black Lives Matter, kallar polisens ingripande, som Trumpadministrationen godkände, för ”oprovocerat” och kriminellt”.

3 tim
Mikael Damberg. SVT
undefined

Mikael Damberg: Bra att demonstrationerna stoppas

Trots pandemin och risken för smitta har polisen gett tillstånd till två demonstrationer till stöd för Black lives matter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det är polisens beslut, men att det är bra att polisen också upplöser demonstrationerna om för många deltar, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Det är ytterst olämpligt att så många människor samlas på en och samma plats.

Under onsdagskvällen kom tusentals personer till centrala Stockholm och under torsdagskvällen tågade hundratals demonstranter i Malmö.

– Det är viktigt att de som vill manifestera ska kunna göra det, men man kan göra det digitalt, säger Damberg i Aktuellt.

Igår 19:18
Läs mer om Polisvåldet i USA
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Uppåt i Stockholm – Essity ner 3 procent efter sänkning

Stockholmsbörsen går mot en ökning på veckans sista handelsdag. Vid 10.30-tiden pekar indexen uppåt.
• OMXSPI: +0,9 procent
• OMXS30: +0,8 procent
Bland vinnarna återfinns bland annat banker och H&M. Även hotellaktier är på uppgång efter gårdagens nyhet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs senare i juni.

Gruvbolaget Boliden meddelade på fredagsmorgonen att branden i Kevitsa-gruvan i maj kommer att påverka rörelseresultatet med 200 miljoner kronor i det andra och tredje kvartalet. Aktien är upp 0,5 procent.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien sjönk i öppningen men återhämtade sig och är upp över 1 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare inledningsvis och backar över 3 procent.

Senare i dag riktas blickarna mot USA när jobbrapporten för maj släpps vid 14.30.

2 tim
Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna handlas nedåt inför jobbsiffran från USA

Asienbörserna handlades till största delen under nollstrecket på fredagsmorgonen, inför eftermiddagens jobbdata från USA, skriver CNBC. Vid 05-tiden svensk tid var det bara Sydkoreas Kospi-index som handlades uppåt:
• Nikkei: −0,4%
• Shanghai: −0,2%
• Shenzhen: −0,1%
• Hang Seng: +/- 0,0%
• Kospi: +0,6%
I går meddelade USA:s arbetsmarknadsdepartement att nästan 1,9 miljoner amerikaner registrerade sig som nya arbetslösa förra veckan. Det var fler än de nära 1,8 miljoner som marknaden hade räknat med.

I eftermiddag väntas arbetslöshetssiffran för hela maj. Enligt Reuters estimat väntas antalet jobb utanför jordbrukssektorn ha minskat med 8 miljoner, efter rekorddippen på 20,5 miljoner i april. Arbetslösheten beräknas ha stigit till 19,8 procent, upp från 14,7 månaden före.

6 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Techjättar sänken i USA – flygbolag mot strömmen

Efter fyra raka uppgångsdagar handlades börserna på Wall Street till minus på torsdagen. Dow Jones stängde dock strax över nollan. De ledande indexen stängde som följer:
• Dow Jones: +0,1 procent
• Nasdaq: −0,7 procent
• S&P 500: –0,3 procent
Det var framför allt techbolagen som drog ner börserna där Facebook och Netflix föll närmare 2 procent. Tidigare under kvällen noterade Nasdaq 100 nya rekordnivåer men indexet har vänt tvärt ner och föll nästan 1 procent.

Enligt Reuters planerar General Motors att börja tillverka en eldriven skåpbil för företagssektorn. GM:s aktie stängde svagt upp samtidigt som elbilstillverkaren Tesla föll 2 procent.

De amerikanska flygbolagen United, Delta och American Airlines lyfter ordentligt och går mot strömmen. Bäst går det för American Airlines som rusade över 40 procent efter att flygbolaget tillkännagivit att man planerar att öka antal flygningar under de kommande månaderna, skriver CNBC.

E-handelsbolaget Ebay höjer sin guidning för andra kvartalet 2020 efter att verksamheten utvecklats bättre än väntat och nått stark volymtillväxt hittills i delåret, enligt en presskommuniké, skriver Direkt. Aktien klättrade över 6 procent.

Lastbilstillverkaren Navistar, som Traton har lagt bud på, visade mindre förlust än väntat i sitt andra kvartal. Aktien rusade över 12 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing var en av de stora vinnarna under onsdagen och fortsatte upp i dag. Gårdagens uppgång på närmare 13 procent följdes upp med ytterligare plus 6,4 procent.

Igår 13:36
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer