Ahmed Abdirahman är en av arrangörerna bakom Järvaveckan.   SÖREN ANDERSSON
Inrikes

Järvaprofilen: ”En del kan inte skilja mellan S och SD”

Ahmed Abdirahman tror starkt på möten mellan människor. Den principen har bidragit till att han för två år sedan tog initiativet till att starta Järvaveckan, vars ändamål är att korta avståndet mellan medborgare och politiker.

Men Järvaveckan fyller också en annan funktion och det är att locka människor från andra delar av Stockholm, eller andra delar av Sverige, till Spånga IP där eventet håller hus. Platsen ligger symboliskt, mitt emellan Spångas välmående stadsdelar och förorter som Tensta.

– I utsatta områden är man medveten om att när politiker talar om frågor som lag och ordning så är det oss man talar om, berättar Abdirahman.

Men i samband med Järvaveckan talar politikerna inte bara om förorten, utan besöker den också. Abdirahman anser att det fysiska mötet mellan politiker och invånarna i dessa områden är viktigt.

– Många tror att digitaliseringen ska föra oss närmare, men den skapar också polarisering. Dessutom finns det en digitaliseringsklyfta och många som bor i förorten konsumerar inte media och nyheter på samma sätt, eller lika mycket, som personer i innerstaden. Många följer hellre nyhetsrapporteringar från det gamla hemlandet.

Hur är då kunskapsläget om svensk politik i förortsområden som Tensta, där Abdirahman själv bor? Känner man exempelvis till skillnaden mellan statens, kommunens eller landstingens olika ansvarsområden?

– Det är många runt om i hela landet som inte har koll på sådant, men ja, kunskaperna är lägre i områden med många utrikes födda. Mycket beror på den lägre nyhetskonsumtionen men också på språkbegränsningarna. En del känner inte till skillnaden mellan en röst på S och en på SD till exempel, säger Abdirahman.

– Men det finns ett stort politiskt intresse i förorten. Man vet att politiken påverkar tillgången till jobb, säkerhet och trygghet. I Rinkeby-Tensta är ungefär 42 procent under 26 år. Dessa ungdomar intresserar sig för framtida utbildningsmöjligheter. En vanlig fördom är att man tror att de som bor i förorten inte intresserar sig för samma politiska frågor som alla andra, men det stämmer inte. De är intresserade av samma frågor som resten av Sverige. När det går bra för Sverige går det också bra för förortsområdena, men när det går dåligt så går det ännu sämre för dem.

Järvaveckan har fått mycket uppmärksamhet ända sedan statsminister Stefan Löfven nobbade Almedalen men inte politikerveckan i Järva i fjol. Det mesta av uppmärksamheten har varit positiv, men en del hävdar att Järvaveckan inte lockar järvaborna och därför inte uppfyller sitt syfte.

– Vi har många besökare från Järva, kontrar Abdirahman och fortsätter:

– Men vi vill inte bara ha hit folk från området utan även att utomstående ska besöka oss. Dessutom får man se det här som ett långsiktigt arbete. Under Järvaveckan har vi i år över hundra utställare och alla riksdagspartier deltar. Det är lättare och billigare att ta sig hit än till Almedalen. Fortsätter vi så varje år kommer vi att locka fler.

Toppnyheter

Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekordlåg framtidstro bland svenska hushåll

Den senaste Stockholmsbarometern, som läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll visar på en rekordlåg framtidstro. Barometern faller för andra kvartalet i rad och landar på sin lägsta nivå på fem år, enligt ett pressmeddelande.

Enligt barometern tror 48 procentenheter fler hushåll på en ökad arbetslöshet. En syn som bekräftas av Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

– De negativa tankegångarna visar sig vara välgrundade då de sammanfaller med att vi ser en övervikt av företag som drar ner på sina anställningar och att allt fler företag har negativa förväntningar på framtida anställningar, säger Westerberg.

Även om barometern riktar in sig på Stockholm kan det ses som representativt för landet eftersom staden de senaste tio åren har stått för 40 procent av landets BNP.

2 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rapport: Sverige på väg mot sämre konjunktur

Svensk konjunktur viker och arbetslösheten stiger de närmaste åren, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som släpps idag tisdag.

– Samtliga indikatorer i Sverige pekar nedåt. Vi ser en väsentligt svagare konjunkturutveckling och en stigande arbetslöshet, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten väntas tillväxten i år bli 1,1 procent, följt av 1,0 procent 2020 och 1,3 procent 2021. Arbetslösheten skjuter i höjden till 7,3 procent 2021.

Den försämrade konjunkturen i omvärlden gör att tillväxten i svensk utrikeshandel minskar. Det påverkar i sin tur investeringar och näringslivets produktion negativt, skriver rapportförfattarna.

Idag 06:01
Annica Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  Arbetsförmedlingen / TT
undefined

Analyschefen: ”Vi går in i en tydlig avmattning”

Vi ser en tydlig avmattning i den svenska ekonomin och nu stiger arbetslösheten för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

I oktober var 357 620 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen – en ökning med runt 17 000 personer jämfört med i fjol. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent – upp från 6,9 procent i oktober i fjol.

– Arbetsmarknaden är fortfarande god, men vi går in i en tydlig avmattning, säger Sundén till TT.

Idag 05:54
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Polisens tekniker arbetar vid busshållplatsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget mycket kritiskt efter misshandel vid busskur

Läget för den kvinna som misshandlades vid en busshållplats i Malmö är fortsatt kritiskt.

”Den mycket svårt skadade kvinnan vårdas på sjukhus med livshotande skador”, skriver polisen på sin hemsida.

Gärningsmannen gick till angrepp mot kvinnan med en planka, men avbröt misshandeln när vittnen upptäckte vad som pågick. Han har erkänt brottet och ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt Aftonbladet dömdes mannen nyligen till psykiatrisk tvångsvård.

43 min
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter skjutningarna – fler poliser syns nu i Malmö

Fler poliser patrullerar nu på gatorna i Malmö efter den senaste tidens våldsvåg, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Två tonårspojkar skadades i går i en ny skjutning i Malmö och i helgen sköts två 15-åringar vid en pizzeria, en av dem dog.

Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford säger till Ekot att det är svårt att säga just nu om det finns någon koppling mellan de senaste dagarnas skjutningar.

– Vi måste gå djupare in i var och en av utredningarna, men det är klart att allt på något sätt hänger allt ihop, eftersom Malmö är så litet, säger hon.

Malmöpolisen har fått stärkta resurser från nationell nivå och polisen har även utlyst en nationell särskild händelsen som innebär att polisen går upp i stabsläge.

3 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Telias ordförande Marie Ehrling Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias intresse för TV4

Telia: Kommer spara 600 miljoner kronor per år

Telia kommer spara 600 miljoner kronor per år från och med 2022 i synergieffekter, skriver bolaget i ett pressmeddelande efter EU-kommissionens besked.

Den tillförordnade vd:n Christian Luiga beskriver beslutet från EU-kommissionen som ”en milstolpe” och säger att Telia nu blir nordiska pionjärer.

– Genom detta förvärv skapas en stark nordisk aktör som kan konkurrera med de stora internationella bolag som är mycket aktiva i Norden, säger ordföranden Marie Ehrling.

Telia betalar drygt 9 miljarder kronor för köpet.

4 tim
Allison Kirkby, Telias vd.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardköpet godkänns – Telia får köpa upp TV4

Telia får grönt ljus för miljardköpet av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting, meddelar EU-kommissionen.

Kommissionen skriver att köpet på ett signifikant sätt kommer att minska marknadskonkurrensen i Sverige och Finland inom vissa områden. Därför sker godkännandet med vissa villkor. Bland annat måste Telia via licens ge tillgång till bolagets gratiskanaler och vissa betalkanaler. Detsamma gäller strömningstjänster. Och konkurrenterna måste få lov att göra reklam i Telias tv-kanaler.

Telias bud på Bonnier Broadcasting värderas till drygt nio miljarder kronor och lades i juli 2018, enligt TT.

5 tim
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-politiker: Nu måste staten sälja telia-aktier

Telias miljardköp av Bonnier Broadcasting känns vettigt och priset är rimligt, anser Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

”Frågan är vad som händer med statens post i Telia”, skriver han på Twitter.

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) har sin bild klar:

”Nu måste staten snarast sälja sin andel i Telia om TV4 köpet går igenom”, skriver han.

Svenska staten äger 38,35 procent av Telia, enligt ägardatatjänsten Holdings. De äger 1,6 miljarder aktier i telekombolaget.

4 tim
Läs mer om Telias intresse för TV4
undefined

Statlig detaljstyrning snärjer kommunerna

Vägen är skakig, osäker och törnbeströdd för landets 290 kommuner, där ett 90-tal redan i år kan komma att gå med underskott.

Sammantaget ökar behoven av skola, vård och omsorg och det blir allt svårare att hitta arbetskraft med rätt kompetens, konstaterar Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, i en debattartikel i Västerbottens Kuriren.

Knape påminner om att regeringen har pekat på att om välfärden ska utvecklas i takt med befolkningsförändringarna, så behöver kommuner och regioner 90 miljarder kronor mer fram till 2026.

Trots det väljer regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att inte öka de generella statsbidragen i budgetförslaget för 2020. Istället ökar andelen riktade statsbidrag, där staten öronmärker vad pengarna ska användas till, menar SKL:s ordförande.

Utvecklingen oroar Knape, som menar att riktade statliga satsningar hindrar kommuner och regioner att använda resurser där behoven och utmaningarna är som störst.

”I en kommun kan ett ökat antal äldre kräva en större satsning på äldreomsorg medan det i en annan kommun kan finnas ett ökat behov av resurser inom förskolan eller socialtjänsten”, skriver han.

4 nov
Kommunhuset i Danderyd. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora brister i Danderyd – högsta chefen slutar

Allvarliga brister i hur Danderyds kommun skötte sin ekonomi har lett fram till kommunens ekonomiska kris. Det framgår av en rapport från revisionsbyrån EY som kommer att presenteras på kommunstyrelsens möte på torsdag, enligt DN.

I rapporten konstateras bland annat att riktlinjerna för ekonomistyrning inte tillämpades och att man inte följt kraven på åtgärder vid budgetavvikelser.

I går stod det klart att kommundirektören Åsa Heribertson får sluta.

– Vi behöver ett nytt ledarskap, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) till tidningen.

5 nov
Läs mer om De krisande kommunerna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Wall Street öppnar uppåt inför Trumps tal

Wall Street öppnade tisdagen med små rörelser och efter några minuters handel stod de ledande indexen så här:
S&P 500: +0,2 %
Nasdaq: +0,2 %
Dow Jones: +/–0,0 %
Därmed handlas indexen nära rekordnivåer efter att Nasdaq och S&P 500 tappat fredagens rekord och Dow nätt och jämnt stängde på nytt rekord i går.

Dagens stora frågetecken är det tal president Donald Trump kommer att hålla klockan 18 svensk tid. Uppgifter cirkulerar om att presidenten kommer att meddela att biltullarna mot EU skjuts upp, skriver Direkt. Investerarna lär också leta efter ledtrådar om Trumps planer för sina handelskrig.

Walt Disneys streamingtjänst Disney+ har till slut premiär på tisdagen. Då det är en storsatsning kan marknadens och kundernas bemötande under de närmaste dagarna få betydelse för aktien.

Trots starkare rapport än väntat efter stängning i går kväll tappade Spotifys rival Tencent Music kring 5 procent.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen uppåt – Storytel backar på rapport

Stockholmsbörsens ledande index handlas upp på tisdagen i linje med Europabörserna. Vid 14.50-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +0,4 procent
• OMXS30: +0,3 procent
Telia stiger 1 procent och toppar storbolagsindexet tillsammans med Investor och Volvo. EU-kommissionen har godkänt Telias miljardköp av TV4-ägaren Bonnier Broadcasting.

Gamingbolaget Paradox rapporterade ett mindre vinstlyft än väntat. Aktien stiger ändå 3 procent, vilket Carnegie beskriver som en lättnadsrekyl.

Ljudboksbolaget Storytel fortsätter att växa samtidigt som förlusterna ökade i tredje kvartalet. Aktien backar 3 procent.

Utbombade Starbreeze la i går fram en ny rekonstruktionsplan till tingsrätten där bolaget lovar att alla skulder ska betalas. Aktien stiger 7 procent.

Bygghemma stiger över 3 procent sedan riskkapitaljätten EQT köpt en storpost i bolaget.

Idag 08:56
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien – handelskriget är i fokus

Asienbörserna steg brett på tisdagen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hongkong: +0,5 %
• Kospi: +0,8 %


Investerare håller koll på utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina, där det är oklart vad de två stormakterna egentligen kommit överens om, skriver CNBC.

Marknaden reagerar varenda gång Donald Trump twittrar eller uttalar sig om saken, säger Mitul Kotecha, TD Securities seniora strateg med inriktning på tillväxtmarknader.

– Verkligheten är den att båda sidor vill få till ett avtal. Det ser ut som att vi får åtminstone ett fas 1-avtal någon gång i december, säger Kotecha.

Investerarna kommer också ha koll på utvecklingen kring oroligheterna i Hongkong, skriver CNBC.

De förvärrade våldsamheterna på gatorna i Hongkong utlöste börsfall under gårdagen och skapar en fortsatt börsnervositet, enligt TT.

Idag 04:13
Läs mer om Dagens börs