Trump och Macron samlas med de andra för ett gruppfoto. LUDOVIC MARIN / AFP
G7-mötet i Frankrike

Källor: Bråkigt på middag om Rysslands G7-status

Lördagskvällens middag på G7-mötet i Biarritz blev en bråkig historia där USA:s Donald Trump krävde att Ryssland skulle släppas tillbaka till G7, uppger källor för The Guardian.

Enligt källorna ska Trump ha argumenterat hårt för att Ryssland ska bjudas in igen och fått mothugg av bland andra Boris Johnson, Angela Merkel och Emmanuel Macron. Japans Shinzo Abe förhöll sig neutral medan Italiens Giuseppe Conte gav Trump visst stöd.

– De flesta argumenterade för att G7 är en familj och en klubb för liberala demokratier, och att Putin därför inte kan komma tillbaka, säger en källa.

Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 efter annekteringen av Krim 2014.

Toppnyheter

5G-nätet

Trump hyllar Ericssons arbete med USA:s 5G-nät

USA samarbetar med Ericsson för att öppna upp frekvenser för bolaget i 5G-nätet. Det sa Donald Trump på en presskonferens i Davos där även Ericssons vd Börje Ekholm deltog, enligt en video som Fox Business publicerat.

– Ericsson har gjort ett fantastiskt jobb med 5G. Vi arbetar med företaget och öppnar upp vårt spektrum, sa presidenten.

Trump sa även att USA låg efter i 5G-utbyggnaden när han tillträdde som president, men att de nu börjar komma ikapp – tack vare Ericsson.

– Grattis, fantastiskt företag, sa Trump riktad till Ekholm.

Det svenska telekombolagets aktie vände upp i New York på nyheten.

1 tim
Mast vid Kebnekaise fjällstation. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Utbyggnaden av 5G måste ta hänsyn till landskapet”

Utbyggnaden av 5G kommer påverka känsliga landskap i kust- och skärgårdsområden, fjäll och öppna kulturlandskap. Kommuner behöver framöver ta fram översiktsplaner så att hänsyn för känsliga och värdefulla landskap kan tas. Det skriver professorerna Lars Emmelin och Klas Sandell på SvD Debatt.

Kommunerna behöver dels aktivt planera för master som av tekniska skäl måste vara höga i glesbygden och hur de påverkar känsliga landskap. Allmänintresset för riksintressanta landskap behöver också vägas mot allmänintresset för mobilnätsteckning, menar de.

”Mobil internetuppkoppling är mycket viktig inte minst för glesbygd, men en utbyggnad måste ske planerat och hänsynsfullt”, skriver de.

34 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekholm: Huawei ligger inte ens före oss i 5G-racet

Ericsson ligger före konkurrenterna när det kommer till 5G, säger den svenska telekomjättens vd Börje Ekholm till CNBC. Han pekar bland annat på att Ericssons utrustning var den första som användes i Nordamerika och Europa.

Fitch-analytikern Dexter Thillien avfärdar tanken på att Huawei skulle vara marknadens ”enda spelare”.

– Europa kan klara sig utan Huawei, säger han till CNBC och tillägger att USA, Japan och Sydkorea lyckats bygga 5G-nätverk utan utrustning från det kinesiska bolaget.

1 tim
Läs mer om 5G-nätet
Greta Thunberg och andra på Davosmötet i dag. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Mötet i Davos

Ryska ”rörmokare” ska ha försökt spionera i Davos

Schweizisk polis omhändertog i augusti två ryska personer som man misstänker planerade spionage mot toppmötet i Davos, som pågår just nu. Det rapporterar den schweiziska tidningen Tages-Anzeiger enligt flera medier.

Polisen fattade misstankar när man fick veta att männen, varav en utgav sig för att vara rörmokare, skulle bo på orten i tre veckor. Männen släpptes efter att ha visat upp diplomatiska pass.

Ryska ambassaden i Schweiz förnekar uppgifterna och säger att tidningen försöker ”få till en skandal av ingenting”, enligt BBC.

34 min
Trump möter pressen i Davos. JIM WATSON / AFP
undefined

Analys: Häpnadsväckande tal om klimatet av Trump

Donald Trumps passning till klimatrörelsen under talet i Davos väcker hård kritik från bland andra ekonomipristagaren Joseph Stiglitz, skriver Reuters.

I talet sa sig Trump vara en varm anhängare av miljö, ren luft och rent vatten. Men han varnade också för överdriven pessimism i klimatdebatten och uppmanade också världen att avvisa ”de ständiga domedagsprofeterna”.

– Som om det vi ser med egna ögon inte finns. Det är häpnadsväckande, säger Stiglitz.

The Guardians Fiona Harvey skriver i en analys om Trumps löfte om att stöda Världsnaturfondens planer på att plantera 1 000 miljarder träd. En visserligen lovvärd åtgärd men för riktig förändring krävs att man utmanar orsakerna till avskogningen. Frågan är om Trump är beredd att skydda skogarna i USA och övertyga Brasiliens president om att sluta avverka Amazonas.

”Eller vill han bara ha en snärtig feelgood-rubrik?” skriver hon.

6 tim
Läs mer om Mötet i Davos
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaoset på Postnord

”Bättre vara efterklok än efterdum kring statens många företagsfadäser”

Svenska statliga företag tappat greppet om både etik och ekonomi, skriver DN:s ledarredaktion. De menar att staten gör bäst i att lämna de vildaste entreprenörssprången åt andra aktörer – aktörer som med fördel riskerar egna pengar.

Det finns exempel på när staten varit påhittiga och nära rentav framgångsrika som företagsägare, monopolet Vin & Sprits export under 1980-talet är ett. Men sen finns det oräkneliga exempel på misslyckande – Nuon-affären, Telia Soneras expansion som blev en mutskandal – samtliga dyrköpta affärer som gör det lätt att vara efterklok, skriver ledarredaktionen.

Ändå valde man att fusionera posten med danska kollegor i ett försök till att lägga Europas växande marknad för paketförsändelser för sina fötter. Ytterligare en affär som gjort det tydligt att svenska statliga företag tappat greppet om både etik och ekonomi, skriver skribenterna.

”Att minska statens ägarroll i företag på fungerande marknader vore klokt. Lika önskvärt är att låta de företag där staten har en roll att fylla som ägare hålla sig betydligt striktare till sin kärnverksamhet”, avslutar DN:s ledarredaktion.

23 min
Postnord.
undefined

Dansk utredning utesluter inte en delning av Postnord

Postnord har meddelat att man behöver 400 miljoner danska kronor i stöd för att kunna fortsätta dela ut brev i hela Danmark en gång i veckan. Det anses oacceptabelt från politiskt håll och en utredning ser just nu över alternativen säger Kristian Pihl Lorentzen (V), vice ordförande i folketingets transportutskott, till Dagens Nyheter.

Han utesluter inte en uppdelning av de båda ländernas postverksamheter, som slogs ihop 2009. Ett annat alternativ är att köpa in tjänsten från privata bolag.

– Om Postnord säger att det kostar oss en halv miljard danska kronor varje år och vi hittar en alternativ lösning som är billigare, då säger vi nog till Postnord att vi inte vill ha deras tjänster längre, säger Pihl Lorentzen.

4 tim
Annemarie Gardshol TT/SVT
undefined

Vd:n tonar ner krissnacket: ”Står inte inför en konkurs”

De rubriker som florerat kring Postnord den senaste tiden har varit ”lite väl alarmistiska”, säger bolagets vd Annemarie Gardshol i SVT:s Morgonstudion.

– Vi står absolut inte inför någon konkurs, säger hon.

I en intervju med Dagens Nyheter under måndagen sa Gardshol att en konkurs inte går att utesluta och att man vill ha svar från regeringen senast i sommar om postutdelning ska ske var tredje dag.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har i sin tur sagt att man ska tillsätta en ny postlagsutredning.

Idag 10:16
Läs mer om Kaoset på Postnord
Trumps personlige advokat Jay Sekulow. TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Just nu: Riksrätten inleds med debatt om reglerna

Riksrättsprocessen mot Donald Trump har inletts i den amerikanska senaten. För tredje gången i USA:s historia ställs en president inför riksrätt.

Stora delar av kvällen kommer att ägnas åt att debattera reglerna för rättegången. Demokraterna hävdar att Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell försöker manipulera rättegången eftersom han inte tänker godta ny bevisning eller nya vittnen. Hans motpart för Demokraterna Chuck Schumer har lovat att lägga ändringsförslag för att se till att ny bevisning kan godtas.

Senatorerna ska ta ställning till om Trump gjort sig skyldig till anklagelserna om maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete. Om 67 av de 100 senatorerna anser att Trump är skyldig kommer han att tvingas bort från presidentposten. Det är ett scenario som många bedömare ser som osannolikt, då Republikanerna har majoritet i senaten.

Rättegången leds av John Roberts, ordförande i USA:s högsta domstol.

4 tim
Susan Collins (höger). MARY F. CALVERT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vissa regler ändrade – efter press från republikaner

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell har i sista stund gjort ändringar i reglerna för riksrättsprocessen, skriver flera medier.

Reglerna har fått hård kritik av demokraterna, som hävdar att de är formade till Trumps fördel och omöjliggör en rättvis process. McConnell har nu tillåtit både åklagarsidan och försvaret att hålla sina öppningsanföranden på tre i stället för på två dagar. Detta innebär att båda sidor har åtta i stället för tolv timmar på sig per dag, vilket undviker nattmanglingar.

Han har dessutom tillåtit nya bevis att presenteras under processen, förutsatt att det är bevisning som framkom under utskottsutfrågningarna.

Regeländringarna gjordes efter att flera republikanska senatorer, bland andra Susan Collins från Maine, satt press på McConnell.

2 tim
Donald Trump. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Riksrättsprocessen är en bluff och häxjakt

President Donald Trump var inte speciellt sugen på att prata om riksrättsrättegången när han mötte pressen i Davos i dag.

Rättegången inleds klockan 19 i kväll då åklagarsidan läser upp anklagelserna mot Trump i senaten.

– Vi träffar andra världsledare, de viktigaste personerna i världen och vi gör fantastiska affärer, sa Trump när han fick frågor från reportrar.

– Det där andra är bara en bluff. Det är en häxjakt som har pågått i flera år och det är skamligt om jag ska vara ärlig.

Idag 14:42
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer