Annie Lööf och Anders W Jonsson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Eskil Erlandsson

Jonsson: Fanns uppgifter redan under metoo-hösten

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson säger till TT att det framkom uppgifter om Eskil Erlandssons beteende redan under #metoo-hösten 2017.

– Jag förklarade för Eskil då att det var ett fullständigt oacceptabelt beteende och jag utgick då ifrån att det här aldrig skulle hända igen, säger han.

Enligt honom var det dock inte lika konkreta uppgifter som det som kommit fram de senaste månaderna. I november förra året fick Jonsson höra från Moderaternas gruppledare Tobias Billström om anklagelserna och han säger att de då agerade omedelbart. En vecka efter mötet med Billström uppmanades Erlandsson att avgå – vilket han inte gjorde förrän i går.

– Det som fick honom till slut att avgå var att han hade fått en uppmaning vid ett antal tillfällen av mig och att möjligheten att arbeta vidare som riksdagsledamot med detta i bagaget – det är inte möjligt, säger Jonsson.

Totalt ska det ha skett incidenter vid tre tillfällen – ett under 2016, ett i november 2018 och ett i december 2018, då två kvinnor ska ha utsatts.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer