Donald Trump/Resterna efter Soleimanis bilkonvoj. TT
USA:s fejd med Iran

Källor: Soleimaniattack fick grönt ljus redan i somras

Donald Trump gav klartecken för en operation med målet att döda den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani redan för sju månader sedan, skriver NBC News med hänvisning till säkerhetskällor.

Attacken skulle genomföras om Iran fortsatte att trappa upp sin våldsanvändning på ett sådant sätt att det orsakade en amerikansk medborgares död. Detta skedde när en civilanställd amerikan dödades i en raketattack mot en amerikansk bas knappt en vecka före attacken mot Soleimani.

Både dåvarande säkerhetsrådgivaren John Bolton och utrikesminister Mike Pompeo ska redan i somras ha uppmanat Trump att döda Soleimani.

Uppgifterna skulle kunna tala emot Trumpadministrationens förklaring att Soleimani dödades för att hindra en nära förestående attack mot amerikaner.

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Oproportionerligt inflytande för Miljöpartiet”

Trots lågt väljarstöd får Miljöpartiet stort inflytande genom sin regeringsposition. Avsaknaden av respekt för att klimatpolitiken måste ta hänsyn till ekonomin och näringslivet har blivit partiets kännetecken, skriver Ellen Gustafsson på Di:s ledarsida.

En av frågorna som Miljöpartiet har oproportionerligt inflytande i är frågan om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil. Trots avsaknaden av juridiska grunder för att stoppa utbyggnaden har Miljöpartiet gjort det möjligt att regeringen i princip detaljstyr i frågan.

”Anmärkningsvärt att Socialdemokraterna tillåter partiet utöva ett oproportionerligt inflytande över samhällsutvecklingen. Det är alltför många gånger som pragmatiska överväganden och viktiga värden faller offer för Miljöpartiets utpressning”, skriver Ellen Gustafsson.

24 jun
Läs mer om Klimatomställningen
Sanna Marin/Kvinna med munskydd. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Finland rekommenderar munskydd i kollektivtrafik

Finland inför en rekommendation för munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser där trängsel uppstår, meddelar statsminister Sanna Marin enligt Yle.

Enligt avdelningen för hälsosäkerhet rekommenderas munskydd i de distrikt där coronafall konstaterats under de senaste två veckorna.

Även i Danmark rekommenderas munskydd i vissa kommuner. Däremot rekommenderas det varken i Norge eller Sverige.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Lena Hallengren. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Hallengren: Ny delegation ska korta vårdköer i landet

Regeringen tillsätter en nationell delegation för kortare väntetid i vården, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

– Att människor ska få den vård man behöver när man behöver den är en grundbult i samhället, säger hon.

Redan före coronapandemin behövde Sverige få bukt med väntetiderna i vården och det behövs också nu, säger Hallengren. Delegationen ska bland annat utreda för- och nackdelar med en ny, utökad vårdgaranti. Den ska också samverka med regionerna för att ta fram regionala planer för kortare väntetider.

– Alldeles för många har fått vänta alldeles för länge. Så vill jag inte att vi ska ha det i Sverige.

2 tim
Sahlgrenska universitetssjukhuset/Illustrationsbild TT
undefined

Ilska mot semesterschema på Sahlgrenska: ”Folk grät”

En sammanhängande semester på tre veckor eller mindre. Så har det sett ut för vårdpersonalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset under pandemin, rapporterar SR P4 Göteborg.

Det korta semesterschemat har väckt starka reaktioner och facket har tagit emot rekordmånga anmälningar från sina medlemmar.

– Många blev ledsna, en del grät. Det är ju sommarsemestern man ser fram emot, att kunna få lite återhämtning, säger undersköterskan och fackliga ombudet Marianne Karlsson.

Anders goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, menar att beslutet om sommarsemestrarna beror på att personalläget varit pressat under pandemin.

Idag 05:57
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI mindre pessimistiska om svensk ekonomi – skruvar upp prognosen något

Konjunkturinstitutet spår nu en något mindre nattsvart utveckling för den svenska BNP:n än tidigare. I en uppdaterad prognos spås ett fall på 4,8 procent under 2020 att jämföra med 5,4 procent i den tidigare prognosen.

”Det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen”, skriver KI.

Prognosen för storleken på årets budgetunderskott är också mindre än i den förra prognosen. Årets minus i de offentliga finanserna spås nu bli 4,6 procent av BNP.

5 tim
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svenska strategin räddade 100 miljarder kronor”

Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.

Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.

Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt.

Igår 20:18
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

6 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Protester i Libanon efter explosionen. Privat / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Parlamentet ger armén utökad makt i Libanon

Libanons parlament har utlyst ett nödläge och godkänt att armén får utökad makt i landet. Det rapporterar nyhetsbyrån al-Jazira.

Parlamentet utlyste den 5 augusti ett undantagstillstånd till följd av explosionen i Beiruts hamn som har krävt minst 200 dödsoffer och runt 6 000 skadade.

Det nya beslutet innebär att armén har rätt att tygla yttrande- och mötesfriheten samt gå in i bostäder och gripa de som armén ser som ett säkerhetshot. Även alla rättegångar kommer att ske i militärens regi.

Människorättsorganisationer menar att beslutet riskerar att få militären att slå ner på de demonstrationer som har präglat landet sedan explosionen.

2 tim
Räddningsarbetare söker efter överlevande vid platsen för explosionen i Beirut Bilal Hussein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert varnar: Farliga förråd finns inte bara i Beirut

Den dödliga explosionen i Beirut, som tros ha orsakats av att ett lager med tusentals ton ammoniumnitrat i hamnen exploderade, sätter ljuset på att det runt om i världen finns flera potentiellt explosiva lager. Inte minst gäller det ammunitionsförråd, rapporterar BBC.

I bland annat Guinea-Bissau, Libyen och Ukraina finns lager av gammal ammunition nära bebyggelse som hotar att explodera. Ett annat exempel är Filippinerna: På en ö i Manilabukten lagras amerikanska bomber, granater och andra sprängladdningar som är från andra världskrigets dagar.

– Om de exploderar skulle det definitivt påverka flygplatsen i närheten, säger Simon Conway vid brittiska Halo Trust till BBC.

Igår 18:33
Läs mer om Explosionen i Libanon