TT
De svenska krispaketen

Jacke: Viktigast är snabbhet och att det inte blir för krångligt

Regeringen och samarbetspartierna har enats om ett likviditetsstöd på 39 miljarder kronor till företagen. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är nöjd. ”Det viktigaste nu är att detta kommer på plats snarast, och att det inte blir för krångligt, säger han. Stockholms Handelskammare anser att paketet är bra men för småskaligt.

Företagarföreträdare, företagare ger blandad kritik efter regeringens besked under fredagen.

– Svenskt Näringsliv har länge varnat för risken för en massiv utslagning av jobb och företag om regeringen inte går in med kraftfullare åtgärder än vad som hittills presenterats. Det är därför väldigt bra att regeringen nu sjösätter den krisåtgärd som vi föreslagit. Troligen behöver räddningsersättning göras tillgänglig under en längre tidsperiod. Det viktigaste nu är att detta kommer på plats snarast, och att det inte blir för krångligt. För många företags fortsatta överlevnad handlar det om dagar nu, säger Jan-Olof Jacke i en kommentar.

Mats Eriksson, som driver En företagares vardag och är styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund, anser att det är bra att regeringen äntligen förstått de akuta problem som pandemin orsakat.

– Men problemet är att det bara gäller för mars och april och att förslaget inte kan träda i kraft förrän i juli, och då får vi se hur pass byråkratiskt och krångligt ansökningsförfarandet blir. För lite, för sent, för krångligt har hitintills varit regeringens ledord. Återstår att se ifall detta omställningsstöd kan bryta detta mönster, säger han.

Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, pekar på att vissa branscher har drabbats hårt och tappat stora delar av sina intäkter. Regeringens insats kan underlätta hanteringen av dessa skador. Samtidigt anser han att krispaketet är för småskaligt.

– Tillsammans med tidigare åtgärder är det en bra början för att hantera skador som redan skett och bromsa den akuta situationen. Företagen har vunnit viss tidsrespit, men fortsätter krisen så kommer det krävas mer. Just detta stöd är relativt svagt i relation till behoven, säger han i en kommentar.

Coronakrisen har slagit särskilt hårt mot besöksnäringen, och Visita är en av de organisationer som tidigare har kritiserat regerings krispaket. Nu är organisationen nöjd. Beskedet ligger i linje med vad Visita har begärt.

– Nu gäller det att vi studerar detaljerna i paketet så att åtgärderna får avsedd effekt. Det är av största vikt att ansökningsproceduren är enkel så att utbetalningar till de värst drabbade kan göras så snart som möjligt för att undvika konkurser eller andra skadliga effekter, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita i en kommentar.

Han får medhåll av Svensk Handels vd Karin Johansson.

– Det är ett viktigt och välkommet besked att regeringen inför ett direktstöd till utsatta företag. Försäljningen i många butiker har störtdykt och behovet av tillfälliga kostnadslättnader är helt nödvändigt, ytterst handlar det om att rädda företag och jobb i handeln, säger hon.

Förslagen i korthet

  • Storleken på stödet kommer att bero på hur mycket intäktsbortfall företaget har haft, och kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader, exklusive lönekostnader under mars och april, skriver regeringen.
  • För att få stöd måste företaget ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor senaste räkenskapsåret.
  • Stödet ska utformas efter hur mycket intäkterna har fallit i mars och april jämfört med samma månader i fjol.
  • Maxbeloppet i stöd uppgår till 150 miljoner kronor per företag.

Toppnyheter

Donald Trump i Tulsa.  Stephen Pingry / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analys: Vi kommer inte se deklarationerna före valet

Torsdagens beslut från den amerikanska högsta domstolen om president Donald Trumps deklarationer är juridiskt dåligt för presidenten – men politiskt riktigt bra, skriver CNN:s Chris Cillizza i en analys.

”Besluten gör att Trump undviker ett domedagsscenario: Allmänheten får inte en detaljerad inblick i hans finansiella historia innan han är tvungen att möta väljarna igen”, skriver Cillizza.

Domstolen kom fram till att New Yorks åklagarmyndighet ska få begära ut presidentens deklarationer och i ett annat domslut att kongressen inte ska få det.

Flera politiska kommentatorer och experter enas om att det kommer att ta tid innan allmänheten får se uppgifterna men DN:s Martin Gelin menar att det ändå är ett ”rejält bakslag” för Trump.

”Frågan om skattedeklarationer kommer nu att hänga över honom under hela valkampanjen”, skriver han.

1 tim
Aktivist utanför högsta domstolen i dag.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högsta domstolen: Trump måste lämna ut deklaration

USA:s president Donald Trump måste lämna ut sin deklaration till åklagarmyndigheten i New York enligt ett beslut i högsta domstolen, uppger amerikanska medier. Kongressen får däremot inte ut uppgifterna.

Manhattans distriktsåklagare Cyrus R Vance Jr undersöker bland annat om Trumps organisation har försökt att dölja pengatransaktioner för att tysta två kvinnor, varav den ena är porrstjärnan Stephanie Clifford också känd som Stormy Daniels.

Trumps politiska motståndare har efterfrågat uppgifterna i flera år men Trump har vägrat lämna ut dem vilket har lett till spekulationer om att det där skulle finnas eventuella ekonomiska oegentligheter.

4 tim
Läs mer om Trumps Amerika
En patient intensivvårdas. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Vätskedrivande medel tycks kunna försvåra sjukdom

Socialstyrelsen har undersökt vilka följdeffekter 200 läkemedelsgrupper kan ge för personer som blir sjuka i covid-19, rapporterar TV4. De allra flesta läkemedlen har inte haft någon inverkan på sjukdomen men två undantag finns.

Dels gäller det vätskedrivande medel som kan kopplas till en åtta gånger så hög risk att ge ett försämrat sjukdomsförlopp och dels blodfettssänkande mediciner som verkar varar kopplade till ett mer gynnsamt förlopp.

Enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger till DN att det inte går att dra några säkra orsakssamband med han menar att resultaten är intressanta för forskare att undersöka vidare.

11 min
Provtagning för coronasmitta. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisdrabbade kommuner ska träffa regeringen i höst

Regeringen har bjudit in 14 kommuner och fem regioner som varit extra hårt drabbade av coronapandemin till ett möte, skriver TT. Syftet är att tillsammans dra lärdomar och diskutera möjliga åtgärder.

Mötet kommer att hållas först den 2 september eftersom det då bli lättare att se hur exempelvis begränsat resande och minskad turism har drabbat regioner och kommuner.

De fem regionerna är Kronoberg, Uppsala, Stockholm, Norrbotten och Jämtland.

Kommunerna är Sigtuna, Borgholm, Gotland, Åre, Värmdö, Strömstad, Simrishamn, Orust, Eskilstuna, Ockelbo, Östra Göinge, Ronneby, Gällivare samt Borlänge.

2 tim
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson / Folkliv på uteservering.  TT
undefined

Kängan till de yngre som inte följer råden: ”Vi måste skydda varandra”

Trots att de svenska siffrorna går i positiv riktning är det inte läge att slappna av än, framhåller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han säger att han får många mejl om att yngre inte respekterar råden och poängterar att socialdistansering och att stanna hemma vid symtom gäller alla, inte bara de i riskgrupper.

– Vi har en spridning som till stor del finns bland yngre människor, icke riskgrupper. Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta. Det åligger var och en av oss att skydda varandra, säger Carlson.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Gränsen på gamla Svinesundsbron, Strömstad. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norge kan välkomna svenskar från tre regioner

Tre svenska regioner kan komma att godkännas för resor till och från Norge, rapporterar VG. Enligt tidningens genomgång av smittan i Sverige uppfyller Blekinge, Kronoberg och Skåne norska Folkhälsoinstitutets krav på smittspridning och testresultat.

I morgon vid lunchtid kommer myndigheten att komma med nya reseråd om resor till och från Norge inom EU och Schengen-området. Myndigheten uppger för VG att man kommer att uppdatera restriktionerna för de nordiska länderna.

6 tim
Protester under tisdagen.  Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter protesterna – ingen nedstängning i Belgrad

Efter de stora protesterna i den serbiska huvudstaden Belgrad de senaste dagarna skrotar nu regeringen planerna på en ny nedstängning under helgen. Det säger premiärminister Ana Brnabic enligt Reuters.

Demonstranter försökte storma parlamentet på tisdagskvällen och under onsdagen fortsatte våldsamma protester mot att regeringen ville införa nedstängning i staden för att hindra coronasmittan.

Men i stället införs nu ett förbud om sammankomster med fler än tio personer och kaféer och restauranger får stängningstid klockan 21.00.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Rapport: 124 000 jobb hotade på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos att antalet sysselsatta minskar med mellan 40 000 och 124 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det konstaterar myndigheten i en ny rapport där effekterna av elbristen studerats.

De studerade regionerna är Östra Mellansverige (Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län), Skåne län samt Västra Götalands län.

–Näringslivets investeringar är nödvändiga för klimatomställning och samhällsutveckling. Tilltron till elsystemet är avgörande. För mig är det självklart att Sveriges regering, i en tid av pandemikris med behov av ökade investeringar och ökad sysselsättning, inte kan ignorera de varningssignaler som elsystemet skickar ut. Vi ska självklart inte förlora jobb på grund av elsystemet. Ett stabilt, fossilfritt och konkurrenskraftigt elsystem ska istället bidra till att det skapas många fler jobb, säger Lina Håkansdotter, chef avdelningen hållbarhet infrastruktur på Svenskt Näringsliv till fPlus.

I Skåne är bedömningen att antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 - 19 000.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att en framtida elkris skulle kunna slå mot ”den samlade kedjan inom den exportintensiva skogs- och träindustrin” i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Här visar rapporten på att mellan 5 000 och 1 700 arbeten inte skulle skapas i skogs- och träindustrin år 2040 som en följd av elbristen.

Idag 11:31
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Elhaveriet är ett hot mot klimatmålen”

Regeringens nonchalanta attityd till landets elförsörjningsproblem är inte försvarbar – nu krävs krafttag för att undvika kollaps i elnätet, skriver Lina Håkansdotter i en debattartikel på Altinget.

Med dagens förutsättningar minskar incitamenten för företag att investera sig in i ökat elberoende, och långsiktigt får detta konsekvenser för klimatmålen. Länge har energipolitiken subventionerat in vindkraft som inte efterfrågats och nu befinner vi oss i en kris som är svår att lösa, menar debattören.

”Sätt ett mål för leveranssäkerhet, trygga den elförsörjning vi redan har på plats och ge Svenska kraftnät möjlighet att skyndsamt bygga ut överföringsförbindelserna inom landet”, skriver Lina Håkansdotter.

Idag 08:20
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Läs mer om Den akuta elkrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer