Joe Biden. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Kampanjen: Nu vet vi att Putin ser Biden som ett hot

Den demokratiske presidentaspiranten Joe Bidens kampanj har uttalat sig om den ryska hackerattacken mot sonen Hunter Bidens tidigare ukrainska arbetsgivare. Enligt säkerhetsexperter som New York Times har talat med var hackarna ute efter negativ information om Biden-familjen.

– Nu vet vi att Vladimir Putin också ser Joe Biden som ett hot, säger kampanjens talesperson Andrew Bates till tidningen.

– Varje amerikansk president som inte upprepade gånger har uppmuntrat utländska ingripanden av den här typen skulle omedelbart fördöma den här attacken, fortsätter han.

Det är oklart vilken typ av information hackarna kom över, men firman som upptäckte angreppet slår fast att ryssarna tog sig in i minst en server.

Toppnyheter

Ylva Hedén Westerdahl i Aktuellt.  SVT
Den svenska konjunkturen

Prognoschef: Syns att vi har kunnat gå till jobbet

Botten är med stor sannolikhet nådd för svensk del. Det säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl i kvällens Aktuellt, efter det historiskt stora BNP-raset i andra kvartalet som blev känt under morgonen.

– Vi hoppas verkligen att det här var det värsta och att vi härifrån sett kommer att börja växa så sakteliga.

Hedén Westerdahl tror att den svenska coronastrategin utan fullskaliga nedstängningar har haft stor ekonomisk betydelse.

– Det har varit väldigt viktigt att vi har kunnat gå till jobbet, att vi har jobbat hemma. Och det syns i siffrorna om vi jämför med Europa, säger hon.

Konjunkturinstitutet spår nu att svensk ekonomi kommer att växa med 1 till 1,5 procent de kommande kvartalen. För helåret 2020 väntar de en tillväxt på minus 5 procent och för 2021 en positiv tillväxt på 3 till 3,5 procent.

3 tim
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter BNP-raset – M vill se fler långsiktiga insatser

Efter att Sveriges BNP sjönk med 8,6 procent från årets första till andra kvartal efterlyser nu Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson långsiktiga insatser.

– De som är permitterade under hösten borde få möjlighet att fylla på med kompetens. Det är viktigt att det här inte blir ett bortkastat år för de som permitterats utan att man också kan utvecklas, säger hon till Ekot.

Finansminister Magdalena Andersson hade väntat sig ännu värre BNP-siffror och säger att hon tror att botten är nådd. Men återhämtningen kommer att ta tid, tror hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden, sa hon tidigare i dag på en pressträff.

1 tim
Magdalena Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Påminner om att spinna upplagesiffror

Minus 8,6 procent.

Det går att läsa den svenska ekonomins historiska inbromsning i det andra kvartalet på flera olika sätt.

”En relativ framgångssaga”, menar SvD Näringslivs Johan Carlström och pekar på att Sverige klarat sig bättre än länder som Tyskland och USA samt klart bättre än genomsnittet för eurozonen och EU.

”En svindlande katastrof”, enligt Dagens Nyheters Torbjörn Petersson som konstaterar att en liknande nedgång aldrig tidigare skådats.

”Det värsta är av allt att döma över”, skriver ekonomijournalisten Johan Schück på sin blogg, med avstamp i framförallt inköpschefsindex för industrin som pekar uppåt.

Framåt är den stigande arbetslösheten, framförallt bland ungdomar, den utveckling som just nu är viktigast för politikerna att bromsa, enligt SVT Nyheters Kristina Lagerström.

”Hur väl eller illa det lyckas vet vi först nästa eller till och med nästnästa år”, skriver hon.

Aftonbladets Oisín Cantwell noterar samtidigt att finansminister Magdalena Andersson (S) flera gånger lyckades nämna att Sverige gått mindre dåligt än andra länder, vid sin presskonferens vid lunchtid.

”Dagens sommarvärd i sin retorik påminner om hur tidningarna numera spinner sina upplagesiffror: Vi minskar minst”, skriver han.

Idag 15:08
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Norsk vårdpersonal.  Sondre Skjelvik / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Kartläggning: Spridningen av smittan ökar i 74 länder

Spridningen av covid-19 ökar i 74 länder, enligt en kartläggning av norska Verdens Gang.

– Vi ser en ökning mycket tidigare än vad vi hade hoppats på. Vi trodde vi skulle klara oss en bit in i hösten, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens pressträff, enligt Aftonbladet.

De senaste dagarna har smittspridningen åter tagit fart i Tyskland, Spanien, Belgien och Frankrike. Men enligt Aftonbladet är spridningen värst i Nordamerika och Latinamerika, Indien och delar av Mellanöstern.

2 tim
Nicola Sturgeon/Tomma gator i Aberdeen TT
undefined

Restriktioner skärps i Aberdeen efter flera nya fall

Barer, restauranger och kaféer stängs ner i Aberdeen efter att antalet fall av coronavirus ökat i den skotska staden. Det meddelade Skottlands försteminister Nicola Sturgeon under onsdagen, skriver brittiska medier.

Under en presskonferens sa Sturgeon att 54 nya fall hade rapporterats in de senaste dagarna och uppmanade besökare att hålla sig borta från staden. Boende i staden rekommenderas också att inte besöka varandra inomhus.

Hårdare restriktioner introducerades också på flera andra håll i Europa under onsdagen, skriver AFP. Bland annat har Grekland skärpt sina restriktioner efter att ha noterat 380 nya inhemska fall hittills i augusti. Och i den franska staden Toulouse har myndigheter beslutat att göra det obligatoriskt att bära munskydd på de mest tätbefolkade gatorna och torgen.

1 tim
Provtagningscenter i Tromsø. Rune Stoltz Bertinussen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittan i Norge ökar första gången sedan i mars

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Norge för första gången sedan slutet av mars. Det rapporterar NRK.

De två senaste veckorna har 290 nya fall av covid-19 konstaterats i landet enligt en rapport från norska folkhälsomyndigheten, FHI. Av dessa har 196 rapporterats senaste veckan i 37 kommuner.

I rapporten konstateras att smittspridningen i landet är fortsatt lågt. Många av de nya fallen kopplas till coronasmittan på hurtigrutens fartyg MS Roald Amundsen samt lokala klusterutbrott i Moss och Haugesund, skriver VG.

Idag 13:25
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Hans Pennink / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Modernas vaccin kommer kosta 32–37 dollar per dos

Den amerikanska läkemedelsjätten Moderna, en av de ledande aktörerna i framtagningen av ett covid-19-vaccin, flaggar nu för att prislappen på ett kommande vaccin kommer att landa på mellan 32–37 dollar per dos, rapporterar CNBC. Beloppet motsvarar omkring 277–329 kronor och kommer gälla för en del – men de understryker att priserna kan variera beroende på köpare.

– Vi arbetar med regeringar runt om i världen för att se till att ett vaccin är tillgängligt oavsett betalningsförmåga, säger Modernas vd Stephane Bancel i ett uttalande i samband med bolagets kvartalsrapport under onsdagen.

Priset är klart över konkurrenterna Pfizers och tyska Biontechs vaccin, som väntas landa på 19,50 dollar per dos.

Bolaget rapporterade under onsdagen ett femfaldigt omsättningslyft under sitt andra kvartal, som härleds till engagemanget runt vaccinframtagningen. Förlusten per aktie uppgick dock till 31 cent.

Idag 13:04
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
En sjukhussäng i ett förstört sjukhus i Beirut/En skadad kvinna evakueras efter explosionerna  TT
Explosionen i Libanon

Antalet döda stiger till 135 – krisläge på sjukhus

Dödstalet efter de enorma explosionerna i Beirut har nu stigit till minst 135 och över 5 000 uppges vara skadade, rapporterar Reuters.

Samtidigt kommer rapporter om ohyggliga scener på sjukhusens akutmottagningar, skriver TT. Under tisdagskvällen sammankallade Röda Korset sina 5 000 ambulansvolontärer och 375 ambulansteam sattes i arbete, berättar den svenska landrepresentanten Sofia Andersson.

– De har jobbat hårt hela natten och alla resurser har tagits i bruk. Det viktigaste just nu är att ta hand om de svårast skadade, säger hon.

Andersson säger att sjukvården redan före explosionen var på bristningsgränsen och det saknas mediciner och andra resurser. Dessutom förstördes flera sjukhus i explosionen.

4 tim
undefined

Nygifta Israa poserar i bröllopsfilm när det smäller: ”Glad att jag lever”

29-åriga Israa Seblani hade gift sig och poserade för en bröllopsvideo i Beirut precis när de dödliga explosionerna skakade staden. Nu publicerar nyhetsbyrån Reuters filmen, som visar det dramatiska ögonblicket när Seblani nästan ramlar omkull av tryckvågen.

Seblani är utbildad läkare och kunde efter katastrofen hjälpa till att ta hand om skadade. I en intervju med Reuters säger hon att hon är glad över att vara vid liv.

– Det finns inga ord för att förklara det som hände under explosionen. Jag var chockad, jag undrade vad som hände, skulle jag dö?

2 tim
Bitte Hammargren/En kvinna står i en raserad restaurang i Beirut  TT
undefined

Experter: Libanon var på väg mot kollaps redan innan de dödliga explosionerna

Redan innan explosionerna i Beirut och spridningen av coronaviruset befann sig Libanon i en djup ekonomisk kris, skriver BBC.

Libanon har världens tredje högsta skuld i relation till BNP och en arbetslöshet på 25 procent. Den ekonomiska situationen har drivit tusentals personer in i fattigdom och gett upphov till stora protester mot regeringen.

I maj varnade landets premiärminister för akut livsmedelsbrist och nu har landets största vetesilo förstörts i explosionen, vilket betyder att Libanon bara har vete för mindre än en månad framåt, skriver TT.

– När brödpriserna stiger finns det inte många reserver kvar för människor att leva på, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker Bitte Hammargren till nyhetsbyrån.

Hammargren säger att explosionerna inträffade i ett ”redan alarmerande läge” och menar att gränsen nu kan vara nådd för många libaneser.

6 tim
Läs mer om Explosionen i Libanon
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

M-kängan mot finansministern: Oacceptabelt lång semester i krisen

Att regeringen tagit sommarledigt samtidigt som småföretag väntar på besked om stöd, upprör Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Jag har varit otroligt provocerad över att finansministern och andra har varit på semester, säger hon till Dagens Industri.
Hon fortsätter:

– Att under hela juli vara helt tyst och inte arbeta med den här frågan. Det här handlar om tiotusentals småföretag, där många av dem har i princip fått näringsförbud.

– Det är helt oacceptabelt.

Med anledning av kritiken svarar Magdalena Anderssons pressekreterare till Dagens Industri att ”statsråd är alltid i tjänst och Finansdepartementet är bemannat hela sommaren. Vid de tillfällen finansministern inte är på plats i byggnaden har hon dagliga avstämningar med sina tjänstemän om pågående ärenden.”

4 tim
Alexandra Stråberg och Anders Ferbe.  Tomas Oneborg / SvD / TT. Claudio Bresciani / TT /
undefined

En halv miljon permitterade – experter nöjda

571 000 personer är i dag permitterade i Sverige enligt Tillväxtverkets statistik. Trots stigande kostnader för regeringen väntas slutnotan dock halveras till 44 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

Och trots att över en halv miljon permitterats hyllas stödet av experterna.

Anders Ferbe, regeringens coronasamordnare, kallar permitteringsstödet för ”suveränt” eftersom alternativet varit massuppsägningar, något som på sikt kan skada svensk industri.

Även Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, tycker att stödet överlag varit positivt. Hon ser dock att arbetsmarknaden står inför andra utmaningar efter krisen när arbetssätten förändrats.

– Det [...] kommer behövas pengar till olika former av omskolningsstöd. Där har vi den stora utmaningen, säger hon till tidningen.

Idag 05:24
Magdalena Andersson (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ansökningstiden för omställningsstöd förlängs

Regeringen öppnar för att förlänga ansökningstiden för omställningsstödet, som i nuläget löper ut den sista augusti. Det uppger finansminister Magdalena Andersson (S) för Studio Ett.

– Det har ju varit regeringens attityd hela tiden att vi lyssnar på olika inspel, säger hon.

SVT Nyheter rapporterade i helgen att endast 621 miljoner kronor har delats ut jämfört med väntade 39 miljarder. Samtidigt har endast 11 700 företag ansökt om stödet av 180 000 företag som möter dess kriterier, enligt regeringens beräkningar.

En möjlig förklaring, som lyfts fram av företagarorganisationen Företagarna, är att ansökan är krånglig. Men de många uppgifterna är nödvändiga, enligt finansministern.

– Det är ju ändå skattebetalarnas pengar som ska betalas ut och då är det också viktigt att vi har en viss kontroll, säger hon till Sveriges Radio.

Omställningsstödet är ett bidrag på minst 5 000 kronor och som mest 150 miljoner kronor som kan betalas ut till företag som med anledning av covid-19 förlorat mer än 30 procent av sin nettoomsättning under mars och april i år.

Igår 06:55
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer