Berg-Rusten, Ole / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Jurist: Kemikalieskatten är ingen äkta miljöskatt

Regeringen måste backa från sitt förslag att höja kemikalieskatten och istället göra en grundlig utvärdering. Skatten på elektronik och vitvaror är inte ändamålsenlig och leder bland annat till dubbelbeskattning av begagnade produkter, skriver skattejuristen Robert Lönn, Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Altinget.

Han framhåller att kemikalieskatten inte är en äkta miljöskatt även om den marknadsförs som en sådan.

”Skatten tas ut på varans vikt och inte mängden flamskyddsmedel, vilket gör att tyngre vitvaror belastas med det maximala skattebeloppet. Även om inga av de farliga flamskyddsmedlen används så läggs kemikalieskatt på produkten”, skriver Robert Lönn.

Ett annat problem som han pekar på är att kemikalieskatten kan undvikas helt om man som konsument beställer sina elektronikvaror genom e-handel från utlandet. Då tas nämligen ingen kemikalieskatt ut.

Dessutom motverkar kemikalieskatten den cirkulära ekonomin i och med att begagnade produkter i praktiken dubbelbeskattas

”Skatten gör priset på tunga produkter, som begagnade skärmar, nästan dubbelt så högt, vilket gör dem i princip osäljbara och färdiga för återvinning. Kemikalieskatten bidrar således till att förkorta elektronikprodukters livslängd helt i onödan och är därför inte ett styrmedel som ställer om samhället i mer miljövänlig riktning”, skriver Robert Lönn.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer