Kultur

”Julfilmen knappast den succé svensk film behöver”

Peter Jöback spelar huvudrollen i dramat ”Jag kommer hem igen till jul”, som baseras på hans eget liv och barndomstrauman. Regissören Ella Lemhagen har tagit utgångspunkt i musikalartistens storsäljande julskiva från 2002 – men kritikerna är inte särskilt imponerande.

”Filmen är inte rolig en enda gång och därför knappast den publiksuccé som svensk film år 2019 är i akut behov av”, konstaterar GP:s Mats Johnson (2/5).

I filmen återvänder Simon (Peter Jöback) till sin hemby för att fira jul med familjen. Hemma väntar brodern Anders (Johannes Kuhnke) som leder den lokala kyrkokören och har levt sitt liv i skuggan av sin berömde lillebror.

”Skådespeleriet är tyvärr ojämnt”, skriver TT:s recensent som också tycker replikerna ibland är övertydliga. Det är däremot modigt av Ella Lemhagen att inte göra humor av julkaoset, skriver recensenten.

DN:s recensent Eva af Geijerstam är besviken: ”Det är uppenbart att det blir svårt att få de förhöjda dramatiska ögonblicken, som ska sammanfatta mörkret i en hel familjehistoria, att samsas med vardagsrealistiskt komiska betraktelser av julstöket.”

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Recensenternas snittbetyg: 2

Snittbetyget är baserat på fyra recensioner.

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer