Jan Johansen. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Johansen känner sig redo: ”Kärlek från publiken”

Jan Johansen har haft fem dagar på sig att öva på låten ”Miraklernas tid” inför lördagens andra deltävling i Melodifestivalen. Men sångaren känner sig ”mogen” och ”redo” efter fredagens genrep, skriver TT.

Sedan skådespelaren Thorsten Flinck diskades i söndags har Jan Johansen snabbt behövt lära sig både låten och numret. Men enligt TT satt allt som det skulle under genrepet – inklusive texten, som Johansen menar varit det stora orosmolnet.

– Det är mycket kärlek från publiken, men då blir man också rörd och kan tappa bollen. Så jag måste kunna det till 150 procent, säger han.

Läs mer

Toppnyheter

Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Larmet: Tusentals taxibolag kan gå i konkurs i maj

Coronavirusets utbrott slår hårt mot taxinäringen och nu kan sju av tio taxiföretag tvingas stänga igen sin verksamhet inom två månader. Det skriver Svenska Taxiförbundet i ett pressmeddelande och hänvisar till en enkät bland sina medlemmar.

Två av tio tillfrågade taxiföretag uppger att de kan behöva lägga ner inom en månad.

Tusentals företag kan gå i konkurs redan i maj, skriver taxiförbundet i ett pressmeddelandet.

– Nu måste regeringen snabbt komplettera med krisåtgärder också för småföretagen, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.

1 tim
En stängd butik på Västerlånggatan i Stockholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagarnas fruktan: EU-miljarder fastnar i byråkrati

Kommer Sveriges företag någonsin att få se röken av de 500 miljarder euro som EU:s finansministrar enades om i sitt räddningspaket mot coronakrisen? Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson för organisationen Småföretagarna, är skeptisk.

– Bekymret är inte att man inte fattar några beslut, bekymret är att vi har en sådan erbarmlig byråkrati och att det inte finns någon som kan verkställa besluten, säger han till TT.

Han pekar på den svenska regeringens förslag om hyresrabatter för utsatta företag – ett förslag som nu har flera veckor på nacken, men trots det inte har verkställts.

– Om det kommer både svensk och EU-byråkrati på det (stödpaketet), då kommer vi inte få del av det innan coronan är slut. Pengarna måste komma ut fort, och det är desperation, säger han.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

77 nya dödsfall i covid-19 – ingen kraftig uppgång av smittfall de senaste dygnen

Ytterligare 77 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Det innebär att den totala dödssiffran uppgår till 870, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering.

Antalet bekräftade smittfall har ökat med drygt 550 personer och Sverige närmar sig därmed 10 000 fall. Det är för tidigt att dra några slutsatser om en eventuell avmattning, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

749 personer har intensivvårdats, en ökning med 30 sedan i går. För närvarande intensivvårdas 469 patienter.

Se pressträffen via länkarna nedan.

44 min
Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regioner stoppar cellprov för kvinnor under krisen

Ett tiotal regioner har stoppat cellprovtagningar för kvinnor under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Socialstyrelsens enhetschef Mattias Fredriksson handlar det dels om att man vill begränsa antalet patienter som besöker vården för att hindra smittspridning. Dels vill man frigöra vårdpersonal till covid-19-patienter.

Socialstyrelsen undersöker nu om man ska erbjuda fler kvinnor hemtester.

– Det kommer att krävas ändringar i våra föreskrifter men vi gör det så skyndsamt det bara går, säger Mattias Fredricson.

2 tim
Camilla Stoltenberg, chef för norska Folkehelseinstituttet/Anders Tegnell. TT
undefined

Sverige redovisar på annat sätt än nordiska grannar

Sveriges sätt att redovisa smittspridningen skiljer sig från exempelvis Norge och Danmark, skriver DN.

I Norge och Danmark talar man ofta om det så kallade r-talet, det vill säga hur många personer som en coronasmittad person i sin tur smittar. Norge och Danmark har, med stöd av att deras r-tal ligger under 1, meddelat att man planerar att lätta på restriktionerna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till tidningen att r-talet är osäkert och varierar mycket från dag till dag.

– Det är inget bra tal. Det är bättre att titta på trenderna. Det ger en bättre bild av vart man är på väg någonstans, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.  LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Gemensam skuld ska fylla ny EU-krisfond”

Frågan om huruvida EU ska ta gemensamma lån för fylla någon form av krisfond för medlemsländerna att söka stöd från har skapat kraftiga splittringar i unionen. Gårdagens överenskommelse från finansministrarna innehåller ingen uttrycklig formulering om gemensam skuldsättning – men mellan raderna är det ändå det som ska ske. Det säger den franske finansministern Bruno Le Maire, enligt Reuters.

Le Maire påpekar att mycket fortfarande är osäkert.

– Men jag är fast övertygad om att fonden kommer att se dagens ljus och en gemensam skuld kommer att tas upp i en form som fortfarande måste avgöras, säger han.

Några ”euroobligationer” – som har varit en hård knut i förhandlingarna – är det dock inte tal om, menar han. Detta eftersom pengarna ska användas för att hjälpa medlemsländer att kickstarta sin ekonomi efter coronakrisen, inte täcka upp för tidigare misskötsel av statsfinanserna.

1 tim
Flaggor utanför EU-kommissionen i Bryssel. Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Stora elefanten i rummet är fortfarande kvar

Att EU:s finansministrar till slut lyckades enas om sitt historiska stödpaket var oerhört viktigt, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Om beslutet skjutits upp på nytt hade det setts som ett stort misslyckande, menar han.

– Det hade tolkats som att EU inte fungerar när det behövs som bäst – i tider av kris, säger Wendick i en analys på SVT:s webbplats.

Men trots överenskommelsen står den stora elefanten i rummet fortfarande kvar: slitningarna inom eurosamarbetet om så kallade euroobligationer, skriver SvD:s Teresa Küchler.

”Coronapandemin sätter den europeiska solidariteten på större prov än någonsin tidigare”, menar hon.

Tyskland, som tidigare varit emot euroobligationer, måste nu visa solidaritet, skriver tyska Spiegel i ett ledarstick:

“EU måste vara större än en allians mellan egocentriker. Det finns inget alternativ till euroobligationer i en kris som den som coronaviruset skapat.”

3 tim
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern nöjd med EU:s krispaket: Är historiskt

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN och TT.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

2 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Dagens börs

Skog och läkemedel i topp – här är årets bästa aktier

Medicinteknik- och läkemedelsbolag, skogsjättar och andra råvarubolag tillhör vinnarna på den skakiga Stockholmsbörsen i år.

Omni Ekonomi har grottat ner sig i Infronts siffror och kan nu lista alla aktier på börsens tre huvudlistor som stigit i år. Totalt har 51 aktier handlats upp sedan årsskiftet.

Uppgångarna kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index som backat 15,62 procent sedan 2019 blev 2020.

Hela listan med vinnaraktier hittar du här nedanför.

4 tim
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. När Tokyobörsen stängde låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: −1,1%
• Shenzhen: −2,0%
• Kospi: +1,1%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

Idag 03:59
Läs mer om Dagens börs
Anhöriga till fångar på Rebibbia-fängelset i Rom drabbade samman med polis efter att restriktioner införts för de intagna. Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Tankesmedja: Snart socialt nödläge i pressat Italien

Samtidigt som coronaviruset blir ett allt mindre akut hot mot den italienska folkhälsan växer oron för framtiden, rapporterar Sky News.

I virusets spår väntar en ekonomisk kris som sannolikt kommer att orsaka social oro. Från södra Italien rapporteras det redan nu om att polis tvingats ingripa vid mataffärer efter att människor försökt plundra dem.

Francesco Galietti, vd på italienska tankesmedjan Policy Sonar, säger till Sky News att det bara är en tidsfråga innan det uppstår ett socialt nödläge i landet.

– Rädslan över förlorade jobb är lika stor som rädslan för smittan.

1 tim
En kvinna ber utanför en kyrka i Sevilla. Laura Leon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

605 dödsfall i Spanien – lägsta siffran på 17 dagar

Spanien har registrerat 605 döda i covid-19 det senaste dygnet, uppger myndigheter enligt El País. Det är landets lägsta dödssiffra under ett dygn sedan den 24 mars, skriver tidningen.

Under gårdagen registrerades 683 nya dödsfall i Spanien och den totala dödssiffran är nu uppe i 15 843. Drygt 157 000 personer i landet har bekräftats smittade.

Spaniens regering har sagt att den inom kort gradvis kommer att börja lätta på restriktionerna.

– Vi börjar få kontroll över elden, sa premiärminister Pedro Sánchez i går.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer