Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Jan-Olof Jacke: ”Nu tar vi ansvar för elförsörjningen”

Allt fler företag ser elförsörjningen som en framtida risk och utmaning för både vad gäller nyetableringar och tillväxten men också klimatomställningen. Därför är det dags att ta ett rejält grepp om hela elförsörjningen, slog Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke fast när han gästade Expressen och programmet Direkt med Niklas Svensson.

– Och då menar jag både nät och effektproduktion och med vårt projekt Kraftsamling Elförsörjning ska vi gräva riktigt djupt i den här komplexa frågan.

Projektet är helt nystartat, en första presentation sker den 25 oktober, och ambitionen är att på allvar analysera och göra studier över vad som krävs för att elsystemet även i framtiden ska kunna vara en möjliggörare för ett konkurrenskraftigt, digitalt och klimatneutralt Sverige.

– Vi ska inte förenkla utan verkligen förstå de här tre områdena, effekten som kommer fram till företagen, elnäten och produktionen av el. Förhoppningen är sedan att det ska leda fram till konstruktiva förslag som kan presenteras för politiken.

Kan du redan nu säga vad regeringen borde göra?

– Nej, det vore synnerligen oklokt. Nu gör vi det här jobbet, vi vill inte gå ut och vara populistiska i det här utan vi ska skaffa oss en rejäl stabil grund för att sedan kunna gå ut med våra rekommendationer.

Energi- och klimatfrågan tog upp en stor del av intervjun och kom även in på Greta Thunberg och den uppmärksamhet som hon skapat. Jan-Olof Jacke kunde hålla med i hennes åsikt att det är dags att lyssna på experterna, likt det som Svenskt Näringsliv nu gör i fråga om den svenska elförsörningen.

– Hon är en stor kraft och engagerar ungdomar. Sen tror jag inte att vi ska backa oss in i framtiden. Näringslivet har en otroligt viktig roll för att lösa klimatfrågorna. Vi ser att de svenska företagen har de här frågorna oerhört högt upp på sin agenda. Det är ingen tvekan om att vi ligger väldigt långt fram. Därför är det viktigt att vi kommer fram till lösningar som är lokala för Sverige och som minskar våra möjligheter att konkurrera med dem som producerar exakt samma saker mindre klimateffektivt.

– Det är inte att skapa klimatnytta.

Se hela intervjun med Jan-Olof Jacke 36 minuter in i programmet.

Toppnyheter

Julian Bennett och Selorm Yaw Agbo, båda ingenjörer i Ghana, arbetar med att ta fram en prototyp av en billig respirator. NIPAH DENNIS / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Analys: Afrikas hantering av viruset kan överraska

Coronakrisen slår hårt mot ekonomier världen över och många varnar för problem som kan uppstå i utvecklingsländer. WHO varnar för att kontinenten kan få se mellan 150 000 och 190 000 döda under pandemins första år och extrem fattigdom och livsmedelskris kan följa, varnar experter.

Det är dystra profetior, skriver GP:s Jan Höglund i en analys.

”Men omvärlden gör nog klokt i att ta dem på allvar medan tid är och det trots allt finns hopp. Följdsjukdomar kommer, men vi kan mildra effekterna.”

Men Afrika kan överraska världen när det kommer till hanteringen av pandemin. Det skriver Yale-doktoranden Eric Ekobor-Ackah Mochiah i Eurasia Review.

”Afrika kan vara motståndskraftigt”, skriver han och beskriver hur exempelvis Ghana har tagit sig an krisen med tester, stängda gränser och strikta karantänsregler. Ekobor-Ackah Mochiah beskriver även hur samarbeten uppstått under pandemin, så som att Rwanda erbjudit medicinsk utrustning till andra länder.

14 min
Dominic Cummings. Arkivfoto. Richard Pohle / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Psykolog: Folkets vrede kan leda till fler regelbrott

Allmänhetens ilska mot Dominic Cummings kan leda till att fler britter bryter mot reglerna. Det säger professor John Drury, psykolog och vetenskaplig rådgivare till Storbritanniens regering, till The Guardian.

Cummings, även han rådgivare till Boris Johnson, bröt mot landets nedstängningsregler när han körde till Durham, drygt 40 mil från hemmet i London, när hans fru blev sjuk.

– Vi vet att det finns en förståelig allmän ilska över Dominic Cummings-händelsen och Boris Johnsons försvar av den. Den ilskkan ligger nu till grund för att vissa avvisar de nationella riktlinjerna, säger Drury.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Anders Tegnell i Aktuellt-studion. SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell: Ålder stora risken – inte andra sjukdomar

Det är framför allt själva åldern som gör att äldre är särskilt utsatta när det gäller covid-19, inte underliggande sjukdomar. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han i SVT:s Aktuellt förklarade varför riktlinjerna för äldre ligger kvar.

– När vi tittat ordentligt ser vi en successivt ökning från 50, och det börjar vika brant uppåt vid 70–75, säger Tegnell.

Han förtydligar dock att de äldre inte behöver sitta ensamma hemma isolerade.

– Det går utmärkt att vara ute, bara man ser till att hålla avstånd. Man kan träffa både barn och barnbarn och ha många aktiviteter, sa Tegnell.

1 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Johan Carlsson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svensk modell för krishantering lär inte bestå

Sverige har hittills inte varit i närheten av att nå målet om 100 000 coronatester i veckan, och en förklaring verkar vara att den svenska modellen för krishanteringen i det här fallet inte fungerar. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

Systemet bygger på ansvarsmodellen, att den organisation eller myndighet som har ansvaret i normalfallet har det även i kris.

”Den svenska modellen för krishantering har inte klarat testet och kommer knappast att bestå oförändrad när coronakrisen är över”, skriver Eriksson.

Aftonbladets Lena Mellin skriver om beskedet att personer över 70 fortsatt ska hålla sig isolerade. Hon skriver att många lockas att strunta i att följa direktiven när tristessen nu tränger sig på.

”Det är inte lätt uppfostra ett helt land. Men Anders Tegnell och hans kolleger gör vad de kan, det är uppenbart. Det får 70-plussarna tänka på när de ska hantera sin besvikelse.”

2 tim
Irene Svenonius.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenonius: Staten har inte klarat sitt uppdrag

Att inte fler har testats för covid-19 är inte regionernas fel säger Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) till Svenska Dagbladet. Hon menar att det är staten som inte klarat sitt uppdrag.

Kritiken kommer efter att socialminister Lena Hallengren (S) sagt att regeringen gjort sin del genom att se till att testkapaciteten har ökats.

Svenonius tycker inte att testningen av personal inom ”övrig samhällsviktig verksamhet” ligger på regionerna. Hon menar att Region Stockholm uppfyllt kraven i och med att de testat bland annat sjukvårdspersonal.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer