Jens Stoltenberg och Kosovos president Hashim Thaci. Visar Kryeziu.
Konflikten mellan Kosovo och Serbien

Jens Stoltenberg: Beslutet är olägligt

Kosovos parlaments beslut om att rösta ja till en egen armé är olägligt. Det uppger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett pressmeddelande.

”Jag beklagar att det här beslutet fattades trots att Nato uttryckt sin oro”, skriver han.

Stoltenberg uttrycker att Nato stödjer utvecklingen av Kosovos säkerhetsstyrkor i dess nuvarande form. Däremot kommer Nato nu behöva ompröva nivån för sitt engagemang i Kosovos säkerhetsstyrkor.

”Alla sidor måste se till att dagens beslut inte längre kommer att öka spänningarna i regionen. Alla ansvariga politiska aktörer i regionen måste fokusera på framsteg med reformer och dialog”, skriver Stoltenberg och uppmanar Pristina och Belgrad att avstå från några uttalanden eller handlingar som kan leda till en eskalering.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

3 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer