Ahmed Abdirahman är en av arrangörerna bakom Järvaveckan.   SÖREN ANDERSSON
Inrikes

Järvaprofilen: ”En del kan inte skilja mellan S och SD”

Ahmed Abdirahman tror starkt på möten mellan människor. Den principen har bidragit till att han för två år sedan tog initiativet till att starta Järvaveckan, vars ändamål är att korta avståndet mellan medborgare och politiker.

Men Järvaveckan fyller också en annan funktion och det är att locka människor från andra delar av Stockholm, eller andra delar av Sverige, till Spånga IP där eventet håller hus. Platsen ligger symboliskt, mitt emellan Spångas välmående stadsdelar och förorter som Tensta.

– I utsatta områden är man medveten om att när politiker talar om frågor som lag och ordning så är det oss man talar om, berättar Abdirahman.

Men i samband med Järvaveckan talar politikerna inte bara om förorten, utan besöker den också. Abdirahman anser att det fysiska mötet mellan politiker och invånarna i dessa områden är viktigt.

– Många tror att digitaliseringen ska föra oss närmare, men den skapar också polarisering. Dessutom finns det en digitaliseringsklyfta och många som bor i förorten konsumerar inte media och nyheter på samma sätt, eller lika mycket, som personer i innerstaden. Många följer hellre nyhetsrapporteringar från det gamla hemlandet.

Hur är då kunskapsläget om svensk politik i förortsområden som Tensta, där Abdirahman själv bor? Känner man exempelvis till skillnaden mellan statens, kommunens eller landstingens olika ansvarsområden?

– Det är många runt om i hela landet som inte har koll på sådant, men ja, kunskaperna är lägre i områden med många utrikes födda. Mycket beror på den lägre nyhetskonsumtionen men också på språkbegränsningarna. En del känner inte till skillnaden mellan en röst på S och en på SD till exempel, säger Abdirahman.

– Men det finns ett stort politiskt intresse i förorten. Man vet att politiken påverkar tillgången till jobb, säkerhet och trygghet. I Rinkeby-Tensta är ungefär 42 procent under 26 år. Dessa ungdomar intresserar sig för framtida utbildningsmöjligheter. En vanlig fördom är att man tror att de som bor i förorten inte intresserar sig för samma politiska frågor som alla andra, men det stämmer inte. De är intresserade av samma frågor som resten av Sverige. När det går bra för Sverige går det också bra för förortsområdena, men när det går dåligt så går det ännu sämre för dem.

Järvaveckan har fått mycket uppmärksamhet ända sedan statsminister Stefan Löfven nobbade Almedalen men inte politikerveckan i Järva i fjol. Det mesta av uppmärksamheten har varit positiv, men en del hävdar att Järvaveckan inte lockar järvaborna och därför inte uppfyller sitt syfte.

– Vi har många besökare från Järva, kontrar Abdirahman och fortsätter:

– Men vi vill inte bara ha hit folk från området utan även att utomstående ska besöka oss. Dessutom får man se det här som ett långsiktigt arbete. Under Järvaveckan har vi i år över hundra utställare och alla riksdagspartier deltar. Det är lättare och billigare att ta sig hit än till Almedalen. Fortsätter vi så varje år kommer vi att locka fler.

Toppnyheter

Alan Duncan TOLGA AKMEN / AFP
Maktstriden efter May

Ännu en minister avgår inför röstningen om BoJo

Alan Duncan, biträdande minister vid Storbritanniens utrikesdepartement, meddelar att han avgår inför att Boris Johnson väntas ta över som partiledare för Tories och premiärminister, rapporterar brittiska medier.

I helgen meddelade finansminister Philip Hammond att han avgår om Johnson vinner omröstningen som hålls i eftermiddag klockan 17.00 lokal tid.

Daily Telegraphs politiska redaktör Gordon Rayner skriver på Twitter att omkring tolv brittiska ministrar väntas avgå innan onsdag. Även Sky News skriver att ett antal ministrar väntas avgå i veckan om Boris Johnson vinner dagens omröstning.

2 tim
Boris Johnson/bild från när den amerikanska flaggan placeras på månen. TT
undefined

”Om USA kunde landa på månen kan vi lämna EU”

Om USA kunde landa på månen för femtio år sedan klarar Storbritannien av att lämna EU den 31 oktober, skriver Boris Johnson i The Telegraph. Johnson är favorit till att efterträda Theresa May som brittisk premiärminister i veckan.

”Vad vi behöver nu är viljan och drivet”, skriver han i sin kolumn.

Johnson menar att det finns goda möjligheter att reda ut oenigheten i utträdesavtalet kring gränsen mot Nordirland – det enda som står i vägen för en överenskommelse.

”Det är absurt att vi ens har tillåtit oss att försenas av dessa tekniska problem”, skriver Johnson.

Han föreslår att Irlandsfrågan ska lösas inom ramen för det frihandelsavtal som ska förhandlas fram mellan parterna efter att utträdet har verkställts – för att på så vis göra den omtvistade nödlösningen överflödig.

Igår 21:56
Läs mer om Maktstriden efter May
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i den flygolycka där nio personer omkom i söndags. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Haverikommissionen klar på olycksplatsen i Umeå

Statens haverikommissions arbete på platsen där flygolyckan i Umeå inträffade för en vecka sedan är färdigt, rapporterar TT. Nu fortsätter arbetet med utredningen, dels från huvudkontoret i Stockholm och dels i myndighetens lokaler i Strängnäs där flygplansvraket finns.

Faktainsamlingen beräknas ta flera månader och avdelningschef Peter Swaffer på Haverikommissionen vill inte uttala sig om man har gjort några framsteg hittills.

– Jag har ingen kommentar om det just nu. Vi behöver få lite mer tid på oss, säger han till nyhetsbyrån.

3 tim
Bärgning av vrakdelar från flygplanet i flygolyckan i Umeå där nio personer omkom. Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australisk expert följer utredning av flygkraschen

På plats för att följa Haverikommissionens utredning av dödskraschen i Umeå finns en representant från Australiens motsvarighet till myndigheten, Australian Transport Safety Bureau, ATSB. Anledningen är att flygplansmodellen, Gipps Aero GA8 Airvan, är Australientillverkat, rapporterar TT.

– För flygsäkerheten har vi berörda personer som kan vara behjälpliga av att få ta del av det vi håller på med, säger avdelningschef Peter Swaffer på Statens haverikommission till TT.

Dessutom utser den australiske representanten en teknisk rådgivare som i det här fallet kommer från Australiens transportmyndighet CASA.

2 tim
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Asap Rocky.  PATRICK KOVARIK / AFP
Gripandet av ASAP Rocky

Advokater: Häktning är tortyr – ändra reglerna

Den kritik som har riktats mot det svenska häktningsförfarandet är det delvis berättigad och borde tas på allvar av regeringen, skriver två försvarsadvokater på Aftonbladet Debatt med anledningen av fallet Asap Rocky.

Som häktad är man helt isolerad och får inte ha några kontakter med omvärlden, vilket går att ”likställa med tortyr”, skriver advokaterna. I Sverige finns ingen gräns för hur länge man kan vara häktad, vilket är ett stort rättssäkerhetsproblem, påpekar debattörerna.

De anser att reglerna kring häktning måste moderniseras och listar en rad olika åtgärder. Bland annat föreslår de att häktestiderna borde begränsas med tidsfrister, att häktade personer borde har rätt till isoleringsbrytande aktiviteter samt att hemarrest eller elektronisk övervakning borde vara alternativ till häktning.

1 tim
Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asap Rockys motanmälan läggs ner efter tre dagar

Den unge man som anmält den amerikanske rapparen Asap Rocky för misshandel i Stockholm blev i fredags själv delgiven misstanke om brott. Den förundersökningen har nu lagts ned, rapporterar DN.

Mannen var delgiven misstanke om ofredande, misshandel och försök till misshandel. Men över helgen la åklagaren ner förundersökningen, vilket mannens advokat Magnus Strömberg inte anser vara särskilt oväntat.

– Jag tolkar det som att åklagaren har analyserat det här händelseförloppet på ett noga och riktigt sätt, säger han till DN.

Motanmälan gjordes av Asap Rockys livvakt.

3 tim
Läs mer om Gripandet av ASAP Rocky