Thommy Tengborg/TT / TT Nyhetsbyrån
Det svenska skattetrycket

Jobbskatteavdraget kvar nästa år

Jobbskatteavdraget som fanns i M/KD-budgeten som riksdagen röstade igenom blir sannolikt kvar även 2020, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

När hon talade inför kommun- och landstingspolitiker på Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kombinerade ordförandedag och valkongress, tonade hon ner förväntningar på tillskott för kommunerna i vårbudgeten.

Hon har nyligen sagt att reformutrymmet är obefintligt, på grund av att bland annat jobbskatteavdraget och uppflyttningen av brytpunkten (gränsen för statlig skatt) från Moderaternas och Kristdemokraternas budgeten har tagit uppemot 20 miljarder i anspråk.

– En av de största reformerna var det sjätte jobbskatteavdraget och det är ju ingenting som går att reversera under innevarande år. Och jag ska inte ge några förhoppningar om att det ska reverseras sedan heller, eftersom både C och L gick till val på jobbskatteavdrag, sade Andersson.

Hon framhöll att riksdagens ja till M/KD-budgetreservationen kommer att påverka ekonomin inte bara i år.

På frågor efteråt, om jobbskatteavdraget blir kvar från 2020 och framåt, säger hon att det inte går att säga att man inte någonsin kommer att "peta" i det.

– Men att det skulle rullas tillbaka, som helhet, framstår ju inte som det mest sannolika. Det står inget om det i januariavtalet, säger Andersson till TT och syftar på regeringsuppgörelsen som S och MP har med samarbetspartierna C och L.

Fakta: Skatten sänktes

I december röstade riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation för 2019 års budget.

I reservationen fanns sänkningar av inkomstskatt på uppemot 20 miljarder kronor med. Ungefär hälften utgörs av ett sjätte jobbskatteavdrag.

Avdraget innebär upp till 210 kronor mindre i inkomstskatt per månad.

Brytpunkten för statlig skatt höjdes något och gör att färre behöver betala statligt skatt. Innebär upp till 280 kronor lägre skatt per månad för alla som har en lön över 40 600 kronor i månaden

Skatten sänktes för pensionärer, och innebär någon hundralapp mer per månad för den med pension under 17 000 kronor, mer för dem med högre pensioner.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer