Bilder av Jamal Khashoggi och fästmön Hatice Cengiz JIM WATSON / AFP
Mordet på Jamal Khashoggi

Källa: Spår av frätande syra i saudiske konsulns bostad

Spår av fluorvätesyra och andra kemikalier har hittats i den saudiske konsulns bostad i Istanbul, uppger en källa inom de turkiska myndigheterna för Al Jazeera. Prover som togs av utredare natten mellan den 16 och 17 oktober har nu analyserats, enligt uppgiftslämnaren.

Syran, som är starkt frätande, tros ha använts av saudierna för att bli av med journalisten Jamal Khashoggis kropp.

Khashoggi misstänks ha mördats på det saudiska konsulatet när han gick in för att hämta dokument den 2 oktober.

Toppnyheter

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

Jacke: Brexitbeslutet hämmar företagens investeringsvilja

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är besviken över att det brittiska parlamentet röstat ner Theresa Mays utträdesavtal.

Jacke menar att Brexitprocessen är ett exempel på vilka konsekvenser ett utträdesbeslut kan få.

- Det fortsätter att råda närmast total osäkerhet kring vår handel och andra relationer med Storbritannien efter den 29 mars. Det hämmar företagens investeringsvilja, säger han.

1 tim
Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

Svenska EU-ministern: Avtalet förblir bästa vägen

Flera svenska politiker var snabbt ute på Twitter för att kommentera det nedröstade brittiska brexit-avtalet.

”Beklagar att det brittiska parlamentet inte godkände utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU ikväll. Avtalet förblir den bästa vägen till en ordnad brexit”, skrev EU- och handelsminister Ann Linde (S).

L-ledaren Jan Björklund riktade en känga mot Sverigedemokraterna som vill att Sverige röstar om EU-medlemskapet.

”Kaos i Storbritannien efter att Brexit-avtalet underkänts i parlamentet. Verkar ju vara en bra idé från SD att Sverige borde lämna EU”, skriver Björklund.

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley gav uttryck för en förhoppning om en inställd brexit:

”Vägen framåt är ytterst oklar men jag välkomnar om UK ångrat sig om brexit.”

2 tim
Donald Tusk, ordförande i Europeiska rådet. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - reaktionerna

Tusk: Britterna borde kanske strunta i brexit

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, manar brittiska ledare att tänka till om den fortsatta brexit-strategin, efter att Theresa Mays brexit-avtal röstats ner, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Om ett avtal är omöjligt, och ingen vill att det inte blir något avtal alls, vem har då slutligen modet att säga vilken som är den enda rätta lösningen?” skriver Tusk på Twitter och antyder att Storbritannien borde överväga att inte lämna EU.

3 tim
Läs mer om Brexit - reaktionerna
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Historiskt nej till Theresa Mays Brexitavtal

Det brittiska parlamentet röstar som väntat nej till Theresa Mays brexitförslag. 202 av ledamöterna röstade ja till Mays förslag medan hela 432 röstade nej. 118 av Mays partikollegor röstade emot hennes avtal, rapporterar The Guardian.

Det har på förhand beskrivits som ett historiskt nederlag för den brittiska premiärministern.

Direkt efter att utfallet presenterats höll Theresa May ett kort anförande där hon bland annat sa att hon inte tänker avgå. Det följdes av att Labour-ledaren Jeremy Corbyn begärde en misstroendeomröstning mot Mays regering. Enligt The Guardian ska en omröstning hållas redan i morgon, onsdag.

May har nu tre dagar på sig att återkomma till parlamentet med vad regeringen avser göra, det vill säga plan B.

3 tim
HO / AFP
Brexit - förhandlingarna

Misstroendeförklaring mot May efter stora nederlaget

Efter Theresa Mays brutala nederlag i parlamentet lade Labourledaren Jeremy Corbyn ett förslag om misstroendeförklaring som ska diskuteras i kammaren under onsdagen. Den kommer att hållas klockan 20, svensk tid, under onsdagen.

För att regeringen ska tvingas avgå krävs att en majoritet av de 650 ledamöterna röstar mot dem.

– Det ser ut att vara ganska säkert att regeringen kommer att överleva den omröstningen och brexitprocessen kommer att rulla vidare, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.

Mays förslag till utträdesavtal med EU röstades ner med de historiska siffrorna 432 ledamöter mot och endast 202 ledamöter för.

3 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Åkesson/Kristersson/Löfven/Sjöstedt.  TT
Valet - analyser

Ledare: Borgerligheten hycklar om SD:s inflytande

Hyllningarna av Jonas Sjöstedts nej till Stefan Löfven från delar av borgerligheten avslöjar deras hyckleri i regeringsfrågan, skriver DN:s biträdande politiska redaktör Amanda Sokolnicki.

Hon menar att de trots sitt höga tonläge kring Vänsterpartiets inflytande inte verkar vilja se att en Ulf Kristersson-regering skulle ha samma typ av inflytande från Sverigedemokraterna. ”Ett sådant regeringsalternativ kräver samarbete med SD. Annars faller det. Annars finns det inte”, skriver Sokolnicki.

Sydsvenskan skriver i en ledare att det politiska landskapet i Sverige håller på att ritas om – och därför är det inte konstigt att anklagelser om svek följer på uppgörelsen mellan S, MP, C och L. ”Ibland måste vissa löften svikas för att andra löften ska kunna hållas. Det är politikens villkor”, skriver ledarredaktionen.

3 tim
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Debatt: ”Jag älskar frihet mer än jag hatar sossarna”

”När jag bläddrade igenom sida efter sida av skattesänkningar och liberaliseringar växte känslan att det är Stefan Löfven som blir stödhjul till Annie Lööf, inte tvärtom. Om någon ska äta skor är det han”, skriver debattören Johan Norberg i Aftonbladet.

Johan Norberg menar att innehållet är viktigare än avsändaren, och förklarar varför så många borgerliga gick i taket över överenskommelsen mellan S och C + L, innan de ens hunnit läsa igenom den.

”Visst finns även en hel del skräp i överenskommelsen. Det är en klassisk svensk kompromiss – ingen är glad. Men om punkterna blir verklighet innebär det ändå mer marknadsliberalism än Moderaterna tidigare har orkat med”, skriver Norberg.

”Det finns en risk att S obstruerar sönder de liberala reformerna. Att lagändringar måste utredas är självklart, men skapar ändå möjligheter att förhala och råka lägga något längst ned i pappershögen. Det borde emellertid bli ett kortlivat svek. C och L måste vara beredda att när som helst fälla Löfvenregeringen.”

5 tim
Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.  Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Analyser: Säger V nej till Löfven blir det extra val

Tiden är knapp – men Moderaterna gör nu sitt bästa för att i sista stund sätta stopp för en Löfven-ledd regering, skriver Sydsvenskans Olle Lönnaeus i en analys.

”Nu när Jonas Sjöstedt krävt nya förhandlingar med Löfven hoppas Moderaterna att de liberala upprorsmakarna ska driva fram en omprövning av partiets beslut”, skriver han.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson säger till den egna kanalen att vi just nu är inne i ett avgörande skede där Stefan Löfven måste gå balansgång för att göra Vänsterpartiet nöjda – utan att C och L vänder sig emot honom.

Blir det till slut ett nej från V tror Knutson att vi går mot ett extra val. Detta då riksdagen sannolikt skulle rösta om M-ledaren Ulf Kristersson, vilket Mats Knutson tror skulle sluta med att Sverigedemokraterna röstar ned honom eftersom M gjort tydligt att SD ska hållas utanför inflytande.

Idag 15:18
Läs mer om Valet - analyser
En övervakningsfilm visar gärningsmänenn utanför hotellkomplexet. TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Nairobi

Självmordbombare sprängde sig i hotellobbyn

Med hjälp av bilbomber sprängde sig gärningsmännen in genom entrén till hotell- och kontorskomplexet i Nairobi, Kenya. Väl inne i hotellet ska en självmordsbombare ha sprängt sig själv innan andra gärningsmän öppnade eld med automatvapen, rapporterar Reuters. Enligt vittnesuppgifter var minst sex gärningsmän inblandade.

– Huvudentrén var bortsprängd och det låg en människoarm på gatan, avsliten från axeln, berättar Serge Medic, en schweizare som driver ett säkerhetsföretag med kontor i närheten av hotellet, för Reuters.

Minst 14 personer ska enligt obekräftade uppgifter ha dödats och ytterligare många ha skadats.

35 min
BAZ RATNER / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Nairobi

Hotellet uppges vara säkrat – rapporter om 14 döda

Kenyas inrikesminister Fred Matiang’i uppgav på tisdagskvällen att antiterrorstyrkor efter flera timmar hade lyckats ta kontroll över det hotellkomplex som utsattes för ett attentat under tisdagen, rapportar The Guardian. Enligt Matiang’i hade alla byggnader säkrats.

– Säkerhetsstyrkor har evakuerat massor av kenyaner och människor av andra nationaliteter från byggnaden. Vi är nu i slutfasen av arbetet med att rensa upp och säkra bevis, sa Matiang’i i ett kort tv-framträdande.

Flera medier rapporterade dock om fortsatt skottlossning även efter ministerns uttalande.

Ännu finns ingen officiell dödssiffra. Reuters rapporterar om minst 14 döda, men siffrorna är osäkra, bland annat eftersom skadade har förts till flera olika sjukhus. Reuters rapporterar att en amerikansk och en brittisk man ska finnas bland de döda.

2 tim
Civila evakueras från hotellet. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Nairobi

Svenska Jessica: Först kom två smällar, sedan skott

Svenska Jessica Axberg, 30, bor i närheten av hotellkomplexet som attackerades i Kenyas huvudstad Nairobi.

– Först kom två smällar och sedan många skott. Det lät väldigt nära, säger hon till TT.

Hon berättar att hon inte känner någon som drabbades i attacken, men att två kompisar som jobbar på Finlands ambassad som ligger i närheten av komplexet håller sig inomhus av rädsla för att gå ut.

Minst sex personer uppges ha dödats i attentatet och extremiströrelsen al-Shabaab har tagit på sig ansvaret. Skadade förts till flera olika sjukhus, rapporterar TT med hänvisning till lokala medier.

5 tim
Läs mer om Explosionen i Nairobi

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer